Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zvezde

Zvezde

Nezaboravni XX veka Holivuda (20)

 

Veliki ekran ima dva lica

 

Dopisnik Tabloida iz Londona Sandra Skoko izdala je knjigu o dvadesetom veku Holivuda i nezaboravnim ličnostima ove filmske prestonice. Uz njenu saglasnost objavljujemo najzanimljivije delove iz ovog obimnog i bogato ilustrovanog dela. Na preko 650 strana, počev od Etel Barimor, Me Vest, Marlen Ditrih i Grete Garbo, završno sa Nikolasom Kejdžom, Bredom Pitom, Demi Mur, Endi Mekdauel i svim važnijim zvezdama današnje filmske industrije, autorka je sa mnogima od njih napravila intervjue i pretočila ih sa ostalim obimnim istraživanjem u izdavački podvig

 

Piše: Sandra Skoko

 

Kao cool bruneta, hrapavog, zavodljivog glasa, Lauren Bacall imala je dvadeset godina kada je učila Bogarta kako se zviždi, u filmskom debiju, "To Have and Have Not", zarobivši njegovo srce za večita vremena. Danas je Lauren jedna od najstarijih dama hollywoodske filmske elite, zadržavši sav sjaj, držanje, ugled, odmerenost i glamur, koji su je i načinili zvezdom prošlog veka. Rođena kao Betty Jean Perske, u New Yorku 1924, Bacall, inače židovskog porekla, rasla je prvo uz majku i baku, a potom uz majku i očuha. Po završetku ženskog internata u rangu srednje škole, Bacall odlazi na studije glume, radeći u slobodno vreme kao manekenka i model, kako bi mogla obezbediti plaćanje studija. Međutim, supruga Howarda Hawksa spazila je Bacall na naslovnoj strani "Harper's Bazaar" magazina i uručila joj glavnu ulogu, zahvaljujući kojoj i postaje zvezda, uz Humphreya Bogarta u klasičnom trileru "To Have and Have Not" 1944. godine.

Lauren Bacall postaje lični proteže Howarda Hawksa, no iako je bila top cover girl i pohađala studije glume, njeno glumačko iskustvo bilo je nedovoljno u trenutku dobijanja prve i glavne uloge. No, to nije predstavljalo problem - uspeh je bio zagarantovan. Romantične varnice počele su leteti između nje i Bogarta, nakon samo tri nedelje od početka snimanja. Bogart počinje izlivati ljubav prema Bacall i u privatnom životu iza kamera, dok je Howard Hawks besneo i pretio da će poslati Bacall jeftinijem "Monogram" studiju. Bacall je bila u suzama, jer zvezde koje će postati najhvaljeniji hollywoodski bračni par, bejahu duboko zaljubljene, uprkos dvadesetpetogodišnjoj razlici u godinama.

Bogart je bio pri razvodu trećeg i najgoreg braka sa Mayo Methot, a Bacall nikad pre nije bila zaljubljena. Bili su perfektan par. Hawks je mogao besneti koliko mu je volja, uvidevši koliko je brzo izgubio kontrolu nad svojim novim otkrićem, ali nije bio toliko lud da ne izvuče profit iz te, toliko očigledne i pred kamerama lako uočljive seksualno-hemijske privlačnosti. Ko bi zaboravio Bacallinu legendarnu rečenicu iz tog sudbonosnog, prvog filma: "You know how to whistle, don't you Steve? You just put your lips together and blow." ("Ti znaš kako se zviždi, zar ne Steve? Samo spojiš usne i duneš."). Hawks još jednom spaja Bogarta i Bacall u tim, pre njihovog venčanja 1945, u filmu "The Big Sleep".

Njihovi drugi zajednički filmovi "Dark Passage" i "Key Largo", nisu imali magiju ranijih ostvarenja, ali van scene, život Bogartovih bio je izuzetno sretan sve do Bogartove smrti od raka grla 14. januara 1957. godine. Tom prilikom, Bacall je izjavila: "Niko nikada nije napisao bolju ljubavnu priču od one koju smo doživeli Bogie i ja." Od Bogartove smrti, njen život uzima drugi, ne tako lak pravac. U trideset trećoj godini, Bacall postaje udovica i samohrana majka dvoje male dece. Trebalo je izvesti na put sina Stephena, (koji je tada imao osam godina) i kćer Leslie. Bacall počinje s oživljavanjem karijere. U privatnom životu, sledila je kratkotrajna afera sa Frankom Sinatrom, a potom 1961. brak sa Jasonom Robardsom, sa kojim Bacall rađa sina. Međutim, ova bračna veza trajala je samo do 1969. godine. Od tada, pa do današnjih dana, Lauren Bacall posve je zadovoljna živeći sama u New Yorku, putujući i snimajući filmove, noseći titulu najglamuroznije bake Hollywooda.

Tokom 1997. stiže i Oscar nominacija u kategoriji najbolje glumice u sporednoj ulozi, u filmu "The Mirror Has Two Faces". Iako nije osvojila Oscara, prva i jedina nominacija tokom čitave karijere, označava da je ipak donekle pristupila Oscarovom holu slave i veličanstvenih. No, sa Oscarom ili bez njega, Lauren Bacall je davno ušla u svet veličanstvenih i nezaboravnih diva.

 

 

Fenomenalna kombinacija

 

Susan Sarandon (Suzan Sarendon), briljirala bi u westernu Howarda Hawksa - jaka, nezavisna žena koja sve svoje ostvaruje sama, zna šta hoće i kod nje ne prolaze muške "mačo" gluposti. Da li je sad možete zamisliti uz Johna Waynea? Fenomenalna kombinacija. No, vratimo se u realnost modernog doba. U roku od petnaest godina Susan Sarandon bila je četiri puta nominovana za Oscara. Prva nominacija stiže 1981. u kategoriji Best Actress, za ulogu Sally, u filmu "Atlantic City"; potom druga, 1991. u istoj kategoriji, za ulogu Louise Sawyer, u filmu "Thelma and Louise"; zatim, treća nominacija sledi 1992. u istoj, Best Actress kategoriji, za ulogu Michaele Odone, u filmu "Lorenzo's Oil"; i četvrta nominacija pristiže 1994. ponovo u kategoriji Best Actress, za ulogu Reggie Love, u filmu "The Client".

Susan konačno osvaja Oscara u kategoriji Best Actress, za ulogu časne sestre Helen Prejean, u filmu "Dead Man Walking" 1995. godine. Da li je mogla osvojiti još nekog Oscara, a ne samo Oscar nominacije, naročito za ulogu u filmu "Lorenzo's Oil" - mogla je. Da li će ova karakterna glumica osvojiti još nekog Oscara - trebalo bi. Ova glumica italijansko-američkog porekla, rođena je kao Susan Abigail Tomalin, 4. oktobra 1946. u New York Cityu, kao prvo od ukupno devetoro dece. Dom napušta u sedamnaestoj godini, kako bi pohađala Catholic University u Washingtonu DC, gde upoznaje kolegu studenta, s časova drame, budućeg glumca Chrisa Sarandona. Venčavaju se 1968, no brak propada 1979. godine. Nakon toga, Susan ostvaruje jednogodišnju vezu sa snimateljem Francom Amurrijem i iz te veze dobija kćer. Tokom snimanja filma "Bull Durham" 1988. upoznaje glumca i režisera Tima Robbinsa.

Sa Timom sklapa brak, rađa još dvoje dece i do današnjih dana živi u sretnoj zajednici. Njihov brak spada u jedan od stabilnijih brakova Hollywooda. Tokom 1980-ih, Susan Sarandon dolazi u centar pažnje političkim zalaganjem i pokušajima buđenja svesti javnosti i dokazivanja neispravnosti slanja trupa i mešanja Amerike u golfski rat i u Nikaragvu, što u tim momentima doprinosi opadanju njene popularnosti u Hollywoodu - ali, ne zadugo. Ulogom u filmu "Thelma and Louise" 1991, Susan se vraća na scenu i ponovo osvaja Hollywood. Od prve uloge u filmu "Joe" 1970, preko "The Rocky Horror Picture Show" 1975, do uloge u filmu "Dead Man Walking" 1995, Susan Sarandon je ispoljila kvalitet kao glumica, uspešno portretišući uloge različitih karaktera u filmovima različitog žanra.

U Hollywoodu, ovu vrsnu glumicu smatraju novom Bette Davis. I, ako ništa drugo, Susan barem ima oči kao Bette, da ne pominjem stil glume i način gestikuliranja, koji je kod ove dve glumice različitih generacija, vrlo, vrlo sličan.

 

čovek koji puni kase

 

Rođen 3. jula 1962. u Syracuseu - New York State, Thomas Cruise Mapothrer IV, glumom je počeo da se bavi sasvim slučajno. Zbog povrede na takmičenju u rvanju, u srednjoj školi, Cruise biva primoran da napusti ovaj sport i dalju karijeru koju mu je pružao. Nakon toga, glavnu ulogu dobija u srednjoj školi, u produkciji predstave "Guys and Dolls" i ideja je rođena. Iako je prvenstveno hteo da postane sveštenik, Cruise se ipak, nakon ove predstave i pojačanog rada hormona u pubertetu, opredeljuje za glumu. Filmski debi ostvaruje 1981. u filmu "Endless Love", nakon čega odmah, iste godine, sledi i glavna uloga u filmu "Taps".

Film koji je vinuo Toma među same zvezde, bio je "Risky Business" 1983, da bi zatim usledio pravi block-buster 1986, "Top Gun". Tomova karijera rasla je meteorskom brzinom i on je od početka karijere vezivao svoje ime uz legendarna imena Hollywooda (kako režisera, tako i glumaca), igrajući rame uz rame sa Paulom Newmanom, Dustinom Hoffmanom, Geneom Hackmanom, Jackom Nicholsonom. Sa skoro mističnom sposobnošću da od svakog filma napravi hit, snimajući za Scorsesea, Stonea, DePalmu, Tom Cruise mamio je publiku i punio kase.

Njegov rad na polju sedme umetnosti dobija priznanja kako od publike tako i od kritike. Među nagradama, na polici Toma Cruisea mogu se naći Golden Globe, u kategoriji najboljeg glumca, za ulogu u filmu "Born on the 4th July" 1989. (za istu ulogu bio je nominovan i za Oscara); 1993. dobija Golden Globe nominaciju za ulogu u filmu "A Few Good Men", a osvaja nagradu "Actor of the Decade", koju dodeljuje Chicago International Film Festival; Januara 1994. biva počastvovan nagradom Hasty Pudding Man of the Year, sa Harvard Univerziteta; i 1997. dobija još jednu Oscar nominaciju za ulogu u filmu "Jerry Maguire", da bi 2000. stigla nominacija u kategoriji Best Supporting Actor za rolu u filmu "Magnolia".

U privatnom životu, Cruise povlači malo kontroverzne priče za sobom. Na samom početku karijere, tad mlađani Tom, bio je oženjen deset godina starijom glumicom Mimi Rogers, (inače njegovim idolom iz školskih dana). Kako je karijera uzimala maha, tako je i Cruise, opčinjen slavom, pošao u poteru za novom ljubavi u svom životu, po mogućstvu, devojci bližoj njegovim godinama. To pronalazi u devojci rođenoj na Hawaiima, 1967, koja je živela u Australiji i koja je tada bila ne tako poznata glumica, a koja se zove Nicole Kidman.

Tom sklapa brak sa Nicole 25. decembra 1990. u Telluridei - Colorado. Ovaj brak uzdigao je mladoj gospođi Cruise karijeru, dok je Tomu, po njegovoj priči, usrećio život, no ne zadugo. Nakon dvoje usvojene dece, razvode se 2001. godine i Tom nalazi novu "ljubav svog života" u Penelope Cruz. Usvojena deca, devojčica Isabella Jane i dečko Anthony Connor, ostaju uz Nicole. No, stvar koja je podigla dosta huke i buke je Tomovo članstvo u kontroverznoj Scientologist Church, (Sajentološkoj crkvi), koja po mnogima, nije ništa drugo do ispiranje mozga i otimanje para. Bilo kako bilo, Cruise, najveća zvezda Hollywooda nove generacije, tuži svakoga ko kaže reč protivu njega i crkve kojoj pripada i uživa u životu koji vodi. Razvodi se od Nikol Kidman i 2006. dobija kćer Suri iz braka sa Kejti Holms, kojom se oženio 18. novembra 2006.

 

čovek s osmehom

 

Michael J. Fox je rođen 9. juna 1961. u Edmontonu - Canada. Odlazi u Los Angeles u osamnaestoj godini, s ušteđevinom od šesto dolara u džepu. Nakon mnogobrojnih manjih poslova, kao npr. pranja sudova u hotelu i rada u restoranima, ovaj sićušni, (visok je 1 m i 63 cm) mladoliki Kanađanin uspeva da ostvari zamisao zbog koje je i stigao u Ameriku, obezbedivši nekoliko uloga u TV reklamama. Prijatne naravi i uvek širokog osmeha na licu, Michaelu nije dugo trebalo da dobije i prvu filmsku ponudu, samo godinu dana kasnije, u filmu "Midnight Madness". Pronašavši sebe na polju komedije, odlazi na audiciju za ulogu Alexa P. Keatona, u humorističkoj seriji "Family Ties" 1982, što se pokazalo vrlo uspešnim potezom, jer je serija bila big-break.

Uvidevši magičnost njegove pojave i potencijale koje nudi, producenti i režiseri počinju da ga angažuju u filmovima kao trilogija "Back to the Future", "Life With Mikey", "Doc Hollywood". Upoznavši glumicu Tracy Pollan na setu "Family Ties" i sklopivši brak sa njom 1988, Michael se privremeno povlači iz sveta filma, kako bi se više posvetio novostvorenoj porodici. Sredinom 1989. dobija sina Sama i vraća se na veliko platno filmom "The Hard Way" 1990. godine. Zatim slede uloge u filmovima: "For Love or Money" 1993; "Greedy" 1994; "The American President" 1995, kada dobija i kćeri bliznakinje - Aquinnah i Schyler. U želji da ima više slobodnog vremena, Michael prihvata neodoljivu ulogu Mikea Flashertya, u hit humorističkoj TV seriji "Spin City" 1996. godine. No, 1998 Michael otkriva da od 1991. pati od Parkinsonove bolesti i povlači se iz sveta šou-biznisa i sve slobodno vreme posvećuje borbi protiv ove bolesti. Michael stvara Michael J. Fox Fondaciju, čiji je primarni cilj pronalaženje leka za Parkinsonovu bolest. Uz to, tokom 2002. Michael objavljuje autobiografsku knjigu i sav prihod od iste daje u Fondaciju. Takođe, on je i jedan od glavnih "ambasadora" i vođa pokreta za borbu u američkom Kongresu za istraživanje i finansiranje genetskog modula lečenja obolelih od ove bolesti. Michael J. Fox, veliki čovek hrabrog i poštenog srca, ostaje večito zabeležen u svetu poznatih i slavnih filmskih zvezda Hollywooda. Iako više nije prisutan na filmskom platnu, Michael je još uvek prisutan na TV ekranima, snimajući TV reklame, od kojih svu zaradu takođe daje na medicinsko istraživanje i kloniranje ćelija organa kako bi se na sve načine došlo do leka i spasa, ne samo njegovog već i svih osoba obolelih od Parkinsonove bolesti. Michael Andrew Fox, četvrto od petoro dece porodice Fox, zaslužuje sve hvale i poštovanje, jer malo je tako velikih, poštenih, časnih ljudi i boraca kao što je on.

 

Glumac nove generacije

 

Sin pozorišnog glumca Michaela Hawkinsa i scenografkinje Mary Jo Slater, Christian Slater rođen je 18. avgusta 1969. u New York Cityu. Kada je imao šest godina, roditelji se razvode i majka ga odmah angažuje u maloj ulozi u TV seriji "One Life To Live". Dve godine kasnije biva zapažen od strane pozorišnog režisera Michaela Kidda, koji ga angažuje u devetomesečnoj turneji predstave "The Music Man". Po završetku turneje, Christian se vraća na TV, igrajući u sapunici "Ryan's Hope", da bi u četrnaestoj godini dobio prvu TV filmsku ulogu u "Living Proof: The Hank Williams Jr. Story".

Big-break stiže u obliku jedne od vodećih uloga u filmu "The Name of the Rose" 1986, dok ga uloga u filmu "Heathers" 1989. ustoličava kao "cool" glumca Hollywooda. No, kako to obično biva, Slater iste 1989. priznaje na sudu kako je dotakao emocionalno i fizičko dno i biva osuđen na deset dana zatvora i pet godina uslovno, zbog vožnje u pijanom stanju, odupiranja hapšenju i gađanja policajca čizmom tokom hapšenja. Po isteku uslovne kazne 1994, Christian ponovo biva uhapšen, ovoga puta zbog posedovanja vatrenog oružja u avionu, kada je išao da zaprosi Ninu Huang Peterson.

Novi skandal izbija tokom 1997. kada je ponovo uhapšen, razlog - posedovanje i konzumiranje kokaina. Biva osuđen na pedeset devet dana, po isteku kojih Slater dobrovoljno odlazi u rehabilitacioni centar. Tamo upoznaje Ryan Haddon, koja mu u proleće 1999. rađa dete i Christian postaje ponosni tata. Ovaj dobar glumac nove generacije, uspeva da održi karijeru i ostaje među najtraženijim glumcima Hollywooda.

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane