Natrag

Epizoda XI

 

Epizoda XI

 

Nismo mi od juče

 

Zoran Milojević

 

Ovo je priča koju sam čuo pre neki dan. Ne mogu da vam odam izvor priče, odmah biste raspričali. A život tj. On ne voli da mu se ime provlači kroz medije. Dakle, sedamo u kafanče, naručismo vinjak i "običnjaču" - i priča krenu.

"Tamo daleko, preko sedam gora i mora, postoji zemlja, kažu i država, na čijim granicama  uz državnu zastavu i grb stoji natpis "Oprem dobro". Kako kročite na tlo dotične zemlje, odmah vam daju njen ustav i karticu na kojoj je dobrodošlica koja glasi: "Računajte na... VLAST!"

Ustav te zemlje počinje rečenicom: "Kupujemo samo domaće - slovenački ajvar, američki duvan, crnogorsku šljivovicu, italijanska vozila, bošnjački kajmak, nemačku kozmetiku, hrvatsku muziku i sličice ambasadora SAD".

Pažljivom čitaocu neće promaći sjajno obrađena ljudska prava. Odmah upada u oči pravo na NACIONALNI JEZIK, kojim se doduše ne govori jer je u upotrebi njegova anglosaksonska varijanta. Oduševljava ljudsko PRAVO NA DOMAĆE PISMO, kojim doduše niko nikom ne piše, već se umesto pisma koristi koverat i evri u njemu. Građani drže i do PRAVA NA NACIONALNU MUZIKU, koja se doduše više ne peva, ali se peva nacionalna himna, naročito prve strofe jer drugu strofu nikako da nauče. Kada su u pitanju izborne radnje, zanimljiv je član o izboru predsednika ove zemlje koji glasi: niko ne može biti predsednik ako prethodno nije bar tri puta bio u zatvoru i u Briselu.

Svakom strancu domoroci se hvale svojim ustavom i rado prepričavaju anegdotu: jedan nesuđeni primerak nesuđene vlasti, po zanimanju zemljoradnik, kad je pročitao ustav, bacio ga je u kantu za đubre i povikao: "Neću, bre, u politiku, tamo ću morati da kopam... po nosu za vreme skupštinskog zasedanja!" Drugi je hteo u političare, ali ga je predsednik stranke izostavio sa izborne liste, kada mu je nesuđeni poslanik u svađi dobacio: "Ej, muškobanjasti, dabogda ti dečko bio pandur!" U toj zemlji i vlada i opozicija veoma su omiljeni u narodu. Svaki vladin zakon napisan je pod geslom: "Siroma sam, al' volim da živim", a opozicija deluje u borbi za vlast pod sloganom: "Dotak'o sam dno života", uz devizu - EVRO!

Skupština radi predano, usvajajući zakone na vreme, a u svojoj predanosti nekad ih usvajaju u cik zore, kako ne bi remetili san usrećenih građana. Ti zakoni su ustavom    predviđeni kao - FAJRONT zakoni.

Međuljudski odnosi su veoma razvijeni. Vlada brine o svakoj instituciji. Za svaku od njih je predviđen ministar, veoma omiljen u institucijama. Kolaju razne priče o toj omiljenosti, a jedna priča kaže: posle uspešne radne posete zatvoru, ministar za zatvore oprašta se od upravnika zatvora. Zadovoljni upravnik daje buket cveća ministru i zahvalno mu kaže: "Svratite opet, naša vrata su vam uvek OTVORENA!"

Nisam želeo dalje da slušam priču. Baš me briga za drugu zemlju. Meni je važna moja zemlja. Ja sam u njoj srećan. A šta mi drugo preostaje?

podeli ovaj članak:

Natrag