Natrag

(H)umorna pria

(H)umorna pria

 

Prti, prti bela staza

 

Neko je smestio Deda-Mrazu

 

 

Kakvi su, ovi bi i Deda-Mrazu traili da im neto doturi u budetski dak, sa rupama iz kojih curi na sve strane, kaznili ga to na sankama nema rotaciono svetlo i to nije dao migavac kada je sletao sa svojim sankama. Naravno da bi im Deda Mraz odmah bio sumnjiv - zamislite nosi crvenu, a ne utu kapu

 

Pie Neboja (itaju oni koje jo moe zeznuti da Deda Mraz postoji)

 

Neto mi se, posle ovog to smo pobeleli i to moemo u tu Evropsku uniju kad god hoemo, ba neto i ne ide tamo. Nije bilo davno kada smo ekali vize, skupljali razne papire i hteli da vidimo "svet". I danas treba prei granicu i sresti se sa carinicima, jednim ili drugim - svejedno. Videete, nita se nije promenilo - i dalje trkeljisanje po kolima, istresanje iz gaa, bez imalo potovanja i uljudnosti, kulturnog obraanja i osmeha na licu. Guve, redovi, a vi ba uvek doete u vreme kada je smena! Oduvek je bilo i ostae: u pokvarenoj dravi i slubenici su takvi, ili obrnuto - pokvareni slubenici su napravili pokvarenu dravu.

Mislite i da e vas tamo doekati sa osmehom?! Greite - i tamo je osmeh odavno prestao da bude lajtmotiv.

Proputovao sam proletos nekoliko drava. Iao sam kolima. Sva mesta na kojima su bili granini punktovi i dalje stoje. Nisu uklonjena, potreban je samo jedan zviduk pitaljkom pa da svi zauzmu svoja stara mesta.

Posle desetak godina primanja raznoraznih sojti i svojti u tu tvorevinu EU, jo niko nije uklonio bive barikade, jo uvek stoje ak i one izmeu Austrije i Nemake, samo su rampe podignute. Kao na autoputevima kada ne naplauju drumarinu. I uvek se trgnem kada prolazim pored bivih carinskih punktova. Jedan prolaz je vaio za ostale, a mi sa belim tablicama BG, NS, NI... mi smo uvek imali svoj, poseban prolaz. No i sada su rampe sputene i s vremena na vreme se podiu da uete u neki bolji svet, naravno uz diskreciono pravo da vam izvrnu depove i pitaju sa koliko para vi to ulazite u njihovu zemlju. Niko ne voli sirotinju. Daba se hvalite, gospodo politiari, nismo mi tamo ba tako dobrodoli kao to vi priate. Ako imate para, viza vam ni do sada nije predstavljala problem da putujete.

Televizijski programi vrve od emisija o Evropskoj uniji. Teku med i mleko. Gledao sam neku emisiju o poljoprivredi. Ovnovi ko bikovi, a svinje sa est unki. Pa onda uvozimo ovetinu sa Novog Zelanda, pa rasne ovce iz Francuske, pa svinje iz Nemake, piletinu iz Makedonije, koja ima samo jednu farmu ali ne sa piliima, jer nam uvaljuju piletinu iz Brazila. Dobro je da ne uvozimo piletinu iz Hongkonga, a svinje iz Meksika. Svuda u svetu ima poneto da se kupi, jedino u divnoj i prebogatoj Srbiji torovi, svinjci i farme zvrje prazni. Kau, ne isplati se. A isplati se drati nezaposlene i zaposlene koji ne primaju platu (koja je razlika)?!

U Lapovu zaposleni bez plate blokirali prugu. Pa ta? Kao eleznica propada jer ne idu vozovi, kao da u vagonima ima nekoga ili neega? eleznica nam je davno propala, jo od onog uvoenja posebnog poreza za njen za razvoj.

Otvorie nam dvadeset kilometara autoputa od Horgoa prema Subotici i od Novog Sada prema Subotici, i to ba za 29. novembar, kao to je ministar obeao. Oni otvorie taj put, ali gle zajeba, pa deonica kod Novog Sad jo nije gotova, i dalje se radi, nisu ni blizu postavljanja asfalta, a i sada je zima pa kako e? Imam oseaj da e taj put ponovo biti otvoren za 1. maj. To e biti sveano osmo ili deveto, vie se i ne seam, otvaranje ovog istog puta.

Hteo sam da vam u ovom poslednjem broju u ovoj godini napiem neto lepo, neto to odie optimizmom, neto u ta biste mogli da poverujete. Kao da vam je neto doneo i poklonio Deda Mraz. Kao, na primer, kada doete na granicu sa novim crvenim pasoem: rampa se otvara, ljubazni policajac vas pozdravi i kae - dobrodoli, gospodo iz Srbije. Pa onda, vrednost evra je 70 dinara, banke su smanjile rate kredita jer su smanjene kamate sa 50 odsto na svega pet odsto, pa su penzije poveane (a ne ukinute) dvostruko, benzin pojeftinio na 60 dinara, plate se isplauju redovno, poreski inspektori i finansijski policajci dobili otkaze jer svi plaaju poreze. Zamislite da posle primene novog Zakona o bezbednosti u saobraaju moraju da smanje broj saobraajnih policajaca jer savesni vozai primenjuju sve odredbe novog zakona, pa se policajci hvataju za glavu jer nemaju ta da rade. Da vam zavre autoput Beograd-Novi Sad (pa makar ga jo deset puta otvarali - svakog meseca po deset kilometara). Naprave kineski most preko Dunava, zavre Prokop. Ne poveaju PDV, pa zbog toga sve poskupi. Da vam Dinki isplati hiljadu evra za akcije.

Prti, prti bela staza - neko je zajebao i Deda-Mraza.

Kakvi su, ovi bi i od Deda-Mraza traili da im ak neto doturi u budetski dak, sa rupama iz kojih curi na sve strane.

Naravno da bi im Deda Mraz odmah bio sumnjiv - zamislite, nosi crvenu a ne utu kapu. Naravno, odmah bi ga obavezno kaznili to na sankama nema rotaciono svetlo i to nije dao migavac kada je sletao sa svojim sankama.

Dodue, moda bi Ivica shvatio, jer kako nas slikaju u SUP-u za line karte i pasoe, garant bi pomislio da je sedi bradonja Mirko Cvetkovi a ne Deda Mraz.

uo sam, dodue iz neproverenih izvora, da su arape za poklone u nae ime okaili na prozore svi alanovi Vlade zajedno sa premijerom i Dijanom Dragutinovi. Nije provereno za predsednika. Jer misle da sedi deda stie iz MMF-a. Jedino im on jo moe pomoi, ali kako su krenuli i ako tako nastave, ni to nee biti dovoljno. Jedino im posle ovoga ponovo ostaju eiri i da krenu po belom svetu i skupljaju dobrovoljne priloge.

Avaj, ovo je SRBIJA.

Koliko god sam se trudio da smislim, osim onog uobiajenog puno sree i uvajte se tipova spremnih na sve gadosti - ne znam ta da vam u ovoj novogodinjoj poslanici poruim.

Da pravimo analizu protekle godine sa lepim stvarima i lepim dogaajima, ta vam to znai - to je ve prolost. Da piem o sledeoj godini - teko da mogu da prepiem onaj optimizam politiara, prola kriza, stiu bolji dani - za koga, kome, kada, kako? Ne vredi mnogo pitanja, a odgovora nema.

Nisam jo doekao da ujem ta e nam, osim boljeg sudstva i vakcina protiv gripa, obeati politiari, ali to god rekli, razmislite u svakom sluaju za koga ete glasati na sledeim izborima. Moda i ranije nego to oekujemo. A ako ih ne bude? Onda nam se sa ovom vladom, ovim budetom i ovom vlau ni naredne godine ne pie dobro. Traie ministarka Dragutinovi i premijer joj Cvetkovi pomo Deda-Mraza izgleda ve u martu.

Evo, i na kraju, kandidovali smo se za lanstvo u Evropskoj uniji. to bi moji Sremci rekli, u svadbu se ne ide bez one stvari. (Ako ne moete da se setite koje, onda vam vie ne treba ni ta stvar, a ini mi se ni Evropska unija.)

Bilo je vrlo komino kada predsednik Tadi i premijer Cvetkovi potpisuju "aplikaciju" za kandidaturu u Evropsku uniju i predaju jedan drugom potpisane papire. Sprdaine neviene - dolo mi u zemlju da propadnem, a oni nita - smeno im, i bilo bi da ovo nije tuna zemlja.

Na kraju 2009. batalite se vakcina i jedite to vie kiselog kupusa i pijte vrue rakije. elim vam puno zdravlja i sree u 2010. A za ostalo ne brinite. Svega ostalog ima u Kini, na Novom Zelandu, u Japanu, Francuskoj i u Makedoniji... Ako mislite da e vam Deda Mraz neto doneti, onda vas je neko grdno zeznuo, odrastite i shvatite ve jednom da Deda Mraz postoji samo u bajkama - a ovo to nam se dogaa nije bajaka - probudite se!

Ipak, na kraju ove godine ne zaboravite: zdrav ovek ima hiljadu elja, a bolestan samo jednu.

 

 

 

Evo, i na kraju, kandidovali smo se za lanstvo u Evropskoj uniji. to bi moji Sremci rekli, u svadbu se ne ide bez one stvari.

 

 

 

uo sam iz neproverenih izvora da su u nae ime arape za poklone okaili na prozore svi lanovi Vlade, zajedno sa premijerom i Dijanom Dragutinovi.

 

 

 

 

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane