Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Do koske

Do koske

 

Od čega je umorna Srbija, a od čega njen predsednik

 

Ljubav lidera i budala

 

Dok je svet oko nas u ozbiljnoj krizi, što od pretećih ratova, terorizma i opšteg monetarnog sloma, dok Amerika prvi put u istoriji menja izgled novčanice od 100 dolara a Nemci razmišljaju o povratku marke umesto evra, srpski predsednik pati od hroničnog liderstva, pa svoju boleštinu širi na nivo nacionalnog optimizma i vere u regionalno liderstvo Srbije

 

Milica Grabež

 

"Sve dok je u Srbiji budala, ja ne moram da brinem za svoju političku karijeru", govorio je pre petnaestak godina vođa najradikalnije desne partije Vojislav Šešelj. Rečenica je citirana i   u knjizi Slavoljuba Đukića "On, ona i mi", strana 153, 13. red odozgo).

Znatno pre Šešeljevih poskočica, u vreme septembarskih događaja 1987. godine (čuvena Osma sednica koja je praktično i dovela Slobodana Miloševića na vlast), jedan od ideologa zalazećeg samoupravnog socijalizma Dušan Čkrebić, udvarajući se novom vođi, istovremeno  navijajući za rušenje stare političke garniture kojoj je i sam pripadao, izgovorio je epohalno važnu rečenicu: "Srbija je umorna od lidera!".  Sad je izvesno da njeni uzroci i posledice najrečitije govore o kolektivnom licemerju u kome se srpska nacija nalazi predugo, i da su izvrnuta naopako sva moralna i etička načela kojima su se slavni preci ovog naroda upravljali.

Kako bi danas zvučale na prvi pogled oprečne misli Vojislava Šešelja i Dušana Čkrebića?

Može li neko još jednom reći da je Srbija umorna od lidera? Šta i ako kaže (sa punim pravom), hoće li to biti dovoljno, jer će onih budala na koje je računao Vojislav Šešelj devedesetih godina (samo različitih shvatanja i ideologije), uvek biti u dovoljnom broju?

Može li sadašnji lider Boris Tadić računati na njih, ima li on svoga Čkrebića koji će sutra da se isprsi ispred opozicije i zavapi kako je Srbija umorna od lidera, pokazujući prstom na sve druge samo ne na njega?

Šta ako iz ovog narastajućeg socijalnog i svakog drugog nezadovoljstva zaista izraste novi lider koji će Borisa Tadića, pre nego što se iko nadao, otera u političku i svaku drugu istoriju? A ima ozbiljnih najava. Hoće li i Tadić zbog toga svoje političke protivnike nazvati lažnim prorocima i ludacima, kao što je Milošević svojevremeno nazvao nekadašnju opoziciju?

Liderstvo zna da bude gadna rabota, posebno kad se tom ambicijom zarazi predsednik države čija su ustavna ovlaštenja jasno definisana. U tom najvećem pravnom aktu nigde ne piše da je predsednik lider. Ne piše ni da je Srbija lider u regionu. Ali u životu je sve drukčije nego u knjigama...

Ako Srbija još nije umorna od lidera, onda je ovaj lider sasvim sigurno sve umorniji. I usamljeniji. Oko njega je napravljen čitav sanitarni koridor kako bi se osećao što bezbednijim u okolnostima kad mu prete. A prete mu (prema zvaničnim informacijama) anonimni vojnici proteranog narkomafijaša i neznani junaci sa takozvane socijalne mreže Facebook.

Ovaj lider ima svoj profil u elektronskom Vavilonu, koji on lično može da ukloni u svakom trenutku, ali iz nekog razloga neće. Zašto, to je drugo pitanje...

 Umorni lider zemlje koja je umorna od lidera, na svakom koraku hoće da pokaže kako je neumoran i kako mu nijedna uloga nije strana. Evo, nedavno je sebe stavio u službu MUP-a Srbije rečenicom "Računajte na mene", koju je izgovorio u kontekstu kraćeg konfuznog izlaganja, dok je pred njim izvođena policijska vežba obračuna sa zamišljenim teroristima i kriminalcima. I još je dodao, da ne bi bilo dileme, kako je on vrhovni komandant po funkciji pa je shodno tome i policiji nadređen.

Nažalost, svet oko Srbije vodi znatno ozbiljnije bitke, te su ove priče o liderima i liderstvu tamo negde potpuno bizarne ako ne i sasvim nepoznate...

Dok samoljubivi srpski lider vidi i Srbiju kao lidera u regionu i kao kandidata za ulazak u Evropsku uniju, dotle u samoj Evropskoj uniji traju ozbiljne rasprave o daljem opstanku evra kao kontinentalne monete. Nemački finansijski stručnjaci procenjuju da povratak marke umesto evra ne bi bio nikakvo čudo, posebno ako sudbinu Grčke ekonomije dožive Irska, Španija i Portugal. Ako se to desi, nema tog lidera koji će spasti utopiju o zajednici naroda od Atlantika do Urala.

Istovremeno, dok MUP Srbije antiterorističkim vežbama hrabri srpskog predsednika-lidera da mu mangupi sa Facebooka ne mogu ništa, dotle pravi terorizam iz Dagestana, zamotan u haljine mladolikih udovica, ubija u Moskvi i van nje.

Svet se naglo menja. Jedna imperija ustaje, a druga nestaje. Kako mala Srbija na Balkanu može da pročita svoj put i pronađe pravi odgovor na sadašnje i buduće vreme? Kako, ako joj je samoljubivi i neprikosnoveni vođa opterećen liderstvom, jer je okupiran marketingom a ne životom?

Kad je poplava takozvanih mrežnih sistema prodaje sa Zapada zahvatila i Srbiju devedesetih godina, skoro svaki od njih je u sebi imao sektaški princip: bespogovorno slušati lidera prodaje, klimati glavom, ustajati i aplauzom pozdravljati posle svake bitne rečenice...

Slično ludilo je u zadnjih nekoliko decenija meri zahvatilo i američki Kongres, samo na nivou političkog liderstva. I tamo ustaju i aplaudiraju čim predsednik nešto kaže.

 Nažalost, pomodarski deo Srbije rado uvozi ove sezonske proizvode od kojih ubrzo zaboli glava i bude muka. U ovom trenutku, nesumnjivi promoter tog pomodarstva je sam predsednik države, Boris Tadić. Lider bez pokrića i čovek kome je guber kraći od ambicija.

 Ali, na jedno čak i on može da računa...

 Ljubav budala prema liderima ovde je uvek bila značajan faktor propasti, čak i u okolnostima opšteg zamora.

 

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane