Natrag

Likovi i senke

Likovi i senke

 

Nepodnošljiva lakoća zaborava

 

M.G.

 

Posleratna mračna udbaška estetika u svojoj surovosti uništavala je mnoge brakove i porodice, a decu okretala protiv svojih roditelja. Kad bi udbaš na vlasti video lepu ženu (a bilo je takvih primera dosta), smestio bi njenom mužu neku podvalu, pa bi nesrećnik otišao u zatvor sa etiketom "narodnog neprijatelja". Onda bi se zlotvor pojavio kao utešitelj i zaštitnik, a zapravo ljubavnik ojađene i usamljene žene. 

Sudbina Radisava Rodića, vlasnika dnevnog lista Kurir, umnogome podseća na sudbinu "narodnih neprijatelja", a njegove novine danas doživljavaju sudbinu poharanih kuća i obljubljenih žena tih "neprijatelja".

Naime, Radisav-Raja Rodić utamničen je već više od pola godine, a u međuvremenu je i dva puta operisan. Njegovo zdravstveno stanje može se opisati u dve reči: lagano umiranje.

Ali, ako je tako, zašto umire u zatvoru, na kakve svedoke polumrtvi Raja može da utiče ako bi ga neki milostivi tužilac smestio u kućni pritvor? I kakav je to finansijski prekršaj zbog koga danas trune u beogradskom CZ-u, najvećem i najgorem velegradskom kazamatu savremene Evrope?

U međuvremenu, više ga niko ne pominje, čak ni njegovi sinovi koji rade u Kuriru, a te   novine koje je osnovao, postale su plen one klike kojoj se zamerio.

Dobar je bio Radisav Rodić dok je u Kuriru objavljivao sve što je Mlađanu Dinkiću i takozvanim novim vlastima odgovaralo. Dobar je bio i kad je finansijski pomagao te vlasti posle petooktobarskog prevrata, dok je davao pare Čedomiru Jovanoviću i drugima.

Ali, kad je u svojoj naivnosti poverovao da će mu neko to kasnije nadoknaditi, istog momenta na njega je krenula cela državna mašinerija. Što su ga više pritiskali, on je na stranicama Kurira bivao sve glasniji protiv Dinkića i ostalih iz koalicije nezajažljivih.

Na kraju je uhapšen, smešten u zatvor i zaboravljen. U njegovom odsustvu, uzjahane su mu i novine, na isti način na koji su Titovi i Rankovićevi udbaši jahali tuđe žene dok su njihovi muževi robijali na Golom otoku.

Nije Radisav-Raja intelektualac. Slabo se on razume u kurvu politiku. Njega je proizvelo jedno vreme, naprosto ga je izbacilo kao model poslovanja. E, sad, što su se modeli menjali a Raja nije umeo da se promeni, treba tumačiti kao razlike u kvalitetu. Uprkos svim manama i zastranjivanjima po kojima ga neki pamte, on je danas, u poređenju sa svojim dželatima, nesaglediva moralna gromada.

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane