Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid na tragu

Tabloid na tragu

Da li je prvi srpski internet-pretraživaè mnogo, mnogo više od toga

 

Nije Krstarica nego razarač

 

   Naèini na koji naši vlastodršci peru i iz zemlje iznose pare gotovo da su bezbrojni. U poslednje vreme im je omiljeni put preko elektronskih medija, pa tako i interneta, jer tu nema tragova da li je i koja usluga zaista izvršena, ili je novac otišao za "reket". Svoje mesto u tome ima i navodni pretraživaè Krstarica

 

Milan Malenoviæ

Zoran Živkov

 

Po zakonu svako u Srbiji ima pravo da iznosi sopstveno mišljenje. Slobodno i bez straha od represalija. To svoje pravo je iskoristio i èlan internet-foruma Krstarice pod nazivom Adem_ks kada je 11. septembra u trenucima dok se Euleks policija borila da zaustavi albanske huligane na ulazu u severni deo Kosovske Mitrovice napisao kako se radi o obiènom, beznaèajnom "bacanju kamena sa ramena". Kada se proèulo da se u Mitrovici puca, isti Adem_ks je napisao kako, navodno, i sam živi u Mitrovici, da je situacija pod kontrolom i za nerede optužio Srbe zato što su, po njegovim reèima, kamenicama napali kolonu mirnih Albanaca koji su u srpskom delu grada hteli da proslave poraz srpske košarkaške reprezentacije.

 

Križarica

 

Iza navodnog Albanca iz Kosovske Mitrovice Adema_ks krije se u stvari Ivan Petroviæ (roðen 28. aprila 1975, studirao na FON-u u Beogradu), osnivaè i generalni direktor preduzeæa Krstarica DOO, Bulevar Despota Stefana 95 (nekadašnja 29. novembra), Beograd. Krstarica DOO je vlasnik istoimenog internet foruma. Ovo naše otkriæe nisu demantovali ni nadležni iz Krstarice, kojima se potpisnik teksta obratio. Inaèe, i samu informaciju o pravom identitetu smo dobili od jednog od nezadovoljnih i neisplaæenih saradnika Krstarice.

Po sopstvenoj zvaniènoj biografiji Ivan je još marta 1999. stvorio "prvi srpski pretraživaè". Pri tome je preæutao sitnicu da je taj "srpski pretraživaè" u stvari radio tako što je inkorporirao globalni pretraživaè Altavistu, na koji je samo bilo nalepljeno Krstaricino zaglavlje. O tome koliko je ovaj forum "srpski", najbolje govori podatak da ga veæina forumaša naziva Križarica. Ono što je važno i što je Ivana i njegov projekat do sada održavalo bile su dominantne boje na sajtu: žuta sa pomalo plavog.

Veza sa Demokratskom strankom ni ovde nikako nije zanemarljiva. Po podacima Agencije za privredne registre (APR) Krstarica DOO je prošle, 2009. godine ostvarila poslovni prihod od 26.999.000 dinara (oko èetvrt miliona evra). Impozantno za jedan domaæi vebsajt! Pri tome su jedini prihodi oni od reklame, bar je tako zvanièno navedeno. Nezvanièno: znaèajni prihodi su ostvareni i od "donacija", kao npr. one za elektronsko izdanje srpsko-turskog reènika, koje je samo prepis ranijeg izdanja drugog izdavaèa. "Reènik" se nekako zgodno pojavio u vreme slavljenièkog doèeka turskog predsednika od strane srpske žute vrhuške.

Ono što posebno izaziva pažnju je svota APR-u prijavljena kao èist dobitak: samo 258.000 dinara, znaèi manje od 10 odsto ukupnog prihoda. Da se radi o nekoj proizvodnoj delatnosti, gde se puno troši na repromaterijal, ili o firmi sa velikim brojem zaposlenih i visokim izdvajanjem za njihove plate, sve bi ovo bilo razumljivo. Ovde je, meðutim, u pitanju preduzeæe sa "cela" tri prijavljena zaposlena, od kojih je èak njih èetvoro na funkciji direktora. Oèigledno se ne slažu podaci prijavljeni zvaniènim institucijama sa onima iznetim u javnosti. Ili jedan direktor volontira.

 

Sve bez veze

 

Najpre æe biti da se radi o klasiènom pranju para. Tri od èetiri direktora imaju strane adrese boravka, tako da porez ne plaæaju u Srbiji. Preko fiktivnih ugovora na ime navodnih savetodavnih i sliènih usluga njima se transferišu pare sa raèuna Krstarice, a sve preko firme registrovane na - Maršalskim ostrvima.

Novac se obezbeðuje tako što neko preduzeæe, da bi ostvarilo bilo koje svoje pravo, od funkcionera DS-a dobije "preporuku" da investira u svoju internet prezentaciju i to preko "struènjaka" iz Krstarice DOO. Veæi deo tako ostvarene zarade se odmah uplaæuje kompaniji u poreskom raju, kao što su Maršalska ostrva, dok samo mali procenat proðe kroz raèune u Srbiji.

Finansijski izveštaji za prethodne godine pokazuju da odavno nešto nije u redu sa poslovanjem ovog "pretraživaèa". Za 2008. Krstarica je prijavila prihod od 31.442.000 dinara, a dobit od 408.000, sa samo dva zaposlena. Koliko se da zakljuèiti, jedini koliko-toliko realan finansijski izveštaj bio je onaj iz 2006. kada je prihodovano 18.338.000 dinara uz dobit od 7.473.000 (tada preko 100.000 evra) sa, takoðe, samo dva zvanièno zaposlena saradnika.

Što se "struènjaka" tièe, na koje se poziva Krstarica DOO: ni jedan od navedenih direktora osim, delimièno, samog Ivana Petroviæa, nema blage veze ni sa marketingom, još manje sa informatikom.

Jelena Petroviæ, direktor internacionalnog marketinga u Krstarici po navodima ovog preduzeæa, struènjak je za ljudske resurse i živi u Kingstonu (tamošnji broj telefona: 020 8417 9000). Michael Ruddock (Majkl Rudok), Krstaricin direktor finansija, ovlašæeni je raèunovoða i osnovne studije iz oblasti raèunovodstva i finansija završio je na Univerzitetu u Londonu, Velika Britanija. Èlan je Association of Chartered Certified Accountants i živi u Velikoj Britaniji. Jedino Barry Bobin-Martin (Bari Bobin-Martin), direktor internacionalnog poslovanja, ima neke veze sa informacijama, iako ne i sa informatikom.

 

Misterija i egzotika

 

Osobu ovog dosta retkog imena i prezimena nalazimo u britanskoj ambasadi u Kazahstanu, taènije u Almatiju (tamošnja adresa Samal Towers, 97 Zholdasbekova street 97, Block A2, 9 Floor/sprat, Almaty 050051, Kazakhstan, telefon: +7 7272 506191), gde je zadužena, navodno, za kulturno-obrazovnu saradnju Velike Britanije i srednjeistoènih zemalja bivšeg SSSR-a. Po ruskim podacima, meðutim, ambasade SAD i Britanije u Almatiju su najvažniji centri špijunaže zaduženi za logistièku podršku švercu heroina iz Avganistana.

Da li je onda baš sve sluèajno: da se Ivan Petroviæ predstavlja kao lobista kosovskih Albanaca, najznaèajnijih trgovaca heroinom u Evropi, a da je jedan od njegovih direktora aktivan u segmentu èiji je primarni zadatak neometani transport heroina iz Avganistana u Rusiju i dalje?

Uz sve to idu i nekontrolisane uplate na raèune skrivene na dalekim, egzotiènim ostrvima, van domašaja civilizovanih poreskih istražilaca.

  

 

 

 

Tako je pisao Adem Petroviæ

 

Ovako èistim srpskim nije pisao ni Titov omiljeni omladinac, Azem Vlasi. Navodni Adem_ks, alias Ivan Petroviæ, poslednje nemire u Kosovskoj Mitrovici je ovako prokomentarisao:

 

"adem_ks

Re: Šiptari napali noæas Mitrovicu odmah posle utakmice.

Ja, kada sam procitao naslov, i nik postavljaca, pomislio sam da ponovo po obicaju sanja, ali ovoga puta se izgleda dogadjaj zbio. Nije niko presao na severnu stranu doduse, ali je bilo gadjanja kamena s ramena."

 

Pošto ga je drugi forumaš, srpski žitelj K. Mitrovice, upozorio da Albanci u tom trenutku pucaju na Srbe i pripadnike Euleksa (bila je to noæ pobede turskih košarkaša nad srpskim) Adem-Ivan mu odgovara:

 

"11.09.2010. 11:24 

Ako mi kaze da Albanci maltretiraju Srbe u unutrasnjosti Kosova, mogu da poverujem, doduse opsta politika nije za tako nesto, ali budala ima i bice ih. Ali ako kazes da neki Albanac maltretira Srbe na severu Mitrovice, onda cu reci da si naivan, da ne poznajes situaciju."

U meðuvremenu su sramni komentari Ivana-Adema izbrisani, kao što je trajno banovan i profil onoga koji se usudio da prvi objavi da su Ivan Petroviæ i Adem_ks jedna te ista liènost, i to uz obrazloženje da je uvredio drugog korisnika (Adema_ks, prim. aut.). Izgleda da je za Ivana Petroviæa i njegove saradnike uvreda ako za nekog Albanca posumnjate da je Srbin.

 

 

 

 

Veštice i zombiji

 

Na Krstarici važi osnovno pravilo: "Žute ne dirati". Jedan uèesnik je iskljuèen jer je na profilu koristio sliku na kojoj na pranje nosi žuti tepih. Moderator pod nazivom Enchanted ga je odmah kaznila sa sledeæim obrazloženjem:

"Poštovani, napravili ste prekršaj na forumu!

Razlog: Nedolièan avatar/slika u profilu"

Pošto se korisnik žalio na ovakav postupak, supermoderator Esh mu odgovara: "Napravili ste prekršaj na forumu! neosnovana zalba mod. enchanted.

Ovaj prekršaj, vredan 1 poen(a), može rezultovati ogranièenjem pristupa sve dok ne istekne. Ozbiljni prekršaji nikada ne istièu."

O psihièkoj zrelosti onih koje Ivan Petroviæ postavlja za kontrolore svog foruma govori i lik moderatora sa nadimkom Valerija (predstavlja se i kao Zelena Gospa), koja pod imenom Ana Kladarin na svom privatnom sajtu nudi lekove protiv svih vidova magije.

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane