Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Putevi bede

Putevi bede

Niš: od zaraze do gladi samo je jedan korak

 

Od kolevke pa do groba nastava u prirodi i šok soba

 

   Otrovali su èetu ðaka u dva-tri dana! Za decu iz niške Osnovne škole Car Konstantin organizovana je nastava u prirodi. Nastava u prirodi ili trovanje. Trovanje hranom ili je stomaèni virus? Gladni dani dolaze sa kišom. Komentari na raèun vlasti izostaju! Dokle æe glad izdržati: mesec, dva, tri?

 

Miodrag Milojeviæ

 

Dobrodošlicu u Niš - želi vam Niš ekspres! Velkam u Niš! Studenti, Niš ekspres vam štedi džeparac! Studenti svih asocijacija - 30 odsto popusta! Putuj i studiraj! Reklame!

Niški èistaèi ulice, kad se sete, poènu da razmahuju. Razmahuju po vazduhu. Nose narandžaste kombinezone, guraju žute kante. Metle lièe na pauèinu, metle su od neke guste trave, u zelenu travu uglavljen je štap. Èistaèi ulice uspavano mašu.

Tako je bilo pre kiše. Posle kiše, šta da se radi?

Lokva na stanici. Žuti èistaè zahvata vodu, uliva u kantu, to se prospe, razmahuje. Besmislen, uzaludan posao, èistaè se lenjo pomera, bez cilja.

Izmeðu korita Nišave, obuèenog u braon boju, kamene ploèe, i zidova tvrðave što stoje kao ogledalo, sve do drveæa sa žutim cvetom, buvlja pijaca dugaèka najmanje kilometar. Kilometar s jedne, kilometar s druge strane, dva kilometra prodavaca.

Tesan prostor od mosta, od ulaza u tvrðave do autobuske stanice, to je crn prostor, to je metež, korov, pantalone, kaiševi, pertle, cipele, dve patke, crni mravinjak. Poèinje kiša, kap kiše nema gde da sleti. Venci suve paprike, plastiène flaše u narandžastoj i crvenoj boji, liker, rakija, vino, sok od paradajza u svim bojama. Iz torbe vire dve paèje glave, mrtve, patke uvezane kanapom, oèi sijaju mrtvim sjajem od stakla. Ko se u Nišu zaposlio, nije dovoljno što se zaposlio, potrebno je da ga vide u gradu u radno vreme da pokaže ko je on i šta je.

 

Stomaène rane

 

U Nišu su otrovali èetu ðaka u dva-tri dana! Nastava u prirodi za uèenike niških osnovnih škola. Za decu iz niške Osnovne škole Car Konstantin organizovana nastava u prirodi. Veæ prvog dana jedno dete se žalilo. Simptomi su povraæanje, dete je dobilo dijareju. Kako se kasnije ispostavilo, dete je pre dolaska bilo ''u kontaktu sa pacijentima obolelim od stomaènog virusa". Sa decom su lekari niške Hitne pomoæi, broj obolele dece se svaki dan poveæavao. Od ukupno 193 dece pregledano je 134, a kod 53 dece dijagnostikovani su simptomi dijareje.

Naravno, mediji su zakljuèili da je došlo do trovanja hranom.

Direktor se zove Despot Despotoviæ, prosedu kosu pustio preko ušiju:

- Odgovorno tvrdim da hrana i voda nisu uzrok stomaènih tegoba. Da je tako, potvrðuju istraživanja Instituta za javno zdravlje u Nišu. Analizirali su sve namirnice s kojima su mališani bili u kontaktu i rezultati su pokazali da je hrana bila apsolutno ispravna.

Uprava je imala vremena da sakrije namirnice.

Ljiljana Iliæ, pedijatar niške Hitne pomoæi, danonoæno je bila sa mališanima, vodila borbu protiv stomaène bolesti, ali se broj obolele dece poveæavao iz sata u sat. Znaèi, ona nije imala odgovor protiv bolesti.

Ljiljana Iliæ:

- Sudeæi prema klinièkoj slici i bez dubljih analiza jasno je da je reè o stomaènom virusu. Tegobe i njihovo trajanje nisu specifièni za trovanje hranom.

Kiša, Divljane i stomaène rane! Od kolevke pa do groba - nastava u prirodi i šok soba.

- Od prvog dana boravka dece u Divljanima kiša je gotovo bez prestanka lila. Zato deca nisu izlazila iz gornjeg paviljona. Po èitav dan su bila upuæena jedna na drugu. U takvoj situaciji bilo je dovoljno da samo dvoje ili troje dece imaju stomaèni virus, specifièan za ovo doba godine, koji se prenosi respiratornim putem. Pošto je to najlakši naèin prenošenja bolesti, nije èudo što smo drugog dana imali 12 mališana sa dijarejom, a veæ treæeg dana njih 19 imalo je te simptome.

Kakve je mere preduzela doktorka Hitne pomoæi? Da je velika gustina na malom prostoru izazvala tegobe, decu je trebalo razdvojiti ili raspustiti kuæama, ili ih prebaciti po raznim delovima zgrade. Zašto lekari Hitne pomoæi to nisu uèinili? Zbog toga što je naknadno izmišljena prièa da je blizina dece izazvala epidemiju.

Stanje obolele dece vrlo brzo se stabilizovalo uz primenu probiotika i infuzije. Za brz oporavak zaslužno je osoblje kuhinje odmarališta koje je po preporuci lekara promenilo jelovnik.

Ako su deca obolela od vazduha, respiratornim putem, zašto je promenjen jelovnik? Trebalo je promeniti vazduh.

Despot Despotoviæ je dobar èovek:

- Deci koja imaju lekarsku potvrdu da su lošeg zdravstvenog stanja biæe vraæen iznos od sedam hiljada dinara, kolika je cena sedmodnevne nastave u prirodi.

Deci koja su umesto nastave ležala u bolnici odmaralište treba da vrati novac. Da ne bi vratio pare, Despot sklopio dil sa lekarima. Deca èiji se roditelji bune dobiæe potvrdu ''da su lošeg zdravstvenog stanja.'' To su ona deca koja imaju sklonosti ka trovanju.

Zašto svi roditelji nisu digli glas protiv nastave u prirodi koja zbog kiše nije ni realizovana? Prirodu deca nisu ni videla.

Zato što su deca i roditelji iz Niša.

Despot Despotoviæ, direktor sa kosom preko ušiju, ubeðen je da je reè o sabotaži. Ako je o sabotaži reè - neko je bacio otrov u kazan sa hranom.

- Ubeðen sam da je ovo jedan od naèina da se sabotira rad Divljana. Nekome smeta što je naše odmaralište puno dece. Spekulacije o trovanju hranom samo je jedan od pritisaka da se deca odvedu na drugu stranu.

Deca su trovana hranom, o èemu postoje odgovarajuæi medicinski nalazi, otrovala se treæina uèenika, nisu u pitanju nikakve "spekulacije".

- Saboteri pri tom namerno ne uzimaju o obzir veoma važnu èinjenicu, da deca ovde izvode nastavu u prirodi, graðani godišnje uštede oko 30 miliona dinara.

Kako se boravkom u prirodi pravi ušteda kad jedan dan sa trovanjem ili bez trovanja košta hiljadu dinara? Kako graðani uštede i na èemu štede? Na vazduhu ili na hrani? Kako štede graðani èija deca nisu školarci?

Despotovo odmaralište puno je dece jer o tome odluèuju direktori sa kojima je Despot u vezi, niška opština puni gradski budžet.

Lako je zakljuèiti da bi se roditelji pljaèkali i dalje, treba po svaku cenu zataškati stvar da bi u gastronomsku gasnu komoru bila ubaèena deca iz drugih škola. Direktor æe, suoèen sa zatvaranjem, pokvarene namirnice razbacati oko Divljana.

Nišlije su odahnule. Despod Despotoviæ neæe ostati bez fotelje a lokalna samouprava bez zarade.

Deca su se zarazila od kiše, uèestvovale su i kišne gliste:

- Gotovo prvog dana od boravka dece u Divljani padala je kiša.

 

Ulièni biznis

 

Niš je veliki grad. Na jednom mestu maglovito subotnje jutro, dvadeset hiljada ljudi. Svako je stao na vlažan trotoar, stavio korpe. Jutro je obeæavalo da æe svako preživeti.

I svi se okreæu, okrenu se i kupuju:

- Prethodnu subotu dala mi po 15 dinara, mnogo joj je lep, sad traži 40!

- Dok me ova pita, ima one što prodaju koske, po 57 dinara, ja ono kuvam ili napravim gulaš ili nešto. Ova Ciganka me po ruku udarila, ova ruka, lomila sam je, lomljena.

- Stvarno sam imala, stvarno sam imala, nego sam izgubila telefon, alal im pare.

- Aman, gospoðo, imam dvoje dece, neæu da me kuneš, gospoðo, pa to mi je poso.

- Dva sina? Imam i ja. Mož' da mi daš telefon, kod tebe æu uzmem i dogodine.

Venci paprike oko glave, niko se ne žuri, niko se ne nudi, sve funkcioniše.

- Koja je dobra?

- I jedna i druga, ova je za pitu, ova je za peèenje.

- Ne, bre, za pitu.

- Ova je dobra peèenka.

Glas joj je tih, ne unosi se u lice:

- Oplemenjivaè? Ovo je porodièna krema - ona je za sve. Na bazi kantariona i nevena, za lice i za opekotine. Ona je 570 dinara.

- Ono što sam ranije uzimala, to je fenomenalno, fenomenalno.

Toliko komplimenata, toliko su pažljivi, uviðavni. Svako ima lepu reè, stranac im se divio, slušao, posmatrao...

Spustila je malo robe u kutiji, to su srebrne cipele kao za bal:

- Sestro, Marko upropastio i onog Marka, brata od strica. Onako lepo dete i obuèeno i nahranjeno i pošteno.

- Sestro, nemam živaca.

- Verujem, verujem, verujem.

- Dobro, ima i gore. Živim samo za njega.

- Vazelin, vazelin, vazelin! - odbija se od žutog, uglaèanog zida Tvrðave.

 

Æu da skinem pantalone

 

Žute kante èistaèa ulica okreæu nevidljive toèkove. Mladi momak ne zna šta æe sa sobom, zahvata vodu. On je nov, Saveta u žutom se smeje:

- Zamisli da je more, neka plivu, neka plivu graðani. Neka mislu da je more, neka plivu tu, na Nišavu. Kiša pada, produži tamo, pa da begamo!

Saveta gura žutu kantu, nosi narandžasto odelo, kockasta je poput kante nad kojom se vidi njena èupava glava:

- Nije za mene, od ovu Gordanu što me ganja, za devera da uzmem, za mog èièka pantalone.

- Neæu te više ganjam. Ajde, alal ti, u zdravlje da gi nosiš!

- Danas uzimam, kad imam pare. Kad nemam pare, ja ne uzimam. Ja kad rešim, kad imam pare... Ajd, da kažem - daj mi na veresiju. Neæu. Ja to ne volim. Ja mogu te zamolim ako mi danas baš nešto hitno - sutra pare.

Saveta se uspravlja:

- Sneža uzela gore i nije gi dala pare. Radim ja, èistim ulicu, nešto se setim na pijac.

Žena se zaletela.

- Ti, mori, pare da mi daš!

- Gospoðo, kake pare?

- Uzela si haljinu od mene.

- Gospoðo, zajebala si se malo, ja haljine u životu ne nosim. Haljine i suknje imam na milion, al ništa ne nosim.

- Jeste, nisi ti, jedna druga.

- Pozdraviæu je da ti donese pare, to mi je kuma, Sneža.

Policajac okupio uliène prodavce, sklonili se od kiše, uvukli u prolaz ispod pravih i tvrdih stubova:

- Znaš šta æu da radim. Æu odem kod komandira, Simonoviæa. Æu da skinem pantalone, do kolena. Neka radu šta oæe. Nek pišu da sam lud, da me vode u Toponicu. Bolje ne da poginem, ovde, na ulicu. Da ja spreèim nešto što ne mogu da spreèim.

Nišava se otima, preskoèila je kamenje koje æuti crno i pokriveno. Pod nišavskim mostom ima jedan ležaj. Baèena kartonska kutija. Skoro dva metra visine. Gore je gvožðe, kao gvozdeni krevet. Niški klošar koji spava tu, kraj vode, dovukao žardinjeru. Stane na žardinjeru, razmesti kartonske kutije, odbaci se dva metra uvis i spava.

 

Lokalna banka, lokalno vreme

 

Fasade niške opštine razlepljene i opale. Pored opštine je banka. U banci je gužva, pretnje, psovke, zapomaganje. Zarobljena i zakljuèana doktorka. Mala je doktorka, pored nje elegantna, plavokosa službenica. Visoke potpetice, prugasto odelo:

- Vi ste sad došli kod mene.

- Ne, ne! Vi ste mi ukrali karticu!

- Došli ste kod mene posle radnog vremena. Banka je zatvorena.

- Alo, ljudi, kako! Jedina filijala vam radi do dvanaest i trideset! Ljudi, u Beogradu radi subotom i nedeljom po celi dan.

Ni opština ne radi:

- Vladimire, podignuæu ih u vazduh!

- Evo u opštini...

- Gospoðo, evo vidite, istaknuto je radno vreme.

- Alo, kako u Beogradu, u Knez Mihailovoj, radi celi dan subotom i nedeljom, alo, svuda u svetu radi. Ja idem svake nedelje u Beograd. Ne možete dozvoliti da u ovolikom gradu radi do pola jedan!

- Ja ne odluèujem o radnom vremenu. Izašla sam da vas ispoštujem kao klijenta, ja vas ne mogu da primim posle radnog vremena.

- U redu - neæete. Ostaje da se zahvalim što ste prekinuli moje dranje iza brave, ja sam lekar, nisam kreten! Za svakog mog klijenta ja ostajem ne jedan sat nego jedan dan.

Doktorka se otrgla, otišla je pravo. Kao da ima neki cilj. Nekome æe se žaliti.

Službenica, kuca, dugo kuca na braon zatamnjena staklo banke, da je opasnost prošla, da je puste unutra.

Stojim do samog stakla, èuo se smeh.

Šta se dogodilo? Kad je poèela da vièe, okrenuli su kljuè, zakljuèali staklena vrata banke. Doktorka je bila zakljuèana. Doktorka se zaletela, odbila o staklo.

Nemaju obezbeðenje da bi je izbacili na ulicu ili obezbeðenje šeta po gradu.

Onda je najhrabrija, najmlaða službenica, izašla na ulicu. Koliko da izvede doktorku. Kad su njih dve izašle brava je zakljuèana iznutra.

Ko u banci u Nišu, gde rade mahom mlaðe žene, da subotom radi celi dan? Skratile su, prilagodile radno vreme svojim potrebama.

 

Preživljavanje

 

Na ulici, na trotoaru gde je buvlja pijaca, svako æe preživeti. Napravljen je takav dogovor. Na ulici ostadoše pokisle knjige. Sve drugo je spakovano i odneto. Kiša je pokvarila dan koji je obeæavao da æe biti lep.

Prodaju se plastièni pištolji, strujomeri, ventilator, jedna kašika, telefoni, patike, šrafovi, makaze, upaljaèi, jedna mala garnitura šaha.

Male žute patike za decu. Pošto patike?

- Dvesta dinara!

- Može za sto?

- Kaki, bre, sto dinara, te su patike dve 'iljade.

Prodaju se šuplje plastiène kutije, stari tranzistori:

- Samo staviš baterije, on radi!

Ne treba baterije, kupac plaæa i nosi sjajnu, naduvenu kutiju. Nišlije, sve se baca, sve se ponovo vraæa i sve im treba.

Ali kiša, kiša æe pokvariti sve. Sve su cipele, crne kožne jakne, sva je roba brižljivo oèišæena i podmazana. Sve što Niš, dugaèka, bolesna životinja, proguta i izbaci, to se ponovo liže, èisti i vraæa. Svi su zanati zastupljeni. Iz bureta vešto iskovane peæi, kovane sekire.

Preko puta je tepih crvenog kamena - Teniski klub, Radnièki. Dve devojèice klizaju u znoju i kiši.

Kavez ima kvadratni metar. U kavezu pas, oèi bez sjaja, lutalica. Gospoða ga prodaje kao vuèjaka.

- Vuèjak? Uši mu nisu prave?

- Nisam ga forsirala sa kalcijum.

Ceo Niš bi se ispravio kad bi imao neko, neko ko bi ga nahranio, formirao i "forsirao s kalcijum". Podgrejani asfalt šušti, kljuèa zelenilo puno jeda, kao u akumulatoru.

Na krovu automobila kavezi sa pticama, na vrhu je pevaè koji ne prestaje. To je niški specijalitet:

- Od štiglica i kanarinku, to mi kad ukrstimo, to je Niš stvorio. Peva, kako da ne peva.

- Poznaješ li mlekadžiju iz Jagodine, što razvozi mleko. On kupuje od mene divlje ptice. Štiglice, sajzle, štanceri, najviše štanceri!

Radnik je mlekare. Kupuje po 300 dinara komad! Lovim ih na mrežu, mrežu imam šest metara! Kako da nema divlje ptice u Niš!

Kiša je bila, prosipala belu penu kao sapunicu. Nigde živog èoveka u putu. Takav dan, Niš je pun naroda, masa se zaleæe, kliza kao na poledici.

Gradsko veæe grada Niša donelo odluku da æe preduzeti mere. Više neæe pokrivati gubitke JKP preduzeæa, da se smanji sedenje po kafanama, kresanje troškova reprezentacije da JKP poènu da posluju profitabilno.

Ali nema šanse. Nišlije se teško zapošljavaju. Kad se zaposle, posle je lako. Ulice su pune nezaposlenih. Zaposleni gledaju kroz prozor, posle se ohrabre, osamostale. Radno mesto oni veæ imaju, platu primaju redovno.

Nije to grožðe. Jeste, Dragomir prodaje zelenkasto zrnevlje na dnu bele plastiène kofe. Za zrnevlje ima kupac. Cena - 20 dinara.

Dragomir šapuæe:

- Omladina oæe nešto lepo, nešto dobro, a da ne radi. E pa ne može.

- Šta da radiš, tako vreme nastalo.

Slušaj, ovaj, jedan unuk, nema ga, izgleda da plaæa stan. Izgleda da radi sa doktori, ovi što prave štake.

Ovi dvojica, muškarac i devojèica, oni doðu jedno veèe pa ih nema jedan, dva dana. Javu se. Kažu, dedo, babo, neæe doveèe da doðemo.

- Dedo za užinu, dedo za užinu, treba.

- Šta da radiš.

Dragomir se, od svih unuka, nada jedino u Milentija:

- Da ti kažem. On ima devojèe, iz drugu državu, iz Zajeèar.

- Dedo, ja 'oæu al ona neæe... Ona da kaže, ajde...

- Muke, muke, muke. Mi tol'ko ne imamo muke kad bejasmo momci i devojke. Samo èuješ ovaj se verio, onaj se verio. Kuku lele!

- Uuu... sasvim drugo, savim drugo! - reèe Dragomir.

Dragomir i dalje, na kiši, prodaje grožðe. To je zrnevlje, belo zrnevlje.

Bio je gladan, mutan dan u Nišu, zbog kiše.

Poèelo je dobro. Izneli su koliko su mogli, izašao je crni mravinjak, ceo Niš, kupovalo se, prodavalo.

 

 

 

 

 

"Sudeæi prema klinièkoj slici i bez dubiljih analiza jasno je da je reè o stomaènom virusu. Tegobe i njihovo trajanje nisu specifièni za trovanje hranom."

 

 

 

Veliki je to grad. Na jednom mestu maglovito subotnje jutro, dvadeset hiljada ljudi. Svako je stao na vlažan trotoar, stavio korpe. Jutro je obeæavalo da æe svako preživeti.

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane