Natrag

ivotinje

ivotinje

Baka Topola i njene preokupacije

 

Kljuni psi i psei klju

 

U Bakoj Topoli ima i onih koji i ivotinje dele po poreklu. Beogradski psi su tako postali zabranjeni u Bakoj Topoli

 

Igor Milanovi

 

Na Salau 116 kod Bake Topole, prof. Etela Merk, magistar slikarstva, ve deset godina brine o mnotvu naputenih i zlostavljanih pasa i maaka. Danas ima oko 500 pasa i oko 70 maaka.

Azil koji je oformila poseduje urednu dozvolu u vidu Reenja izdatog 25. maja 2006. godine od Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, stoarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Na povrini od 11 i po jutara, tj. oko sedam hektara, nalaze se kua (u kojoj ivi vlasnica azila, sa estogodinjim sinom), brojne okunice, ozidane kuice za pse sa delimino izbetoniranom povrinom, kao i prirodno zemljanim i travnatim delom, gde psi borave. Psi su potpuno zatieni od velikih vruina u hladu drvea, nadstreica i boksova. Zatieni su i od jakih vojvoanskih snenih i vetrovitih smetova zimi.

U Vojvodini slinu dozvolu ima jo jedino azil u urevu.

Sada je optinska vlast, umesto da pomogne ovaj nesvakidanji projekat krenula u obraun sa profesorkom Merk. Prvo su joj prebacivali da hranei pse lutalice izvan azila prlja grad, a nedavno su je pozvali i u policiju na sasluanje. Kao razlog su naveli da, navodno, nije platila klanini otpad koji je jo pre etiri godine dobila kao hranu za pse i make.

Najbizarnija optunica odnosila se na tvrdnju da u azilu dri i pse iz Beograda, kao da ti laju na drugom jeziku.

"Nije vano odakle dolazi, ve kuda ide!", glasi moto Saveza vojvoanskih Maara, koji ne vai za pse u Bakoj Topoli. Za njih je vano ne samo odakle psi dolaze ve i kome idu pare za njih.

Optina planira da sledee godine za trokove azila izdvoji tri miliona dinara, ali joj se u partijski program ne uklapa da te pare odu Eteli Merk. Drae bi im bilo da novac dobije lokalno JKP Komgrad koje bi ve umelo da deo para prosledi u depove optinskih vlastodraca. Kao to smo videli, Komgrad nema dozvolu za rad Ministarstva poljoprivrede, a nema ni pravi azil. Ima jedino prihvatilite za nekih 20-ak pasa, koje ve posle samo nekoliko dana puta ponovo na ulicu.

Direktor Komgrada Zoltan Sombati za to ima solomonsko reenje: grad bi trebalo da izdvoji sredstva i pomogne izgradnju novog azila u okviru Javnog komunalnog preduzea. "Prihvatilite Etele Merk, kao ni sadanji azil JKP Komgrad, ne odgovara propisima", tvrdi Sombati zaboravljajui da o tome brine Ministarstvo poljoprivrede koje je azilu profesorke Merk izdalo dozvolu.

Da je u pitanju neki pokrajinski sekretarijat, a ne republiko ministarstvo, Zoltan i njegove partijske kolege iz gradske uprave se ne bi ni bunili. Kada im smetaju beogradski psi u Vojvodini, ta li tek misle o ministrima iz Beograda?

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane