Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Na licu mesta

Apatin: U vlasti gradonaèelnika koji voli da ugodi sebi i svojima

 

Apatièni graðani i antipatièni muljatori

 

Nekada najrazvijeniji grad u Jugoslaviji postao je grad staraca, nezaposlenih i opljaèkanih ljudi. I sadašnji gradonaèelnik Živorad Žika Smiljaniæ bio je nekada autonomaš, pa predstavnik Grupe graðana, potom èlan SPS-a, a po potrebi i buduæi èlan DS-a. Tako treba, ako ima potrebe!

 

Arpad Nað

 

Apatin, "grad buduænosti"! Kako to za neupuæene lepo zvuèi. Za ovaj epitet prvi èovek opštine Živorad Žika Smiljaniæ debelo je platio, ali novcem iz budžeta. On je ujedno proglašen za najuspešnijeg gradonaèelnika, a samo mu je ta titula nedostajala pa da popuni svoju bogatu riznicu priznanja koja su mu podarili verni poltroni i oni koje je lako kupio. A ko je uopšte taj èuveni vladar Apatina, koji svoju silu i bahatost ispoljava na svakome ko nije njegov istomišljenik. Ako nisi sa njim, onda si protiv njega i - moraš da stradaš.

Apatinci su donedavno imali svoje prve nezavisne Apatinske novine, koje su ukazivale na silne greške koje je Smiljaniæ sa svojim saradnicima èinio. Zbog takve drskosti vlasnik Jovan Banjac nije iz budžeta dobio ni dinar, a zapreæena mu je i fizièka likvidacija, i njemu i èlanovima njegove uže porodice, ukoliko nastavi da "truje" okolinu istinitim podacima. Èovek se povukao, meðutim, "ne iz straha", veæ zbog velikih materijalnih problema i ponovo prikuplja snagu i sredstva da nastavi tamo gde je stao.

 

Umetnièke duše

 

Žika je okružen ljudima koji bi, da je pravna država, morali imati više desetina godina robije. Kao njegov naslednik na èelu SPS pominje se Željko Vuèetiæ koji je kolima ubio èoveka. Za to nije odležao ni dana u zatvoru, da bi ovaj buduæi lider socijalista dobio batine od supruga svoje švalerke Nataše Kubik. Pomenuti suprug, Mirko Kubik, nije poštedeo ni svoju ženu. Za utehu Željko joj je poklonio Oktobarsku nagradu grada Apatina za uspehe u sportu. Vuèetiæ se tereti da je ojadio budžet Prigrevice i da je za tamošnje komunalne radove angažovao sopstvenu firmu, kao i da je ostalima tražio 30 odsto provizije za svaki dobijeni posao u toj mesnoj zajednici.

Najozloglašeniji Apatinac, Jovica Koraæ, ima na desetine kriviènih prijava, od kojih je jedna za silovanje, ali je to sklonjeno u arhivu. Koraæ je umešan u svaku aferu koja se tièe privatizacije i sumnja se da je uèestvovao u prodaji poslovnih prostora Apateksa, Severne Baèke i mnogih drugih, od kojih je sebi uzeo ogromnu proviziju.

Meðu onima kojima bi Zabela trebalo da bude dom do kraja života, nalazi se i Miodrag Popov, poznati "objektivni" ratni izveštaè, koji je u Apatin došao da bi meštane nauèio kako se glasa za Žiku i kako mu treba verovati. Popov se sa apatinskim "bogom" upoznao za vreme rata u Hrvatskoj, u Ernestinovu, gde su zajedno ukrali više od 300 slika, zbog èega ga terete hrvatske vlasti, ali je lukavi Popov na te optužbe dao intervju hrvatskom Jutarnjem listu, gde je priznao svoj boravak u Ernestinovu, ali i da je slike sklonio Žika i da on s tim nema veze. Sada je angažovan da ureðuje apatinske medije i za to mu gradonaèelnik plaæa više stotina hiljada dinara.

Iz budžeta se za informisanje godišnje izdvaja skoro 13 miliona dinara i sve odlazi Popovu, koji je TV Apatin najpre registrovao na ime Nebojše Petroviæa, a kada su se posvaðali oko deobe novca, dao mu je otkaz i sve prepisao na suprugu Slavicu. Ujedno je, uz Žikin blagoslov, upao u društvene prostorije tadašnjeg Glasa komune i bez ikakve odluke preuzeo njihovu opremu. Žika mu je obezbedio radnu snagu, pa su èetiri radnika tadašnjeg Radio-Apatina morali devet meseci da rade puno radno vreme u privatnoj firmi TV Apatin, a plate su dobijali iz budžeta.

Dobro upuæeni tvrde da Popov vraæa deo novca Žiki i Koraæu, a da svoje usluge naplaæuju po cenovniku evropskih dobro razvijenih zemalja. Da li to Apatinci plaæaju njegovo æutanje, ili je to prijateljstvo zaista toliko veliko, odgonetnuæe vreme. Za sada je evidentno da pare iz budžeta namenjene za informisanje, kao i prisilno reklamiranje na TV Apatin, završavaju u džepu Popova, kome je Žika poklonio dva auta. Na jednom, opelu vektri, vidno je istaknuta nalepnica "Dom zdravlje", ali to ne ometa novinare da ga voze, jer im niko ne može ništa.

 

Sve o istom trošku

 

Svemoæni i bahati gradonaèelnik Apatina veæ 15 godina laže graðane kako je pitanje dana kada æe se poèeti sa gradnjom robno-transportnog centra, gde je, navodno, sve sreðeno za novih dve do tri hiljade radnih mesta, ali ništa od toga. U taj projekat je utrošeno više desetina miliona dinara, a nije se mrdnulo sa mrtve taèke. Samo kada dolazi neka delegacija ukljuèe se bageri, kao da nešto rade, a èim oni napuste Apatin radovi se obustavljaju. Slièno je i sa izgradnjom èuvenog Akvaparka. Do sada je u njega uloženo skoro sedam miliona evra, a dok je paralelno sa tim projektom išla izgradnja kuglane, u Somboru je nicala klinika roðenog Žikinog brata Vojkana, kao i zgrada u centru Apatina u dvorištu katolièke crkve. Materijal je javno dovožen u Sombor, pa je na kraju ta èuvena kuglana u Banji Jankoviæ postala najskuplja na svetu i iznosila je oko 100 miliona dinara. Za sve svoje mahinacije Žika je novac dobijao iz Pokrajine, taènije od Bojana Pajtiæa, koji je položio kamen temeljac za Akvapark i mnogi ga vide kao buduæeg vlasnika tog objekta. Mislio je Žika da može sve da vara, pa i Nemce koji su mu prodali osmostaznu kuglanu, ali kada ni nakon nekoliko intervencija firme FUNK nije platio ratu, iznenada je bio suoèen sa èinjenicom da kuglana ne radi, jer su je vlasnici iskljuèili, pa je hitno morao da naðe dodatnih 50.000 evra radi veæ ranije utvrðenog termina za odigravanje klupskog prvenstva Evrope.

Kao èovek koji sve zna, sebi je dao za pravo da bez ikakve konsultacije sa umetnicima, graðanima ili nekim ko je kompetentan, kao obeležje grada kupi spomenik Nika mada o tome niko nije mogao a ni smeo da polemiše. On je preko svojih poltrona dobio veæinu u Skupštini grada i kupio spomenik za 13 miliona dinara, a pouzdano se zna da ta skalamerija, u stvari, promašena investicija, košta manje od šest miliona. U Apatin je doneta iz nekog magacina pa je od dugog stajanja bila toliko prljava da su morali angažovati agenciju za èišæenje da bi nakon tri dana èišæenja mogli da je pokažu narodu. U tu mahinaciju su, pored Žike, bili ukljuèeni Jovica Koraæ i Sonja Tepavac, naèelnik sektora za finansije. U silnoj želji da što pre postave taj spomenik, a da im se ne bi ko mešao u posao, okrenuli su ga tako da gleda u Žikinu kuæu, a gostima koji dolaze - okrenuo je leða! Naravno, spomenik je, prilikom otvaranja skupe marine, otkrio Bojan Pajtiæ. Odmah posle toga doneta je odluka da se postavi još jedan spomenik, neka siva èaplja. I to ruglo grada koštalo je Apatince ni manje ni više nego šest miliona dinara.

 

Uživanje i korišæenje

 

Oèigledno je da Smiljaniæ ima dobru zaleðinu, jer je saraðivao i sa Darkom Šariæem koji je bio vlasnik Mladog borca u Sonti. O tome niko sem Apatinskih novina nije smeo da piše, a istina je brzo zaboravljena. Budžetska, strogo namenska sredstva, troše se za sve i svašta, a nikakva kontrola Žiki ne može ništa, pa se tvrdi da ga štiti Ivica Daèiæ, samo zbog toga što mu Žika donosi glasove. Svojoj mladoj simpatiji Kseniji kupio je laptop od 150.000 dinara, plaæao letovanja i zimovanja, potom auto i stan, naravno, iz sredstava koja su namenjena graðanima. Mesnim zajednicama u okolnim selima uzimao je pare od samodoprinosa i zadržavao ih i po godinu dana da bi im kasnije vraæao na kašièicu. Zatvora je spasao izvesnog Zorana Ignaca, poznatog zelenaša koji je trenutno vlasnik nekoliko firmi. Prvu zelenašku kamatu uzeo je u saradnji sa Žikom, a kasnije su ojadili nekog jadnika iz Sombora i oteli mu preduzeæe za izradu džakova koji se sada prodaju opštini. Ignac Žiki nasilno donosi glasove iz romskog naselja, ali je problem u tome što se skoro 97 odsto naseljenih u tom delu grada izjasnilo da su Rumuni, pa ih zbog nastale situacije oko dekade Roma prekrštavaju u Rome i na taj naèin uzimaju dodatna sredstva i sve privilegije. Pouzdano se zna da su Turistièka agencija i Sportski savez u Apatinu najbolja mesta za pranje para, jer poseduju više raèuna. U javnost je procurela vest da je Žika svoju porodiènu kuæu prodao SPS-u uz dogovor da on i njegovi najbliži imaju pravo njenog uživanja i korišæenja sve do smrti.

Pa kako takav èovek o(p)staje na vlasti? Odgovor je jednostavan. On, naime, kontroliše sve medije u okolini i zna da èasti novinare koji lepo pišu o njemu. Oko sebe je zaposlio nepismen kadar, a o tome govori podatak da je trenutno u opštini zaposleno više od 120 ljudi, od kojih 80 odsto ne zna da radi na raèunaru, a niko ne zna strani jezik. Zapošljavanje je uglavnom išlo preko partijske i rodbinske linije. One koji se bune, preko svojih veza dovodi u nezahvalnu situaciju, pa se èesto može èuti kako graðani koji nisu po njegovoj volji govore kako ime je poruèio da nikada niko iz njihove porodice neæe dobiti zaposlenje u Apatinu i okolini.

Koliko je pohlepa i želja za moæ u pitanju, potvrðuju Žikine reèi koje najèešæe i najradije izgovara: "Duše i vlasti se najkasnije odrièem".

 

 

 

 

Odanost po Žiki

 

Unutar "opozicionih" partija ubacuje svoje ljude koji su mu odaniji nego matiènoj partiji i brzo nastaje nesloga. Primer su demokrate koji se predstavljaju kao opozicija, a veæ su se u više navrata raspadali. Smatra se da su mu kljuène veze u DS-u Bojan Pajtiæ i Dušan Elezoviæ, koji svojim èlanovima mnogo obeæavaju, a u stvari, nemaju nameru da svrgnu Žiku s vlasti. Penzionerima plaæa sitne provode i "žurke", pa su oni Žikini najodaniji glasaèi. Veliku potporu ima i od SRS-a. Radikali su prodali svoje glasaèe zarad nekoliko radnih mesta i sada su desna ruka SPS-a. Mnogi, poput Mirana Cvetiæanina, Dušanke Popoviæ, Jelaèe i drugih, spremni su da poginu za Žiku, jer im je omoguæio da primaju lepe plate, zaposle svoje najbliže i - pelješe narod. Posao može da se dobije samo pod uslovom da se uèlani u SPS ili Mlade socijaliste, gde je seks u prvom planu, a za to je zadužen opet Jovica Koraæ. On svakoj ženi koja želi zaposlenje postavlja nekoliko uslova, od kojih je obavezan i seks.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane