Natrag

Beli mantili

Beli mantili

Ljudi kao potrona roba

 

Ima li tu oveka

 

rtvovati se za druge u ovoj zemlji nije isplativ poduhvat, jer se drava ne rtvuje za svoje graane. Za junaka Dragana Despotovia najee nema ni sanitetskog vozila da ga preveze do lekara

 

Igor Milanovi

 

Dragan Despotovi je jedan od onih kojima nije svejedno ta se deava drugima. Radio je kao voza u firmi Hanomag 67 u vlasnitvu ivka Markovia iz Sremice, sve do onog prepodneva kada je njegov leper sa natovarenim bagerom sam krenuo nizbrdo ka ljudima na autobuskoj stanici blizu stadiona Crvene zvezde. Despotovi nije premiljao ni trenutka: rtvujui sebe uskoio je u kabinu pomahnitalog udovita tekog 60 tona i uspeo da ga skrene u oblinji betonski zid.

Sledee ega se sea bilo je buenje u bolnici posle amputacije noge. Postao je trajni invalid i zavisan od tue nege. Od pretrpljenog oka dobio je eernu bolest, a boluje i od visokog pritiska. Jo dok su se lekari u bolnici borili za njegov ivot, na mesto nesree izaao je sudski vetak Tomislav Savievi koji je ekspresno utvrdio da je vozilo tehniki bilo u redu. Nije se izjanjavao po pitanju da li je angaovani leper uopte mogao da podnese toliki teret.

Umesto da Despotovia slave kao heroja koji je ugroavajui svoj ivot spasao ivote stotine ljudi, nae vlasti su ga zaboravile. U meuvremenu je dobio potvrdu da protiv njega nikada nije pokretan sudski postupak. Znai, za nesreu je kriv neko drugi.

Sa tim drugim, svojim bivim poslodavcem, Despotovi se tui ve godinama oko isplate zaostalih para. Od drave je kao zahvalnost dobio jednokratnu pomo u visini od 30.000 dinara, a mesec preivljava sa 9.000 nadoknade za tuu negu.

Despotovi ne trai nikakvo ordenje niti priznanja, koja mu pripada kao junaku koji je spasao tolike ivote. Trai samo da preivi, a i to pravo mu se osporava. Supruga Milena je, takoe, invalid i snalazi se pomalo pomaui drugima. Od tih para preivljava porodica Despotovi.

Zbog visokog eera, Despotovi mora etiri puta dnevno da prima insulin, kao i injekcije protiv visokog pritiska, a potrebno je i da mu se previjaju rane. Kao invalid, on je upuen na kunog lekara. Kada vie nije mogao da izdri maltretiranja od strane nekih zaposlenih u Domu zdravlja u Barajevu Despotovi je protiv direktorke dr Nade Jovanovi-Vasiljevi podneo predlog za pokretanje postupka pred Sudom asti Lekarske komore Srbije.

U svom podnesku nesreni invalid se pozivao na svedoenja dr Duana Novakovia, dr Tamare Kuzmanovi, dr Zorana ivkovia i drugih. Iznosio je da Dom zdravlja nema para za sanitetska vozila, ali ima za slubeni auto direktorke. Pisao je i da se njemu i slinim pacijentima preko potrebni lekovi i materijal voze u privatni staraki dom u Lipovici.

Jednom prilikom je Despotovi odvezen na pregled u Zemunsku bolnicu gde je ostavljen da 12 sati eka vozilo za povratak kui. Sve to vreme nije dobio nita da jede, a sam, ovako siromaan, nije mogao ni da pomisli da neto kupi. Za 20 meseci, pisao je Despotovi, lekar ga je obiao samo pet puta.

Sudija istraitelj Lekarske komore dr Jelica Popovi sve ove navode je odbacila ne sasluavi predloene svedoke. Za nju je jedino merodavno bilo ono to je tuena direktorka Jovanovi-Vasiljevi dala kao medicinsku dokumentaciju. Sudija istraitelj nije obratila panju ak ni na injenicu koju je i sama pomenula u reenju da je Despotovi imao 25 poseta lekaru i 11 vonji. Znai, za ostalih 14 poseta morao je sam da organizuje prevoz.

Nita nije vredelo ni to to je na ovo reenje uloena alba, jer ju je odbio predsednik suda asti dr Ivica Milosavljevi. U obrazloenju svoje odluke dr Milosavljevi navodi da su navedeni problemi u Domu zdravlja organizacione prirode, unutranja stvar te ustanove i u nadlenosti prijavljene direktorke.

Ima li ikoga u Srbiji da kontrolie direktore domova zdravlja i njihov nain reavanja "organizacionih problema"?

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane