Natrag

Rusija

Rusija

Biznis sa ivotinjama: nelegalna trgovina divljim i domaim ivotinjama donosi ogromnu zaradu

 

Ima li krokodilana Crvenom trgu

 

Onaj ko je bio na takozvanoj pijaci ptica u Moskvi i drugim gradovima razumee o emu je re: na tim pijacama mogue je kupiti bilo koju ivotinju koja postoji na kugli zemaljskoj. Tu se trguje ak i retkim vrstama koje su upisane u meunarodnu "crvenu knjigu". Od tog biznisa stradaju ne samo ivotinje ve i ljudi

 

Viktor Hlistun

 

Biznis sa ivotinjama nije razvijen samo u Rusiji. Po podacima Interpola (meunarodna policija), nelegalno trite egzotinih ivotinja danas zauzima drugo mesto po zaradi, odmah posle trgovine narkoticima. Na treem mestu nalazi se nelegalna trgovina orujem. Od trgovine retkim ivotinjama, svake godine "biznismeni" zarade od 10 do 13 milijardi dolara. Nepotrebno je govoriti da taj biznis skoro u potpunosti predstavlja krivino delo.

Naalost, nema podatka o tome koje mesto taj biznis zauzima u Rusiji, ali sasvim je jasno da su Rusi na tom polju bolji od mnogih. Prvo objanjenje: novi ruski bogatai, koji su se brzo obogatili, ne znaju ta da rade sa tolikim novcem. Drugi momenat: mnogi bogati Rusi silno ele da zadive svoje "kolege" neim posebnim. Jahte i ekskluzivni automobili vie nisu interesantni. A ako u garai, na primer, stoji kavez sa tigrom ili u dvoritu bazen sa krokodilom, ta iva igraka e izazvati zavist. I podstai takmienje. Zato su zahtevi za retkim ivotinjama u Rusiji ogromni. A gde ima zahteva, ima i odgovora na te zahteve.

Statistika potvruje to pravilo. Svake godine, na ulasku u Rusiju, carina zapleni oko 130.000 egzotinih ivotinja prilikom pokuaja nelegalnog uvoza. Da bismo dobili realnu cifru, potrebno je pomnoiti ovaj broj najmanje sa 10, ako ne i sa 15, jer carina zadrava samo 10-15 procenata egzotinih ivotinja koje se pojavljuju na pijacama u zemlji.

 

Odakle se uvoze ivotinje

 

Krijumarene ivotinje dolaze u zemlju razliitim putevima. Deo stie avionima iz Jugoistone Azije, June Amerike, Afrike. Druge stiu vozom ili automobilom preko Poljske i srednje i centralne Azije. Trei put vodi preko luke u Sankt Peterburgu. Poznato je i iz kojih se zemalja i u kojem procentu isporuuju u Rusiju egzotine ivotinje: Peru 30 odsto, Vijetnam 18 odsto, Madagaskar i Jordan po sedam odsto, Turska pet odsto, Pakistan, panija, Togo, 4-5 odsto, ostali (Indija, Kamerun, Kina, Liban, Nova Gvineja, SAD, Nova Tanzanija, Turkmenistan, Francuska) 2-3 odsto.

Mrea krijumara je organizovana na meunarodnom nivou. U veini sluajeva, krijumari retkih ivotinja i biljaka koriste ve postojee puteve za transport narkotika. Veoma esto prestupnici zajedno sa ivotinjama prenose preko granica i narkotike. Samo se u retkim sluajevima krijumarenjem ivotinja bave turisti. U brojnim sluajevima, carinici imaju posla sa dobro pripremljenim krijumarima. Oni obino prenose ivotinje u specijalno kamufliranim kontejnerima, termosima, kavezima, u duplom dnu kofera. ivotinje prevoze u "grupama" - od 60 do 100. Pre nego to krenu na aerodrom, uspavljuju ivotinje. Tokom puta ili nekoliko sati po sletanju aviona, 50-70 odsto ivotinja ugine od nedostatka kiseonika ili hladnoe. ivotinje ekaju na transport u teretnim terminalima u kojima se tokom zime temperatura sputa na nula stepeni. Zato se esto deava da ugine cela poiljka.

Ali to ne zaustavlja prestupnike. ak i pri tako visokoj smrtnosti ivotinja prilikom transporta, profit ide i do 800 odsto. Evo primera: majmun makaka u Zairu kota 70 dolara, a u Moskvi od 800 do 1.000 dolara.

 

Kako se ivotinje prodaju

 

Evo kako izgleda struktura ruske pijace egzotinih ivotinja. U Moskvi (obrt moskovske pijace predstavlja 80 odsto obrta cele zemlje) egzotinim ivotinjama trguje desetak firmi. Oni rade po standardnoj emi. Daju oglas u novinama ili putem interneta, a zatim se telefonom dogovaraju sa klijentima. Posle nekog vremena (kada se klijent proveri) dogovara se susret. Firme koje prodaju ivotinje teko je uhvatiti u prestupu. One su mobilne, svoj naziv menjaju po deset puta godinje i rade pod skutom neasnih predstavnika struktura vlasti. Prosean profit svake firme iznosi skoro pet miliona dolara. Direktno, egzotine ivotinje u Moskvi zvanino se prodaju u 60-ak prodavnica ivotinja, ali glavnina ivotinja se prodaje na jedinstvenoj pijaci u Moskvi, tzv. ptijoj pijaci. Ovde je mogue kupiti kakadua (2.500 dolara po komadu), papagaja ako (300-500 dolara) i druge retkosti. Posao se razvija, pa uz ovu pijacu postoji i pijaca hrane za ptice i ivotinje, veterinarskih usluga, prateih detalja itd. Nabavljene egzotine ptice i ivotinje obezbeuju trgovcima skoro 70 odsto profita, jer nisu skupe.

 

Paso za bolesnu ivotinju

 

Osim to veliki broj ivotinja ugine prilikom transporta, i sami kupci rizikuju kupujui ove ivotinje. Problem je u tome da su mnoge ptice, ribe i zverke koje stiu u Rusiju, bolesne. Ali svaka ivotinja ima sve potrebne papire u kojima crno na belo pie da su savreno zdrave i da potiu sa dotine farme. Naravno, nije potrebno objanjavati da su svi ti pasoi za ivotinje koji govore o stanju njihovog zdravlja falsifikovani, tanije da su ih sami prodavci tampali u Moskvi.

Kakve se sve bolesti ne uvoze u Rusiju zajedno sa ivotinjama i pticama!? esto se, na primer, sree oboljenje ornitoza. Od te bolesti posebno stradaju egzotini papagaji. Za oveka, u pet odsto sluajeva ova bolest se zavrava smrtnim ishodom.

A egzotine ivotinje mogu da vam prenesu i druge bolesti, ne samo ornitozu. Prema reima predsednika komiteta veterinara glavnog grada Aleksandra Tunika, ivotinje mogu da prenose i tuberkulozu, brucelozu, leptospirozu. U praksi se sreu i razne helmintoze, gljivina oboljenja. Ponekad ak i sibirska jazva (antraks).

 

Fotografija za seanje

 

Naalost, egzotine i retke ivotinje i ptice ne kupuju samo ruski bogatai. U poslednje vreme je zapoet jo jedan sasvim unosan biznis - izrada fotografija. Da, da, najobinijih fotografija. Moete ih videti na mnogim mestima, a kako je poelo, jo malo pa e se pojaviti i na zidovima Kremlja. Fotografije na kojima se vide orlovi, uslikane su u centru Moskve, na uvenom Arbatu. Muterije koje ele da se fotografiu s orlom, krokodilom ili pitonom ima sasvim dovoljno. Ali malo ko zna da one esto zbog tog fotografisanja stradaju. Jer, da bi bile mirne, obino im daju narkotike. Upravo se istrauje sluaj jednog fotografa iz Soija. On je optuen za varvarski odnos prema ivotinjama koje je koristio za fotografisanje sa turistima. Otkrili su ga veterinari kada im je u ruke stigao mali dalekoistoni tigar na izdisaju, koji je imao nekoliko preloma. (Valja istai da na svetu ima samo 40-ak primeraka ove lepe i retke divlje make.) Ispostavilo se da je fotograf unakazio jadnu ivotinju, neprestano je kljukajui sedativima. Trenutno se vodi istrani postupak, a ako se tom prilikom ne dokae da su prelomi rezultat prebijanja ivotinje, sluaj e se raspasti. Ali neto drugo je tuno: to je tek trei sluaj neovenog odnosa prema ivotinjama u Rusiji za koji se zainteresovala policija dok u SAD, na primer, vlasnik zeca moe da bude kanjen ako ga na vreme nije proetao ili nahranio.

 

Egzotika sa ulice

 

Ve sam govorio o tome da je lo primer "zarazan" i da ove ivotinje prodaju i tzv. "biznismeni" koji nemaju mogunosti da u inostranstvu kupe i donesu u Rusiju prave egzotine ivotinje. ta oni rade? Love pse i make lutalice i pretvaraju ih u retke primerke s pedigreom. Tako, na primer, macu farbaju u sve boje duge i prodaju je kao redak primerak sa, na primer, Madagaskara ili Sejelskih ostrva. Kao po pravilu, takve mace ili tenci brzo umiru, jer je boja kojom ih farbaju obino otrovna. Naravno, dokumenti za ove "egzotine ivotinje" ne govore nita o boji kojom su prefarbani.

Tuno je i to to neprodate mace i tence jednostavno ostavljaju u oblinju umu. Ne daj boe da zaete u umu koja se nalazi blizu moskovske ptije pijace - dii e vam se kosa na glavi kada vidite mrtve i poluive ivotinje.

 

Umesto komentara

 

Borci za zatitu ivotinja trude se na sve naine da spasu jadne ivotinje, ali su rezultati mizerni. Da bi se zaveo red i prestalo s tim zverskim (u doslovnom i prenesenom smislu rei) biznisom, potrebno je doneti stroge zakone. Ipak, ne verujem da e ak i zakoni, kada budu doneti u bliskoj budunosti, delovati. Jer, ni ovi koji ve postoje ne deluju i ne potuju se. Trgovina ivotinjama se produava.

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane