Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid saznaje

Tabloid saznaje

Patenti: sve što vi smislite, ima ko da vam ukrade

 

Patentirali krađu patenata

 

  Kada je u pitanju patentna mafija, svako obrazloženje kojim se odbacuje nečija patentna prijava - dobro je obrazloženje. Zavod za intelektualnu svojinu prvenstveno radi za dobrobit svojih zaposlenih i stranih kompanija, a za običan narod, ako dođe na red

 

Igor Milanović

 

Postoje u Srbiji još uvek entuzijasti koji veruju da u farmaceutici mi sami možemo da proizvodimo sve što nam treba, umesto da plaćamo skupe preparate iz uvoza. Jedna od takvih osoba je i Beograđanka Božidarka Vidaković, koja je još jula 2004. Zavodu za intelektualnu svojinu podnela prijavu patenta za melem za ženske genitalne organe.

U svojoj prijavi je navela da se melem ubaraja u alternativnu medicinu i da je osmišljen da održava higijenu bez remećenja fiziološke urednosti, pri čemu uspeva i da sanira razne anomalije genitalnih organa.

Sve do septembra 2006. godine u predmetu se ništa nije dešavalo, a onda je gospođa Vidaković dobila rezultate ispitivanja sa rokom u kome treba da dopuni svoju prijavu. Da nešto nije u redu sa republičkim Zavodom za patente i da tamo, kao što se često dešava, neko pokušava da patent prigrabi za sebe, pokazao je već zaključak o odbacivanju prijave donet 28. novembra 2006. godine.

Načelnica odeljenja Gordana Kovijanić u obrazloženju pomenutog zaključka navodi da je "rezultat ispitivanja uručen podnosiocu prijave dana 20. septembra 2006, ali da na isti nije odgovorio u propisanom roku, niti je tražio produženje".

Gospođa Vidaković je na ovaj zaključak pravovremeno uložila žalbu koju je potkrepila fotokopijom svog podneska na čijoj prvoj strani se jasno vidi prijemni pečat Zavoda sa datumom 24. oktobar 2006. Načelnica odeljenja, pritešnjena ovim dokazima, 2. avgusta 2007. donosi rešenje kojim poništava sporni zaključak konstatujući ono što je od samog početka i bilo nesporno, a to je da je podnosilac prijave uredno odgovorio na zahteve iz rezultata ispitivanja.

Istog dana ista načelnica donosi nov zaključak u kome ponovo odbacuje prijavu iz jula 2004, ovog puta sa obrazloženjem da je podnosilac prijave, istina, na vreme podneo odgovor na zaključke ispitivanja, ali da nije otklonio nedostatke na koje mu je ukazano.

"Sve podneske sam dostavljala onako kako me je upućivala radnica Zavoda zadužena za moj predmet", tvrdi gospođa Vidaković. U svom odgovoru na rezultate ispitivanja navela se sve supstance koje treba da se koriste u spravljanju melema i to u odnosu do 0,1 odsto. Preciznije nije moglo.

Tabloid je u više navrata pisao o patentnoj mafiji koja pod plaštom Zavoda za intelektualnu svojinu (ranije Zavod za patente) hara Srbijom. Njihov način rada je uvek isti: umesto da registruju korisne inovacije, oni zahteve odbacuju zbog navodnih propusta prilikom podnošenja prijava za registraciju. Posle toga se isti ti patenti na volšeban način registruju na ime nekog drugog i zatim prodaju u inostranstvu.

U slučaju gospođe Vidaković je očigledno da se prijave odbacuju iz bilo kog, čak i izmišljenog razloga. Ne bi bilo čudno da se melem gospođe Vidaković uskoro pojavi pod brendom neke strane kompanije. Na to upućuje i presuda Upravnog suda od 14. oktobra 2010. godine koju su donele sudije Tomislav Medved, Ljiljana Maksimović i mr Zoran Reljić, u kojoj se samo u jednoj jedinoj rečenici kratko konstatuje da u svom odgovoru na rezultate gospođa Vidaković nije otklonila nedostatke.

Čak se ne navodi ni šta je u njenom odgovoru napisano, a kamoli da se obrazlaže mišljenje zašto to nije dovoljno za otklanjanje nedostataka. Važno je samo da se prijava odbaci i patent ustupi nekom deviznom platiši.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane