Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zatvori

Zatvori

Narko-Zabela: postaje li ovaj KPZ operativni centar za legalnu distribuciju droge

 

Oko Alkatraza ajkule, Oko Zabele džukele

 

Srbija je dobila novu policiju, bez zakona i bez bilo kakve odluke nadležnih organa, kao što su vlada ili skupština. Jednostavno su Snežana Maca Malović i Milan Obradović izveli državni udar, ukinuli sve propise koji im ne odgovaraju i zaveli svoju samovlast

 

Milan Malenović

 

Do oktobra 2010. godine u požarevačkom zatvoru Zabela radila su i dva inspektora detaširana iz MUP-a, Zoran Jovanović i Goran Marković. Njihov posao je bio da istražuju krivična dela počinjena u zatvoru i to kako od strane osuđenika tako isto i od strane zaposlenih.

Poslednji slučajevi na kojima su radili odnosili su se na šverc droge u zatvor, u šta je bio umešan i deo uprave Kazneno-popravnog zavoda, kao i na smrt jednog osuđenika pod čudnim okolnostima, za šta su takođe postojale indicije o umešanosti zaposlenih.

Do zapovednika straže u KPZ Zabela Gorana Nenadovića dospela je informacija da su pomenuti inspektori planirali saslušanje jednog osuđenika, saučesnika u švercu droge, koji im se ponudio da postane zaštićeni svedok. Zapovednik je odmah o ovome obavestio svoje pretpostavljene i direktor Uprave Milan Obradović je naredio zatvorskoj straži da inspektore odmah udalji iz zatvora.

Inspektori Jovanović i Marković od tada ne smeju da uđu u Zabelu da bi obavljali saslušanja bez prethodne izričite dozvole Milana Obradovića i upravnika zatvora Željka Gradiške. U kancelarijama koje su do tada koristili ostale su sve njihove stvari koje nisu smeli da iznesu. Jovanović i Marković se još uvek vode da rade u KPZ Zabela, ali sede u prostorijama PU Požarevac, udaljenim nekih petnaestak kilometara od zatvora.

U vreme kada su inspektori izbacivani, učestale su tajanstvene noćne posete zatvoru poslednjeg člana zemunskog klana koji je još na slobodi - Milana Obradovića, koji zbog svog porekla (sela Brus na Kopaoniku) među saradnicima ima nadimak Brus Li. O ovim i ovakvim posetama Tabloid je već pisao.

 

Kako su to kerovi podnosili

 

Verovatno u želji da smanji broj radoznalih očiju koje ga prate dok noću obilazi svoje dojučerašnje saborce, danas smeštene u spavaonama Zabele, Obradović je rešio da iz zatvora odstrani dvojicu inspektora sa višegodišnjim iskustvom.

Celokupnu kontrolu najvećeg zatvora na Balkanu preuzela je tada odabrana grupa stražara okupljenih u kosovski klan. Klan je ime dobio po tome što su skoro svi njegovi članovi poreklom iz južne pokrajine, mada ima i onih koji tamo nikada nisu nogom kročili.

Najvažniji vođa klana bio je Velimir Vidić, nekadašnji upravnik zatvora u Peći, posle u Padinskoj Skeli i na kraju u samoj Zabeli. Vidić je, formalno, pre dve godine otišao u penziju, prethodno pokupivši otpremninu od stotinak hiljada dinara, ali ga je ministarka pravde Snežana Maca Malović odmah reaktivirala i to u svojstvu njenog ličnog savetnika za bezbednost srpskih zatvora.

Sa ovog mesta Vidić je nadređeni upravniku KPZ Zabela Željku Gradiški, te tako svom kriminalnom klanu može da obezbedi dalju zaštitu.

Zapovednik straže u Zabeli, mlađani Goran Nenadović, na ovo radno mesto je došao kao lični izbor Brusa Lija lično, iako je ispunjavao samo jedan zakonom propisani uslov, a i njega samo formalno. Nenadović, istina, nema propisano iskustvo u radu u izvršenju, ali formalno ima visoku stručnu spremu - diplomu DIF-a iz Niša. Do svog preseljenja na funkciju u Zabeli bio je kerovođa u Žandarmeriji.

To je, dakle, čovek koji bi trebalo da pod svojom kontrolom drži nekih 200 naoružanih stražara najvećeg zatvora na Balkanu. I još više od toga: to je čovek koji pod svojom kontrolom drži stražare skoro svih zatvora u Srbiji.

Odlukom Milana Obradovića, svi zatvori u Srbiji, osim kazneno-popravnih zavoda u Sremskoj Mitrovici i Nišu, kao i KPD Bolnice u Beogradu, izveštaje i procene bezbednosnog stanja elektronskom poštom dostavljaju - Zabeli.

Na prvom spratu zgrade uprave u Zabeli, odmah pored glavne ulazne kapije u zatvor, nalazi se dozidani deo koji zaposleni u svom žargonu nazivaju štab, dok mu je zvanični naziv operativni centar. U tim prostorijama, koje se graniče sa upravnikovim odajama, nalazi se elektronski centar iz koga su za vreme ranijih upravnika kontrolisane kamere postavljene u samom zatvoru i na prilazima zatvoru. Tu je i posebna prostorija za praćenje svih telefonskih razgovora, kako onih vođenih na fiksnoj tako i onih vođenih putem mobilne telefonije, a prisluškuju se svi - čak i zaposleni.

Danas je tu smeštena mala zaverenička grupa koju je odabrao Milan Obradović i koja prima izveštaje iz svih okružnih i istražnih zatvora u Srbiji, sortira ih i prosleđuje zapovedniku Nenadoviću i zameniku upravnika KPZ Zabela Nenadu Draževiću.

 

Alkatraz poluprazan

 

Dok je Nenadović u ranijoj službi bar uspevao da sačuva poverene mu službene pse, Dražević je smenjen sa mesta upravnika Okružnog zatvora u Pančevu jer mu je pobegao osuđenik. Jedan od njegovih ranijih saradnika to ovako opisuje: "Bežali su mu zatvorenici kao fazani, i u Vršcu i u Beloj Crkvi. Neki kroz prozor, neki na vrata..." To je slika i prilika čoveka zaduženog da nadzire bezbednost skoro svih zatvora u Srbiji.

Očigledno je da su Obradoviću najmiliji oni najnesposobniji i najmanje obučeni.

Upravnik zabelskog zatvora nad zatvorima, Željko Gradiška, svojevremeno je kao izbeglica došao iz Republike Srpske Krajine. Ljudi koji su ga tada videli pričali su da pas nije imao za šta da ga ujede. Da bi preživeo, zaposlio se u upravi Zatvora za žene u Požarevcu, iako nije poznavao povereni mu posao.

Kada glista progleda, počne po dvorištu da juri kokoške - kaže naš narod. Tako je i Gradiška, postavši upravnik KPZ Zabela, potpuno zaboravio svoje dojučerašnje kolege koje su ga obučavale i pomagale da preživi. A i kada ih se seti, to nije na njihovo dobro.

Pomenuta trojica, Gradiška, Nenadović i Dražević, čine udarnu crnu trojku Milana Obradovića koja hara ne samo Zabelom, već i svim istražnim i okružnim zatvorima u Srbiji.

Umesto najurenih inspektora MUP-a istrage vode zaposleni u Zabeli i to stražari postavljeni da čuvaju specijalno odeljenje za pripadnike organizovanog kriminala. Kako u ovom odeljenju, popularno nazivanom Alkatraz, trenutno borave samo dvojica osuđenika, Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Zveki Jovanović, to stražari imaju vremena na pretek da se bave kontrolom svojih kolega.

Straža u Alkatrazu je donedavno na poslu nosila fantomke na licu, kako ih niko ne bi prepoznao. Isto su jedno vreme radili i stražari na karaulama oko zatvora u Zabeli.

Jednog dana su tako maskirani stražari, naoružani puškomitraljezima odveli osuđenika na pregled u požarevačku bolnicu. Lekar kod koga su upali u ordinaciju dobio je šok i od tada na sprovodima osuđenih lica stražari više ne smeju da budu maskirani, ali još uvek nose puškomitraljeze i pancire. Čak i kada ulaze u civilne bolnice!

Zbog svega toga Požarevac liči na grad pod vojnom opsadom.

Oko same uprave KPZ Zabela nalazi se pet prstenova obezbeđenja, čiji pripadnici nose kapice različitih boja, ali svi imaju jedno zajedničko - puškomitraljeze u rukama. Cevi tog oružja nisu, kako bi se očekivalo, uperene prema zatvoru, već prema samoj upravi i tamo zaposlenim osobama. Stražari po hodnicima i kancelarijama patroliraju u trojkama sa naoružanjem sa kojim bi mogli da otpočnu manji rat.

Psihički teror koji je osmislio neki bolesni um kako bi državne činovnike naterao na poslušnost!

Glavni cilj svega ovoga nije, međutim, puka kontrola Zabele i ostalih zatvora u Srbiji, već nadzor nad najprimamljivijim izvorom novca - trgovinom droge.

 

Preporuka je debeo dosije

 

U Zatvorima u Srbiji, a posebno je po tome poznata sama Zabela, boravi veliki broj narkomana. Po Tabloidu dostupnim procenama, više od polovine osuđenika u Zabeli imalo je iskustvo sa narkoticima.

Svojevremeno je u ovom listu objašnjeno kako je nekadašnji upravnik Okružnog zatvora u Subotici, Goran Đukić, nezakonito i na brzinu smenjen čim je objavio svoju studiju o problemima u vezi sa drogom u srpskim zatvorima. Mafija, jednostavno, ne želi da se o njoj javno govori. A mafija u Srbiji sedi u kancelarijama ministarstava.

Nepobitno je da je Milan Obradović bio sumnjivo veoma blizak sa pripadnicima nekadašnjeg zemunskog klana, koji je optuživan da je napravio najrazuđeniju mrežu za šverc i distribuciju droge na Balkanu. Obradoviću iskustvo, dakle, ne nedostaje.

U ovom trenutku apsolutnu kontrolu nad Zabelom, a samim tim i nad skoro svim zatvorima u Srbiji, preko upravljačke crne trojke ima Obradović. Trojka na vrhu Zabele zatvorom upravlja prvenstveno preko zaposlenih u tzv. Alkatrazu, gde su većinom najgori radnici, oni koji imaju podebele dosijee i nekoliko suspenzija, pa čak i otkaza.

Ne može, zato, da se izbegne utisak kako se celokupna struktura formira da bi u bliskoj budućnosti članovi zemunskog klana koji će biti smešteni u Alkatrazu iz njega ponovo kontrolisali srpsko tržište narkoticima. Zlu ne trebalo, ovako maskirani i naoružani, sa ovakvim vođstvom i sopstvenom kriminalnom prošlošću, stražari mogu da budu upotrebljeni i izvan zatvora. Prava privatna armija koja ne podleže nikakvom zakonu i ničijoj kontroli osim onih koji su ih tu postavili.

  

 

 

Sve Arnold do Švarcenegera

 

Za poslušnike iz straže u Zabeli ništa nije nemoguće. Doskora je preko puta ulaza u zatvor bila čekaonica za posetioce. U međuvremenu je ona pretvorena u teretanu za stražu, a posetioci, žene, deca i stari, nekada i po više od sedam sati čekaju na ulici.

Leti ih prži sunce, zimi su na snegu i mrazu, dok ostatak godine kisnu. Za to vreme u prostorijama iza njih kerovođini puleni glume Arnolda Švarcenegera.

 

 

 

 

Audio-video-Bahrija

 

Crna upravljačka trojka Zabelom vlada i preko niza svojih miljenika i doušnika među zaposlenima. Upravo je otkaz dobila sociolog Dragana Stanisavljević i to zato što je smogla hrabrosti da se pobuni protiv terora koji među zaposlenima zavodi Bahrija Krluč.

Bahrija je šefica matične službe, na papiru, ali je nezvanično glavni audio-video nadzor za crnu trojku. Iako je bila sekretarica upravnika Dragoljuba Brajovića, slavila je kada je on bio priveden. Za njegovu smenu sebe je častila novim cipelama od 100 evra, a dolazak ministarke Mace Malović u posetu Zabeli obeležila je kupovinom Luninog kompleta. Odakle jednoj običnoj državnoj službenici novac za ovako nešto, može samo da se pretpostavi.

Proganjala je svojevremeno i bivšeg zamenika upravnika Dejana Novakovića, zvanog Zili, kome njene usluge nisu bile potrebne. Javno se hvalila da mu je namestila dva privođenja, a za radnike koji joj nisu po volji govori da su njegovi igrači, što je najteži greh za novu upravu, jer je Zili veoma iskusan policajac.

Veliki broj zaposlenih u KPZ Zabela potvrdio je da su nestručni rad i Bahrijino ponašanje najveća pretnja za bezbednost ovog zatvora, ali ona za sada uživa neograničeno poverenje crne trojke i zato može bezbrižno da nastavi sa svojim radom.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane