Natrag

Na licu mesta

Na licu mesta

Kako je to biti dete koje e "ionako uskoro umreti"

 

Kad se vrati Tomica sa Balija

 

Nepokretno dete u Srbiji ne moe da dobije ni invalidska kolica, a u Smederevu ni BSG vakcinu, pod monstruoznim izgovorom da e ionako uskoro umreti

 

Igor Milanovi

 

Jasmina Tomi ima 33 godine, i ivi u Smederevu sa svoja tri sina i muem. Svi zajedno meseno na raspolaganju imaju samo 20.000 dinara. Od tih para treba obezbediti i lekove za dvojicu mlaih sinova koji boluju od progresivne miine distrofije.

Jo dok je u stomaku nosila najmlaeg sina - ni Jasmina, ali ni svi lekari koji su pregledali nju i sinove, nisu znali da je njen srednji sin oboleo od opake bolesti koja moe imati i smrtne posledice. U osmom mesecu trudnoe Jasmina je bila na pregledu u Klinici za decu i omladinu u beogradskoj Subotievoj ulici, gde je dr Ivan Drndarski uzeo krv na analizu i od majke i od srednjeg sina.

Poto su u to vreme vladale boginje, a klinika nije bila opremljena posebnom prostorijom za zatitu pacijenata od zaraze, oboje su otputeni istog dana, a na rezultate su ekali dve nedelje. Na sledeem pregledu u biohemijskoj laboratoriji utvreno je da su i majka, i njen srednji sin i jo neroena beba - zdravi.

Izgleda da te 2004. godine niko nije razumeo laboratorijske nalaze, mada ni danas situacija ne deluje mnogo bolje. Genetika je u Srbiji tek u povoju. Kada je rodila najmlaeg sina doktorka Mii je Jasmini gotovo ironino rekla: "Rodila si jo jedno bolesno dete".

Novoroene je prebaeno na Institut za majku i dete, odakle je otputeno posle dve nedelje sa nejasnim dijagnozama. Srednjem sinu u to vreme postajalo je sve loije, prestao je da hoda, i tada poinje majina oajnika borba za izleenje dvojice sinova. Po njenim reima, u Domu zdravlja ak su odbili da bebu vakciniu, pod izgovorom da e - ionako uskoro umreti...

Zrak nade pruio joj je dr Miodrag Stojkovi iz Leskovca, koji ju je besplatno posavetovao da pokua sa matinim elijama. Problem je to u Srbiji nema strunjaka za tako neto, a porodica Tomi nema para za operaciju u inostranstvu. Jedno leenje u Padovi kotalo bi 10.000 evra.

Kako se naa drava odnosi prema bolesnoj deci najbolje pokazuje injenica da ni srednjem sinu, koji je danas ve nepokretan, niko nije hteo da nabavi invalidska kolica. ak je bilo problema i da bude upisan u osnovnu kolu, kada su simptomi bolesti postali oigledni - iako bolest nije zarazna, a dete je psihiki sposobno da pohaa nastavu.

Jasmina Tomi se u svom oajanju pismeno obratila i ministru zdravlja Tomici Milosavljeviu, ali ni posle vie meseci od njega nije dobila nikakav odgovor. Da joj je makar poslao pismo utehe, da se barem opravdao injenicom da ni on sam nije u bog zna kako dobroj materijalnoj situaciji, jer jo otplauje operaciju kime u Nemakoj! Moda se ministar Tomica seti ovog sluaja kada se vrati sa zimovanja koje zajedno sa suprugom provodi na Baliju, i nae sredstva da se bolesnoj deci obezbede bar najnunija pomagala?

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane