Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Na licu mesta

Æuprija: mesto koje tone pod težinom uzurpatora i neradnika

 

Pacovi se gnezde ispod æuprije

 

Æuprija je sve siromašnija, dok su njeni funkcioneri sve brojniji i bogatiji. Na èelu ove opštine stoje promašeni kadrovi Demokratske stranke u koaliciji sa G17 i Jedinstvenom Srbijom

 

Milan Malenoviæ

 

Tabloidov èlanak Generalisimusi u tesnim cokulama iz broja 224 žestoko je uzdrmao Æupriju. Uspeo je da zatalasa ovaj gradiæ na obali Morave i da probudi nadu njegovih graðana da æe pomenuta zatvorsko-civilna elita odgovarati za uništenje i pljaèku. Svi sada èekaju da tužilaštvo reaguje, ali ono još uvek æuti èekajuæi uputstva iz Beograda.

Umesto tužilaštva progovorili su graðani. Grupa radnika Opštine Æuprija i zaposleni u javnim preduzeæima, koji iz razumljivih razloga žele da ostanu neimenovani, poslala je Tabloidu nove priloge o vlastodršcima ovog gradiæa.

Predsednik opštine je nominalno Bora Kalaba iz Jedinstvene Srbije, jedan ambivalentni lik pored koga bi i jagodinska žirafa mogla da bude odneta, a da on to ne primeti. Èak i da želi, što nije sluèaj. Umesto njega, opštinom upravlja Zoran Jovanoviæ, èovek sa više titula nego što su imali vizantijski carevi. Zoran je istovremeno predsednik Opštinskog odbora DS-a, odbornik u SO Æuprija, predsednik UO Kafilerije - fabrike Napredak za preradu životinjskog otpada, èlan UO Rudnika Resavica i vlasnik firme Elart.

Ovo preduzeæe stalno dobija poslove od opštinske Direkcije za izgradnju i ureðenje, gde mu je zaposlena i žena. Jedne nedelje u leto 2010. godine radnici Elarta izvodili su radove na æuprijskoj Slaviji i tom prilikom presekli cevi za gas. Ceo taj deo grada u kratkom roku bio je ispunjen gasom, èime je izazvana opšta opasnost po život i imovinu graðana. Ni protiv Zorana, kao ni protiv odgovornih u njegovom preduzeæu nije podneta ni prekršajna prijava. "Meni se sve može i radim šta hoæu", govori za sebe ovaj funkcioner, a prenose nam unesreæeni graðani Æuprije.

Kada je Zoran 2000. godine postao direktor Direkcije za ureðenje grada imao je jedan privatni auto. Od 2008. do danas on je, meðutim, kupio još èetiri automobila, pa su mu pred kuæom parkirani: pežo 407, reno šafran, daevu i reno klio.

Istom brzinom kako je rastao Zoranov vozni park opadao je i uticaj stranke na èelu èijeg opštinskog odbora sedi. Na poèetku njegove karijere DS je u SO Æuprija imao 28 odbornika od ukupno njih 37. Nepunih godinu dana kasnije dolazi do svaðe i rascepa zbog podele funkcija i para iz budžeta. Na izborima 2004. godine DS osvaja pet odbornièkih mesta, a 2008. na zajednièkoj listi sa SPO uspeva da osvoji osam mesta.

Nije Zoran, meðutim, jedini koji drma Æuprijom. Njegova desna ruka u srozavanju i uništavanju stranke i grada kojima bi da upravlja jeste Ksenija Miloševiæ, predsednica Skupštine opštine, inženjer poljoprivrede, kojoj je ovo mesto prvo zaposlenje u karijeri. Ona svima nareðuje i maltretira sve iz opštinske uprave koji nisu po volji njoj ili njenoj stranci. Svog brata od strica, Marka Miloševiæa, zaposlila je u lokalnoj poreskoj administraciji iako momak nije imao ni dana radnog staža i samo diplomu srednje škole. Na posao je Marko dolazio u èudnom stanju, koji su zaposleni tumaèili kao pripitost ili dejstvo narkotika. Svoje saradnike je cinkario kod sestre i maltretirao, sve do prošlog leta kada je došla policija i izvela ga s lisicama na rukama zbog sumnje da je èlan organizovane grupe za trgovinu drogom.

Umesto suspenzije, Marko uz pomoæ svoje sestre formalno odlazi na godišnji odmor, pa i dalje uredno prima platu, a Ksenija je naredila i da mu se isplati i stipendija od 80.000 dinara za studije za koje nije sigurno ni da ih je pohaðao i dok je bio na slobodi. Dodeljivanje stipendija je, i inaèe, jedan od omiljenih metoda kako da se finansijski stimulišu opštinski poslušnici, dok oni drugi preživljavaju sa mizernom platom od 12.000 do 30.000 dinara.

Koliko brine o svojoj rodbini, Ksenija je isto toliko nezainteresovana za posao za koji prima platu, pa je tako propustila da zakaže sednicu SO za usvajanje budžeta za 2011, zbog èega je opštinsko veæe donelo odluku o privremenom finansiranju. Do toga je došlo zato što ona i Zoran, mimo volje odbornika, traže izmišljanje Agencije za poljoprivredu u kojoj bi se zbrinuli demokratski kadrovi, ali i njih dvoje kada im istekne mandat.

Prethodno je opština veæ osnovala Fond za poljoprivredu, gde su udomljeni dobro plaæeni neradnici iz DS-a. Za direktora Fonda, meðutim, Ksenija nije uspela da progura svog miljenika Slaðana Nikoliæa, poznatog po uništavanju DP Dobrièevo, na èijem èelu je bio. Èak ni Ksenijini koalicioni partneri, i njenog DS-a, nisu hteli da glasaju za tu i takvu osobu.

Za vreme Ksenijine vladavine osnovana je i opštinska služba ZOO higijene koja je poverena veterinaru Goranu Popoviæu iz DS-a, koji ni sam ne zna koliko ima funkcija. Služba se finansira iz džepova graðana koji od njenog osnivanja ne mogu da se odbrane od nasrtaja pasa lutalica. ZOO higijeni je u meðuvremenu zabranjen rad, ali se i dalje finansira iz budžeta.

Ova služba je pripala JKP Usluge, na èijem èelu je rukometaš Moma Saviæ, miljenik opštinskih vladara i još jedan kadar iz DS-a. Za tri godine rukovoðenja Moma je napravio tri velika poslovna promašaja.

Prvo je za silne pare iz budžeta kupljena mašinerija za proizvodnju behaton kocki kojima je poploèana samo ulica Dimitrija Tucoviæa, po kojoj šeta Momina familija. Posle toga je ocenjeno da je rad ovih mašina neisplativ za opštinu, pa su angažovani izvoðaèi iz drugih gradova da poploèaju æuprijske ulice.

Posle promašene investicije s izgradnjom staklenika za gajenje cveæa Moma se angažovao oko ZOO higijene na èiji teret je podigao više kredita za održavanje tekuæe likvidnosti Usluga, gde su uhlebljenje, takoðe, našli neradnici iz opštinske oligarhije.

Kako su odabrani kadrovi radili u JKP Usluge, najbolje pokazuju fotografije gomile ðubreta na centralnim ulicama Æuprije. Umesto da radi na proširenju kapaciteta i poboljšanju rada svog komunalnog preduzeæa, opština odluèuje da za novac iz budžeta, kao ispomoæ, angažuje privatno preduzeæe AD PORR-Werner-Weber Niš, ogranak Æuprija. Rukovodilac u ovoj privatnoj firmi bio je i nareèeni Moma, i to dok je još bio na èelu JKP Usluge. Posle kampanje za njegovu smenu i hapšenje on se povukao sa èelnog mesta u Uslugama, ostavljajuæi  to komunalno preduzeæe u dugovima.

Pored Ksenije i Zorana, u vladarski trio Æuprije, tvrde naši izvori, treba ubrojati i Miroslava Stanisavljeviæa Snupija, potpredsednika OO DS-a. O njemu smo veæ pisali da je pomogao da se Slaðan Nikoliæ nekažnjeno izvuèe iz afere uništavanja DP Dobrièeva, zbog èega je od brata Srbe Nikoliæa, direktora lokalnog zatvora, bio nagraðen mestom nadzornika straže.

Kada se sve to zna, nije nikakvo èudo da Æuprija sve više tone na listi opština u Srbiji, a za to su zaslužni pacovi koji veæ pripremaju bekstvo u privatna preduzeæa ili hladovinu neke novoizmišljene agencije. Ako pre toga ne zaglave robiju.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane