Natrag

Likovi i senke

Likovi i senke

 

File u sosu

 

Nikola Vlahović

 

Polovinom prošlog veka Srbijom su harali politički komesari, komesari kulture i razni drugi tog ranga i zvanja. Komesar je bio onaj koji je "na terenu" usmeravao narod da ne skrene sa zacrtanog ideološkog puta. Nekako je uz komesara uvek išao i revolver. Da se pripuca ako treba!

No, komesari nisu otišli u istoriju kako se očekivalo. Evo ih, uvode nas u budućnost! Evropska unija je istakla komesara za proširenje na najviši nivo. U poslednje vreme ovu važnu dužnost vrši nemački političar  Štefan File. To je jedan zdrav, veseo, podgojen i uglavnom zadovoljan čovek, koji izgleda kao da istinski uživa u koprcanju malih kolonijalnih naroda na Balkanu, ili, koji u boljem slučaju, ima neskrivenih ambicija da te narode suoči sa čitavim spiskom neprijatnih istina.

Jer, ta inače prostoproširena zajednica, u kojoj više nema mesta za gubitnike različitih vera i jezika, samo što nije lipsala pod teretom stalnih bankrota svojih zemalja-članica. Počelo je sa Grčkom, nastavilo sa Irskom i Portugalijom, a kako će dalje, niko ne sme ni da pomisli...

Došao je g. File krajem prošle godine u Srbiju i doneo ovdašnjim vlastodršcima ni manje ni više nego 2483 pitanja (baš toliko ih je bilo), čiji odgovori treba da upoznaju administraciju EU sa našim mentalnim, higijenskim, organizacionim, transportnim, porodičnim i svakim drugim stanjem, kako bi ta velika i dobrodušna maćeha prihvatila ovo balkansko siroče, koje se kune da mu je prava majka tamo negde iza Urala i Kavkaza.

Za ovu porodičnu situaciju zna i Štefan File. Zato se i ne trudi da odbije dete od prave majke, nego u duhu nemačko-ruskih sporazuma u novom veku, govori o reformama u Srbiji, koje će "...doneti više pravde, bolju vladu (!), više poslovnih mogućnosti i bolje poslove!"

Naravno, ovdašnji vlastodršci svaku istinu prevedu na jezik nade i optimizma bez pokrića. Tako je i Štefan File doživeo da u njegovu čast zakukuriče i veseli petao Vlade Srbije, Božidara Đelić, koji kukuriče u svako doba i nedoba, jer je cilj da narod srpski bude stalno budan i okrenut prema horizontu gde zalazi sunce. Kažu, tamo ćemo da idemo. A većini je već smrklo, mnogi su pozaspali, a onima kojima su još zagledani u tom pravcu, oči su krvave. Što od besa, što od nesanice. A Štefan File? File je u sosu balkanskih desperadosa. On umeju da taj sos začine ogromnim količinom novca. Nadajmo se da File neće probati taj sos.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane