Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zakonopravila

Zakonopravila

Mito, korupcija, penzije, sramota, ministarka...

Neka se pripreme članovi biblioteke

Zašto u zemlji Srbiji "sitnom lopovu skidaju glavu, a krupnom skidaju kapu!", i to pred očima ministarke pravde, analizira Tabloidov urednik Josip Bogić, bivši pukovnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i stalni konsultant OEBS-a

Josip Bogić

Venecijanska komisija objavila je na svom zvaničnom sajtu mišljenje o srpskim predlozima za promenu Zakona o izboru narodnih poslanika. Najvažnije promene koje su unete predstavljaju suštinsko izvrgavanje ruglu zahteva Evropske komisije da se ukinu blanko ostavke, kao i zahteva da se poslanici u Skupštinu Srbije biraju po redosledu sa izborne liste, a ne po izboru partijskih lidera. Upravo u tom grmu leži zec. Tu leži suština korupcije, a ne u sitnim hapšenjima nekih marginalnih likova, kao što je najnoviji slučaj sa nekom Jablanicom.

Šta su sve naši "stručnjaci" u stanju da naprave kombinujući različita rešenja iz sveta svedoči i predlog o ukidanju stečenih prava kao što je penzija. Poreska uprava će predložiti strože kazne u borbi protiv korupcije, a jedna od njih će biti i brisanje celokupnog radnog staža. Direktor Poreske uprave Srbije Dragutin Radosavljević najavio je da će predložiti premijeru i ministru finansija Mirku Cvetkoviću da brisanje radnog staža, pa dakle i penzija, bude jedna od kazni za sve za koje se utvrdi da su primili mito. U prilog ovome predlogu predlažem da se takvima oduzme i zdravstvena knjižica, povlastica za I i II zonu, kao i članska karta "biblioteke", da doživljaj bude potpun. Ako ovaj predlog bude usvojen mislim da će njegov predlagač prvi doći pod udar, jer neke stvari stoje kod pravosudnih organa u Kragujevcu!?

"Takve kaznene mere postoje u SAD i odnose se na privatni i javni sektor", kaže Radosavljević Kakav Kolumbo! Upoređivati pravni sistem SAD i Srbije je isto kao uporediti babe i žabe. Pametnije bi bilo da je dotični gospodin predložio izmene Zakona o porezima i da napravi takav sistem da se na osnovu JMBG dobiju svi podaci o imovnom stanju za neko lice. Time bi se videlo koliko ko ima imovine, a da u skladu sa time, po uzoru na isti SAD, u upravnom postupku utvrđuje nesrazmeru između zakonito stečene imovine i imovine koju poseduje. To bi bio efikasniji sistem od ovoga koji on hoće da uvede. Čovek ne radi svoj posao,  a daje predloge za oblasti koje nisu u njegovoj ingerenciji.

Nezavisna i samostalna RRA

Na rukovodeća i dobro plaćena mesta postavljaju se ljudi po partijskim, prijateljskim ili samo njima znanim kriterijumima. Tako je nedavno za novog člana saveta Radiodifuzne agencije izabran pravnik iz Kragujevca, a ne doktor nauka i profesorka koja predaje regulativu elektronskih komunikacija, sa Beogradskog univerziteta. Stručni kriterijumi nisu presuđivali. Po zakonu, stranke imaju pravo na tri od ukupno devet članova saveta RRA. Nije li ovo najsofisticiraniji vid korupcije, gde partije na osnovu koalicionog sporazuma, jačeg od svih Zakona, dele mesta po javnim preduzećima, agencijama, mi nistarstvima... kao vid zahvalnosti za određene zasluge! I "sve u skladu sa zakonom", koji su, naravno, oni pisali.

Državni organi i korupcija

 

"Dodatna pitanja iz upitnika Evropske komisije koja su upućena Ministarstvu pravde odnose se na intenzivniju borbu protiv kriminala i korupcije i bolju koordinaciju državnih organa, a ne na reformu pravosuđa", kaže ministarka Malović. Najnovija istraživanja pokazuju da su građani kao najkorumpiranije u Srbiji označili političke partije, zakonodavstvo i policiju. A upravo iz ovih "tabora" dolaze predlozi o borbi protiv korupcije.

 

Evropske packe i uslovi

 

Od 64 dodatna pitanja koje je Srbiji postavila Evropska komisija nakon uručivanja odgovora na upitnik o ispunjavanju uslova za sticanje statusa kandidata za EU, najveći broj se odnosi na korupciju. Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da nova strategija i akcioni plan za borbu protiv korupcije, čija je pripre ma u toku, treba da doprinesu boljoj koordinaciji državnih organa u suzbijanju te "pošasti". Iz ove izjave se vidi da ministarka ne poznaje zakone, jer bi u protivnom znala da u ZKP-u stoji da je glavni koordinator te delatnosti tužilaštvo. U tom smislu bi tužilaštvo trebalo da da odgovore zašto ne radi svoj posao, nego i dalje prepušta da mu MUP i BIA serviraju slučajeve, a ono servu prosleđuje sudovima. I kada sudovi zbog nedostatka dokaza ne mogu da presude, tada je sud kriv i počinje "haranga" na sudije. Iako je ZKP odavno promenjen, čime je rukovodeća uloga poverena upravo tužilaštvu, ono se ponaša na stari način. Kakva je to pamet u BIA koja je formirala čitavu jednu organizacionu jedinicu, paralelnu sa MUP-ovom, da se bavi istragama o privrednom kriminalu, ako je to informativna agencija!

Homen i strategija

Homen je ukazao da institucije za borbu protiv korupcije postoje i funkcionišu uglavnom "na papiru". To se jasno vidi iz podataka koliko je porastao broj slučajeva korupcije koje su otkrili i procesuirali policija i tužilaštvo. A koliko je presuđeno? I opet represija? Kao primer uspešne borbe protiv korupcije navodi se Ceca i neka Jablanica. Ko je to čuo za Jablanicu? Da li je Jablanica i "okoreli kriminalci",  školski primer nezakonite privatizacije ili su za takve privatizacije sinonim neki drugi i moćniji? Šta se desilo sa istragama oko Luke Beograd, NIS-a, Ušća? Tragikomična je izjave ministarke Malović da "niko nije nedodirljiv i da nema zaštićenih". Pa zar stvarno misli da je Ceca sinonim za nezakonitu prodaju igrača? Navodno se Ceca obogatila i oštetila državu za dva miliona evra, a samo na poslovnom centru Ušće i Luci Beograd šteta za ovu državu iznosi nekoliko milijardi evra? Da li je moguće da baš Obilić bude najveći rasadnik fudbalera? Kako je moguće da NIS, nakon preuzimanja od strane novog vlasnika ostvaruje dobit, a da je doskora poslovao sa gubitkom? Ima li gđa Malović u vezi s tim neki alibi? Šta je sprečavalo ove borce da postojeću strategiju za borbu protiv korupcije i do sada primenjuju. Setili su se neke "nove strategije" po isteku mandata. Što nisu rekli šta ne valja u postojećoj? Možda činjenica da je nisu ni pročitali. U postojećoj strategiji upravo se i govori o sistemskoj borbi protiv korupcije.

Za proteklih šest godina u potpunosti je ispunjeno samo 15 odsto mera predviđenih Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije. Ali, kao da je stara strategija bila smetnja za uspešnu borbu protiv korupcije, a nova, DS-ova, novom će strategijom rešiti sve probleme. Nažalost, ne! Samo će partijski poslušnici uzeti dodatne debele pare za tu "novu strategiju"! A baš to je korupcija, i to ona "prefinjena".

 

Cecin slučaj

Pevačici Svetlani Ražnatović stavljena je na teret zloupotreba službenog položaja prilikom transfera 10 fudbalera FK Obilić i nelegalno posedovanje 11 pištolja. Optuživati Cecu za posedovanje oružja je takođe sramno, kao što je bilo sramno optuživati suprugu Ratka Mladića za nelegalno posedovanje oružja. Ko još može da poveruje u takve konstrukcije? Zašto ti hrabri nisu teretili Arkana? Kada je oružje u pitanju, i vrapcima je jasno da se radilo o Arkanovoj "kolekciji". Niko se nije usudio da poseti Arkana dok je bio živ i da ga pita za transfere igrača i posedovanje oružja. Sporazum o priznanju krivice je tipičan primer zloupotrebe državnih organa i klasičan primer ucene odnosno iznuđivanja priznanja, da bi se "novo i reformisano pravosuđe" prikazalo kao efikasno. Nirnberški proces je trajao nepunu godinu dana i za to vreme su podigli optužnice i osudili vrh nacističke vlasti i vojske, a ovdašnje tužilaštvo osam godina skupljalo dokaze protiv jedne pevačice! Mizerno!

Primer Žaka Širka

 

Kako se bore protiv korupcije u Francuskoj, kolevci kontinentalnog prava, koje je u osnovi i našeg, govori slučaj Žaka Širaka, bivšeg francuskog predsednika, koga optužnica tereti za dva slučaja izmišljanja radnih mesta, koja su spojena u jedan. Optužnica ga, dakle, tereti da je pre dve decenije, kao gradonačelnik Pariza, u gradskim organima vlasti fiktivno zaposlio 28 svojih prijatelja, čime je zloupotrebio položaj i nenamenski trošio državni novac. Širakova partija Unija narodnog pokreta već je isplatila više od dva miliona evra vlastima Pariza za gubitke koje je grad pretrpeo u vreme kada je Širak bio gradonačelnik. A šta se dešava kod nas? Kod nas je ovaj vid teške korupcije postao pravilo ponašanja, a o odgovornosti partija i pojedinaca nema ni pomena. 

Znači, kada je lopovluk u pitanju, "sitnom lopovu skidaju glavu, a krupnom skidaju kapu!". Gđi Sneži pred očima.

 

 

Nezavisni Tomo Zorić

"Moja uloga je da tužilaštvu obezbedim neometan rad i to ću i ubuduće činiti", kaže naša ministarka. Ako je tužilaštvo samostalno i nezavisno, kakve to uopšte veze ima sa ministarkom pravde. Zašto da se ona za to bori, ako su samostalni? Na to pitanje je najbolje odgovorio sam portparol tužilaštva Tomo Zorić, kada su se za 1. april s njim našalili novinari jednog lista saopštivši mu da će biti smenjen za odavanje službene tajne. On je odgovorio da on novinarima nikada nije odavao službene tajne i da im je saopštavao manje informacija od onih što su tražili. Na Zorićevo pitanje ko ga to smenjuje, novinari su potom rekli: "Pa mama i tata". Zorić je kao iz topa odgovorio: "Znači iz Ministarstva pravde". Toliko o nezavisnosti tužilaštva!

Inače, u članu 7. Zakona o ministarstvima decidno su pobrajane sve nadležnosti i ovlašćenja Ministarstva pravde. Nigde nema ni pomena - tužilaštva. S kojim pravom ministarka uopšte uzima tužilaštvo u usta?!

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane