Natrag

Epizoda 61

Epizoda 61

 

Nismo mi od juče

 

Piše: Zoran Milojević

 

Em nam je država gladna, em hrani mnoga gladna usta. U našoj državi benzin poskupljuje i kad padne cena nafte. U našoj zemlji postoji priznanica u budžetskoj liniji broj 481 sa tekstom: "Mirinoj ćerki za onaj film". Država nam stalno obećava boljitak! Što da nam ga ne obeća? Ništa je ne košta. Obećanje nije sapun pa da se potroši.

Jelena Karleuša tvrdi: "Nigde ne piše da mi (pevači!?) treba da budemo normalni". Nije lako ovo izreći. Nigde ne piše da glupost koristi um. Ona obraza nema, a pamet joj ne smeta.

Gledam u skupštini kako razne neprilike tvrde kako sve znaju, sve mogu i imaju rešenja za sve probleme. Opozicija bi časkom sve rešila samo kad je vlast ne bi sprečavala da istu uzme u svoje ruke. Vlast bi rešila sve probleme, samo da je opozicija ne sprečava u tome. Gledam ih takve pa nesvesno počinjem da pevam pesmu koju je pevao moj pokojni Sisoje: "Diskusija naša shvata, široku lepezu problema. Gospodo, mi ne smemo dozvoliti da kisele vode nema. Kisela voda je zdrava. Uz nju se sve lakše vari i dok je pijemo složno, će rešimo mnoge stvari".

Bliže se izbori i letači i preletači već brinu ko će visoko da poleti, a ko će ostati u kokošinjcu. Pijaca radi, ponude su na tezgama! Jedni odmah pristaju na "trideset srebrnjaka i poljubac u čelo". Drugima je dovoljan ražanj i na njima "zlatno tele". Treći čekaju da čuju šta je "politička pozadina" ubistva Zorana Đinđića. U tom čekanju Čeda pustio brčiće i bradicu. Rekli mu da je miljenik mlađeg ženskog biračkog tela i da "vole male kad brkovi pale". Drakče bakalin se teši: "Da je bolje ne bi valjalo, a može i gore, jer uvek može biti gore, a može i dole, pa šta kome treba, a ako treba - nema potrebe".

Zakon o rehabilitaciji je vraćen vladim jer SPS neće rehabilitaciju ravnogoraca. A od koga ih treba rehabilitovati? Od SPS-a? Od Bocinog Ljube? Od Vukovog Vidaka? Moj pokojni otac bi smatrao poniženjem da ga neko "rekabilituje" što je sa svojim Čičom pucao u Hitlera i nije pristajao da Zapad Srbima "daruje" Broza. Ja ne pristajem da ravnogorske mučenike njihovi dželati nanovo ubijaju. Ravnogorci nisu krivi što se Srbija davi u sopstvenoj nemoći. Davljenik se za slamku hvata, a seronja za papir.

"Civilno društvo" je značajno za "ukupni razvoj društva". Ono pomaže sindikatima, potrošačima i raznoraznima. A što im više pomažu, ovi imaju sve manje. Na ove činjenice Tića kafedžija gunđa: "Ccc..., taman naviknu magarca na glad, a on crkne od gladi". Za vreme meča Janka i Novaka u Njujorku, većina Srba je navijala za Janka! Želeli su da Srbin pobedi najboljeg, makar i on bio Srbin. Uzgred, što je baš taj Srbin najbolji, što nije neki drugi Srbin? Pa, taj Novak do besvesti vežba da prima i uzvraća udarce! Čudna mi čuda, ništa lakše nego to, svi možemo ono što može i Novak. Samo...nismo dovoljno vežbali!

Uskoro počinju jesenje-zimska slavlja: slave, preslave, svadbe, uz obavezne pesme tužbalice u kojima patimo za onima kojih nema. I tada se ispijaju reke pića i liju potoci suza. Takav ti je naš narod: dok se ne isplače, nije se zabavio!

 Na Kosovu ništa novo! Tamo su zapadnjački okupatori, koji su Srbima doveli Broza, pa im utnuli Miloševića, a sada Srbe okrivljuju za njihovu "pogubnu politiku". To je demokratija, a ja sam bio obična budala, jer nisam slušao rođenog oca.

Sačuvajte osmeh na svom licu, jer ćete njime najbolje razaznati čemer očevog srca.  

  

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane