Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Farmacija

Farmacija

Ko je profitirao u procesu raspada jedne od najvećih farmaceutskih kuća u Srbiji

 

Veleobrt u Velefarmu

 

Milijarde koje su prošle kroz račune farmaceutske kuće Velefarm otišle su u džepove veštih mahera, dok poveriocima ostaje samo nada da će budući poznati kupac ovog preduzeća imati volju da ih isplati

 

Igor Milanović

 

Kad se u svetu 2005. pojavio virus H5N1, poznatiji kao virus "ptičjeg gripa", i u Srbiji je doneta odluka o kupovini leka tamiflu. Kako je to proteklo pisali smo već u nekoliko navrata, ali je važno podsetiti da je "uvoznik" leka bila kompanija Velefarm lekovi d.o.o. (posle Farmacija plus), iako je proizvođač imao svog ovlašćenog predstavnika u Srbiji, kao i da je na taj način plaćeno 8.723.160 dinara više nego da je kupovano bez potpuno nepotrebnog posrednika.

Dakle, samo u ovoj jednoj transakciji danas nepostojeće preduzeće Velefarm lekovi, u stoprocentnom vlasništvu Velefarm AD, ostvarilo je nezakoniti prihod od skoro 90.000 evra po ondašnjem kursu. Ovo je, međutim, samo kap u moru onoga što je prošlo kroz račune ove veletrgovine lekovima i nestalo u privatnim džepovima.

Letos je račun Velefarma AD u kontinuitetu bio pod stalnom blokadom zbog duga od 1.384.923.860,63 dinara, pri čemu su u isto vreme, po rečima Radeta Lazarevića, direktora razvoja Velefarma, potraživanja proizvođača iznosila 84 miliona evra. Gde nestadoše ovolike pare i to u branši koja je izuzetno prihodovna?

Galenika i Velefarm su krajem 2008. zaključili ugovor po kome Velefarm za potrebe Galenike treba da uveze lekove od Farma trejda iz Švajcarske i da iste uskladišti. Ukupna vrednost ugovora bila je 4.990.000 evra, a Velefarmova provizija, koji se potpuno nepotrebno pojavljuje kao posrednik jer je lekove mogla da uveze i sama Galenika, trebalo je da iznosi 4,5 odsto.

Prema letošnjoj izjavi čelnika Galenike, ugovor je raskinut već 16. marta 2009, a Velefarm, navodno, nikada nije naplatio proviziju. Ovo je zanimljiv podatak, koji tadašnja istraga Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala potpuno pogrešno tumači.

U ukupnu vrednost uvezenih lekova, naime, već je bila uračunata i provizija posrednika od pomenutih 4,5 odsto koja je, znači, ostala ili Galenici ili Farma trejdu.

U svakom slučaju, u narednom periodu Galenika velikodušno otpisuje dugovanja Velefarma i to u iznosima koji višestruko prevazilaze dogovorenu proviziju za pomenuti posao sa Švajcarcima.

Očigledno je da je Velefarm u to vreme bio miljenik srpskih vlasti, koje su istovremeno imale i kontrolu nad Galenikom, ali i dalje ostaje pitanje gde su nestale tolike silne pare. U svakom slučaju, Specijalno tužilaštvo do dana današnjeg nije uspelo ili htelo da pronađe bilo kakve indicije da je u pitanju čist kriminal.

Da sve bude interesantnije i skuplje, nemački proizvođač lekova Štada, vlasnik vršačkog Hemofarma, septembra ove godine objavljuje da je odlučio da otpiše (čitaj: pokloni) nenaplativa potraživanja u Srbiji u visini od ukupno 97 miliona evra. Koliko je od ove svote otišlo Velefarmu?

U međuvremenu, 15. marta ove godine, dugogodišnji generalni direktor Velefarma Dragoljub Vučićević iz ličnih razloga podnosi ostavku. Na tom mestu ga zamenjuje Markus Nikolas Hilmar Rajneker koji je istovremeno i prokurist u vršačkom Hemofarmu, a danas je i predsednik Upravnog odbora Velefarma.

 Rajneker je u to vreme bio i jedan od direktora Štade, vlasnika Hemofarma, a iako koristi nemački pasoš diplomirao je u Sent Galenu, Švajcarska. Da li je obična slučajnost da je i Farma trejd iz iste te države, ali i mnoge druge kompanije koje su danas vlasnice Velefarmovih akcija?

Bilo kako bilo, Štada preko mnogobrojnih zavisnih preduzeća i povezanih lica očigledno kontroliše većinski paket Velefarmovih akcija. Treba reći da je i direktor sektora ekonomsko-finansijskih poslova i član UO Velefarma Dane Škorić takođe kadar iz Hemofarma.

U kompaniji Hemofarm je od 2004. godine, gde je obavljao poslove regionalnog menadžera prodaje do kraja 2005. godine. Naredne godine imenovan je za pomoćnika predsednika kompanije. Januara 2007. godine stupa na dužnost zamenika rukovodioca Interne revizije, koju obavlja uz funkciju potpredsednika Skupštine KK Hemofarm i predsednika Nadzornog odbora Udruženja internih revizora Srbije.

Jedan od značajnih vlasnika Velefarmovih akcija je Veoholding d.o.o. iz Beograda. čiji je stoprocentni vlasnik jedna kompanija iz Švajcarske (!), a direktor je nekadašnji generalni Velefarma, Dragoljub Vučićević, koji je ovom preduzeću preneo i svoje akcije firme kojom je nekada rukovodio.

Ovako uvezani i izmešani sa nizom posrednika, vlasnički odnosi u Velefarmu naizgled su potpuno netransparentni. Insajderi, međutim, znaju da iza većine preduzeća stoji nemačka Štada. Ovo je, sigurno ne bez razloga, letos potvrdila i Galenika objašnjavajući svoje odbijanje da svoja potraživanja prema Velefarmu konvertuje u akcije ovog preduzeća rečima da je ta kompanija već u vlasništvu Hemofarma, odnosno nemačke Štade.

Po našem zakonu, svako ko pređe 25 odsto vlasništva akcija nekog preduzeća mora da da ponudu za preuzimanje svih ostalih akcija. Štada to u slučaju Velefarma još nije učinila, a odgovorni sa Beogradske berze prave se ludi i ne žele da vide ono što je i svakom detetu jasno.

Taktika Štade je vrlo jasna. Trenutna vrednost akcija Velefarma je oko 300 dinara, ali je zbog enormne zaduženosti ovog preduzeća njihova knjigovodstvena vrednost 42 dinara. Nemci idu na to da sa obznanjivanjem svog vlasništva nad kontrolnim paketom akcija Velefarma sačekaju dok se berzanska vrednost akcije ne približi onoj knjigovodstvenoj. Zašto da plaćaju skupo, kada mogu sve i za džabe da dobiju?

Ovde dolazimo do konačnog odgovora gde su otišli milioni koji su nestali sa Velefarmovih računa. Najveći deo su dobili oni iz domaće vlasti koji su zaduženi da paze da do ovakvih mućki sa akcijama ne dolazi. Nešto su, naravno, u džep stavili i sadašnji i bivši čelnici Velefarma koji su izrežirali ovu otimačinu.

 

 

 

Neće ostati ni cigla na cigli

 

Spisak poverilaca i lista nepokretne imovine stavljene u zalog sve do dvanaestog reda (?!) ne viđa se svakog dana u srpskoj privredi. Očigledno je da se tu peru nečije pare, a ovo je samo deo spiska:

- Realni tereti na imovini Društva hipoteka IV reda na objektu (Centralna zgrada poslovnog centra Beograd skladište lekova) uspostavljena u korist UBB Banka, kao jemstvo po Ugovoru o kreditu

- Realni tereti na imovini Društva hipoteka (po brisanju prethodnih biće I reda) na objektu (Poslovni objekat u ul.Vojvode Stepe Kolonade II) uspostavljena u korist UBB Banka, kao jemstvo po Ugovoru o kreditu 

- Realni tereti na imovini Društva hipoteka na objektu (Poslovni objekat u ul.Vojvode Stepe 414 b,  Kolonade II) uspostavljena u korist UBB Banka, kao jemstvo po Ugovoru o okvirnom plasmanu  zaključenog sa Velefarm-VFB.

- Po Ugovoru o zalozi hartija od vrednosti založene su akcije UBB banke kao obezbeđenje Ugovora

- Realni tereti na imovini Društva hipoteka na objektu (PC Užice, Drijetanj) uspostavljena u korist UBB Banka, kao jemstvo po Ugovoru o kreditu zaključenog sa Velefarm-Prolek.

- Realni tereti na imovini Društva hipoteka na objektu (PC Užice, kat. parc. Drijetanj) uspostavljena u korist UBB Banka, kao jemstvo po Ugovorima zaključenog sa Velefarm-Prolek.

- Realni tereti na imovini Društva hipoteka II reda na objektu PC Subotica, KO Donji Grad, i hipoteka III reda na PC Niš KO Niš-Pantelej) uspostavljena u korist UBB Banke 

- Realni tereti na imovini Društva, hipoteka X reda na objektu (Centralna zgrada poslovnog centra Beograd skladište lekova uspostavljena u korist PB Agrobanka AD kao jemstvo po Ugovoru i Aneksu o dugoročnom kreditu zaključenog sa Velefarm-VFB.

- Realni tereti na imovini Društva, hipoteka na objektu (Poslovni centar Novi Sad, KO Novi Sad IV), uspostavljena u korist PB Agrobanka AD kao jemstvo po Ugovoru i Aneksu o dugoročnom kreditu  zaključenog sa Velefarm-VFB.

- Realni tereti na imovini Društva, hipoteka na objektu Poslovni centar Zaječar i hipoteka XII reda na objektu Centralna zgrada poslovnog centra Beograd, uspostavljena u korist PB Agrobanka AD kao jemstvo po Ugovoru i Aneksima o dugoročnom kreditu zaključenom sa Velefarm-VFB.

- Realni tereti na imovini Društva, hipoteka VII reda na objektima (Centralna zgrada poslovnog centra Beograd), uspostavljena u korist PB Agrobanka AD kao jemstvo po Ugovoru i Aneksu o dugoročnom kreditu zaključenim sa Velefarm-VFB.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane