Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Pri(h)vatizacija

Pri(h)vatizacija

Hipo Alpe Adria banka i Miša Omega opljaèkali ugostiteljsko preduzeæe

 

Tri grozda u neobranom grožðu

 

Na primeru beogradskog Ugostiteljskog preduzeæa Tri grozda najjasnije se vidi sprega organizovanih kriminalaca iz Demokratske stranke i istih takvih iz Hipo Alpe Adria banke, poreklom iz Austrije

 

Igor Milanoviæ

 

U onoj velikoj Jugoslaviji, Ugostiteljsko preduzeæe Tri grozda iz Beograda bilo je meðu tri najveæa u svojoj branši. Još u periodu pre raspada SFRJ, po onda važeæim zakonima kompanija se transformiše u deonièarsko društvo u kome veæinu akcija imaju radnici.

Komisija za hartije od vrednosti prihvata 25. novembra 2005. odluku Akcijskog fonda o prodaji akcija Tri grozda, iako za tako nešto nisu postojali zakonski osnovi, jer akcije pomenutog preduzeæa nisu bile na tržištu. Bez obzira na to Akcijski fond sprovodi privatizaciju neèega što je privatizovano više od 15 godina pre toga i prihvata 20. decembra 2005. ponudu o preuzimanju koju je dalo preduzeæe Mozaik ketering d.o.o. iz Beograda.

Mozaik ketering je osnovan 26. oktobra 2005. sa osnovnim kapitalom od 500 evra, a konkuriše za preuzimanje 25 odsto akcija jednog ugostiteljskog giganta?! Važno je napomenuti da Mozaik ne kupuje akcije ni putem javnog tendera niti preko Beogradske berze, veæ direktnom pogodbom.

Kako za kupovinu pomenutih akcija nije dovoljno 500 evra, koliko u trenutku preuzimanja kupac ima na svom raèunu, rešenje se nalazi u uzimanju kredita od poslovnih banaka. Zalog za dati kredit predstavljaju akcije koje kupac i uzimalac kredita tek treba da nabavi?!

Prvi kredit Mozaiku 5. januara 2006. daje Hipo Alpe Adria banka, isti se produžava aneksima od narednog dana, kao i 16. juna 2006, a 1. februara 2008. izmeðu banke i Mozaika je zakljuèen ugovor o dugoroènom kreditu u iznosu od 3.395.821,18 evra.

Kako zajmoprimalac nije bio u stanju ili voljan da vraæa kredit, on 16. decembra 2009. sa Hipo Alpe Adria bankom zakljuèuje novi ugovor o reprogramu, u kome banka traži da se obezbedi zalog Martina Popoviæa, Milomira Joksimoviæa i Hampton biznisa na 100 odsto udela u Mozaik keteringu.

Veæ posle prvog pogleda na spisak vlasnika Mozaika jasno je zašto je Hipo Alpe Adria bila toliko velikodušna i strpljiva. Milomir Joksimoviæ je javnosti poznatiji kao Miša Omega, jedan od najvažnijih peraèa para za Demokratsku stranku.

Martin Popoviæ, još jedan od vlasnika Mozaika, igraæe kasnije važnu ulogu u pljaèkanju Tri grozda. On, naime, krajem 2006. u Upravnom odboru Tri grozda zamenjuje potpuno neaktivnog Marka Davidoviæa, a veæ u martu 2007. postaje predsednik Upravnog odbora umesto Nikole Živanoviæa.

U tom periodu za generalnog direktora Tri grozda bira se prvo Velimir Popoviæ, od marta 2007. na to mesto dolazi Dragoslav Okilj, a u 2008. godini Ðorðe Avramoviæ.

Odmah pošto je bez i dinara sopstvenih sredstava preuzeo Tri grozda, Mozaik ketering kreæe da krèmi njegovu imovinu. Veæ u prvoj godini kroz raznorazne ugovore o poslovno-tehnièkoj saradnji i davanja u zakup otuðuje se 31 objekat ovog ugostiteljskog preduzeæa. Svi pomenuti objekti su radili pod posebnim ugovorima i obavljali platni promet preko podraèuna kod raznih banaka.

Svi objekti su otuðeni bez odluke Skupštine akcionara. Jedini put kada se ona za nešto pitala, i to retroaktivno, bilo je 2007. u vezi sa kupoprodajom restorana Grgeè u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu, koji je za 950.000 evra kupila upravo Hipo Alpe Adria banka.

U tom periodu Tri grozda polažu dinarski depozit u iznosu od 595.00 evra kod NLB LHB banke koji je služio po kreditu zakljuèenom izmeðu te banke i Zorane Joksimoviæ, supruge Miše Omege. Po ugovorima o kreditu 2001/07. na iznos od 300.000 evra i 2015/07. za 100.000 evra izmeðu Hipo Alpe Adria banke i Juliete d.o.o. pod hipoteku Tri grozda kao jemac stavlja lokal Novi Oraè. Na isti naèin Tri grozda gube i lokal Veèiti mladoženja, dajuæi jemstvo po ugovoru L2102/07 od 23. novembra 2007, takoðe kod Hipo Alpe Adria banke.

Kakvu je korist preduzeæe trebalo da ima od ovih jemstava nije poznato, ali je šteta oèigledna. U isto to vreme nezavisni revizor u godišnjim izveštajima stalno navodi da preduzeæe nema imovinu pod hipotekom, tako da je jasno da rukovodstvo ove ugovore krije kao zmija noge.

Najveæa pljaèka, meðutim, dolazi tek kada Tri grozda 16. decembra 2009. potpisuju ugovor o solidarnom jemstvu S-1 2047/09 sa Hipo Alpe Adria bankom. Ovim ugovorom se ugostiteljsko preduzeæe obavezuje da svojom imovinom garantuje za otplatu duga iz glavnog ugovora zakljuèenom izmeðu banke i Mozaik keteringa u visini od 3.223.494,35 evra, a što predstavlja gotovo celokupnu sumu za koju su prodate akcije preduzeæu Miše Omege.

Tri grozda su tako otkupila samog sebe, ali za raèun treæeg lica.

Ispred Mozaik keteringa ugovor potpisuje Andreja Kesiæ, u ime banke potpisnici su predsednik IO Vladimir Èupiæ i njegov zamenik Zoran Vojnoviæ, a u ime Tri grozda potpisuje generalni direktor Ðorðe Avramoviæ, koji za ovakav postupak nije bio ovlašæen od Skupštine akcionara ni u trenutku potpisivanja niti naknadno.

Znaèajna je i èinjenica da je po Ustavu privatna imovina neprikosnovena, tako da je Avramoviæ mogao da zalaže samo delove imovine akcionara koji bi ga za to izrièito ovlastili. Sve ostalo je najobiènija pljaèka.

Iako upoznata sa ovom èinjenicom, Hipo Alpe Adria ugovor smatra validnim i kreæe u naplatu, pošto Mozaik ketering i dalje odbija da plati svoje dugove. Direktori ove banke, koja je na Balkanu poznata po poslovanju ispod žita i podmiæivanju svojih poslovnih partnera i politièara, meðutim, znaju da u sudskom postupku ne mogu da imaju uspeh osim ako se otvore prema nekom podmitljivom sudiji. Zbog toga oni insistiraju na tome da Tri grozda sam proglasi steèaj i da Skupština akcionara dve godine po potpisivanju spornog ugovora o jemstvu isti prihvati.

Ni Hipo Alpe Adria banka, kao ni Miša Omega nisu poznati po korektnom poslovanju, zbog èega su bili idealni partneri za ovakav posao. Teško da bi neki drugi finansijski institut osim ovog opskurnog prihvatio na sebe da izvede otimaèinu celokupne imovine Tri grozda, koja je u trenutku davanja zajma od nešto više od tri miliona evra imala više desetina objekata, a samo jedan od njih je istoj toj banci prodat za skoro milion evra.

Koliko su jake veze Demokratske stranke i Hipo Alpe Adria banke pokazuje i sledeæi sluèaj. I pored toga što je 2010. utvrðeno da je za trgovinu drogom osumnjièeni Darko Šariæ preko ove banke plasirao 100 miliona evra i to kroz raèune u Lihtenštajnu, odakle su mito primali i direktori u aferi Sanader, Narodna banka Srbije je u avgustu iste godine garantovala za solventnost austrijskog finansijskog instituta i èak ponudila pomoæ u konsolidaciji?!

Jasno je veæ iz ovoga za koga su Hipo Alpe Adria i Miša Omega opljaèkali Tri grozda: za gazde iz Demokratske stranke!

Poslovno-tehnièka saradnja

 

Spisak objekata koji su otuðeni posle "privatizacije" poèetkom 2006:

Avala (navodna poslovno-tehnièka saradnja, ali nema ugovora), Dva jelena (nema ugovora), Grèka kraljica (nema ugovora), Dom lovaca (poslovno-tehnièka saradnja), Trandafiloviæ (nema ugovora), Domovina (poslovno-tehnièka saradnja), Kaleniæ (nema ugovora), Šumadija, Takovski grm, Orašac i Bosna, svi kroz poslovno-tehnièku saradnju, u zakup su dati Mlava, Vrbas, Košuta i Metro.

Omiljeni izraz "poslovno-tehnièka saradnja" pominje se i kod lokala Mala Vltava, Sokolac, Gorica, Slavija, Obrenovac, Crveni petao, Odmor, Jezero, Zlatibor, Belkanto, Sport, Brioni i Cer. Ne zna se taèno šta se desilo sa poslovnim prostorima u Petra Koèiæa 12 i Mutapovoj.

Prodati su i stan u Nevesinjskoj ulici od 90 kvm, za nepoznat iznos, Grgeè za 950.000 evra, stan u Skadarskoj 34 od 89 kvadratnih metara za nepoznat iznos, Novi Oraè za 300.000 evra i Veèiti mladoženja za 250.000 evra, s tim što su Tri grozda dala jemstvo za kredit koji je podizao kupac?!

Kome su otišle ove pare, kao i šta se dešava sa prihodima od zakupa i "poslovno-tehnièke saradnje" akcionarima nije poznato. Tajnu znaju samo generalni direktor i lopovi iz Mozaik keteringa i Hipo Alpe Adria banke.

Najveæa pljaèka, meðutim, dolazi tek kada Tri grozda 16. decembra 2009. potpisuju ugovor o solidarnom jemstvu S-1 2047/09 sa Hipo Alpe Adria bankom. Ovim ugovorom se ugostiteljsko preduzeæe obavezuje da svojom imovinom garantuje za otplatu duga iz glavnog ugovora, zakljuèenom izmeðu banke i Mozaik keteringa u visini od 3.223.494,35 evra, a što predstavlja gotovo celokupnu sumu za koju su prodate akcije preduzeæu Miše Omege.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane