Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Kontranapad

Kontranapad

Fudbalski savez Srbije postao je sebi važniji i od samog fudbala

 

Dno na vrhu

 

Za Srbiju mnogi kažu da je fudbalska zemlja, bez obzira kakav se fudbal neguje i igra u njoj. Srbija je fudbalska zemlja i onda kada je ova igra na samom dnu, kao što je to sluèaj danas. Zbog svega toga, izbori u fudbalskoj organizaciji privlaèe znaèajnu pažnju javnosti, uprkos zasiæenju graðana od svih drugih izbora koji su za nama

 

Miroslav Vislavski

 

 

Nakon parlamentarnih izbora u Srbiji, izgledalo je da æe sve ostati po starom, da se neæe ništa promeniti, da æe sistem žute bratije i dalje da hara... Trezvenost je ipak prevagnula.

Nova Vlada je na pomolu, na sreæu bez lažnih demokrata. Ako i ne bude brzog i temeljnog otklona od dosadašnje demokratske pošasti, sa novim predsednikom i politikom koju nam obeæava, graðani su dobili barem mali predah, makar samo mentalni tajm aut! Ponekada je i to dovoljno za novu energiju i za motku i lopatu!

 Sada se prave poreðenja kako bi izgledalo da se u fudbalskoj organizaciji desi takav preokret...

Na dvadesetak dana uoèi izborne sednice Skupštine FSS sve je izgledalo isto. Tomislav Karadžiæ je u javnosti važio kao jedini kandidat za predsednièku funkciju. Njegova infrastruktura ga je savesno predlagala na izbornim skupovima u opštinskim savezima, podruèjima i strukovnim organizacijama unutar fudbalske organizacije. Bez programa, èak i bez nekih posebnih obeæanja, sistem "besprekorno" funkcioniše. Nema drugih kandidata koji bi se ponudili fudbalskom tržištu na izbor. Opozicije kao da nema. Ili su se uvukli u pacovske kanale i èekaju trenutak.

 

Novi kandidat protiv doživotnog predsednika

 

Zato je sa iznenaðenjem, ali i sa priliènom nevericom  primljena kandidatura koju je polovinom prošle nedelje podneo Bogdan Bogdanoviæ, inicijator osnivanja i nekada generalni sekretar Fan kluba Orlovi, koje su povezivali sa organizacijom koju je podržavao nekadašnji selektor Radomir Antiæ i koji se pamte kao opoziciono orijentisani u odnosu na veèitog predsednika Toleta Karadžiæa.

 Takoðe, Bogdanoviæ je izvesno vreme proveo na dužnosti poslovnog sekretara Ženskog fudbalskog kluba Spartak, aktuelnog šampiona države. Bogdanoviæeva neoèekivana kandidatura, u jednom delu fudbalske javnosti je primljena sa simpatijama, odobravanjem i nadom da æe ako ne pobedi, Tomislav Karadžiæ izgubiti!

Ishod bi bio u korist Bogdanoviæa, a sa njime bi se možda pokrenuo proces rastakanja sistema na kome poèiva diktatura u FSS. Takav epilog bi kao i na predsednièkim izborima u Srbiji možda pogodovao priželjkivanim promenama i pokrenuo novu energiju dajuæi šansu fudbalu. Zvaniènici u FSS se u prvi mah nisu izjašnjavali. Saznali smo samo da ih ne optereæuje kandidatura koja nema uporište imajuæi u vidu da Bogdanoviæ nije èlan Skupštine FSS. On sa druge strane poruèuje da æe ova formalnost biti na vreme zadovoljena.

 U drugom delu javnosti, meðu prvim reakcijama su bile i one koje pokazuju rezervu prema njegovoj kandidaturi. Neki komentari na sajtovima slikovito pokazuju sumnju da je u pitanju podmetaèina: "...Pa ovog je najverovarnije Tole i namestio da mu bude protivkandidat da ga lako oduva...". Ili, sa druge strane skepticizam: "...U kojoj ovaj zemlji živi! Majstore, na Toleta si krenuo! Za njega ti treba mini 5. Oktobar!"

Sam Bogdanoviæ je izjavio: Nisam želeo da budem predložen ni od jednog kluba ili regiona, ali sam razgovarao sa mnogim superligašima i dobio njihovu podršku.  Ovo nije kandidatura jedne liènosti ili grupe, veæ kandidovanje novog reformistièkog programa koji nosi naziv "Strategija  reforme i razvoja FSS po sistemu 4-4-2".

 Na njegovom stvaranju su uèestvovali univerzitetski profesori, pravne i ekonomske struke, proslavljeni treneri, igraèi, ugledni privrednici, predstavnici navijaèkih organizacija...Iznenaðenje  predstavlja i pomirljiv ton prema Tomislavu Karadžiæu. Pošto se Karadžiæ još nije lièno odredio i saopštio da prihvata nominacije koje se "plebiscitarno" slivaju sa terena u Kuæu fudbala, Bogdanoviæ je izjavio: "...I pored svih kritika, koje sam upuæivao na Karadžiæev raèun, poštujem njegovu doslednost. Želeo bih da "ukrstimo" programe. Ovo nije vreme za zbor liènosti, Karadžiæa ili Bogdanoviæa, veæ programa izlaska iz žabokreèine i razvoja". Poželeo je "protivkandidatu Karadžiæu, uspeh u borbi za predsednièko mesto".

 

Skijanje na nizbrdici

 

Bez dlake na jeziku, Karadžiæu zamera "što nije iskoristio istorijsku šansu da reformiše fudbalsku Srbiju, što nije raskrinkao kriminalni sistem na kome funkcioniše fudbal u Srbiji, koji je usavršio i sadržajem obogatio nekadašnji predsednik Zvezdan Terziæ, a koji za vreme njegove odsutnosti kontroliše Zoran Lakoviæ."

Javnosti je poznato da je sadašnjeg generalnog sekretara, Zorana Lakoviæa, na mesto prvog administrativca doveo i postavio upravo Zvezdan Terziæ. Potpisnik ovih redova je bio domaæin emisije Kontranapad u kojoj je Zvezdan Terziæ, nakon izbora za predsednika FSS, saopštio svoju odluku da æe mesto Zamenika predsednika ponuditi Tomislavu Karadžiæu, koji se po malo distancirao zatvorivši se u atar Vojvoðanskog saveza u kome je dve decenije predsednikovao. Ali, Terziæev zanos i reformatorski kurs (na pragmatskom kursu) u prekinut je u sred njegovog mandata, nakon njegovog "odlaska na skijanje", na kome je dug period vozio slalom, sve dok se nije javio državnim organima koji "skijaše" privode na predah. U tim okolnostima, Karadžiæ se ponovo javio kao jedino rešenje u našem fudbalu i od tada je neprikosnoven na vrhu piramide...

Ne relativizirajuæi odgovornost Tomislava Karadžiæa za stanje u našem fudbalu, na protiv ukazujuæi na njegove grehove, Bogdanoviæ tvrdi da su najopasniji Lakoviæ i Terziæ. Ali, tu je i, nekada Toletov, a sada njihov mentor, nezaobilazni Milovan Ðoriæ, penzionisani i nedoreèeni selektor svih selekcija, šef neiskazanog trenerskog kadra kome je samovoljno dodeljivao licence, dežurni kuvar svih èorbi koje se pripremaju u srpskoj fudbalskoj kuhinji...

Zato je, prema Bogdanoviæevom mišljenju, ostala dilema: šta je Karadžiæa sputavalo da se oslobodi Lakoviæa? Smatra se da nije imao hrabrosti, jer je moæ Lakoviæa ravna onome što se u mafiji naziva "Kapo", dok je Terziæ "Don"!

 Bez uvijanja kaže da se Terziæ u isticanju svoga "autoriteta" èesto poziva na poznatog Branu Miæunoviæa iz Nikšiæa, koga istièe kao svog zaštitnika i za koga kažu da je vrh vrhova, prave Crne Gore!

Dakle, za vreme višegodišnjeg Terzinog "skijanja", Lakoviæ je sa Milovanom Ðoriæem bio na stalnoj vezi sa njim i na taj naèin ga držao aktivno u kontrolisanju Fudbalskog saveza Srbije. Njegov povratak meðu fudbalske radnike, kandidat za predsednika FSS u predstojeæim izborima, povezuje autoritetom njegovog kuma Jovana Šurbatoviæa, koji je preko svoje devojke koja poseduje èudesnu moæ, izvesne Snežane Maloviæ, izdejstvovao Terzin izlazak na sunce!

 

Ramadani, dobro znani...

 

Sa ozbiljnim tonom Bogdanoviæ istièe da je Karadžiæev život ugrožen! Tvrdi da kriminalci koji su u saradnji sa Terziæem, hoæe bivšeg predsednika da vrate na poziciju sa koje bi nastavio da jaèa kriminostrukturu fudbalske organizacije. Vratio se Bogdanoviæ i na "Sluèaj Antiæ". Tvrdi da ugovor koji æe nekadašnji selektor sudskim putem naplatiti u iznosu od 2.500.000 evra, nije samo krivica Tomislava Karadžiæa. Istièe da po Statutu, predsednik nije potpisnik dokumenata koja imaju materijalnu težinu, veæ to èini generalni sekretar. Zbog toga optužuje Lakoviæa da je taj ugovor, štetan za FSS, podmetnuo Karadžiæu na potpis! Istovremeno, izrièit je da je na takvom ugovoru insistirao niko drugi do Boris Tadiæ! Povratak Terziæa na poziciju po reèima Bogdanoviæa, ohrabrio bi kojekakve menadžere, razne mešetare i marvene trgovce, tipove sumnjivog morala i motiva.

Pomenuo je izvesnog Ramadanija koga ovde optužuju da je finansirao zloglasnu OVK. Ja se setih da je pod tim imenom jedan od takvih dospeo na naše fudbalsko tržište još daleke 2000. godine, kao fudbalski menadžer koji je trebao da prodaje mlade talente FK Vojvodina. Kasnije, taj je sa svojim pajtosom, samozvanim "kraljem šeæera" i pre toga neuspešnim fudbalskim radnikom, Miodragom Koletom Kostiæem, pominjan u sumnjivim rabotama oko prepakivanja šeæera, zbog èega nam je Evropska unija jedno vreme zabranila izvoz šeæera na njeno podruèje!

 

Ruke šire, u lica se ljube

 

O robijanju mladih igraèa, dece koja su otrgnuta od majèine sise i robovskom odnosu fudbalera pod zaštitom menadžera i "managera", Bogdanoviæ potkrepljuje èinjenicom da i Zvezdan Terziæ lièno, preko Agencije njegovog sina, kontroliše sve igraèe OFK Beograda.

Ipak, neuspeh doskora vladajuæe politike u znaèajnoj meri je oslabila podršku sistema koji ga rehabilituje, što je pokolebalo Zvezdanove namere da se kandiduje za predsednika FSS, kaže Bogdan Bogdanoviæ. Tome je doprinela i èinjenica da je i lièno podneo kandidaturu koja remeti Terziæeve planove. Kaže: "...Terziæ mi je nudio dogovor da budemo saveznici, ne bi li me odvukao u njegovom nastojanju za kriminalne ideje, koje oèigledno doživljavaju svoje ogoljavanje. Onda se okrenuo Tomislavu Karadžiæu, predlažuæi mu da ga uzme u Upravni odbor FSS, odakle bi gradio poziciju u buduænosti. Strpljivo èeka trenutak da ojaèa i odstrani Karadžiæa!"

Da li æe izbori u FSS pokrenuti fudbal u Srbiji kao što su oèekivanja posle državnih izbora da æe se pokrenuti Srbija? Teško je prognozirati promene u postojeæoj konstelaciji kadrovskog potencijala i odgovornosti države za prilike u njenim segmentima. Fudbal je znaèajna oblast koja ima odraz na mnogo što šta u državi Srbiji. Tokovi koji vode ka izbornoj Skupštini koja je moguæa za dvadesetak dana, ne ohrabruju. Ni sa Toletom, ni sa Terzom, sigurno! Da li sa Bogdanom Bogdanoviæem, koji za sebe kaže da je on Eliot Nes srpskog fudbala, ne možemo tvrditi. One smo probali, njega ne poznajemo. Možda ima šansu! Ni gospoða Ešton ne poznaje Tomu Nikoliæa pa je razgovarala sa njim u njegovoj prvoj zvaniènoj poseti Briselu. Ako su se grlili i pipali sa Toletom Karadžiæem, zašto Platini i Blater ne bi razgovarali sa Bogdanoviæem, koga ne poznaju?

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane