Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Stav

Stav

 

NELIKVIDNOST

 

Podsetiću vas na onu poznatu priču o moći novca.To je uvod u razumevanje nelikvidnosti privrednog sistema.Priča počinje u jednoj banji, gost dolazi u hotel i hoće da ostane nekoliko dana, stavlja kao depozit 100 evra i odlazi da se prošeta po banji, dok mu ne srede sobu. Vlasnik hotela dobijenih 100 evra odnese auto-mehaničaru da mu vrati dug, auto-mehaničar odnese 100 evra da vrati dug pekaru, pekar dobijenih 100 evra odnose obućaru da mu vrati dug, obućar dobijenih 100 evra odnese mesaru i zatvori svoj dug, a mesar, pošto je ugovarao ženidbu sina, odnese u hotel onih 100 evra da zakaže salu za svadbu.Turista, koji je šetao banjom, naiđe na svog druga sa studija, koji se vratio da živi u banju, pozdrave se i silno obraduju, pa njegov drug zatraži da odmah uzme svoje stvari i da dođe kod njega u kuću, jer mu je porodica otputovala, te oni zajedno odu u hotel i vlasnik hotela vrati turisti njegovih 100 evra. Čudotvorna moć novca se najbolje vidi na ovom poučnom primeru. Svi su izmirili dug, niko više nikome nije ništa dugovao i mesar može da priprema svadbu svoga sina. Naveo sam ovaj primer da bih objasnio kako se unutrašnji dugovi u državi mogu značajno smanjiti, ako ima znanja i volje da se to uradi. Naravno, mora da postoji prvih, likvidnih 100 evra od turiste koji je pokrenuo čitav sistem kompenzacija

 

Branko Dragaš

 

Srpska privreda se programirano uništava od izvršene petooktobarske kontrarevolucije kada su na vlast dovedeni ucenjeni i potkupljeni diletanti, koji su dobili zadatak da unište domaću proizvodnju kako bi se ekonomski slomila Srbija i tako rešili vekovni problemi sa Srbima kao remetilačkom faktoru na Balkanu. Danas možemo da kažemo da je politički ološ na vlasti uspeo da uspešno izvrši svoj preuzeti zadatak. Evo jednog neverovatnog podatka, preduzeća su u Srbiji na kraju 1994. iskazala kumulativni gubitak od - 3,8 milijardi dinara, dok je na kraju 2011. kumulirani gubitak narastao na - 2.233 milijardi dinara.To je rast gubitaka od - 587,63 odsto.Vlast je skrivala gubitke pod tepih i mi danas imamo da su kumulirani gubici, gledano prema BDP iskazanom u dinarima u 2011. - 3.175 milijardi dinara, dostigli - 70,33 odsto BDP.

Takvo stanje je neizdrživo i hitno nešto mora da se preduzme. Koje mere treba nova Vlada da preduzme? Državna kasa je prazna. Ekonomski ubica Dinkić, koji je glavni egzekutor za ubijanje srpske privrede, banaka i preduzeća, vraća se da završi započeto i najavljuje da je dobio odrešene ruke. Ekonomski ubica Dinkić je priznao da je državna kasa prazna i da ima novca još za isplatu avgustovskih plata i penzija. Njegovo rešenje za ovu neizdrživu finansijsku situaciju je da država nastavi da se zadužuju. Pošto je EU bankrotirala, onda se on usmerava ka Rusiji, koju je godinama proterivao iz Srbije, i Kini, nadajući se da će i njegove gazde iz MMF imati milosti da udele neku kreditnu mrvicu, uz dodatne obaveze i uslovljavanje.

Ovo što je ekonomski ubica Dinkić najavio nije put izlaska iz problema. Problem se samo odlaže i uvećava. Građani to neće moći previše dugo da izdrže i nadam se da ćemo vrlo brzo imati socijalnu pobunu na ulicama, jer je stanje u društvu neizdrživo. Pa, šta onda treba raditi?

Godinama već stoje moji konkretni i operativni predlozi šta treba da se uradi. Niko to neće da čita. Narcizam, ego, primitivizam i bahatost političara u Srbiji je biblijskih razmera. Nova vlada mora u roku od dve nedelje da napravi presek stanja i da obavesti građane kakva je realna slika naše propasti. Nova vlada mora da pohapsi dosta ljudi koji su se obogatili pljačkajući državu i građane i moraju da im zakonski konfiskuju imovinu.To je ugaoni kamen istinskih promena u Srbiji. Đinđić nije imao istorijskog znanja i političke pameti da to uradi. Naseo je na zamku koju su mu postavili tajkuni i kriminalci. Bio je neiživljen i nezreo. Ubila ga je sujeta i pohlepa.

Da li verujete da će nova Vlada imati snage da napravi rez? Neće. Problem je što bi mnogi iz nove Vlade pali pod udar tog novog zakona i što bi njihovi finansijeri tajkuni, koji su investirali u novu Vladu, traže svoju ličnu zaštitu.Retoriku koju sada slušamo i koja godi građanima, vrlo brzo će se promeniti kada se nova Vlada suoči sa pravim životnim problemima. Dakle, nakon preseka stanja i objavljivanja građanima stvarnog stanja u državi, jednu od prvih mera koju treba da primeni nova Vlada je da reši problem nelikvidnosti u privredi. Ukoliko budu čekali da naplate 360 milijardi dinara, koliko preduzeća duguju državi, ukoliko budu poreskom represijom pokušavali da napune državnu kasu, desiće im se isto što se danas dešava sa komičnom Kukuriku koalicijom u Hrvatskoj koja je, samo posle pola godine neuspešne vladavine, pala u popularnosti na nivo nedavno srušenog HDZ.

U Srbiji će se to desiti do kraja godine. Nema prostora za političke manipulacije, laganja i obmane. Zato je potrebno napraviti urgentan plan za zatvaranje svih obaveza, preko multikompenzacija, koje će dovesti da se značajno smanje dugovi. Ukoliko poreske službe ostanu tako krute i neprijateljski nastrojene prema preduzećima, svedok sam bio mnogih uništavanja preduzeća koja su imala tržišnu persektivu, siguran sam da se ništa valjano neće uraditi, da će tenzije i sukobi narastati i da će se sve završiti na ulici u opštenarodnoj pobuni. Poreske službe će to tek da shvate kada ne budu primili platu.

Važno je da nova Vlada, štedeći na rashodnoj strani budžeta, ubaci prvi svež novac u zatvaranje dugova, bez novog zaduživanja, prema modelu koga sam već izneo. Odmah treba podvući crtu i doneti uredbu kojom se država dužna da novonastale obaveze plaća u roku od 48 sati. Država prva mora da uvede red i disciplinu u način plaćanja. Država svojim primerom mora da pokaže kako se posluje na tržištu. Kada se država bude ustrojila da plaća svoje obaveze, onda se to sve prenosi i na privredu. Zakonom treba ojačati plaćanje menicom i omogućiti poveriocu da se može naplatiti najkasnije 15 dana od isteka obaveze. Tu je presudno važno da se u sudovima, tužilaštvu i policiji organizuju posebne službe koje bi, istekom ugovorenih termina, ubrzale naplatu potraživanja. Naravno, sve bi išlo po jednostavnom i kratkom postupku. Poverilac bi se brzo naplaćivao, dok bi dužnici brzo bankrotirali.

Bankrot je nužan da se uvede disciplina i da se napravi red na sadašnjem haotičnom tržištu. Bankrot odvaja žito od kukolja, radne i poštene od špekulanata i pomaže ozdravljenju obolelog privrednog sistema. Uostalom, Balzak nikada ne bi napravio toliko romana da nije bežao od nepokrivene menice. Morao je da piše i da vraća dugove poveriocima. Srbiji treba finansijska disciplina za pokretanje privrede. To je osnovna higijena u svakom privrednom sistemu. Ali država mora da primerom pokaže kako treba da se poštuju ugovori i obaveze prema poslovnim partnerima.

BEOGRAD - Prošlo je potpuno nezapaženo saopštenje gradske Vlade Beograda i Gradonačelnika, objavljeno na Petrovdan, da mora da se napravi rebalans budžeta. Niko od ekonomskih analitičara nije objavio nijedno jedino  slovo o tome. Potpuni muk. Đilasova samovolja i strahovlada uplašila je kritičku javnost. Niko ne sme da kaže suštinu problema. A suština problema je porazna istina da je - Beograd bankrotirao.To se krije iza birokratskih floskula o rebalansu budžeta. Brojke koje su poređane služe samo da se zbuni naivna i nestručna javnost. Istina je sledeća: Beograd ove godine treba da vrati 52 miliona evra, 22 miliona evra je kamata, a 30 miliona evra je rata kredita. Koliko je zadužen Beograd? Mašinski inženjer bez radnog iskustva koji se, kako se hvali, ne bavi politikom i koji je demagog sa pedigreom, za koga su Beograđani glasali, koji je dobio nagradu kao evropski menadžer za upravljanje Beogradom, rekao je u decembru 2011. i ponovio u izbornoj kampanji da Beograd nije previše zadužen, da servisira uredno sve obaveze i da ga samo neznalice neargumentovano kritikuju.

Uobražen, prepotentan, pohlepan, isfoliran, bezobrazan, opasan manipulator, ubeđuje javnost da proračun mosta nije sadržavao u sebi pristupnice, političar koji se ne bavi politikom, medijski mogul i tajkun, koji ne prati medije, ne čita i ne voli političare, traži danas, nekoliko meseci posle novog ustoličenja, rebalans budžeta. Koliko je, čoveče, zadužen Beograd? Kaže, nešto preko 500 miliona evra. Koliko je to nešto preko 500 miliona evra? Kakav je to odgovor? Suština novog rebalansa budžeta je da Beograd ne može da vrati dospele obaveze. Kamatu od 22 miliona evra je izmirio, ali ratu kredita od 30 miliona evra ne može da se plati. Ponavljam, Beograd ne može više da plati svoje obaveze i ne može da nosi teret tolikih dugova. Šta je, Gradonačelniče, rešenje? Rebalans i novo zaduživanje? Sjajno! Koliko planiraš da zadužiš još Beograđane.

Kada saberete, inženjerski precizno, sve te razbacane, birokratske cifre iz predloga rebalansa budžeta dobijate da Beograd treba da se do kraja godine zaduži - 197,3 miliona evra. Pošto mora da vrati dospelu ratu od 29,82 miliona evra, onda je novo zaduživanje - 167,48 miliona evra. Ako je dosadašnji dug Beograda nešto iznad 500 miliona evra, onda će do kraja godine narasti dug na nešto više od 667,48 miliona evra. Kada znamo da je ukupan godišnji rebalansirani budžet Beograda 806,9 miliona evra, onda je Beograd zadužen 82,75 odsto budžeta. I nešto više.Time su probijeni svi zakonski okviri. I nešto više. Ali,koga to interesuje?

Niko ne sme da se suprostavi najmoćnijem čoveku u Beogradu koji, menadžerski isplanirano i inženjerski tačno, sprema svilen gajtan prolupalom Borisu bez Stida. Uglavnom, izglasano je novo zaduživanje. U senci pravljenja nove koalicione Vlade, Beograd je nastavio da se zadužuje. Interesantno je napomenuti da se novi krediti uzimaju za pristupnice Mostu na Adi. Koliko će na kraju koštati most preko bare, koji ide iz ničega u ništa, koji je potpuni građevinski i saobraćajni promašaj, koji je preskup i koji je napravljen da bi Đilas nahranio svoju političku sujetu, nema tačnih podataka. Namera Gradonačelnika demagog da ostane upamćen da je sagradio, u vremenu kada 200.000 dece u Srbiji, prema izveštajima UNESCO, neuhranjeno i kada gladuje, najveći most u Srbiji.

Račun na naplatu je stigao. Samo Beograđani to još ne vide. Otuda objašnjenje za iznenadnu marketinška igranka oko Bus plusa. Namera je vrlo jasna, da se skrene pažnja javnosti sa daljeg zaduživanja. U tome je Gradonačelnik privremeno uspeo. Sledeće godine, rastom ove zaduženosti, Grad će morati da vrati preko 70 miliona evra. I nešto više. Kako? Ostaje nejasno.Verovatno novim zaduživanjem.

SUŠA - U godini kada se kriza produbljava i kada većini građana postaje jasno da su tržišni talibani izdajnički uništili našu ekonomiju, prema detaljnim uputstvima svojih nalogodavaca, pogodila nas je velika suša. Stari narod kaže iza hladne zime ide vrelo leto.To se uistinu obistinilo. Suša odnosi svoj danak i to je novi problem sa kojim će se susresti nova vlada. Para za brze intervencije i pomoć seljacima iz državne kase neće biti. Cena hrane će značajno skočiti.To će dovesti do daljeg pada životnog standarda građana.

Promašena agrarna politika u poslednjoj decenije jasno će pokazati u ovoj godini sve svoje negativnosti. Neobrađeno je preko 600.000 hektara, prema nekim proračunima i do 800.000 hektara, navodnjava se samo 1,5 odsto obradivih površina u Vojvodini, kanali nisu decenijama pročišćeni, usitnjen posed, smanjeni agrarni budžet, monopolizovano tržište, nerealan devizni kurs, odsustvo svake vizije za razvoj poljoprivrede i nagli nestanak sela, sve su to pokazatatelji da, posle ovogodišnje suše, ulazimo u tešku i dugu zimu potpuno nepripremljni. Mislim da će ovo biti jedna od najtežih zima za osiromašeno i iscrpljeno stanovništvo. Pripremite se sa ukućanima koliko možete. Povezujte se i sabijajte jer se samo tako može izdržati nevolja koja je pred nama. I neka nam je svima Bog u pomoć.

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane