Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Bankrot

Bankrot

 

Bauk krupnog kapitala poješæe Srbiju do kraja godine, sa ili bez novih zaduženja

 

Dogovorena propast

 

Razlika u proceni ukupne visine budžetskog deficita do kraja godine iznose i celih milijardu ipo evra, u zavisnosti koliko bi neki od politièara još para da strpa u svoj džep. Kako iz bankrotirane države novac ne može da se uzme, vlast veæ projektuje nova zaduživanja u rasponu od 1,5 do tri milijarde evra u ovoj godini i èetiri do pet milijardi evra u narednoj. Ko æe to i odakle da vrati, niko ne zna, a kao da nikoga i ne zanima.

 

Milan Malenoviæ

 

  Srpska zaduženost je zastrašujuæa. Ukupan dug (spoljni i unutrašnji) veæ premašuje 35 milijardi evra, odnosno oko 5.000 evra po glavi svakog stanovnika (raèunajuæi i odojèad). Kako istovremeno bruto društveni proizvod po glavi stanovnika iznosi nešto malo preko 7.000 evra, to znaèi da bi celokupna srpska privreda i svakoliko srpsko stanovništvo morali osam meseci da rade džabe, kako bi pomenuti dugovi bili otplaæeni.

  Uz sve to do kraja godine nam stiže novi budžetski deficit koji se meri milijardama evra.

  Srpski politièki vrh je nedavno obznanio kako æe ukupni budžetski deficit do kraja godine iznositi tri milijarde evra. Zapadni analitièari procenjuju da æe deficit biti oko 2,2 milijarde evra, dok Fiskalni savet tvrdi da za finansiranje deficita i otplaæivanje glavnice javnog duga do kraja godine je potrebno obezbediti oko 1,7 milijardi evra, uz prenos u 2013. dodatnih èetiri do pet milijardi evra.

  Kako su nastale ovako velike razlike u izraèunavanju sredstava potrebnih da se budžet izbalansira? Ili se neko veæ ugraðuje sa oko milijardu evra u neophodni rebalans budžeta, ili neko ne ume da raèuna. Treæeg nema.

 

Uzimamo kredite da bi sirotinja ostala sirotinja

 

  Još je nekadašnja opozicija, a danas deo republièke vlasti u prvoj polovini godine upozoravala da se sredstva iz budžeta nemilice troše za izborne potrebe. Javni dug je sa zakonom propisanih 45 odsto BDP-a u meðuvremenu skoèio na 56,5 odsto, a da za to niko nije odgovarao, buduæi da je zakonodavac propustio da predvidi sankcije za kršenje zakona. Sada se raèuna da æe do kraja godine javni dug Srbije dostiæi i celih 60 odsto bruto društvenog  proizvoda.

  Iako je kritikovala vladu Mirka Cvetkoviæa što poveæava budžetski deficit, ni nova vlast nije ništa štedljivija. Kako pokazuje analiza Fiskalnog saveta krivac za porast deficita je upravo novi rebalans budžeta. Konsolidovani deficit države bi bez novih mera vlade do kraja godine mogao da iznosi oko 216 milijardi dinara ili 6,5 odsto BDP-a. Deficit republièkog budžeta u 2012. godini bi bez novih mera vlade iznosio 197 milijardi dinara, a sa rebalansom æe porasti na 203 milijarde dinara, iako je za ovu godinu prvobitno bio planiran deficit od 140 milijardi dinara, što je dogovoreno sa Meðunarodnim monetarnim fondom (MMF).

  Poèetkom februara je u Srbiji boravila delegacija MMF-a koja je odlazeæi srpskim vlastima ostavila podsetnik o zakljuècima koje je donela, a koji je objavila Narodna banka Srbije, najverovatnije da bi tadašnji guverner Dejan Šoškiæ sa sebe skinuo odgovornost za enormno trošenje para u prvoj polovini godine.

  U ovom dokumentu od 9. februara 2012. naslovljenom kao Aide Memoire èlanovi delegacije MMF-a jasno upozoravaju:

 "...Završetak prve revizije stand-by aranžmana (SBA) odložen je zato što budžet za 2012. godinu nije u skladu sa dogovorenim fiskalnim programom. Fiskalni program za 2012. oko koga je postignut dogovor izmeðu misije MMF-a i vlasti u novembru 2011. predvideo je kao cilj fiskalni deficit od 4,25 odsto BDP-a i izdavanje domaæih državnih garancija ogranièeno na oko 1 odsto BDP-a. Meðutim, usvojeni budžet za 2012. ukljuèuje i dodatno emitovanje javnog duga (ukljuèujuæi državne garancije) i projekte finansirane iz domaæih izvora, u iznosu od skoro 2 odsto BDP-a...

 Opšte uzev, na osnovu rezultata iz 2011. i novog makroekonomskog okvira za 2012. godinu, oèekuje se da æe fiskalni deficit dostiæi najmanje 5,25 odsto BDP-a, u poreðenju sa 4,25 odsto predviðenim fiskalnim programom dogovorenim u novembru 2011. godine, uz dodatni rizik da deficit bude veæi zbog izvršenja lokalnih samouprava i JP Puteva Srbije, nediskrecione potrošnje i neporeskih prihoda...".

  Ovaj zakljuèak svetskih bankara od kojih bi sada trebalo da hitno zajmimo novac nije interesovao ni prethodnu, ali ni sadašnju vlast. I jedni i drugi su morali po svaku cenu da saèuvaju socijalni mir u zemlji koja je veæ napravila korak preko ivice ambisa.

 

 

Pregojeni državni trutovi

 

 

  U Srbiji, zvanièno, svaki èetvrti radno sposobni stanovnik nema posao. Nezvanièno, manje od polovine radno sposobnog stanovništva ima redovne prihode, pri èemu proseèna plata nije dovoljna ni za golo preživljavanje. Da bi bar malo ublažila patnje penzionera u zemlji u kojoj je penzija na nivou malo bolje napojnice u kafanama razvijenog sveta, nova vlada je odluèila da isplati trinaestu penziju onima èija penzija ne prelazi 15.000 dinara meseèno.

  Ovaj vladin gest, meðutim, naišao je na snažno protivljenje èlanova Fiskalnog saveta. Ovim ne samo što se dodatno poveæava budžetski deficit, upozorava se, veæ se novac nepotrebno troši jer nedostaje jasna vizija šta ovim želi da se postigne. Naime, vladinom uredbom 13. penziju æe dobiti i supruga nekog funkcionera koja ima penziju 14.000 dinara, dok joj muž zaraðuje 100.000 dinara meseèno. Istovremeno dodatak neæe dobiti neko sa penzijom od 16.000 dinara bez obzira što izdržava braènog druga koji nema nikakve prihode. Na ovaj naèin se državni budžet optereæuje za dodatnih èetiri milijarde dinara, a da nema skoro nikakvog efekta kada su u pitanju najugroženiji.

  Skoro istovetna svota (izmeðu tri i èetiri milijarde dinara) biæe rebalansom izdvojena i za poveæanje volumena plata u pojedinim ministarstvima, što ne samo da pokazuje kako ni nova vlada nema nameru da ozbiljno skreše državne rashode, veæ je i otvoreno teranje inata MMF-u koji veæ godinama od nas zahteva da se smanje izdaci za plate u javnom sektoru. Oèigledno je da sadašnja vlast armiju gladnih penzionera u isti koš stavlja sa šakom pregojenih trutova iz državne administracije.

 

 

 Glad æe biti normalna pojava

 

 

  Postoje još neke èudnovatosti kada je u pitanju aktuelni rebalans budžeta. Krajem avgusta je ministar poljoprivrede Goran Kneževiæ najavio da æe poljoprivrednicima kao pomoæ za saniranje štete biti plaæeno 150 miliona evra.

Èak ni ova, najavljena svota ne bi bila dovoljna da pomogne agraru (rod kukuruza i soje je prepolovljen, a ni voæari i povrtari nisu ništa bolje prošli), a onda se u rebalansu desilo da ona bude podeljena na subvencije privredi i subvencije poljoprivredi?!

  Tako æe po konaènom obraèunu, kako je izraèunao Fiskalni savet, 10 milijardi dinara otiæi za subvencije i budžetske kredite za privredu, a 9,5 za poljoprivredu.

Da vladina intervencija ni izdaleka nije dovoljna da obešteti poljoprivredne proizvoðaèe vidi svako od nas pri svakodnevnim kupovinama: cene osnovnih životnih namirnica su bukvalno eksplodirale, a najveæi udar nas tek oèekuje. Za 1. oktobar vlada je najavila poveæanje PDV-a sa sadašnjih 18 na 20 odsto. Istovremeno, zbog pada dinara i rasta cena na svetskom tržištu, poskupljuju i energenti. Sve ovo neminovno utièe i na rast cena životnih namirnica, bez obzira što one ostaju sa PDV-om od osam odsto. Krajem godine sreænim æe se smatrati onaj stanovnik Srbije ko ima veknu hleba dnevno da pojede.

  Za sve vanredne intervencije novim rebalansom budžeta je predviðen dodatni manjak od 25 milijardi dinara, što je nekih osam odsto ukupnog budžetskog deficita za ovu godinu. Zato je krajnje vreme da se neko od nadležnih ozbiljno pozabavi istragom na šta je vlada Mirka Cvetkoviæa utrošila 190 milijardi dinara iz deficita za samo pola godine.

  Da bi se pokrio budžetski deficit Srbiji hitno trebaju nova sredstva iz inostranstva. Kredit Ruske Federacije, odobren za pomoæ srpskom budžetu, jeste ohrabrujuæi signal, ali ne i dovoljan za sanaciju ovdašnjih finansija. Odobrenih 300 miliona evra su nešto više od onoga što je aktuelna vlada dodatno potrošila poslednjim rebalansom budžeta. Gde naæi još najmanje 1,4 milijarde evra da se popuni rupa u budžetu?

  Agencija za procenu kreditnog rejtinga Standard and Poor's letos je smanjila rejting Srbije uz najavu daljih smanjenja, obrazlažuæi to èinjenicom da ne postoje moguænosti da pre sledeæe godine Srbija sklopi aranžman sa MMF-om, odnosno ako se to i desi da æe uslovi biti veoma nepovoljni po našu zemlju. Ekonomista Mlaðen Kovaèeviæ tvrdi kako æe MMF od srpske vlade kao protivuslugu tražiti hitru privatizaciju Aerodroma Nikola Tesla, Telekoma, Energoprojekta...

Ovo bi takoðe za Srbiju bilo veoma nepovoljno, jer zbog globalne loše investicione atmosfere teško da bi bilo šta moglo da se proda po realnoj ceni. A možda upravo to i želi MMF, iza koga u suštini stoji krupni kapital zainteresovan da po Srbiji bagatelno kupuje?

  A šta æe da se desi ako MMF, nezadovoljan oèiglednim verolomstvom prethodne vlade, odluèi da uopšte ne sklopi novi aranžman sa Srbijom? "BDP tada po pravilu realno pada za 5-10 odsto, nezaposlenost izraženo raste i dolazi do snažne depresijacije domaæe valute", istièe se u analizi Fiskalnog saveta.

  Ni dalje zaduživanje kod suverenih kreditora nije ni lako, niti jeftino, jer i sasvim prijateljski nastrojene države uvek traže neku protivuslugu. Dodatni problem je što je upravo po ovom pitanju sadašnja vlada izuzetno jako podeljena. Jedan deo smatra da treba intenzivirati pregovore sa Ruskom Federacijom o odobravanju dodatnih sredstava, drugi bi kredit da traže od Kine koja veoma rado investira u evropske države, a treæi bi da se preko povoljnog aranžmana sa MMF-om domognu sredstava iz Fonda za makroekonomsku stabilizaciju ili pomoæ Evropske Unije.

  Bez jasne vladine strategije po pitanju daljeg zaduživanja, Srbiji jedino preostaje izuzetno nepovoljno zaduživanje na slobodnom tržištu kapitala (gde smo veæ dosegli kamate koje plaæaju najsiromašnije afrièke države), dalje stezanje kaiša, sve dok na kraju ne budemo davali i ono što nam sada niko ne traži.

 

 

A 1.

 

Uzimala-davala

 

 

  Da vlada na jednoj strani daje, a na drugoj mnogo više uzima, vidi se i iz primera intervencije na tržištu žitarica. Rod žita je ove godini za 50 odsto manji od planiranog, isto se odnosi i na soju. Ovo su dve najvažnije komponente u stoènoj hrani, zbog èega je veæ došlo do poskupljenja mesa, istina najviše zbog špekulacija klaniène industrije.

  Da bi ublažila nestašicu, vlada je Direkciji republièkih robnih rezervi naložila hitnu kupovinu do 200.000 tona žita koje æe zatim biti pušteno na domaæe tržište kako bi se smanjila njegova cena. Padom cena biæe pogoðeni proizvoðaèi žita, odnosno poljoprivrednici koji uopšte nisu krivi što je ovogodišnji rod podbacio zbog suše.

  Tako æe interventnom prodajom žita iz robnih rezervi biti anulirana obeæana, ali ne i isplaæena, pomoæ od 150 miliona evra. Kakva je logika svega ovoga niko ne može da razume.

 

 

A 2.

 

 

 Sedam svetih zapovesti Meðunarodnog monetarnog fonda

 

 

  Iz podsetnika o zakljuècima misije Meðunarodnog monetarnog fonda od 9. februara 2012. lako može da se vidi šta zaista ova organizacija traži od Srbije, a šta izmišlja na pljaèku spremna vlast.

 

 

  O penzijama:

 

 

"...Reforme æe biti potrebne da bi se dobio efikasniji, pravedan i fiskalno održiv javni penzioni sistem. S obzirom na to da su stope doprinosa za penziono osiguranje i  transferi iz budžeta prema penzionom sistemu veæ na veoma visokom nivou i s obzirom na nepovoljna demografska kretanja u Srbiji, pred Srbijom se nalaze dve široke opcije u srednjoroènom periodu: drastièno smanjenje stope zamene ili podizanje efektivne starosne granice za penzionisanje i unapreðenje podsticaja na tržištu rada sa ciljem da se poveæa broj obveznika po jednom penzioneru. U skladu sa reformskim naporima u drugim evropskim zemljama, druga opcija se smatra poželjnijom, pošto bi prva opcija možda podrazumevala smanjenje penzija na socijalno neprihvatljive nivoe. Naredna vlada i skupština æe morati da, kao prioritet, preduzmu korake koji podižu efektivnu starosnu granicu za penzionisanje takoðe zbog èinjenice da podizanje starosne granice za penzionisanje i promene pravila o prevremenom penzionisanju treba uvoditi postepeno tokom više godina."

 

 

  O poreskoj politici:

 

 

 "...Sledeæa vlada bi trebalo da razmotri sveobuhvatnu poresku reformu koja obuhvata smanjenja direktnih poreza. Kao što je veæ pominjano tokom razgovora u okviru ranijih SBA, vlasti bi trebalo da razmotre sveobuhvatnu poresku reformu koja obuhvata smanjenja socijalnih doprinosa i poveæanje indirektnih poreza i poreza na imovinu. Glavni ciljevi takve reforme bi bili da se pomogne u smanjenju fiskalnog deficita, podstakne konkurentnost sektora razmenljivih dobara, stimuliše otvaranje novih radnih mesta u formalnom sektoru i da se suzbije poslovanje u neformalnom sektoru. Takva reforma bi morala da bude pažljivo osmišljena u cilju izbegavanja regresivnog oporezivanja i posveæivanja posebne pažnje poreskoj upravi."

 

 

  Preporuke novoj vladi:

 

 

 "...Odmah posle izbora treba usvojiti srednjoroèni fiskalni program koji ima za cilj dovoðenje duga na održiv nivo. Oèekuje se da æe javni dug ostati iznad zakonom propisane gornje granice od 2012. godine pa nadalje èak i ukoliko se fiskalna politika bude rukovodila pravilom o fiskalnom deficitu. Misija se stoga zalaže za politiku kojom æe se dug spustiti na nivo ispod zakonom propisane granice od 45 procenata, kao što je predviðeno okvirom o fiskalnoj odgovornosti. Takoðe æe biti važno da se stvori fiskalni prostor za dodatnu investicionu potrošnju, koja je u baznom scenariju i dalje na relativno niskom nivou uprkos neodložnim potrebama u oblasti infrastrukture. Koraci u pravcu realizacije ovih ciljeva obuhvataju: (i) smanjenje subvencija i transfera; smanjenje mase zarada povrh onoga što podrazumevaju aktuelna pravila o indeksaciji; proširenje osnovice poreza na dobit preduzeæa, dohodak graðana i poreza na imovinu i (iv) poveæanje stope PDV-a (koja je i dalje jedna od najnižih u regionu). Pored toga, trajna fiskalna konsolidacija bi trebalo da se pozabavi pitanjima kao što su reforma zaposlenosti u javnom sektoru (ukljuèujuæi i zdravstvo i obrazovanje), racionalizacija državnih i društvenih preduzeæa i penziona reforma."

 

 

  O bankama:

 

 

"...Potrebno je hitno rešavati pitanje sve veæih problematiènih kredita u bankarskom sektoru. Srbija ima jedan od najviših nivoa problematiènih kredita u regionu. Visok nivo problematiènih kredita u knjigama banaka blokira resurse koji bi mogli da se upotrebe za kreditiranje. Potrebno je preduzeti odreðene radnje da bi se bankama pomoglo da oèiste svoje bilanse, ukljuèujuæi usvajanje zakona o faktoringu da bi se omoguæilo nekreditnim institucijama da preuzmu naplatu problematiènih sredstava i ubrzanje sudskih steèajnih postupaka. Nedavne izmene i dopune zakona o porezu na dobit preduzeæa mogle bi da olakšaju finansijsko optereæenje po banke pri otpisu problematiènih kredita."

 

  O propisima:

 

 

"...Regulatorno optereæenje predstavlja veliku prepreku za brži razvoj privatnog sektora u Srbiji. Da bi rešila ovaj problem, vlada bi trebalo da: (i) završi realizaciju projekta "regulatorne giljotine"; unapredi analizu regulatornog uticaja novih predloga zakonskih propisa koji imaju uticaj na poslovno okruženje za privatni sektor; smanji i racionalizuje naknade i takse centralne i lokalne uprave, takoðe u kontekstu racionalizacije raèuna sopstvenih prihoda i modernizuje poresku upravu i upravu carina radi maksimalnog dobrovoljnog poštovanja propisa na naèin koji pogoduje poslovnoj zajednici."

 

  O tržištu rada:

 

 

"...Reforma zakonskog okvira tržišta rada je od kljuène važnosti za podsticanje otvaranja kritièno potrebnih novih radnih mesta u privatnom sektoru. Aktuelni propisi koji se odnose na tržište rada dovode do niske produktivnosti tako što štite radna mesta starijih radnika u delatnostima koje beleže pad aktivnosti, dok su mladi radnici zarobljeni na radnim mestima na odreðeno vreme. Prvi korak nove vlade u ovoj oblasti treba da bude implementacija dogovorenih izmena zakona o radu tako da: (i) obraèun otpremnina bude zasnovan samo na stažu kod poslednjeg poslodavca i trajanje ugovora o radu na odreðeno vreme bude produženo sa jedne na tri godine. Kao što je navedeno u jednom od strukturalnih repera koji su uslov za odobrenje najnovijeg SBA, Ministarstvo rada je dostavilo ove izmene i dopune Socioekonomskom savetu. Ove reforme treba da preðu u narednu fazu tako što æe se proslediti skupštini nakon izbora. Pored toga, treba preduzeti sveobuhvatnu reviziju drugih rigidnosti tržišta rada, aktivnih politika tržišta rada i kolektivnog pregovaranja, sa dodatnim reformama koje bi podržali strukturalni reperi u buduæim revizijama programa."

 

 

  O javnim preduzeæima:

 

 

 "...Fiskalne i kvazifiskalne operacije sektora javnih preduzeæa postaju sve veæe optereæenje po budžet. Da bi smanjila fiskalne rizike povezane sa javnim preduzeæima i oslobodila njihova produktivna sredstva za privatni sektor, vlada bi trebalo da: ubrza program privatizacije društvenih preduzeæa koja se trenutno nalaze u portfoliju Agencije za privatizaciju i unapredi upravljanje i efikasnost velikih državnih preduzeæa i na kraju privatizuje veæinu njih putem privlaèenja strateških investitora. Dodatni koraci koji treba da se preduzmu ukljuèuju izdvajanje i privatizaciju, kad god je to moguæe, sporednih delatnosti najveæih državnih preduzeæa; završetak korporatizacije najveæih državnih preduzeæa; poboljšanje transparentnosti poslovanja državnih preduzeæa putem redovnog objavljivanja njihovih finansijskih rezultata i jaèanje profesionalizma rukovodstva i operativne nezavisnosti državnih preduzeæa putem, pored ostalog, izbora rukovodioca iskljuèivo na osnovu profesionalnih kriterijuma."

  Konaèni zakljuèci:

 "...Nastavak revizija programa æe zahtevati dogovor u više oblasti. Preliminarno je dogovoreno da æe se misija MMF-a vratiti u Beograd sredinom 2012. godine da bi razgovarala sa novom vladom o koracima potrebnim da se nastave revizije programa. To æe zahtevati postizanje sporazuma o: (i) rebalansu budžeta za 2012. godinu kojim æe se eliminisati dodatna potrošnja i emitovanje duga i, po potrebi, kretanje rashoda prilagoditi nižim prihodima; usvajanju srednjoroènog fiskalnog programa (u skladu sa odeljkom 10) i  ubrzanju strukturalnih reformi (u skladu sa odeljcima 12-15 i 17-20).

 

 

A 3.

 

 

Do sad su oni otimali, sad njima treba oteti

 

 

  Kako odluèujuæu reè u EU ima Nemaèka, valja podsetiti i na èlanak od 29. avgusta 2012. godine u veoma uticajnom nemaèkom nedeljniku Špigl (Der Spiegel) o luksuzu u kome žive srpski politièari.

Prema tom istraživanju, Èedomir Jovanoviæ je za jedan godišnji odmor na Andima potrošio nekoliko desetina hiljada evra! Vuk Jeremiæ koji tvrdi da ima samo hiljadu evra meseène plate i nikakve druge prihode, kupio je u centru Beograda stan vredan pola miliona evra.

 a ništa manje skromno se skuæio i bivši ministar Dragan Šutanovac bez da obrazloži odakle mu tolike pare.

  Nemaèki politièari su ovim tekstom bili zgranuti i otvoreno se pitali zašto da države EU plaæaju za srpski deficit, kada sve može lako da se reši zaplenom imovine od onih koji su zemlju i pokrali.

Posle ovoga je sve manje realno oèekivati znaèajniju novèanu pomoæ od EU dok se ne reši pitanje para koje su pokrali ovdašnji politièari.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane