Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Novi Sad

 

Novi Sad

 

Ima li kraja neverovatnim prevarama i pljaèkama u novosadskom graðevinarstvu

 

Èardak ni na nebu ni u katastru

 

Graðevinska mafija u Novom Sadu je postala sastavni deo života vojvoðanskog administrativnog centra. Zvuèi neverovatno koliko ima naivnih ljudi koji bi da kupe stan u izgradnji ispod svake realne cene i to još od fantomske firme koja nema nikakve preporuke. Na kraju ostanu i bez para, a i bez stanova.

 

Arpad Nað

 

U Novom Sadu se lepe pare zaraðuju od prodaje stambenog i poslovnog prostora, a još se bolje zaraðuje kada se prodaje iluzija da æe zgrada ikada da bude gotova. Mnogi graðevinari su nauèili kako je isplativije zidati Skadar na Bojani nego radove privesti kraju. Konaèno, skoro sve te graðevine nièu bez ikakvih dozvola uz preæutnu saglasnost Zavoda za izgradnju grada, tako da bi kupci brzo shvatili prevaru kada bi se uselili u zgradu bez upotrebne dozvole. Sve je još lepše, kada se stanovi i lokali višestruko prodaju.

O Srðanu Arežini, vlasniku preduzeæa AS-gradnja iz Novog Sada, javnost tek neštgo malo zna ili uopšte ne zna. Ovaj neuhvatljivi prevarant je danas u bekstvu, negde na relaciji Švajcarska - Nemaèka. U novosadskoj ulici Šandora Petefija 182.a poèeo je da zida zdanje sa 14 stambenih jedinica, iako je rešenjem Uprave za urbanizam i stambene poslove dozvoljena gradnja porodiènog objekta sa samo èetiri stambene jedinice. Èak ni po pomenutom rešenju Arežina niti je tražio niti dobio dozvolu za izgradnju, buduæi da u Založnoj izjavi vlasnika hipotekarne nepokretnosti potpisane 27. maja 2010. godine izmeðu Arežine i  Milana Galiæa iz Beograda, stoji kako je pomenuto zemljište - njiva prve klase!

Ni do danas pomenuta zgrada nije gotova, a ni kupci nemaju èemu da se nadaju, bar dok je Arežina u bekstvu.

Jedan od takoðe poznatih neimara zdanja koja nikada nisu gotova jeste i Juraj Franko. Preko jedne od svojih firmi SZR Mima iz Baèkog Petrovca on juna 2006. godine prodaje garsonjeru od 27 kvadrata na adresi Bele Njive 28 jednoj Tabloidovoj èitateljki koja je zamolila za anonimnost.

Istu tu garsonjeru, kao i neke druge stanove, Franko zatim prodaje i treæim licima, a da prvobitni kupci o tome uopšte ni ne bivaju obavešteni. Tek su sluèajno, obilazeæi gradilište, oni saznali da su "suvlasnici" istih stanova i lokala u zgradi koja ni do danas nije završena, iako su Franku svi  uredno platili.

Franka je prošle godine na kratko boravio u pritvoru, što mu je dalo povoda da otvori dušu i istražnim organima isprièa sve o marifetlucima graðevinske mafije Novog Sada. Iako su dati veoma precizni i nedvosmisleni podaci, do danas istraga nije mrdnula sa mrtve taèke. Oèigledno je da nekome moænom ne odgovara da se sazna istina i poèinioci kazne.

Sve pomenute muæke nikako ne bi bile moguæe da ne postoji jaka sprega ne samo izmeðu samih investitora, koji su svi meðusobno povezani kroz koloplet razlièitih zajednièkih poslova, veæ i njih na jednoj i advokata na drugoj strani.

Kupac jednog od stanova u ulici Bele Njive 28 Miæa Avramoviæ u svojoj kriviènoj prijavi protiv Juraj Franka navodi kako mu je za stan, u koji se nikada nije uselio, dao ukupno 18.170 evra preko izvesnog advokata Braneta Rakoviæa iz Novog Sada.

Videvši da se izgradnja zgrade ne privodi kraju, prevareni kupac telefonom zove advokata Rakoviæa koji mu savetuje: "Pustimo Franku još malo, pa æemo videti šta dalje." Pošto je vreme  i dalje prolazilo, a da se na gradilištu ništa nije dešavalo, Avramoviæ odlazi do kancelarije Rakoviæa koju zatièe zakljuèanu, bez advokatove table na vratima. I advokat i pare su jednostavno nestali.

U Opštinskom javnom tužilaštvu u Novom Sadu svojevremeno se pod brojem KT 2741/07 vodila istraga protiv Zdenke Krièkoviæ, advokata iz Novog Sada, Dragana Lakiæa, vlasnika agencije Speed Company, Jove, Saše i Emilije Karanoviæ i Jasne Tubiæ.

Po izjavi ošteæenog Zdravka Vidiæa, advokat Krièkoviæ je prevarom od njegovog oca Ostoje za raèun investitora Jove Karanoviæa preuzela plac za izgradnju. U kriviènoj prijavi stoji: "Osumnjièeni su kao dobro organizovana kriminalna grupa, uz struènu pomoæ advokata Zdenke Krièkoviæ, prevarama i falsifikatom saèinili šest drugih ugovora o zameni nepokretnosti udruživanjem sredstava sa fizièkim licem Brankom Mrda, navodno kao investitorom (koga navodno zastupa Zdenka Krièkoviæ), uz falsifikovanje liène karte. Ovim falsifikovanim dokumentom, a uz posredovanje agencije Speed Company vlasnika Dragana Lakiæa, prvoosumnjièena je saèinila u ime i za raèun Branka Mrde ugovore o zameni nepokretnosti i ugovore o udruživanju sredstava radi izgradnje više stambenih objekata sa sledeæim licima: Atila Galamb, Milica Popoviæ, Zora Gostoviæ, Snežana Macanoviæ, Tomislav Adamoviæ i drugi."

U istoj kriviènoj prijavi se zatim objašnjava kako je Speed Company uz uèešæe porodice Karanoviæ, inaèe privatnih investitora, intenzivno vršila reklamiranje prodaje stanova u nepostojeæim zgradama, izmeðu ostalih i na lokaciji koja je na prevarni naèin od porodice Vidiæ pokušala da preuzme advokat Krièkoviæ.

I istražni organi su na strani graðevinskih mahera. Kriviène prijave se izuzetno sporo procesuiraju, a povremeni odlazak u pritvor ovejani mafijaši graðevinske struke doživljavaju kao svojevrsni povremeni odmor od svakodnevnog stresa.

Èak i kada se desi da prevareni kupac doživi kraj maratonskog sudskog spora presuda je po pravilu neizvršiva, jer èlanovi graðevinske mafije nemaju sopstvenu imovinu, a i ugovori su potpisivani u ime firmi koje se preko noæi gase da bi se otvorile nove...

 

 

A 1.

 

Pedeset ovakvih  prevaranata, a države nigde!

 

U meðuvremenu je istraživaèki tim Tabloida uz pomoæ Udruženja graðana za borbu protiv graðevinske mafije i korupcije iz Novog Sada došao do spiska preko pedeset investitora koji su lakoverne kupce prevarili bilo tako što su im prodavali stanove koji nikada nisu završeni, bilo da su objekte prodavali po više puta. Neki od njih su: SZ Eto vlasnika Babiæ Save (u pritvoru), SZ i DOO Si-Partner Slavka Jankoviæa, SZ Primogradnja - Meridijan Jovice Košutiæa, A Gradnja Invest doo Aleksandra Draèe i M. Zeljkoviæa, Frenky doo, Panzaloviæ Radojice (u zatvoru), NS Bouilding doo istog vlasnika, AS Investbilding doo i AS Gradnja doo Arežine Srðana (u bekstvu), SZ i DOO Magma Roberta Boroviæa, Mrmoti doo (SZR) Ðorða Kostiæa, SZ Rafinerija  Stanka Joviæa, Zim Invest Horota Mirka i Pejèiæ Zlatka, Press Commers doo Slavka Pušiæa, Imperijal Nacional doo Radovana Perunièiæa, GZP Udarnik Milutina Vidoviæa, SZR Petriæ Gradnja Petriæ Svetlane i Marka (u zatvoru), Dominus Gradnja doo Dragana Antunoviæa, Novak doo Darka Novaka iz Baèkog Petrovca, DIP Commerce doo Petra Trbojeviæa, Osa doo Roksiæ Slobodana, Milovanoviæ Saše, Ivanoviæ Dragoljuba i pokojnog Milana Zaklana, SZR FZM Mima Franka Juraj, PP Mozaik Tikveš Ramiza, Tehnouniverzal doo Miliæeviæ Spasoja, NS pogled doo Stankoviæ Zorana (u bekstvu) i Živkoviæ Nebojše, Home sweet home doo Žugiæ Vojislava, Profit Gradnja  doo Ðurièiæ Nikole i Miomira, Deko gradnja doo Deviæ Gorana, Ipon Gradnja doo Aleksiæ Miloša, Mig doo Milankoviæ Gorana (u bekstvu), Lucky land doo i Speed doo Lakiæ Dragana (u bekstvu), Euro coop Invest doo Kostiæ Ðorða, Elektromonter plus doo Glušèeviæ Srðana i tako dalje...

Takoðe je otkriveno i više lokacija gde investitori ili nisu poznati ili ih više nema. Danila Kiša 21, Pašiæeva 18, Jevrejske 12 (14), Temerinska 111, Slobodana Bajiæa 20, 26, 28 i 30, Laze Nanèiæa 1, 1a i 1b, Patrijarha Èarnojeviæa  2, 11, 15, 24 i 27. Na mnogim od ovih lokacija izgradnja nije ni poèela, dok se na pojedinima nalaze nedovršene zgrade koje se u istom stanju nalaze veæ godinama.

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane