Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Povodom

Povodom

 

Zašto Srpska akademija (ANUS) nauka i umetnosti nema svoje mišljenje ni o èemu

 

Anemija akademije

 

Takozvana "najveæa nauèna ustanova u Srbiji", Srpska akademija nauka i umetnosti, veæodavno je pretvorena u sve druge samo ne u središte nauke i umetnosti. O tome kako se SANU proglasila nekompetetnom za sve, pa i za Kosovo, zašto je predsednik Srbije Tomislav Nikoliæ ostao bez odgovora na pitanja o ovoj goruæoj temi i kako pojedine njene istaknute èlanove (poput Vojislava Stanovèiæa) više interesuje ko su Tabloidovi izvori u ovoj instituciji nego zašto državni brod tone, piše Milan Milièiæ, novosadski hronièar i poznavalac ovdašnjeg akademskog besmisla...Zbog preopširnosti, redakcija objavljuje ovaj  tekst u skraæenom obliku, ne remeteæi njegovu suštinu.

 

 

Milan Milièiæ

 

Nedavno, na udarnoj emisiji proevropskog RTS-a  (Dnevnik u 20.00 h) pojavio se vremešni gospodin iz SANU  i zapretio "jednom domaæem tabloidu"  da æe ga tužiti zato što, navodno, laže da je prilikom zadnjeg izbora novih èlanova SANU bilo kupovine glasova i izborne podmetaèine! 

Nekako u slièno vreme, uvaženi akademik, gospodin Matija Beækoviæ skoro je odbrusio predsedniku države Srbije, gospodinu Tomislavu Nikoliæu, da SANU nema nameru da kaže kako treba rešiti kosovski problem, veæ da su državnici SANU trebali da pitaju kad je stvar bila na poèetku, a ne sada (prim. autora) "kada vatra gori".

Kada je reè o javnoj polemici sa SANU i sliènim državnim institucijama, nesreæa je srpska što tako velika i važna istina državnog formata, može da se proturi samo kroz slobodne novine koje pomenuti akademik (Vojislav Stanovèiæ, prim. red.) prikazuje kao nekakvo novinarsko strašilo...

 

Više je nego jasno da SANU ovaj èlanak ne bi prihvatila da objavi u svom glasilu, na svojoj oglasnoj tabli, ili da ga drugaèije obelodani javno kod sebe ili drugde na neki drugaèiji pogodan naèin koji prilièi nivou ovog èlanka, iako sve ono što æu dalje izneti  moraæe da usledi kao neminovna sudbina naše slavne SANU, pa i njenog isturenog odelenja u Novom Sadu, u kojem umetnici i drugi mogu da budu pokrajinski sasvim spokojni, ali nauènici su Odlukom Ustavnog suda Srbije u VANU dobili status ilegalaca!

 Jer VANU sada, posle spomenute Odluke Ustavnog suda Srbije može da bude samo VAU,  tj. Vojvoðanska akademija umetnosti i drugih titulanata koji nisu nauènici. Jer, nauènici iz bivše VANU æe morati da se presele u SANU, ili, ako im se to ne sviða,  da odstupe na drugi naèin.

 Ustavni sud Srbije je prekomerno upotrebio pravnu moæ protiv VANU,  jer ako je USS  odluèio da se pozabavi sa pitanjem nauke u Srbiji, i to poèev od ...., to jest od Autonomne pokrajine Vojvodine, mnogo bi znaèajnije bilo da se USS najpre pozabavio od glave tj. od SANU, pa da predloži ili naloži da se i iz SANU izdvoje svi oni koji nisu nauènici egzaktnog formata i da se  u Srbiji uspostavi  Srpska Akademija Nauka (SAN) bez umetnika i onih drugih što nisu èak ni umetnici!

Znam ja da æe ovo u SANU biti proglašeno kao pogana jeres u SANU, ali, sreæa je njihova  što æe ovo da objavi Tabloid...

Ipak, kao kriterijum može da se upotrebi èinjenica da je u SANU veæ dugo usavršavan i usavršen blaženi suživot  egzaktnih i neegzaktnih nauènika sa jedne strane i svih ostalih koji ne poseduju tu èinjeniènu titulu  nauènika, veæ su  umetnici ili nisu ni umetnici, na drugoj strani. Taj spokojni suživot  egzaktnih nauènika udruženih sa neegzaktnim nauènicima na jednoj strani i  na drugoj svih onih brojnih koji nemaju status nauènika, u jednom nauènom modelu svesti odudara od nauène efikasnosti te vrhunske državne (budžetske)  institucije. Ovako, kako sada postoji SANU, nju nije lako ni definisati sa nekom zrelom metodološkom  definicijom. 

Nauèno govoreæi SANU je nauèno-nenauèna institucija, što razbija njen nauèni metodološki integritet i u samom funkcionisanju SANU. Naravno da to može da ostane i tako kako sada jeste, ali Srbija (kako Platon oznaèava ljudsku vrstu po starom) nema mnogo nauène vajde, pre svega od prigušene i svaèim optereæene egzaktne nauènosti. Srbi od umetnosti neke znaèajnije koristi ne mogu niti da oèekuju, a još manje da steknu.

Ali, nije umetnost najnekompatibilnija komponenta u SANU.  U SANU  su prisutni i akademici koji imaju teološku doktrinarnu opredeljenost, a oni nisu ni nauènici ni umetnici, mada njihov  zajednièki teološki imenitelj lièi da je reè o nekoj nauènosti,  jer se teologija, po meni, definiše kao nauka o božanstvima...

 Ako je antièkoj demokratiji trebalo i desetak vekova da se ponovo povampiri, sada se sve brže i brže dešava a država kao zajednica imuænih i neimuænih državljana (Aristotel)  još uvek stoji neimuænima na oku ili na nišanu ako je to preciznije. Zašto je komunizam propao, odnosno zašto je nenauèno uspostavljan, to još nisam rekao, niti to ovde mogu.

Ja bi više voleo kad bismo to èuli iz SANU, ali ne da se to saopšti nama sužnjima tog faliènog poduhvata, veæ da se kaže u brk iz same SANU mnogim drugim kolegijalnim Akademijama.

 Demokratija kao krupna evolutivna promena, kako se vidi, na biæu države nije uspela iz prvog pokušaja, pa ni ovaj pokušaj iz prošlog veka, da se  na biæu demokratske države izvrši neka krupna operacija ili amputacija, kao ono od muškog da bude žensko, odnosno da država  ne bude više demokratska  veæ da bude mnogo više demokratska i mnogo manje državna!

Predsednik države, Tomislav Nikoliæ zatražio je da SANU ponudi državi rešenje jednog  èisto politièkog zadatka - Kosova i Metohije, pa je iz SANU stigao odgovor da je država trebala ranije da se obrati SANU!  Odgovor je, nema šta, strogo nauèno-politièki, kao da ga je sroèila Pitija iz delfskog proroèanstva. 

Možeš da ga tumaèiš i vako i nako, samo ne kako bi trebalo: nauèno, tj  nauèno-državnièki, ako je država nešto o èemu se može govoriti  nauèno. Ja mislim, a o tome sam napred nešto govorio, da se o državi može govoriti nauèno, predsednik države Srbije je upravo to, èini mi se, tražio od SANU. E sada, pitanje je ko je tu zakasnio, da li država ili SANU  da obelodani pravo rešenje za Kosovo i metohiju?

Taj odgovor u formi „kasno je" i nije besmislen.  Naprotiv, smatram da je upravo pravi odgovor. Problem je samo u tome što ga treba na pravi naèin tumaèiti. Nije SANU odgovorila  da ne zna rešenje za Kosovo i Metohiju, naprotiv, kaže da ona zna to rešenje, tj. SANU zna to rešenje, èekala je da je država Srbija pita, èekala je i nije doèekala i sad je evo kasno.

Ta nauèno-državološka saèekuša koju je obelodanila SANU, a u vezi sa državnim pitanjem broj jedan, sa teritorijom i pravnim integritetom na delu države Srbije, dogodila se u formi "znam rešenje ali æutim i èekam da me pitate".

Nije predsednik države Srbije zakasnio da traži od SANU rešenje za državno pitanje, veæ je naprotiv uranio, a kad država zakasni ili urani, to mu doðe na isto.  Jer, SANU nema u sebi institut koji se zove „država" sa adekvatnim brojem akademika, pa bi dobro  bilo ako ga i sada instalira u sebi. Bez takvog instituta SANU može da traga za božijom èesticom u fizici, može  da umnožava i ulepšava umetnost svih rodova ili književnost svih rodova,  ali svi ovi nisu kvalifikovani akademici za mudrost o državi u ovom državnom dobu ljudske vrste, ukljuèujuæi tu i Srbiju.

To se upravo pokazalo na delu, jer na pitanje predsednika države odgovor je dao jedan pesnik da je gospodin predsednik, odnosno država Srbija zakasnila, a Akademik Matija Beækoviæ  nije primetio da nije reè o zakašnjenju veæ o jednom specifiènom uranku. I još nešto,  da je SANU imala institut "državu" on bi se, po prirodi svoje doktrinarnosti, mešao u sve i sve i svašta u državi, raèunam u pozitivnom smislu, pa otuda ne bi bilo potrebno da neko pita  kako rešiti nešto u državi,  veæ bi od tog instituta dobio opomenu da ne radi nešto kako treba u državi.

Kada posmatram držanje i ponašanje sadašnjeg predsednika države Srbije, Tomislava Nikoliæa, imam utisak da se njemu ovakvo gledanje na stvari ne èini kao neprihvatljivo jer je državnik koji se našao pred jednim složenim državnim pitanjem, pa se njegovo obraæanje SANU ima smatrati kao uvažavanje te visoke nauène institucije. No, iz SANU je stigao odgovor da ona o sebi i o postavljenom pitanju, nema baš nikakvo mišljenje! Sve govori o tome da u SANU boga mole da im se sa tako teškim  državnièkim pitanjima  ne treba obraæati.

 

 

 

 

 

 

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane