Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zakonopravila

Zakonopravila

 

"Rekonstrukcija" policije u duhu rekontrukcije vlade

 

Svi krivi, samo je direktor prav(i)

 

Najvažnije pitanje ovih dana u državi je rekonstrukcija Vlade jer je "koalicija" odlučila da oceni samu sebe, nakon što je utvrdila da je nešto trulo u državi Srbiji. Videvši šta se dešava, i direktor policije, Milorad Veljović, rešava da rekonstruiše rad u MUP-u osnivanjem radne grupe za rešavanje korupcije u AP Vojvodini, kako bi sprečio spregu policajaca sa političarima. To je možda i tačno. Ali, da li je možda više od njih u sprezi i povezan sa političarima on sam, pita se Tabloidov urednik Josip Bogić, bivši pukovnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala.

 

Josip Bogić

 

 Ko je kriv što Niš i Novi Sad nisu dugo vremena imali načelnike SUP-a? Da li operativci ili direktor? Stvaranjem novog tima, direktor policije Veljović hoće da pokaže kako su sitni policijski službenici štitili političke moćnike na svoju ruku a da on pri tome nije imao pojma.

Sada plaćaju cenu svi oni pošteni policajci koji nisu radili svoj posao upravo zahvaljujući tom istom Veljoviću koji nije izlazio iz kabineta predsednika Tadića i njegovog savetnika Miodraga Rakića. Sada će tim istim policajcima u AP Vojvodini deliti lekcije poštenjačina policajci iz drugih delioca Srbije kao da u njihovim sredinama uopšte nema kriminala i da su oni u tim sredinama iz kojih dolaze nemilosrdno sredili kriminal i korupciju.

Osnivanjem nove radne grupe postići će se sigurno „veličanstveni rezultati" slični onima koje je postigla radna grupa MUP-a u borbi protiv korupcije, koja je prisvojila rezultate operativaca UBPOK-a (SBPOK-a) prikazujući ih kao svoje rezultate. A o kakvim se ekspertima radi polako dolazi na videlo.

Sve ono što su sami odradili polako pada u vodu. Nedavne presude apelacionog suda u Beogradu u slučaju Olivera Dulića koji je konstatovao da u radnjama ne postoje dokazi da je izvršeno krivično delo koje se optuženom stavlja na teret te je slučaj vraćen na početak u fazu ponovne istrage. Osim toga ovako fabrikovani slučajevi predstavljaju problem i specijalnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju koji se optužuje za navodnu opstrukciju ili čak neznanje u šta i oni koji ga teret ne veruju. Ustvari, radi se o notornom neznanju policijskih eksperata. Da li u regionima iz kojih dolaze, postoje bele knjige o stanju lokalnog kriminala kao što postoji ona u MUP-u? Sigurno postoje- ne bele knjige, nego crne knjige crnje od najcrnjeg mraka.

Kako Miljko Radisavljević da objasni da su akcije prodate ispod tržišne cene na berzi koja je jedina merodavna u tržišnoj ekonomiji? Miljko kaže u svojoj optužnici koji je prepisao od eksperata iz MUP-a da su optuženi kupovali i prodavali hartije od vrednosti ispod tržišne vrednosti na berzi. A šta je berza nego deo finansijskog tržišta na kome dolazi do sučeljavanja ponude i tražnje za hartijama od vrednosti!?

Pa berza je jedino pravo merilo tržišne vrednosti i u tržišnoj ekonomiji ne postoji jednom za svagda utvrđena cena nečega koja će od momenta određivanja važiti za svagda. To se uči na početnim godinama odgovarajućih fakulteta. Osnovna funkcija tržišta hartija od vrednosti je da imalac kupuje jeftino hartije a da ih proda skuplje. Na tome počiva kapitalizam. Mislim da je MUP rešio na čelu sa svojim ekspertima da stane za vrat takvom „nepoštenom" načinu rada. I za sada je uspeo. Ali šta će reći konačno sud ili oni iz evropskih institucija ostaje da se vidi. Samo će Miljko imati problema da „sačuva" takvu nakaradnu optužnicu bojeći se za svoj status kako rekoše dobro obavešteni izvori iz MUP-a.

Ali tu neće biti kraj. Sve govori da će radna grupa proširiti svoj delokrug i na ispitivanje uzroka propasti berze još u tridesetim godinama prošlog veka i preostale žive uhapsiti koji su dozvolili takvu propast! Ili čak „prevarante" na ostalim svetskim berzama poput Londona ili Njujorka.  Crno se piše kapitalizmu!

A krivica tužilaštava? Veljović i dalje ponavlja staru otrcanu frazu kako je policija u saradnji sa tužilaštvom uhapsila tamo nekoga, a ne zna da je tužilac naredbodavni organ MUP-u i drugim državnim organima koji se bave suzbijanjem kriminala i da je ono jedini organ koji procenjuje da li u radnjama pojedinaca postoje obeležja krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti. Veljović je izgleda prespavao zimski san kao medved jer već više od deset godina postoji ZKP koji to propisuje.

Očigledno ne može još da shvati da policija nema šta da uslovljava tužioca. Policija je dužna da sva eventualna saznanja o izvršenim krivičnim delima dostavi nadležnom tužiocu a on ceni da li će nekoga procesuirati ili ne. Veljović i njegovi eksperti se izgleda stavljaju iznad tužilaštva i sve ono što oni smatraju da je krivično delo, bez obzira da li tu ima validnih dokaza ili ne, tužilac mora bezrezervno da prihvati ili će se oni žaliti najprvom potpredsedniku Vlade da tamo neki tužilac vrši opstrukciju. To je nekada bilo tako kada je Veljović bio pripravnik, ali sada to nije tako.

Pogotovo kada je organizovani kriminal i visoka korupcija u pitanju. Veljović je sa svojim ekspertima „ocrnio" policajce iz SBPOK-a bez ikakvih dokaza, suspendovao odredbe Zakona o organizovanom kriminalu koji kaže da se ovom materijom bavi isključivo SBPOK i tužilac za organizovani kriminal. Da se poštuje Zakon ove radne grupe ne bi bile ni osnovane.

Kako reformisati policiju u pogledu novih informacionih tehnologija kada sam direktor pojma nema o radu na računarima jer je do skora bio nepismen u toj oblasti a sada je polupismen jer samo zna da pritisne dugme i da ga uključi.

Osim toga u oblasti suzbijanja visokotehnološkog kriminala na čelo službe je postavljen ekspert koji je završio hemijski fakultet u Tuzli koji će „pohapsiti" sve kriminalce u toj oblasti, stati na put svim hakerima u svetu tako što će im „posuti soli na rep". A ta je oblast sada u svim udarnim vestima u svetu od kako je bivši američki činovnik Snouden obelodanio kako američke vlasti putem ovih savremenih tehnologija špijuniraju ceo svet. Čak su se drznuli i da prate zbivanja kod čelnika Evropske unije. Ali mi imamo eksperta.

Dok kolone talentovane dece odlaze iz Srbije u svet upravo zbog ovakvih priučenih eksperata.

Osim toga, nedavno je objavljena vest da je sidnikat policije potpisao nekakav sporazum o saradnji sa rektorom prestižnog privatnog fakulteta iz Beograda u ime dobre saradnje sa policijom pa predlažem da se ubuduće MUP proglasi za prvu menadžersku organizaciju u Srbiji jer će sigurno ovaj fakultet za menadžment dati veliki i nemerljivi doprinos u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Kada kadrovi proizvedeni na ovom fakultetu mogu da vode Skupštinu i mnoga ministarstva onda mu MUP dođe kao „prava sitnica". U tom smislu predlažem i štampanje novih vizit kartica za neupućene kao one koje je imao „sreski špijun" Aleksa Žunjić.

Nekada je defektološki fakultet bio rasadnik policijskih kadrova i videli smo do kojih epohalnih uspeha je doveden MUP. Sada očigledno taj primat preuzima menadžment do kakvih uspeha će dovesti ostaje nam da vidimo. 

Očekujem takođe da će MUP uskoro početi i da hapsi poslanike koji su donosili zakone koji su „išli na ruku" tajkunima. Primer sulude paranoje je i hapšenje čelnika jedne opštine koji su donosili po mišljenju „eksperata" nezakonite odluke.

Najnovija vest je da direktor policije sprema smenu dva generala Bijelića i Dikića. Narodna poslovica kaže da riba smrdi od glave a da se čisti od repa. I u tom smislu reforme koje planira direktor policije će biti u skladu sa njom. Kako je moguće da su ova dvojica generala toliko dugo opstajala na svojim mestima a da direktor nije bio upoznat sa njihovim „brljotinama"?

 Dok je ovakav direktor na čelu MUP-a , nema od rekonstrukcije ništa, baš kao što neće biti ništa ni od rekonstrukcije Vlade na bolje. Ne može jedan od aktera vladajuće stranke da godinama upropašćava finansijski sistem zemlje i njenu ekonomiju i da za to ne odgovara. Da li to ai svesno ili iz neznanja svejedno je za građane Srbije. Isti je slučaj i sa policijom. Možda i direktor sve ovo radi iz najbolje namere i najbolje što ume. Ali to nije dovoljno.

Rekonstruisati Vladu a ne smeniti ovakvog direktora policije je uzaludan posao. Kada se budu iz državnog aparata odstranile štetočine i nesposobnjakovići tada će se moći govoriti o rekonstrukcijama.

Ako je verovati najprvom potpredsedniku Vlade da će na mesto prvog čoveka za evropske pregovore dovesti ličnost koja neće samo klimati glavom i koja će reći "ne", ako nešto nije u redu. Treba onda i da direktor policije konačno kaže „istorijsko ne" svim onim političarima koji mu se mešaju u rad pa makar to bio i sam najprvi.  Dok se to ne desi, Veljović će i dalje biti zaštićeniji od belog medveda. Nije sve crno-belo u MUP-u. U MUP-u je najcrnje!

 

                      

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane