Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Farmakom i Miroslav Bogi}evi} upropastili i Univerzal banku

 

Farmakom i Miroslav Bogićević  upropastili i Univerzal banku

 

Tajkun saradnik

 

Iste ličnosti i stranke koje su već uništile Privrednu banku Beograd, sada su upropastile i Univerzal banku. Dok je ova banka imala para da podmazuje SNS, nikome iz vlade nije padalo na pamet da joj oduzme dozvolu za rad. Kada je tajkun Bogićević uz pomoć naprednjaka Tomić podigao desetine milione evra, banka je likvidirana. Bogćević je u poslednje dve godine zaštićeni tajkun-saradnik, koji pljačka za vođe Srpske napredne stranke

 

Milic Grabež

 

Odlazak Univerzal banke u stečaj je davno očekivan, a njena propast potpuno podseća na sve već viđeno. Pare su se iz Univerzal banke odlivale prema funkcionerima svih dosadašnjih vlasti, i to iz redova Demokratske stranke, Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.

Već smo pisali o grobaru srpskog bankarstva Miroslavu Bogićeviću i njegovom Farmakomu MB koji je pred samo zatvaranje Privredne banke Beograd od nje dobio kredite u ukupnoj visini od 52 miliona evra u momentu kada je ta banka imala ukupan kapital od samo 37 miliona evra!Od Univerzal banke Bogićevićev koncern je na zajam dobio devet miliona evra, ali je preko povezanih lica na ovaj način prihodovao preko 20 miliona evra. "Postojale su indicije da je ova kompanija osnivala takozvana preduzeća sa posebnom namenom, za dodatno zaduživanje, iznad limita dozvoljenog zakonom i aktima same banke. To su: Basemi, Magma Prom i Sigma iz Šapca", tvrdio je nedavno Nebojša Divljan, najveći pojedinačni akcionar Univerzal banke i zamenik predsednika njenog Upravnog odbora.

Tako je, na primer, 2012. Farmakom Univerzal banci navodno pozajmio četiri miliona evra za dokapitalizaciju, ali je novac odmah vraćen tako što su odobreni "zajmovi" firmama u vlasništvu Farmakoma! Na površinu je isplivao i slučaj kada je Bogićevićev koncern kao garanciju za kreit založio nekretnine, ali tako što je kvadratni metar poslovnog prostora u Raškoj procenjen na 4.000 evra, kao da se nalazi na Terazijama.

Sve ovo, kao i činjenica da je Farmakomu odobren kredit od 700 miliona dinara u vreme kada se već znalo da on ima problema sa likvidnošću, bilo je poznato nadzornim organima Narodne banke Srbije, ali se ćutalo dokle god je iz Univerzal banke bilo para za izvlačenje.

Interkomerc AD, ukupno zadužen za preko 62 miliona evra, od Univerzal banke je dobio na zajam 11 miliona evra, a Biohemija, u minusu za preko 117 miona evra, od ove banke je dobila 13,5 miliona evra na zajam! Novac se, očigledno, davao na sve strane, kao da je banka vlasnik štamparije novca.

Tokom prethodne izborne kampanje SNS-a, odnosno sa ovom strankom povezana pravna i fizička lica, dobila su nekoliko desetina miliona evra, a isto je bilo i sa SPS-om i DS-om: Farmakom MB je blizak džepu Dušana Petrovića, tadašnjeg potpredsednika demokrata, dok su vlasnici Interkomerca i Biohemije bliski sa socijalistima. Ne treba zaboraviti ni da su Miroslav Bogićević i Dragan Tomić prijatelji i zemljaci, a da je i Dušan Petrović (saborac Borisa Tadića i nekadašnji funkcioner DS-a) isto rodom iz Šapca, kao i  pomenuta dvojica. Sva trojica se, očigledno, odlično poznaju i veoma dobro sarađuju.

Najmanje dva funkcionera ove banke su istovremeno i istaknuti naprednjaci: direktor Dragan Tomić, narodni poslanik i predsednik Gradskog odbora SNS u Šapcu, i član Upravnog odbora prof. dr Milenko Dželetović, koordinator Ekonomskog saveta SNS-a. Zbog toga ne čudi što se za oduzimanje dozvole za rad čekalo do zadnjeg momenta. Samo dan pre intervencije NBS-a, direktor Univerzal banke Dragan Tomić je u jednom dnevnom listu odbacio špekulacije kako je banka pred insolvencijom!?

Vlasti su, očigledno, htele da pruže mogućnost svojim finansijerima da do kraja iscede Univerzal banku, pre nego što je gurnu u stečaj, a što je na neki način potvrdila i guverner Jorgovanka Tabaković obrazlažući meru NBS-a, rečima da je potpuno neočekivano došlo do "verovatno naručenog teksta u Novostima, da će banka bankrotirati. Posle tog teksta je došlo do toga da se u roku od dva dana podigne tri miliona evra štednje. Bilo je očigledno da neko iz banke pokušava da izvuče ono što se zove živ i zdrav novac, a da se na državu prebaci sav teret."

Guvernerka je jedino zaboravila da kaže ko su ti koji su za samo nekoliko dana povukli tri miliona evra iz insolventne banke.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane