Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Nismo mi od ju~e

Nismo mi od juèe

 

Epizoda 123

 

Pozivam èitaoce da doðu 11, marta u 18 èasova u udruženje književnika Srbije, Francuska 7, na promociju mog novog romana "Lajanje na pse". Biæe to prilika da odgovorim na razna pitanja koja mi postavljate preko ravnogorskih medija.

Poznajem desetak ljudi roðenih na Kosovu i Metohiji, koji su stariji od sedamdeset godina, a najveæi deo radnog veka su tamo proveli, bili viðeniji komunistièki poslenici u svojim sredinama i zahvaljujuæi toj èinjenici zamenili po nekoliko višesobnih stanova i visoko plaæenih funkcija. Logièan sled prièe je da su svi poslednje godine pred penziju proveli u Beogradu, na odgovornim funkcijama i u odgovarajuæim stanovima, koje su potom otkupili za jednodnevni džeparac svoje dece.

Danas najveæi deo njih prikazuje sebe kao žrtvu komunistièkog sistema. Kako koji moj novi roman se pojavi i prepoznaju u prièi nekog od "svojih" partijaca, zovu me i šapuæu u slušalicu: "Ovo ti je prava stvar! Samo nastavi da pišeš i piši o izdajnicima!"

Kada u sledeæem romanu prepoznaju prièu o sebi, takav prestane da me zove i da dolazi na promocije mojih romana. Dželatu je najteže kada mu se polomi drška od sekire, a na sekiri spazi svoju glavu i poène da se oseæa kao panj bez glave. A zna da mu valja umirati! Žao mi je i razumem nevolju mojih zemljaka. NIjedna sredina ne voli svedoke svojih poniženja!

Komšije Rake Ciganina ne beše neko vreme, a onda ga iznenada sretosmo ponovo Drakèe Bakalin i ja. Komšija  Raka nasmejan, moderno obuèen, nosi naoèare, a uz njega tri momka sliènog izgleda. Drakèe i ja izljubismo se s Rakom, a Drakèe vièe:

-Gde si bre nema te kao demokratije u Srbiji?!

-Bata komšija, veseo je Raka. Kaže malo je obišao Evropu i vratio u Srbiju mladu radnu, školovanu generaciju.

Raka potom pokaza na tri momka koji su uljudno i ozbiljno stajali kraj reke i pomno pratili svaku  njegovu reè. Drakèe ne miruje:

-Šta je u pitanju, bre? Nije valjda da ti ovde omalio broj saradnika?

-Bata komšija Drakèe, uozbilji se Raka  i reèe: "Ovde se sporo radi mora mnogo brže da se otvaraju butici, menjaènice, kiosci, banke! Ma bre nismo Evropi ni za maliæ!

Raka nas obojicu potapša po leðima i izgubi se sa svojim novim saradnicima. Drakèe je malo stajao nem, a onda se prekrsti, pa stavi ruke oko pasa i unezvereno izgovori:

-A ja se pitam zašto us raspisani novi izbori?!

Èièa Radenko je radni vek proveo na kapiji rakovièke fabrike. Penziju krcka na Julinom brdu, gde živi od sedamdeset i pete. Svakodnevno šeta oko solitera, èita Tabloid, èita i Crnjanskog i to po peti put. I psuje opoziciju.

Pre neki dan idem s tramvajske okretnice passarelom i na vrhu stepenica ga sretnem.

-Kako živuckate, pitam.

-Hvala je bogu, još sam bolestan!

-A, što zahvaljujete za bolest?

-Zdraviji ne mogu da budem, a bolesniji mogu!

-Pratite li predizbornu kampanju?

-Jok more, šta æe ti to? Sve su to neuhvaæeni lovci u magli na guske. Džabe je sve dok neko ne odgovori Srbima na najvažnije pitanje.

-Koje pitanje?

-Dokle æe, bre, u ovoj zemlji da se krade?!

Na Kosovu ništa novo! Šiptari su i dalje izvoðaèi radova, a jedini Srbi vodaju opanke, a drugi lunjaju po Evropi, želeæi da kupe takve opanke. Nalogodavac se snalazi sjajno, malo unapreðuje, malo kažnjava. Nama s Kosova i Metohije, koji smo neprijatelji nalogodavaca, preostaje samo da budemo nemi svedoci vremena!

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane