Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Duvan

Šabac: kako isparava budžet Srbije (tekst nije u štampanom izdanju)

Gde ima dima, ima i pušenja

Selo Petlovača mačvansko selo, na dvadeset je kilometara od Šapca. Seljaci, uglavnom, žive od svog rada, i znoja. Pored puta Loznica-Šabac iznose ono što je rodilo u njihovim baštama i na njivama. Roba je zdrava, i prvoklasna. Ali, od rada se loše živi. Shvatili su to i neki ''individualni poljoprivredni proizvođači.'' Na duvanu se najviše zaradi, pogotovu ako se prodaje rezani duvan.

Milica Grabež

Meštani iz Petlovače Ljubiša Vulić, Milan i Dragan Ilić, Dragan Dražić zvani Prća, skoro pet godina zgrću pare od prodaje rezanog duvana. Prodaja duvana je strogo zabranjena proizvođačima, koji su dužni da sve proizvedene količine prodaju ovlašćenim otkupljivačima, koji uglavnom to rade za srpske fabrike duvana.

A, pomenuta gospoda iz Petlovače prodaje prvo podbir od duvana, donje zelene liske, koje za berbu stižu tek početkom avgusta, onda ih osuše i režu. Prodaju duvan preko interneta. Primaju porudžbine i isporučuju pošiljke preko kurirske službe.

Ivan Birtašić, koji živi u Petlovači, odlučio je da zaštiti budžet Srbije, i strasne pušače. Prvo duvan koji proizvode u Petlovači i drugim poljima, kada se podbir osuši, opasan je po zdravlje, jer je kancerogen, pun je prašine i total herbicida. Na prodati duvan ne plaćaju se akcize i PDV, tako da je država oštećena za nekoliko stotina miliona evra, za ovih pet godina.

Gospodin Birtašić se odlučio da slučaj prijavu Policijskoj upravi iz Šapca. Bio je primljen u odeljenju kriminalističke policije, skoro da su bili zaprepašćeni njegovim pojavljivanjem. Jer prodaja rezanog duvana je jedan od biznisa načelnika PU Šabac Slaviše Spasojevića, koji u selu Zminjak ima tri kuće i nekoliko stanova. On je desna ruka direktora policije Milorada Veljovića, čiji sin je dobijao 7 hiljada evra mesečno od Miroslava Bogićevića, vlasnika koncerna Farmakom iz Šapca. Prodavci otrovnog rezanog duvana iz Petlovače, i njihovi jataci sa područja Mačve, pod debelom su zaštitom šabačke policije i njenog načelnika Spasojevića. Zamenik načelnika PU Šabac Zoran Todorović je više puta pitao Ivana Britišića - ''...Da li ste sigurni da želite da prijavite ovaj slučaj?''.

Uvidevši da je na pogrešnom mestu, Ivan se pismeno obratio Višem javnom tužilaštvu u Šapcu, podnoseći krivičnu prijavu.

U prijavi se, između ostalog navodi: "...Sledeća lica su krenula u posao, tako da su slali i do tri tone rezanog duvana dnevno, svaki ponaosob. Imena tih lica su: Ilić Milan, Ilić Dragan, do sada promenili pet mašina za rezanje duvana. Trenutno poseduju dve mašine na području sela Klenje, kod Milanove sestre Jasmine, devojačko Ilić. Dragan Dražić, zvani Prća, rođak Draganu i Milanu Iliću (saradnik u svim malverzacijama), duvan je prodavao sa njihovih njiva, a kada ga nisu imali kupovali su ga u Zasavici, i drugim selima u Sremu. Vulić Ljubiša, Vulić Gega, Jovanović Milenko, Jovanović Boban (Zec), Jovanović Goran, isti nadimak Zec, trgovina je išla to te mere dobro, da je i sveštenik Veroljub iz zminjačko-petlovačke crkve počeo da švercuje duvan. Slavko Marković (telefon o15 273-286). Sva lica su koristila lažna imena. Znam da je Nikolić Predrag Peca slao na ime svog pokojnog strica Sretena Nikolića iz Lipolista, gde i sada živi i gde je sagradio kuću u vrednosti od 6o-70 hiljade eura. Brana Vrućkić je vratio 100 evra duga, kupio autio za 8o hiljada evra, adaptitrao sve moguće objekte u dvorištu. Marković Slavko i danas ima isporuke prema Kraljevu. Prevozi pošiljke vozilom ''FIJAT TEMPRA šabačkih registarskih tablica.''

Ivan Birtašić navodi da je Vulić do sada, u ovoj godini, u četiri sušare osušio oko 2,5 tona podbira duvana, to je cirka 20-25 hiljada evra. Dragan Dražić Prća je osušio tri ili četiri sušare duvana, što iznosi oko 15 hiljada evra. Ilić Milan poseduju dve mašine za rezanje duvana.

Duvan se pošljiaocima šalje upakovan u traženim količina, a preko BEX kurirske službe u Šapcu. A, koriste se usluge i NAIS-a. Kada kupac dobije pošiljku duvana, plati službeniku označeni iznos. Nema akcize, nema PDV-a.

Kada bi nadležne službe ušle u kompjuterski program šabačkih kurirskih službi, brzo bi ustanovile koliko je prodato rezanog duvana, za koliko je uskraćen budžet Srbije, a u nastavku istrage bi se ustanovilo i koliko je para natrpano u džepove načelnika PU Šabac Slaviše Spasojevića.

Do višeg javnog tužioca u Šapcu Zorana Obradovića, nismo mogli doći, jer je često na suđenju.

Dakle, gde ima dima, ima i pušenja.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane