Natrag

Dežurna

Premijer i njegov kum sramotili su Srbiju svojim ponašanjem prilikom zvanične posete Ruskoj Federaciji

Strašno lice ništavila

Državna delegacija Srbije tokom posete Ruskoj Federaciji predstavila se u najgorem svetlu. Premijer Vuči� i njegov kum Nikola Petrovi�, koji sebe smatra saradnikom ruskih tajnih službi, posetu su iskoristili da ponovo opelješe Bogoljuba Karića, da uprljaju one članove srpske vlade koji su korektno zastupali interese Srbije i ministarstva na čijem su čelu. Nikola Petrovi�, koji se na pitanje šefa ruskog protokola u kom svojstvu nastupa, predstavio kao Vučićev kum, naređivao je koga će predsednik Putin primiti, a ko od ministara ne može sa njim da se sretne. Od kog Amerikanca je premijer u Moskvi dobijao instrukcije kako da se ponaša prema domaćinima, koji su srpsku delegaciju primili na najvišem nivou, znajući da su ''srpska braća'', a što i drugi znaju, ''ometena u razvoju''. Bilo je, očigledno, reči i o sažaljenju predsednika Putina prema narodu koji ima ovakve predstavnike

Marko Danilovi�

Ve� prvog dana dolaska u Moskvu, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vuči� zajedno sa kumom Nikolom Petrovićem odvojio se od ostalih članova delegacije, i odseo je u posebnoj vili!

Najveći skandal Petrovi� je priredio odmah po sletanju na moskovski aerodrom, kada je počeo od ruskih zvaničnika telefonom i usmeno da traži da predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin ne primi nikoga od srpske delegacije osim Aleksandra Vučića.

Na pitanje visokog ruskog službenika koja je njegova funkcija, Petrovi� je odgovorio da je on kum srpskog predsednika Vlade. Ruski diplomata bi verovatno umro od smeha nakon što se Petrovi� ovako predstavio, ali mu diplomatsko zvanje i kultura to nisu dozvolili. Sa uvažavanjem je Petroviću saopštio da nije pristojno od domaćina tražiti da planirani protokol pre kraja i dodao:

"Nije u skladu sa diplomatskim uzansama da takve zahteve upućuje osoba koja nema nikakvu zvaničnu diplomatsku niti državnu funkciju." - obavestio ga je šef ruskog protokola.

Nakon ovog poraza Petrovi� nastavlja borbu drugim sredstvima, i na prvim javnim skupovima počinje da vređa članove delegacije iz Socijalističke partije Srbije, a potom i stranačku koleginicu ministarku građevine i saobraćaja Zoranu MIhajlovi�.

U jednom trenutku niko nije znao gde se nalazi ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dači�. Posle nekoliko sati odsustva Vuči�, Petroviću naređuje da pokuša da sazna gde je Dači�. Na tom zadatku na kratko nestaje i Petrovi�, a kada se vratio nije doneo nikakve vesti o Dačiću, ali je predložio Vučiću da odu u moskovski hotel "Ri� Čarlton", jer ih tamo čekaju Bogoljub i Dragan Kari�. Na sastanku je Bogoljub Kari� bio više nego galantan prema Vučiću i Petroviću!

Nekoliko sati Kari� je gostio srpskog predsednika Vlade i njegovog kuma...To nikome u Ruskoj Federaciji nije smetalo, ali se vest o njihovom susretu proširila...Tokom gozbe, Vučića diskretno kontaktira američki čovek i obaveštava ga da se Amerikancima ne sviđa što se sastao sa Karićima u Moskvi. On je odgovorio da je Kari� bio uporan!

Premijer je zagrizao i nije puštao goste da odu dok se ne izjasne imali nade da mu oni ukinu poternicu koja je za njim raspisana. Ostao je bez konkretnog odgovora, jer Kari� je nudio veliki novac, pa je gostima ponuda jako prijala, ali sa druge strane Amerikanci su Vučiću po tom pitanju dali jasne instrukcije: "Bogoljub ostaje ne poternici."

Po završenom sastanku sa Karićima, Petrovi� je naredio da mediji u Srbiji moraju hitno da objave da Kari� nije uspeo da se vidi sa njima.Nastavio je i sa lobiranjem, i tražio je od Vučića, da na sastanak sa našim predsednikom Vladimirom Putinom ne vodi Zoranu Mihajlovi�.

U međuvremenu se pojavio Dači�, nikome nije pričao gde je bio, ali je Dušana Bajatovića obavestio da uskoro više neće biti direktor Srbijagasa, ali da će ga Rusi premestiti na mesto direktora zajedničke srpsko ruske firme "Banatski Dvor".

- Budući da za sada nema ništa od Južnog toka, dobićemo jo� jedno skladište gasa, a ti Bajatoviću će� biti direktor u novoj zajedničkoj firmi. Što se mene tiče, sa Rusima sam dogovorio sve, ja i stranka ostajemo u igri - saopštio je Dači�. Prisutni su ga odmah pitali ko mu je to obećao i gde je bio, ali je Dači� samo konspirativno ćutao. Posle toga neki iz ljubomore, a neki iz poltronskih pobuda počeli su da pričaju da je bio na tajnom sastanak sa predsednikom Putinom. Dači� se posle ovog nestanka i pojavljivanja ponašao vrlo nezainteresovano za dalji tok događaja, a priča se i da se ranije vratio u Srbiju, navodi izvor Tabloida.

Nakon ovog događaja naprednjaci su nastavili rat među sobom. Nikola Petrovi� je prema Mihajlovićevoj javno bio toliko neprijatan, da je u jednom trenutku došlo i do svađe. Vuči� je u međuvremenu pristao na Petrovićev predlog da Zoranu Mihajlovi� isključe sa sastanka sa predsednikom Putinom, što je i predložio ruskim domaćinima. Pomalo zbunjeni ovakvim predlogom, domaćini su rekli da će mu predsednik sigurno izaći u susret.

Rezultat svega bio je da sastanak sa predsednikom Ruske Federacije nije mogao da počne na vreme!

Predsednik Putin se verovatno čudio ludom ponašanju gostiju iz Srbije. Na kraju je Vučiću dozvoljeno da uđe sam na sastanak sa predsednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom, dok je Nikoli Petroviću saopšteno da nije poželjan, jer nije zvanični član delegacije Srbije. Nakon izvesnog vremena, i drugi članovi srpske delegacije pozvani su da i oni uđu.

Na molbu da ne primaju Zoranu Mihajlovi�, domaćini su odgovorili da su oni vrlo zadovoljni ugovorima iz oblasti železničkog transporta, koji su sa njom potpisani, i da će je primiti, jer sa njom treba da potpišu novi ugovor iz te oblasti.

Kada je Mihajlovićeva primljena, Petrovi� je, kažu, bukvalno poludeo. Ona je, potom, sastanak sa predsednikom Putinom iskoristila šansu da pogura ruski kredit, o čemu je potpisan novi memorandum. Rusi su je javno pohvalili za korektan odnos i saradnju koju sa njom imaju, i najavili nove investicije u oblasti železnice.

Videvši sve ovo Petrovi� je odmah izdao naređenje da se u medijima objave informacije o ruskim borbenim avionima Migovima, koje nam poklanjaju, i investicijama u proširenje gasnih skladišta, ali da se ni po koju cenu ne objavljuje ništa vezano za ruske investicije u oblast železnice.

Posle toga se u srpskim medijima pojavila vest da je jedan od konkretnih rezultata posete srpskog premijera Moskvi i dogovor o proširenju skladišta gasa Banatski dvor.

"Imajući u vidu da je Rusija obustavila 'Južni tok' i da je gradnja drugih gasovoda jo� neizvesna, povećanje skladišnih kapaciteta Srbiji donosi sigurnost u snabdevanju gasom.Postojeće skladište u Banatskom dvoru prima 450 miliona kubnih metra gasa, a kada se proširi dostići će milijardu kubika. Gasa će biti ne samo za domaće potrebe, pošto se računa da skladište postane regionalni snabdeva�'' - saopštio je premijer Vuči�..

Ova vest se nimalo nije svidela Amerikancima, koji su u prošlosti na sve načine uticali da niko od Srbijagasa ne kupi raspoložive viškove gasa. Dogovor koji je Bajatovi� ranije napravio sa ljudima iz Gasproma bio je da mu gas prodaju po ceni koja je otprilike 40 odsto tržišne vrednosti u Centralnoj Evropi, a da ga on potom ponudi Mađarima po ceni jeftinijoj od one po kojoj ga dobijaju direktno od Gasproma.

Pored dobre cene, Mađari, ali i svi ostali, odbili su da kupe jeftiniji gas, ne želeći konfrontaciju sa Amerikancima koji su dali preporuku da se od Bajatovića gas ne kupuje. Osim potpisivanja memoranduma za proširenje Banatskog dvora, "Srbijagas" i "Gasprom" najavljuju iduće godine i razmatranje i mogućnosti gradnje skladišta u Itebeju.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane