Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Propadanje

Vučić dovršava zločinačke poslove Mlađana Dinkića

Ubijanje preduzeća po dogovoru

Umesto da uhapsi glavnog protagonistu nezapamćene pljačke i uništavanja srpske privrede, bivšeg ministra Mlađana Dinkića, Aleksandar Vučić je od prvog dana svog mandata nastavio sa njegovom kriminalnom politikom. I ne samo to, nego ga je uzeo za ličnog savetnika! Zbog njihovog mafijaškog plana, blokade tekućih računa bivših preduzeća u restruktuiranju, nakon više od deset godina tog mučnog perioda, koji je obeležen izigravanjem poverilaca i pružanjem lažne nade zaposlenima, doveo je brojna privredna društva na vrata stečaja. Do 31. maja 2016. godine, ili bolje rečeno u narednih pet meseci, prema dogovoru sadašnje vlade sa MMF i Svetskom bankom, treba da se reši sudbina 17 posebno zaštićenih firmi i njihovih 40 zavisnih društava. Hoće li neka nova vlast uhapsiti i Dinkića i Vučića, vezati ih i privesti pravdi? Ekonomski ekspert Miodrag K. Skulić opisuje restruktuiranje preduzeća, kao model surove pljačke

Miodrag K. Skulić

Postupak restruktuiranja otpočeo je 20. februara 2003. godine donošenjem odluke o pokretanju postupka restruktuiranja Društvenog preduzeća „21 oktobar", Kragujevac. Zatim su po istom modelu u narednim godinama donete odluke o restruktuiranju 67 akcionarskih društava, kod kojih je poništen ugovor o prodaji društvenog kapitala. Istovremeno je još 99 velikih društvenih preduzeća zaštićeno ovom merom, kao i 103 njihova zavisna privredna društva. Mlađan Dinkić u svojstvu ministra za privatizaciju, a bio je i guverner Narodne banke i ministar finansija, smislio je model "za malu decu" - restruktuiranje koje niko i nikad neće sprovoditi, ali će ko medvedi biti zaštićena preduzeća u restruktuiranju od poverioca koji ni izvršne sudske presude ne mogu naplatiti u periodu od kada je kod tih preduzeća uvedeno restruktuiranje.

Ukupno 269 privrednih društava uživalo je zaštitu u periodu od februara 2003. godine do kraja oktobra 2015. godine, dok njih 17 sa još 40 njihovih zavisnih društava uživa dodatrnu zaštitu do kraja maja 2015. godine.

Tragičan bilans ove šarlanatske igre jednog nestručnog, a pre svega mladog čoveka, bez ikakvog praktičnog iskustva, koštalo je Srbiju, više milijardi evra, zbog odugovlačenja i potpuno pogrešno vođenog procesa privatizacije. Na žalost, isto lice bilo je u dužem periodu vremena zaduženo i za sukcesiju sa bivšim jugoslovenskim republikama i taj proces nije okončan. Gospodin Dinkić je bio asistent profesoru Miroljubu Labusu u zatvaranju četiri najveće srpske banke, koje su imale uredne hipoteke nad imovinom društvenih preduzeća, pa ih je na taj način trebalo udaljiti od vođenja postupka privatizacije, i taj proces iz bankarske struke preneti na par birokratskih činovnika, biranih po pravilu da nemaju ni dan praktičnog iskustva u bankama i privredi.

Ceh se ovih dana privodi kraju. U stečaj je otišlo 25 tih preduzeća, i to uglavnom velikih sistema, a sa velikim blokadama tekućih računa je njih 30, za koje predstoji uvođenje stečaja. Na ruševinama te iluzije, da se mogu izbeći obaveze i lažno proglasiti restruktuiranje za koje niko nikada ni u jednom privrednom subjektu nije bio zadužen, koštaće Srbiju i njene poreske obveznike.

Sa liste aktivnih preduzeća nestali su:

Holding MIN AD iz Niš, u stečaju od 15. jula o. g. posle neprekidne blokade tekućeg računa od 394 dana. U Holdingu je bilo desetak zavisnih privrednih društava, među kojima posebno ističemo MIN-Lokomotiva, MIN-Vagonka, Livnicu i druge.

Holding Goša, AD, u stečaju od 10. Jula o.g. posle neprekidne blokade tekućeg računa. Holding Goša u svom sastavu imao je Fabriku drumskih vozila, Fabriku vagona, Fabriku mašina i opreme i više drugih proizvodnih kapaciteta.

Industriju motora i traktora, AD, u stečaju posle neprekidne blokade tekućeg računa duže od 702 dana. Pre stečaja bilo je 809 zaposlenih, a za 2014. godinu nema uredno predatog godišnjeg obračuna. U prethodnoj godini veći od knjigovodstvene vrednosti imovine dostigli su 68 miliona evra. Od očekivanog izmeštaja traktorske industrije na novu lokaciju i posle 15 godina priče, praktično još nema ništa.

Ivo Lola Ribar Sistem, AD iz Železnika u stečaju. Lola sistem je imao 17 zavisnih društava od kojih su većina otišla u stečaj pre matičnog preduzeća. Posebno treba istaći da su fabrike ovog sistema u Lešku, Vitini i na Brezovici ostale u Srbiji i na Kosovu ne privatizovane. Prema godišnjem bilansu za 2013. godinu kumulirani gubici iznad vrednosti imovine dostigli su 75 miliona evra.

Fabrika reznog alata AD iz Čačlaka u stečaju je posle neprekidne blokade tekućeg računa duže od 1090. dana. Obaveze FRA Čačak dostigle su 32 miliona evra. U okviru Holdinga poslovalo je sedam posebnih privrednih društava, specijalizovanih za proizvodnju pojedinih vrsta alata, a jedna od njih proizvodila je i mašine. Na kraju prošle godine u Holdingu FRA Čačak bilo je 77 zaposlenih, a sa zavisnim društvima 583.

IPH Prahovo AD, u stečaju posle neprekidne blokade tekućeg računa duže od 1029 dana. U stečaju je i zavisno društvo Remont. U IHP Prahovo izgubljen je ceo sopstveni kapital, pa su veće obaveze od vrednosti imovine dostigle 15 miliona evra.

Petar Drapšin AD iz Novog Sada, sada u stečaju posle 950 dana neprekidne blokade. Samo u 2014 godini prikazan je gubitak u poslovanju 3,7 miliona evra. Na kraju te godine u Petru Drapšinu bilo je 57 zaposlenih.

Minel Transformatori, AD, Ripanj, u stečaju je posle neprekidne blokade tekućeg računa duže od 197 dana. Kumulirani gubici iznad vrednosti kapitala su 10.5 miliona evra, a ukupne obaveze iznose 16,8 miliona evra.

Želvoz AD iz Smederevo, u stečaju je od 20. jula o.g posle neprekidne blokade tekućeg računa duže od 870 danas. Na kraju prošle godine u Želvozu je bilo 392 zaposlena, dok ih je krajem 2011. godine bilo 1.282. Preduzeće je ostalo bez sopstvenog kapitala, pa je gubitak iznad vrednosti imovine dostigao više od 20 miliona evra.

Zastava Livnica AD, Topola u stečaju je od 29. jula o.g. posle neprekidne blokade tekućeg računa duže od 57 dana. U Livnici, Topola bilo je 155 zaposlenih Obaveze ovog privrednog društva su više od 11 miliona evra. Na prihodu manjem od dva miliona evra u prošloj godini iskazan je gubitak u poslovanju te godine u iznosu većem od dva miliona evra.

Janko Lisjak Holding AD, u stečaju je od 26 maja o,g, posle neprekidne blokade tekućeg računa dužeg od 540 dana. Privredno društvo je ostalo bez sopstvenog kapitala, pa je iskazan gubitak iznad vrednosti imovine. Pored Holdinga u stečaju je još pet zavisnih društava.

Industrija stakla DP iz Pančeva, u stečaju je od 17 decembra og, posle 45 dana neprekidne blokade tekućeg računa. Obaveze Industrije stakla krajem prošle godine dostigle su 44 miliona evra, a ISP je odavno izgubila sopstveni kapital. U toj godini bilo je 183 zaposlena. Na prihodu ostvarenom 2014. godine od samo 900 hiljada evra iskazan je gubitak u poslovanju te godine u iznosu od 2,5 miliona evra.

Zorka Holding AD iz Šapca u stečaju je od 8. jula ove godine, nema uredno predatog godišnjeg obračuna za prošlu godinu. U konsolidovanom bilansu za prethodnu 2013. godinu obaveze Holdinga su dostigle 18 miliona evra.

Vulkan AD iz Niša u stečaju je od 14 oktobra 2013. godine posle neprekidne blokade tekućeg računa dužeg od 297 dana. Ovo privredno društvo odavno je izgubilo celokupan sopstveni kapital, pa je gubitak iznad kapitala dostigao četiri miliona evra, a ukupne obaveze na kraju 2014. godine više od devet miliona evra.

Hemijska industrija Župa AD iz Kruševca, ovaj ponos kruševačke industrije iz koje je ponikao vodeći srpski biznismen Mišković, u stečaju je od 7. jula ove godine, posle neprekidne blokade tekućeg računa, neprekidno dužeg od 928 dana. Na kraju prošle godine bilo je samo 92 zaposlena, mada je u kruševačkoj Župi, krajem 2011. godine bilo 469 zaposlenih. Ovo privredno društvo odavno je izgubilo celokupan sopstveni kapital, pa je gubitak iznad kapitala dostigao pet miliona evra, a ukupne obaveze, čak, 21 milion evra.

ŠIK Kopaonik AD iz Kuršumlije u stečaju je od 29 jula ove godine, posle neprekidne blokade tekućeg računa dužeg od 950 dana. Za 2014. godinu nije predat uredan godišnji obračun. Ovo privredno društvo nema nikakvih značajnijih prihoda, a izbegavanje da poverioci naplate svoja potraživanja od ŠIK-a i od više zavisnih društava u njegovom sastavu, pokušaj je bez rezultata, jer je imovina društva preneta u ŠIK Simpo d.o.o, koje privredno društvo posluje sa gubicima. I ova Dinkićeva konstrukcija govori o kakvom se poslovnom poduhvatu radi najbolje potvrđuje bilans ovog društva u sto odsto vlasništvu Simpa, koje na kraju prošle godine ima 636 zaposlenih koji su na prihodu od osam miliona evra iskazali gubitak u poslovanju te godine u iznosu od 2,6 miliona evra. Kapital društva skoro da nije ni postojao pa na imovini od 22 miliona evra, kumulirani gubitak iznad vrednosti kapitala dostigao je 7,5 miliona evra, a ukupne obaveze ovog privrednog društva, čak, 30 miliona evra. Postavlja se pitanje ko će da plati ovaj ceh.

Savremeni dom AD iz Kruševca, u stečaju je od 31. jula og. Posle neprekidne blokade tekućeg računa dužeg od 952 dana. U ovom privrednom društvu na početku 2014. godine bilo je 75 zaposlenih, a uredan godišnji obračun za 2014. godinu nije predat, pa se na bazi obračuna za prethodnu godinu izvodi zaključak da su ukupni gubici, do i iznad visine kapitala u Savremenom domu dostigli 9,6 miliona evra, dok raspoloživa imovina po knjigovodstvenoj vrednosti iznosi samo 1,8 miliona evra.

Industrija odeće Prvi maj AD iz Pirota u stečaju je od 10 avgusta o.g, posle 962 dana neprekidne blokade tekućeg računa. U 2013. bio je 481 zaposlen, a dve godine ranije bilo je skoro hiljadu i po zaposlenih. Gubitak iznad kapitala po godišnjem obračunu za 2014. godinu dostigao je skoro devet miliona evra, a ukupne obaveze su više od 16 miliona evra.

Modna konfekcija Rudnik AD iz Gornjeg Milanovca u stečaju je od 5. avgusta ove godine. Posle neprekidne blokade tekućeg računa duže od 957 dana. Društvo nije predalo uredan godišnji obračun za prošlu godinu. U radnom odnosu na kraju 2013. godine bilo je 533 zaposlena, a u toj godini gubitak iznad vrednosti kapitala iznosio je više od deset miliona evra, a ukupne obaveze dostigle su 18 miliona evra.

PIK Zemun AD u stečaju je od 21 oktobra ove godine, posle 1040 dana neprekidne blokade tekućeg računa. Preduzeće raspolaže sopstvenim kapitalom sa kojim sa 84,61 odsto pokriva ukupnu vrednost angažovane poslovne imovine, stalne i obrtne, koja na kraju prošle godine iznosi 5,3 miliona evra. Sa zemljištem od 1.250 hektara, od čega je u vlasništvu samog PIK-a više od polovine, koje je u najvećem delu gradsko građevinsko zemljište, PIK je postao meta mešetara, a država, opština Zemun i sam grad Beograd ne štite državne interese, te društveno bogatstvo prepuštaju stečaju, koji u ovom slučaju uopšte nema mesta ni svrhe.

Beogradska industrija piva AD, u stečaju je od sredine ove godine, nakon neprekidne blokade tekućeg računa od 1 do 5 dana. Ukupnu knjigovodstvenu vrednost imovine BIP-a više od 24 miliona evra, sopstvenim kapitalom BIP pokriva sa skoro deset miliona evra, ili 40,4 odsto, pa su ukupne obaveze dostigle na kraju prošle godine više od 14 miliona evra. U BIP-u je u prošloj godini ostvareno 10,6 miliona prihoda, što je manje deset odsto nego prethodne godine. Umesto da grad Beograd otkupi pet hektara građevinskog zemljišta na toj lokaciji od BIP-a za 30 miliona evra, i otvori "vrata" novoj železničkoj stanici u Prokopu, koja se sada nalazi u rupi, BIP se u stečaju predaje mešetarima, da bi na toj atraktivnoj lokaciji, nakon gašenja proizvodnje piva, počeli gradnju nekog novog stambeno poslovnog kompleksa...

Vršački vinogradi AD, u stečaju je posle 176 dana neprekidne blokade tekućeg računa. I ovo privredno društvo nije APR-u dostavilo uredan godišnji obračun za 2014. godinu, a na kraju prethodne godine imalo je 248 zaposlenih. Na imovini iskazanoj po knjigovodstvenoj vrednosti u iznosu više od 20 miliona evra, Vršački vinogradi iskazali su obaveze 13 miliona evra i sa preostalim kapitalom od sedam miliona evra i više zasađenih hektera vinograda, sopstvenim podrumom i savremenom tehnologijom za proizvodnju i čuvanje vina, dospeli su u stečaj, neuspešnim pokušajem da se privatizuju.

PKB Voćarske plantaže d.o.o Boleč u stečaju je od 24 avgusta ove godine, posle 975 dana neprekidne blokade tekućeg računa. Na kraju 2014. godine u ovom privrednom društvu preostalo je 28 zaposlenih, Na imovini vrednoj 22,7 miliona evra ukupne obaveze su dostigle 7,7 miliona evra, obzirom da Plantaže raspolažu sopstvenim kapitalom od 15 miliona evra. Nije ni čudo što je račun društva bio u blokadi 975 miliona dinara.

Delišes DP iz Vladičinog Hana u stečaju je od 10 februara 2014. godine posle neprekidne blokade tekućeg računa duže od 415 dana. Gubitak iznad kapitala na kraju prošle godine dostigao je više od sedam miliona evra, dok je knjigovodstvena vrednost ukupne poslovne imovine iskazana sa manje od milion evra.

Fabrika ulja Plima AD iz Kruševca u stečaju je od 8 avgusta og, posle 664 dana neprekidne blokade tekućeg računa. I ovo privredno društvo nije predalo uredan godišnji obračun za prošlu godinu. U prethodnoj godini bilo je 154 zaposlena. Gubitak iznad kapitala iznosi deset miliona evra, a ukupne obaveze prelaze19 miliona evra.

Betonjerka AD Aleksinac u stečaju je od 3 jula og, I ovo privredno društvo nije dostavilo uredan godišnji obračun za prethodnu 2014. godinu. U društvu je u 2013 godini bilo 99 zaposlenih, a na imovini vrednoj 1,4 miliona evra kumuliran je gubitak iznad kapitala 1,7 miliona evra, pa su obaveze ovog privrednog društva veće od tri miliona evra.

25 preduzeća sa blokiranim računima

Blokade tekućih računa bivših preduzeća u restruktuiranju, nakon više od deset godina tog mučnog perioda, koji je obeležen izigravanjem poverilaca i pružanjem lažne nade zaposlenima, doveo je brojna privredna društva na vrata stečaja. Iz datog pregleda jasno se vidi da će skoro sva ova društvena preduzeća u narednih nekoliko meseci otići u stečaj.

17 Zaštićenih preduzeća do 31. maja 2016. godine

Do 31 maja 2016. godine, ili bolje rečeno u narednih pet meseci, prema dogovoru sadašnje vlade sa MMF i Svetskom bankom, treba da se reši sudbina 17 posebno zaštićenih firmi i njihovih 40 zavisnih društava. Iz narednog pregleda vidi se na kojih se to 17 privrednih društava odnosi zaštita.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane