Natrag

Tabloid je pozvan

Kako je Srpska fabrika stakla iz Paraćina postala poznata i Savetu Evrope

Ko će prvi okrvaviti ruke

Srpski premijer (u ostavci) stalno poziva na ulaganja u Srbiji. Slučaj Srpske fabrike stakla iz Paraćina pokazuje ko sve u Srbiju ulaže, i kako se provedu oni koji odreše kesu. Nema biznisa u Srbiji, ako se ne ugradi ili Toma, ili Vučić, ili obojica, preko svoje mafije. A, onda se Srbija stavlja na stub srama

Mersiha Hadžić

Vrhovni tužilac Bugarske zatražio je 9. februara 2016. reakciju Saveta Evrope zbog "problema sa izručenjem bugarskog biznismena Cvetana Vasileva iz Srbije". Agencija Fokus navodi da su se bugarski organi obratili evropskim institucijama zbog "poteškoća u procesu, uprkos pozivanju na Evropsku konvenciju o ekstradiciji".

Kako je navedeno, Srbija na pozive Bugarske oko ovog slučaja "ne daje konkretne odgovore" već više od godinu i četiri meseca.

Bugarski mediji navode da je ekstradicija Vasileva od srpskog ministarstva pravde tražena dva puta, prvi put 22. septembra 2014. godine, a poslednji put pre oko osam meseci i zbog toga se traži reakcija Saveta Evrope i Evropskog komiteta SE za problem kriminala.

"Izostanak odgovora srpskih vlasti u ovom slučaju, uprkos podsećanju, neobično je dugo i nije u skladu sa brzim odlukama o ekstradiciji, naročito uzimajući u obzir tradicionalno dobre i profesionalne odnose sa vlastima u Beogradu", navodi se u pismu kancelarije tužioca Sotira Cacarova Savetu Evrope, prenose bugarski mediji.

Cacarov u pismu tvrdi da je Viši sud u Beogradu prvo odobrio postupak, a da je zatim na apelaciji pet dana kasnije ta odluka povučena, kako se dodaje, "bez obrazloženja".

"Od tada, srpske vlasti se nisu oglašavale oko ovog slučaja", navodi se u pismu. Prema Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, država od koje je zatražena ekstradicija trebalo bi da obavesti tražioca o odluci i da je obrazloži u slučaju da ne želi da delimično ili potpuno ispuni traženo. Kako se navodi, komunikacija se vrši ili kroz diplomatske kanale ili na drugi način ako postoji direktan dogovor dve ili više strana.

Vasilev se predao policiji u Beogradu u septembru 2014. godine, nakon što je Bugarska obavestila Srbiju o potrazi za njim. Za njim je bila raspisana Interpolova poternica.

Ubrzo mu je određen ekstradicioni pritvor i objavljeno je da je nakon dopisa koji je Ministarstvo pravde dobilo od Interpola pokrenut i postupak njegovog izručenja. Vasilev je većinski vlasnik bugarske Korporativne komercijalne banke "Korpbank", nad kojom je u junu kontrolu preuzela Narodna banka Bugarske. Sve transakcije banke tada su obustavljene, blokirani su računi s više od 3,7 milijardi dolara, a Vasilev je optužen za proneveru, zbog čega je i na međunarodnoj poternici.

Pre raspisivanja poternice 28. jula, Vasilev je pobegao iz Bugarske zbog sumnjivog poslovanja, čime je izazvao najveću bankarsku krizu u Bugarskoj. U međuvremenu, sud je naredio da mu se zapleni celokupna imovina. Bugarska banka čiji je većinski vlasnik Vasilev, potpisala je krajem marta 2012. aneks ugovora o preuzimanju od Srbijagasa 63 odsto vlasništva u "Srpskoj fabrici stakla" u Paraćinu za 35 miliona evra.

Vasilev je srpskoj javnosti poznat baš po slučaju paraćinske "Staklare", koja je mesecima na ivici gašenja zbog nagomilanih dugova, a pričalo se i da će "eksplodirati" ako joj isključe struju.

Slučaj gospodina Vasileva je poučna priča i za sve one koji u Srbiji požele da investiraju, i da traže spasa od progona.

Gospodin Cvetan Vasilev je, očigledno, bio značajan biznismen u Bugarskoj, sve do promene vlasti. Njegov slučaj može se porediti sa slučajem Bogoljuba Karića, koji je stavljen na poternicu kada je odbio da novim vlastima plaća preveiliki reket.

U Srbiji Vasileva ''pod svoje'' uzima biznismen sa Kosmeta Predrag Mitić, nastanjen u Kraljevu, poznat pod nadimkom svoje kompanije Trgomen. On je danas savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Vasilev kupuje od Srbijagasa propalu Srpsku fabriku stakla iz Paraćina. Ulaže u nju oko 110 miliona evra. Osavremenjuje linije proizvodnje. .. Proizvodnu liniju otvara predsednik Tomislav Nikolić, kome Staklara besplatno proizvodi flaše za njegovu rakiju Tomovača, koju, inače, peče Mile Dragić iz Zrenjanina, a ''puni'' je predsednik u svom podrumu u Bajčetini,

I pored činjenice da je to jedina srpska fabrika stakla, ona nikako da se izvuče i da posluje profitabilno. Predsednikov savetnik je muze nemilice. Zarađene milion troši i menadžment, gomilaju se dugovi za neplaćeni gas i struju, i dostižu cifru od oko 40 miliona evra.

Uvidevši da je Stakla na izdisaju, Vučić je gura u kandže Petra Crnogorca, trgovca oružjem, vlasnika firme CPR Impeh.

Dugovi fabrike premašili su bili 67 miliona evra, i pred Privrednim sudom u Kragujevcu je prošle godine pokrenut stečajni postupak. Protiv Petra Crnogorca se vodi sudski postupak, predmet je po žalbi pred Apelacionim sudom u Beogradu, i on pozajmljuje oko pet miliona evra, koje upumpava u Staklaru, da spreči stečaj. Aleksandar Vučić smatra da ima pravo na svoj deo kolača. Preuzima da pruža zaštitu odbeglom Cvetanu Vasilevu, koji, u međuvremenu, ostaje bez celokupne imovine u Bugarskoj, i svim evropskim zemljama.

Stečaj Staklare zvanično sprečava ministar privrede Željko Sertić, a upućeni tvrde da je to po nalogu predsednika Vlade Srbije.

Zbog duga od preko 40 miliona evra, Vasilev je doveden u vezu sa izvesnim Miloradom Pušicom, koga postavlja za predsednika Nadzornog odbora. Propali su pokušaji da Stakla pređe u ruke Petra Crnogorca i njegovog CPR IMpeksa, jer je bugarska kompanija, koja je većinski vlasnik Staklare, otišla pod stečaj, i njenim kapitalom i imovinom upravlja stečajni sudija iz Sofije.

U priču oko vlasništva nad Staklarom umešan je i Sreten Jočić, zvani Joca Amsterdam koji iz zatvora u Sremskoj Mitrovici pokušava da rukovodi ovom fabrikom.

Svi koji posluju sa Nikolićem i Vučićem moraju da propadnu. Kao i Srbija, kojom ovi zlikovci rukovode. Biznismen Cvetan Vasilev je ostao bez imovine, bez Staklare. Petar Crnogorac je uložio pet miliona evra koje ne može naplatiti. Mnogi poslovni partneri Staklare ne mogu naplatiti svoja potraživanja. Vučić muze Vasileva, pružajući mu zaštitu, od izručenja.

Na kraju, kada ga izmuze, izručiće ga! Bez para će ostati i Sreten Jocić, ako ih je uložio. I mali akcionari Staklare će ostati bez prebijene pare. Ako fabrika ode u stečaj, a mora, Bugari će naplatiti svoje. Srbija neće. Pokloniće im 4o miliona evra za struju i gas. To će platiti poreski obveznici. Već su platili.

Bugarska vlada će, izvesno je, još energičnije zahtevati preko OEBS-a i Evropske unije da Srbija Vasileva isporuči sofijskom sudu. Uslovljavaće Srbiju na njenom putu ka EU...U slučaj Staklare uključene su i kriminalne grupe. Moguće je da padnu i glave, mada su se učesnici, po svemu sudeći, dogovorili da za sada ''spuste loptu''. Ulozi su veliki. Neko mora prvi potegnuti. I ko god izgubi glavu, Srbija će biti na gubitku. Na još lošijem glasu.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane