Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beli kriminal

Koliko košta "renoviranje" WC-a u 164 zdravstvene ustanove u Srbiji i čemu nas uči stara mudrost, da je sve sranje osim pišanja?

Mala nužda jedan, a velika dva

Masovnom akcijom krečenja i sanacijom raznih "mokrih čvorova" i WC-a u zdravstvenim objektima širom Srbije, Vučićev režim je pokazao izuzetnu spremnost za pljačke i otimačine u svim uslovima. Kako pre izbornih prevara tako i za vreme njih. Njegovu mafiju ne zanimaju stvarne potrebe građana

M. Hadžić

Mada je još prošle godine iz Ministarstva zdravlja najavljeno masovno "renoviranje" zdravstvenih ustanova u Srbiji, niko nije smeo ni da pomisli na te preko potrebne radove, sve dok Aleksandar Vučić 24. februara 2016. godine, ispred Doma zdravlja u Kušiljevu kod Svilajnca, nije svečano rekao: "Možete početi!".

Stanje u lokalnim bolnicama, ambulantama, domovima zdravlja i zdravstvenim centrima je takvo, da ove "institucije" više liče na sanitetske šatore sa bojnih polja iz Prvog svetskog rata, nego na savremene zdravstvene ustanove. Ali, čak i takvo stanje, Vučićev režim je iskoristio za pranje para, prevare i nameštanje poslova, prijateljima, kumovima, rodbini, članovima Srpske napredne stranke...Danas u Srbiji nema nijedne zdravstvene ustanove u kojoj nije potrebno kompletna rekonstrukcija i gde su sumorne slike nedostojne i pacijenata i lekara u ovom veku. Te svakome poznate činjenice, bile su glavna inicijacija za pokretanje još jedne akcije masovne pljačke, preko izvođenja delimičnih ili samo površnih radova u oronulim zdravstvenim ustanovama. Ali, u duhu naprednjačke matematike, cena takvih "radova" je takva da često prevazilazi predračunsku vrednost novih objekata!

Nadajući se valjda da će dobiti neki dinar više za ustanovu u kojoj radi, pomoćnik direktora Opšte bolnice u Loznici Zoran Kovačević, požalio se lokalnim medijima da je ispred Internog odeljenja ovdašnje bolnice, stanje najteže: "...Fasade, stolarija, krovovi sve je jako loše i manje više takvo je stanje većine objekata".

Jedna od najpoznatijih prevara ovog tipa, najbolje se vidi i na slučaju dugogodišnjeg pokušaja izgradnje novog doma zdravlja u beogradskom naselju Labudovo brdo, koje decenijama već ima "namenski prostor" umesto pravog doma zdravlja. Naime, zbog izuzetno loših uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti u postojećem objektu u ulici 11. Krajiške divizije, Sekretarijat za zdravstvo grada Beograda, je planirao izgradnju novog objekta zdravstvene stanice. Tako je formirana građevinska parcela i izvršena konverzija zemljišta u korist grada Beograda a Sekretarijat za zdravstvo je sredstvima iz budžeta još 2012. godinu finansirao izradu idejnog rešenja, glavnog projekta i kontrolu tehničke dokumentacije. Do početka radova trebalo bi da budu obezbeđeni svi potrebni preduslovi, a pre svega građevinska dozvola. Onda je sve stalo. Vučićevi maheri su se 2014. godine konačno dosetili: uradiće pljačku tako što će "projekat" vredeti nekoliko miliona evra (što veća investicija, to veće provizije). Planirano je da objekat bude ukupne površine 2.100 kvadratnih metara sa spratom, potkrovljem, prizemljem...Protokolom o realizaciji projekata koji su potpisali Sekretarijat za zdravstvo i Agencija za investicije i stanovanje planirano je da se u izgradnju novog objekta na Labudovom brdu. Određena je i suma od 130 miliona, a u 2015. još dodatnih 120 miliona dinara. Onda su, planirajući izbornu 2016. godinu, odlučili da stvari "malo razvuku". Da sve bude sporije, skuplje ali za njih korisnije. Otimačina još traje. Podizvođači rade i za sebe i za režim koji im je dao posao u ruke da ga nikad ne završe.

Ovakav scenario spremljen je i za gradsku bolnicu u opštini Zvezdara, gde ništa nije rađeno još od sedamdesetih godina prošlog veka. U toj zgradi, uzred valja napomenuti, nalazi se najveće odeljenje gerijatrije na Balkanu, ali i ginekologija sa porodilištem u kojem se godišnje rodi u proseku oko 2. 500 beba. Umesto temeljnog sređivanje, tako strateški važnog objekta, Vučićevi perači para smislili su nešto drugo. Određeno je 16 miliona dinara za sređivanje kanalizacionih cevi, sa pratećim sanitarnim čvorovima (opet klozeti, lavaboi i slično). Nije teško pogoditi da će režimski "majstori" barem pola od ove sume staviti sebi u džep. Ali, ko će za polovinu preostalih para da sređuje ulaze, holove, čekaonice i ambulantne?

Na talasu "renoviranja", nešto slično se dešava i u Ćupriji gde lokalnu Opštu bolnicu čini više zgrada paviljonskog tipa, od kojih su pojedine građene pre više od 100 godina. Očigledno se plašeći režimskih doušnika, nedavno se Slobodan Gajić, direktor ove zdravstvene ustanove, pohvalio da je sproveden program za sanaciju mokrih čvorova i krečenja bolničkih prostorija, pa je optimistički izjavio: "...Mi smo 14. decembra (prošle godine, prim. red.) potpisali ugovor o izvođenju radova, očekujemo da ti radovi uskoro krenu". To "uskoro" je stiglo. Ali, krečenje i "sanacija klozeta", u zgradi koja je starija od sto godina, neće pomoći nikome: ni lekarima ni pacijentima. Bitno je da su pare i za ovaj posao "legle" na ruke Vučićevih agitatora.

Da bi njen glas nekako stigao do Vođinih ušiju, javnosti se pohvalila i direktorka "KBC Bežanijska kosa" Marija Zdravković izjavom: "...Mi smo upravo završili zamenu prozora na bolesničkim sobama u našoj bolnici, i to u rekordnom vremenu zahvaljujući gradu ministarstvu ali i upravi za izvršenju zatvorskih sankcija uspeli smo da realizujemo i donaciju u krečenju a da pacijneti ne trpe". Neko se, dakle, setio da naplati punu cenu radova i da umesto svojih radnika izvede zatvorenike iz srpskih robijašnica, da besplatno obave krečenje i druge radove!

Kad je odlazeći ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio da počinje renoviranje 164 zdravstvene ustanove i pomenuo cifru od skoro milijardu dinara, posebno je naglasio da su to sredstva "iz budžetske rezerve koja moraju da se iskoriste do kraja godine". Dakle, brzi i površni radovi, brza zarada, brzo bekstvo sa mesta otimačine! Tako se krade u naprednjačkoj Srbiji!

Dugo očekivani Dom zdravlja u Surčinu trebao je već da se koristi punim kapacitetom, ali on još nema upotrebnu dozvolu. Sekretarijat za zdravstvo Beograda toliko je opsednut "renoviranjem" sanacijama i adaptacijama domova zdravlja, da nema vremena da se bavi skoro završenim novim objektima. Jer tu nema para. Nema provizija. I nije "u skladu sa opredeljenim sredstvima u gradskoj kasi".

Kolika je sprdnja na sceni sa raznim adaptacijama, renoviranjem i slično, pokazuje i nedavna izjava Vere Dražić, sekretarke za zdravstvo, koja se potrudila da objasni kako je završena sanacija potpornog zida objekta zdravstvene stanice u Vrčinu, koji pripada Domu zdravlja Grocka, te da s u toku i radovi na zameni stolarije u ogranku "Šumice" voždovačkog doma zdravlja. I klozeta, naravno!

Još nije poznato ni koliko će para biti utrošeno na zamene kanalizacione, vodovodne mreže, mreže grejanja i ventila u Zemunskim zdravstvenim objektima, niti koliko će koštati zamena dotrajalih WC-a. U Lazarevcu su najavili izgradnju takozvane kišne kanalizacije kod službe fizikalne medicine, pa su tamo očekivali da Vučić dođe i svečano otvori "govnaru", ali se nije pojavio u zakazano vreme.

Lopovska družina gradonačelnika Beograda Siniše Malog, dosetila se genijalne ideje za pranje para pa je pribegla "...investicionom održavanju podova i adaptacija info-pulta" u centralnom objektu planirano je u Domu zdravlja Palilula! Zaposleni u ovoj ustanovi sprdaju se sa ovim "projektom", mada i oni plaćaju ovaj cirkus.

Dogradnja još jednog sprata u ogranku Doma zdravlja Novi Beograd u ulici Goce Delčeva, takođe je pitanje daleke budućnosti, mada je ovde reč o zdravstvenoj ustanovi koja opslužuje jednu od dve najveće opštine u Srbiji. Kažu upućeni, ovaj objekat još nije stavljena na listu prioriteta "za izradu finansijskog plana" (ne zna se još ko će pare da uzme), jer je u pitanju posao od koga Vučićevi prijatelji mogu da stave još neki milion u džep.

Konačno, slika ove režimske prevare je jasna kao dan: kad su zdravstveni objekti u pitanju, velikih, pravih investicija i rekonstrukcija nema, a nisu ni u planu. Lov u mutnom podrazumeva kratke rokove i brzu potrošnju sredstava. Koliko je para do sada otišlo na "sanaciju" 164 zdravstvene ustanove, šta će sve do kraja godine biti potrošeno, ko se već obogatio zamenjujući stare na nove klozete?

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane