Natrag

Na nišanu

Na koji način Vučić namerava da nastavi gaženje Srbije

Sluga Vučić i njegovo pravo

Poslednji čin Vučićeve vladavine, privremeno je produžen. Vreme do krajnjeg roka za formiranje vlade, šizoidni mandatar koristi kako bi svakodnevnim televizijskim prenosima njegovih cirkusa, pridobio još neku zabludelu ovcu. Ali, kao i svaki neuki čobanin, i on je zaseo u letnju hladovinu i čeka šta mu je sudbina namenila. Poverioci mu spremaju omču, a Evropska unija i SAD su ga izolovali. Rusima nije potreban, a Arapi ga zaobilaze. Ostaje mu samo još rasprodaja poslednjih velikih državnih preduzeća i brisanje Kosova i Metohije iz Ustava. Posle toga, doći će strani protektori i ukinuti ga kao da nikada nije ni postojao. Pre toga Srbija će biti zgažena, i neće nas biti, ako ga sami ne oteramo

Nikola Vlahović

Srpski diktator, mandatar za sastav nove vlade, pokušava da kupi vreme, pripremajući građane Srbije za nesreću koju planira da im nanese. Istovremeno, Vučić uz pomoć opljačkanog novca i vrova policije kupuje srpsku opoziciju i uklanja mogućnost parlamentarne blokade njegovih zlodela. Sa pozicije neprikosnovenog Vođe, tokom prethodnog mandata, dao je velika obećanja zapadnim silama. Došao je trenutak kad Zapad od njega očekuju brzu realizaciju tih obećanja. Od njega se zahteva da u najkraćem roku i što efikasnije potpuno slomi ostatke srpskog privrednog potencijala, da proda Elektroprivredu Srbije (EPS), Telekom, Železnice Srbije, Aerodrom Beograd, termoelektrane, hidroelektrane, najkvalitetnije poljoprivredno zemljište, pa čak i izvore pijaće vode, šume, rude i sve do poslednjeg državnog resursa.

Cilj je da tako osakaćena Srbija nestane kao državni i politički faktor na ovom delu Balkana, a da ono što eventualno ostane od nje, bude mala i sirota kolonija, zgodna za obuku diplomatskog ološa, za transfer prljavog novca i još prljavijih tehnologija, za odlaganje nuklearnog otpada, izvoz najgoreg prehrambenog otpada, eksperimentalnih lekova ali i kao prostor za lagerovanje islamskih imigranata i lažnih azilanata...

To je ono što Vučić sprema Srbiji, a na čemu insistiraju njegovi zapadni inspiratori.

Početkom ovog meseca, upitan da komentariše oštru kritiku na račun EPS-a, koju je uputio predstavnik Svetske banke, Toni Verhijen (koji je rako da je EPS "bez hitnih rezova tempirana bomba"), Vučić je hladnokrvno kazao: "Više verujem Svetskoj banci nego EPS-u"! Dakle, da ne veruje ljudima koje je on lično postavio na čelo ove najveće, najprofitabilnije i najvažnije državne kompanije! Ne veruje čak ni slugi pokornom, vlasniku pečenjare iz Obrenovca, Miloradu Grčiću, koga je on lično "izvadio iz ćumura" (sa mesta direktora Kolubare) i "prikopčao na struju" (doveo na mesto direktora EPS-a).

Nikome Vučić ne veruje, osim svom banditskom instiktu koji ga vodi u veleizdajničke akcije. Da je to i zaista tako, potvrđuje i njegovo "Psimo o namerama" koje je početkom prošle godine poslao direktorki Svetske banke, Kristini Lagard, u kome je odgovorio na njen nalog (a uz saglasnost i razumevanje MMF), da Vlada Srbije podeli JP "Železnice Srbije" na četiri preduzeća i otpusti čak 11 hiljada radnika. U "Pismu o namerama", on precizira da će "Železnice Srbije" biti likvidirane i u kom roku. U međuvremeno, najveći deo tog posla je već obavljen.

Kupujući vreme i odlažući formiranje nove vlade, diktator se bahato našalio sa građanima, pa je 5. jula ove godine, njegov dnevni bilten "Politika" objavio informaciju da će dva javna preduzeća (Telekom Srbija i Infostan), otpisati stara dugovanja za više od 600 hiljada građana. Već sutradan, takođe u "Politici", vest je brutalno demantovana!

Nepunih 24 sata nakon ove (dez)informacije, na sva zvona je objavljeno kako država oprašta čak milijardu evra starog (i novog) duga za Rudarsko-topioničarski basen Bor (RTB), a omiljeni Vučićev džeparoš, direktor ovog giganta, bahati i debelo kriminalizovani Blagoje Spaskovski, odmah je dao izjavu, gde između ostalog kaže: "...Odlično! Sad će nam porasti kreditni rejting, moći ćemo da dobijamo jeftine kredite!". Dakle, juriš u novu milijardu zaduživanja i pljačke državnog budžeta! Diktator je odmah stao iza svoga džeparoša, pa je naglasio da oproštena milijarda evra "neće pasti ne teret građana"! A, na čiji će onda?

Sedam miliona mučenika koje ovaj manijak drži u zastrašujućem socijalnom, mentalnom, informativnom i ekonomskom ropstvu, već je od svoje sirotinje platilo dug za RTB Bor, a novi mu se već sprema. Na grbaču naroda, za četiri godine Vučićevog divljanja, sručio se i takozvani javni dug "težak" 24 milijarde evra, a spoljni čak oko 30 milijardi evra, dakle, uveliko preko 80 odsto bruto društvenog proizvoda! Ali, diktator tvrdi nešto sasvim drugo, da nam bruto društveni proizvod raste, jer u njega računa i novac od skupih kredita koje sumanuto uzima! Ovaj poludeli čovek koji sasvim sigurno Srbiju vodi u propast, formirao je tako ogroman "riziko-fond" sa kojim on lično upravlja. Ako "obrne" nešto od tih kredita, sve će to otići u njegove ruke i u ruke njegovog političko-kriminalnog klana, a građani će da plaćaju i glavnicu i kamatu. Ako izgubi, opet će da plate građani!

Kao i svaki krvavi diktator, i ovaj se bavi samo intrigama, političkim i fizičkim likvidacijama svojih protivnika, klevetanjem i amenstiranjem, sve po potrebi vremena i prilika. Svome sadašnjem najljućem političkom protivniku i bivšem ministru Saši Raduloviću, kad je ulazio u njegovu vladu, kao rimski papa oprostio je "grehove", rekavši: "...Znam da su to sve Dinkićeve izmišljotine koje lansira preko 'Kurira' ". Nepunih godinu i po kasnije, prilikom takozvanih konsultacija sa novim šefovima poslaničkih grupa, vikao je na Radulovića, izbezumljen: "...Marš napolje lopove, lažove!"

No, najgore se tek sprema. Vučić ima misiju da Srbija i formalno prizna postojanje lažne države Kosovo na svojoj istorijskoj i ustavnoj teritoriji. Da iz Ustava izbriše 15 odsto svoje teritorije! Da prizna da se odriče preko 60 odsto državne, društvene i privatne imovine koja tamo postoji, uključujući i svih prirodnih resursa neprocenjive vrednosti!

Režim Aleksandra Vučića već odavno je u evropskim i američkim medijima priznao da će srpska pokrajina Kosovo i Metohija biti izbrisana iz Ustava Republike Srbije.

Godinu dana nakon što je dao intervju američkom Vol strit džornalu (Wall Street journal), ovaj list podseća na njegove izjave i pita se zašto on i njegov ministar Vulin u Srbiji uporno ponavljaju frazu "Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova".

Početkom ovog leta, američki Vol strit džornal (Wall Street journal) podsetio je svoje čitaoce na intervju koji je za ovu novinu prošle godine, 8. maja, dao predsednik Vlade Srbije, Aleksandra Vučić, u kome je najavio da će doći do promene Ustava Srbije i priznanja albanske separatističke paradržavne tvorevine pod imenom Kosovo.

Naime, Wall Street journal podseća da je Vučić najavio kako će pokrenuti inicijativu za brisanje Kosova iz Ustava Srbije, "zarad evropskih integracija", pa se još dodaje da je Vučić prošle godine "pokazivao znakove" da će predložiti izmene Ustava kojima će se izbaciti odredba o Kosovu kao srpskoj pokrajini zarad sticanja članstva u Evropskoj uniji, te da je po svemu sudeći tek sada spreman da sve to i sprovede u delo.

Tako je ovaj list nanovo pokrenuo pitanje u kom trenutku će se Vučić usuditi da krene u izmene preambule Ustava u kojoj piše da je "Kosovo sastavni deo teritorije Srbije", istovremeno citirajući njegovu izjavu: "...Moramo biti iskreni sa našim ljudima" i "Moraćemo da razgovaramo o svemu sa našim partnerima iz EU", "Moraćemo o tome da pričamo sa srpskim narodom"...

Međutim, Vučić kaže da izmena Ustava neće uslediti samo zbog Kosova.Wall Street journal, posebno ističe da je Vučić dao "zadnji rok" za ustavne promene, te da je u pitanju jesen sledeće, 2017. godine, "iako je svestan da to nije popularna tema u Srbiji". List takođe podseća da je Vučić, dolazeći na vlast 2012. godini, biračima obećao da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da radi sve u interesu Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji.

Priznavanje Kosova nije formalni uslov za članstvo Srbije u EU, piše Wall Street journal, jer još uvek postoji pet zemalja EU, uključujući Španiju, koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Žalio se Vučić novinarima Wall Street journal.a na Evropsku uniju: "...Imam razočarenja, i lična, i politička kada je reč o Evropskoj uniju..." zbog čega je komentator ove novine izrazio čuđenje o naporima srpskog premijera oko pridruživanja EU.

Mada mu to niko nije tražio, Vučić se javno kajao u prošlogodišnjem intervjuu koji je dao Wall Street journal.u, a na koji ova novina sada podseća. Naime, Vučić govori o "pogubnosti" međunacionalne mržnje, pa kaže: "...Video sam posledice tog puta. Znam kako takvo stanje svesti može da funkcioniše. Znam kakav sam bio pre 20 godina. Moramo da očuvamo mir. Još jedna greška značila bi da gubimo sve..."

Vučić je nedavno, na RTS-u rekao da "nikada neće izjaviti da priprema brisanje Kosova iz preambule Ustava".

Srpska javnost javnost je već naviknuta da Vučić jedno priča u Srbiji, a drugo u inostranstvu.

I kao što je u jednom jedinom trenutku uspeo da se pretvori iz Radikala i pro-evropskog naprednjaka, tako sa lakoćom, čim pređe granice Srbije, govori sve suprotno onome što govori domaćoj javnosti. Dok u stranim medijima izjavljuje kako će Srbija obrisati Kosovo iz Ustava, u Srbiji tvrdi da to nikada neće učiniti. Ali, to je samo vrh ledenog brega, tek mali simptom velikog zla koje se sa njegovim drugim premijerskim mandatom pojavljuje.

Vučić je već uspeo da skoro sve parlamentarne stranke stavi u svoju službu, ali kad na red dođe pkušaj promene ustava i priznavanje albanske države na Kosovu i Metohiji, sasvim je sigurno da će protiv toga glasati Demokratska stranka Srbije, Srpska radikalna stranka, ali i deo poslanika Srpske napredne stranke koji se sa takvom idejom nikada neće pomiriti. To će otvoriti sukob unutar, na prvi pogled, monolitne vladajuće stranke.

Vučićeve lažne ekonomske reforme, osporavaće poslanici stranke Saše Radulovića i pojedini poslanici Demokratske stranke.

Pitanje je, međutim, da li Vučić uopšte ima kapaciteta da sprovede u delo svoje sumanute ideje. Naime, treba podsetiti i na činjinicu da je u Srbiji prosečna plata 300 evra, a da je stopa nezaposlenosti najveća na evropskom kontinentu. Nijedna institucija sistema ne funkcioniše, a Vođa nema novca kojim bi plaćao lekare, policiju, vojsku i prosvetne radnike, dakle, one neuralgične profesije bez kojih nijedna država ne može da funkcioniše. Istovremeno, apetiti njegove kriminalne družine biće sve veći kao i njihova potreba za pljačkom državnih dobara i budžetskih para.

Sa druge strane, Vučić je, poslujući sa biznismenima iz raznih zemalja, mnogima poremetio planove. Njegova "prijateljska i poslovna bliskost" sa pojedinim arapskim šeicima, širenje njihovih interesa na ovaj deo Balkana preko Vučićevih "otvorenih vrata", Srbija je postala za celu Evropsku uniju "remetilački faktor".

Aleksandar Vučić je dao velika obećanja ruskoj i kineskoj vladi i njihovim kompanijama, potpisao je brojne strateške sporazume u čiju realizaciju je uključen i veliki broj njegovih saradnika, uključujući tu i srpskog predsednika, izigravajući ih, kako bi pred Zapadom mogao reći "...Ako me vi ne podržite, evo, ja imam saveznika!".

Podsećamo, da je Vučić i kod britanske vlade i njene elite stekao imidž ogavnog tipa. Primetno je da njegova lažna obećanja i slatkorečivost koju deli po inostranstvu, nemaju više nikakvog značaja. Srbija je toliko izmučena, razorena, da niko iz inostranstva ne želi da prihvati odgovornost za propast ove balkanske zemlje. To može da odluči sudbinu Aleksandra Vučića.

Konačno, Vučić je svakodnevnim besramnim lažima, stvorio duboku sumnju kod svakog građanina, u ono što govori i što radi. A, novca za održavanje socijalnog mira, više nema. Niti mu ko više veruje, niti kome više treba. Kad bude obavio ono što se od njega očekuje, kad rasproda što je preostalo od Srbije, strani protektori će ga ukloniti i potom proglasiti glavnim i jedinim krivcem za strašnu ekonomsku, političku i svaku drugu propast u ovoj zemlji.

Na taj način, "personalizacijom" krivice, Zapad će izbrisati svoju odgovornost za zlo koje je ovaj diktator naneo građanima ove zemlje. Ali, iz istorije niko neće izbrisati sećanje na kratku vladavinu i veliko zlo koje je ovaj nesrećni ludak doneo sa sobom u kabinet predsednika vlade.

A 1. Patke plivaju, Vučić se davi!

Koliko dugo Vučić odlaže formiranje vlade, toliko dugo i traje akcija "Ne davimo Beograd". Naime, Vučić je pod pritiskom obećao da će kazniti i uhapsiti naredbodavce i organizatore rušenje zgrada u beogradskom naselju Savamala (25. aprila ove godine), međutim, on nema snage da uhapsi gradonačelnika Beograda Sinišu Malog, Gorana Vesića, menadžera grada, i načelnika Policijske uprave Beograda Veselina Milića i načelnika Komunalne policije Nikolu Ristića. Što više vreme prolazi, Vučić je u težoj poziciji, jer protesti građana koji su legitimni, dobijaće na snazi.

Režim otvoreno optužuje američku administraciju da stoji iza akcija građana i isticanja "žute patke" kao simbola. Primetno je da se Vučić plaši razvoja događaja, ali da nema rešenja. Skeptici smatraju da na ovaj način, američka administracija tera Vučića da krene u samoubilačku akciju rasprodaje preostale imovine, otpuštanje radnika i nasilje nad građanima. Ipak, izvesno je da će "supa od žutih patki" koja mu je pripremljena, biti za Vučića smrtonosna...Centri moći kojima se Vučić zamerio u SAD-u, imaju jake motive i mogućnosti da ga sruše, dok zvanična američka administracija nema neki poseban interes da ga zaštiti.

Glosa

ČUDO U NEMANJINOJ 11: Vučić pretvorio hleb i parizer u sendvič! Slepi prohodali, gluvi progledali, sakati progovorili! Vučić je primio 86 građana 8. jula, svakom poklonivši 6 minuta, a navodno za 32. je odmah rešio njihove probleme! (Vila Raviojla)

Na koji način Rusija pomaže Srbiji?

A od Putina - Babakov

Srpski diktator Aleksandar Vučić sastao se 26. maja ove godine u Moskvi, nenajavljeno, sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Sastanak je urpriličio Aleksandar Mihajilovič Babakov, izaslanik ruskog predsednika, koji je zadužen za ''Ruse u dijaspori''. Tom prilikom Vučić je svašta obećao Vladimiru Vladimiroviču, između ostalog i da će Vladu sastaviti do 16. juna ove godine!Naravno, i Putin je znao da Vučić laže, ali mu je trebalo da ruskoj javnosti pokaže da misli o slovenskoj braći. A da misli o Rusima, sigurno je da ne bi dozvolio da NATO alijansa dođe na granice Rusije i da zlokobno preti.

Portparolka Ministarstva Ruske Federacije Marija Zaharova izjavila je 6. jula da '' iza protesta u Beogradu stoji Amerika. Mitinzi su upereni protiv rukovodstva Srbije, dakle jedne suverene države...'' naglasila je gospođa Zaharov. Srbija, pa suverena država!?

Kakav je stav Kremlja po pitanju Balkana i Srbije, i odnosa prema ''partnerima iz Sjedinjenih Država'' lako je zaključiti, ako nam Kremlj šalje Babakova da nas spašava.

Prenosimo tekst iz Magazina Tabloid, iz broja 274 objavljenog 20. decembra 2012. godine. Verovali smo da je Kremlj u zabludi po pitanju uloge Babakova, zaduženog za Srbiju.

Tekst, čini nam se, pruža odgovore na sva pitanja o rusko-srpskim odnosima

......

Zalazak političke karijera „glavnog sponzora" Pravedne Rusije, finansijera Ivice Dačića i Srpske napredne stranke

Kremlj Babakovu ne veruje

Srpski premijer Ivica Dačić često je viđan u društvu poslanika ruske Dume Aleksandra Mihailoviča Babakova, koji je čest gost u Beogradu. Upućeni tvrde da je u Moskvi sa gospodinom Babakovim, Ivica Dačić ugovarao koaliciju sa SNS-om, sa sadašnjim ministrom Milanom Bačevićem. Finansijski sponzor bio je deputat i biznismen Babakov. Dakle, srpski biznismeni i političari lako su našli jezik sa gospodinom Babakovim, sebi sličnim.Ko je ovaj čovek, na koga Kremlj gleda ispod oka, a njegovu aktivnost budno prate spec službe. Da li je zbog toga Ivica Dačić naprečac postao evropejac, a Rusija mu se čini dalekom i nestvarnom? Gospodin Babakov često se viđa sa Krilom Kravčenkom, direktorom NIS-a, a u cilju zajedničkih poslova u energetici, da isporiči Srbji struju iz Ukrajine...

Milovan Brkić

U rukovodstvu partije Pravedna Rusija dešavaju se ozbiljne promene. Na zasedanjima Dume, u klupama poslaničkog kluba Pravedne Rusije ne pojavljuje se istaknuti član, a nekada i rukovodilac, Aleksandar Babakov. Priča se da su ovog deputata-biznismena kojeg su mediji nazivali i „tajnim novčanikom" Pravedne Rusije, sklonili iz svih poluga vlasti partije, zbog neuspeha na martovskim izborima za parlamente Karačaevo-Čerkezije i Tatarstana. I dani njegovog boravka u Dumi su odbrojani. Iako je on prošle godine napustio Pravednu rusiju i priključio se vladajucoj stranci Jedinstvena Rusija, koja podržava Putina. Znači, i sada je poslanik od obe partije! Osim toga, početkom 2000. godine imao je izraelski pasoš, sem ruskog. Opšti zaključak - u isto vreme i politčar i vlasnik kompanjia (izgleda stoji iza nijh), bio je građanin dve države, što je suprotno zakonodavstvu Ruske Federacije. I takav tip dolzi pomagati Srbiji!

Zalazak političke karijere Babakova počeo je još 2007. godine. Tokom poslednjih izbora za Dumu, nije uključen u prvu trojku Pravedne Rusije, niti je predvodio voronješki spisak deputata opozicije, navodno zbog male popularnosti među narodom.

Ova formulacija se pokazala kao najmanje uvredljiva za Babakova. On je navodno počeo da propušta neke finansijske obaveze, što je dovelo do besparice u regionalnim podružnicama Pravedne Rusije i do skromnih rezultata na poslednjim izborima na različitim nivoima. Posle izbora za Državnu dumu petog saziva, Babakov je postao jedan od devet potpredesenika Donjeg doma parlamenta, ali je bio lišen ključne dužnosti šefa poslaničkog kluba Pravedne Rusije u Dumi.

Zanimljivo je da se, kada je tokom izbora za Dumu 2007. godine Aleksandar Babakov bio dužan da objavi koliko zarađuje, neočekivano ispostavilo da je onaj koga su nazivali „glavnim sponzorom" Pravedne Rusije, bedan kao crkveni miš.

Tokom 2006. godine, Babakov je zaradio svega 1,2 miliona rubalja. On, zvanično, nema ni stan, ni imovinu nad zemljištem, čak ni automobil. Na računima u ruskim bankama ima oko 150 hiljada rubalja. Istina, imao je akcije u tri preduzeća. Uz to, prema navodima ukrajinskog časopisa Fokus, ruski deputat i suvlasnik holandske kompanije VS Energy, Aleksandar Babakov, nalazi se na 36. mestu na listi sto najbogatijih ljudi u Ukrajini. Njegova imovina tada se procenjivala na 520 miliona dolara.

Dijagnoza: politički nepouzdan

Jednom prilikom u intervjuu koji je dao A. Prohanovu za novine Sutra (Zavtra), Babakov je otvoreno priznao: „Imao sam sreće. Politika i biznis su kod mene srećno podeljeni - geografski. Moji i poslovi mojih najbližih partnera odvijaju se u drugoj državi, doduše ne potpuno mirnoj. U Ukrajini. Zato moj opozicioni status u Rusiji ne privlači povećanu pažnju na moj biznis." Pogrešio je Aleksandar Mihajlovič.

U Kremlju dugo i pažljivo prate njegove „premete" u ukrajinskom biznisu i politici.

Prvu ozbiljnu štetu reputaciji Babakova nanela je činjenica neočekivanog isticanja simpatija prema „naradnžastima".

Kada se Marat Geljman, zemljak i prijatelj Babakova, autor projekta Domovina, povukao iz izborne kampanje Janukoviča u njenoj poslednjoj etapi i izjavio na ruskoj televiziji kako je on besperspektivan kao kandidat za predsednika, Babakov, kojeg je Državna duma imenovala za posmatrača na tim izborima, pojavio se na televiziji sa narandžastim šalom, ruku pod ruku sa bratom predsednika Pjotrom Juščenkom.

Babakova su odmah podsetili na to da su ključni uslovi tendera za kupovinu svih mnogobrojnih ukrajinskih elektroenergetskih kompanija doneti u vreme kada je Juščenko bio premijer, te da je, po mišljenu javnosti, sadašnji predsednik Ukrajine dao velike koncesije novim kupcima.

Babakova su čak prozvali „jednim od glavnih sponzora" narandžaste revolucije u Ukrajini, a javnost se setila da je Pjotr Juščenko, stariji brat predsednika Ukrajine, bio na čelu Babakovljeve Prve investicione banke.

Naravno, činjenica da se Babakovljev biznis nalazi u inostranstvu imala je svoju ulogu u blagom rešenju i ovog skandala. Da je biznis vodio u Rusiji, Babakov bi bio primerno kažnjen. A ovako su se ograničili na sitnice: dali su mu probni period. Ali ne i popust.

Zato je Babakov morao da raskine svoj uspešni politički projekat (sa Geljmanom), partiju Domovina, prognavši iz nje Dmitrija Rogozina. Navodno zbog dugova. A zatim ju je pridružio Pravednoj Rusiji u zamenu za fotelju u Državnoj dumi i obavezu finansiranja nove partije.

Tajni biznis

Babakov uporno odriče da mu je ostao bilo kakav biznis u Rusiji. Ali, kompanija Orgmarker koja danas upravlja tržnim centrom u Lužnikama, račun ima ne u bilo kojoj već u Tempbanci čiji osnivač je u svoje vreme bio Babakov. A, Oleg Zavaljujev, rukovodilac privatnog preduzeća za obezbeđenje Garant koje je poslednjih godina čuvalo red (čitaj - skupljalo danak od zakupaca tezgi) u ovom tržnom centru (do skandaloznog incidenta sa prebijanjem generala Federalne migracione službe Rusije), uključen je u voronješku listu kandidata za izbore Pravedne Rusije na poslednjim izborima za Dumu. Valja istaći da se na vrhu ove liste nalazi sam Aleksandar Babakov, koji je lično odlučivao ko može, a ko ne može da uđe na tu listu.

Ne deluju li u Lužnikama bivše finansijske šeme, one koje je ustanovio tandem Babakov- Kuročkin još poletnih devedesetih? I ko danas stoji iza njih? U Moskvi, kako i pre, tako i sada, nema nikakve zvanične informacije o parametrima i ekonomskom stanju tržnog centra.

Da li će još dugo Babakov kombinovati sumnjivi biznis u Ukrajini sa legalnom propredsedničkom političkom delatnošću u Rusiji, gde je borba za čistotu redova postala posebno aktuelna? Postavlja se pitanje, da li više koristi ili štete Pravedna Rusija ima od čoveka sa takvom reputacijom u svojim redovima?

Grupa Lužniki

U Ukrajini je grupa Lužniki jedno vreme bila poznata kao slovačka grupa koja se preko VS Energy International N. V. bavila kupovinom imovine nekoliko energetskih kompanija. U Moskvi ovu grupu znaju kao „lužansku" ili „izmailovsku" i pre svega je dovode u vezu sa Aleksandrom Babakovim, rukovodiocem cele grupe, koja kontroliše sajmove u Moskvi (Lužniki i sportski komleks CSKA).

Takođe, ova grupa je povezana sa stručnjacima švajcarske korporacije Iwenta SA. Korporaciju Iwenta SA (Švajcarska, kanton Cirih), u Ukrajini zastupa OAO (Ukrajinska inovativno-finansijska kompanija). Među investicionim projektima grupe su privatizacija energetskih kompanija putem VS Energy International N. V., lanac hotela Premijer palas, hotel Dnjepar, hotelski kompleks na Krimu. Delokrug rada: energetika, trgovina, hotelske usluge...

Herson energetska kompanija PAO (0)

Kompanija snabdeva potrošače električnom energijom po regularnoj tarifi, bavi se prenosom električne energije lokalnim elektroenergetskim mrežama. Takođe se bavi projektovanjem, izgradnjom, proširenjem, rekonstrukcijom, tehničkim opremanjem i kapitalnim remontom elektro mreže, ostvaruje računovodstveni nadzor, tehničko održavanje elektro ustanova i elektro mreže potrošača i potrošnje električne energije.

Odesa energetska kompanija, OAO (1)

Radi na teritoriji Odeske oblasti. Predmet delatnosti kompanije je prenos i snabdevanje električnom energijom po regularnoj tarifi.

Kirovska energetska kompanija, OAO (0)

Osnovni vid delatnosti je proizvodnja, prenos i snabdevanje električnom energijom.

Žitomir energetska kompanija, PAO (2)

Bavi se snabdevanjem električnom energijom po regularnim tarifama, a takođe i prenosom električne energije lokalnim mrežama.

Krimska energetska kompanija, OAO (2)

Osnovni vidovi delatnosti su prenos i snabdevanje električnom energijom potrošačima na Krimu prema uslovima koji su zaključeni dogovorima o tarifama koji se regulišu na osnovu postojećeg zakonodavstva o uslovima funkcionisanja jedinstvenog energetskog sistema Ukrajine.

Hmeljnicki energetska kompanija, PAO (2)

Glavni cilj ove kompanije je prenos i snabdevanje električnom energijom potrošača Hmeljnicke oblasti prema uslovima dogovora o tarifama koji se regulišu na osnovu postojećeg zakonodavstva o uslovima funkcionisanja jedinstvenog energetskog sistema Ukrajine.

7. 5. 2012.

Ahmetov je platio državi za kupovinu Krimske energetske kompanije

Najveći privatni vertikalno integrisan energoholding Ukrajine, DTEK, platio je državi 24,3 miliona evra za 45% akcija energetske kompanije (za snabdevanje energijom) PAO Krimenergo (Simferopolj, ARK).

4. 5. 2012.

Ahmetov kupuje još jednu državnu energetsku kompaniju

Najveći privatni vertikalno integrisan energoholding Ukrajine, DTEK, pobedio je na tenderu za privatizaciju 45% akcija energo kompanije (za snabdevanje energijom) PAO Krimenergo (Simferopolj, ARK), sa cenom od 24,3 miliona evra.

15. 2. 2012.

Ukrajina je utvrdila listu za prodaju energetskih kompanija

Fond za državnu imovinu Ukrajine (FGI) utvrdio je mesečni plan za svaki objekt, za prodaju državnog paketa akcija kompanija za proizvodnju i snabdevanje električnom energijom.

13. 2. 2012.

50% Zakarpatske energetske kompanije prodato je za 13,29 miliona evra.

Energetska Ukrajina TV (deo Žitomir energetske kompanije) pobedila je na konkursu za prodaju 50% akcija oblasne kompanije za snabdevanje električnom energijom Zakarpatske energetske kompanije po ceni od 13,29 miliona evra.

29. 8. 2011.

Privat, Finansije i kredit, DTEK zainteresovani za privatizaciju ukrajinskog elektroenergetskog sistema

Među ukrajinskim finansijsko-industrijskim grupama za privatizaciju eletroenergetskog sistema, u prvom redu su zainteresovani energoholding DTEK, grupa Privat, Energetski standard, grupa Finansije i kredit i VS Energy.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane