Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Poljoprivreda

Bitka dvojice Vođinih "miljenika", za prevlast u Ministarstvu poljoprivrede

Ko to tamo ministruje?

Zahvaljujući činjenici što su kriminalne strukture u okrilju vladajuće stranke potpuno preuzele kontrolu nad proizvodnjom, uvozom i izvozom hrane, Ministarstvom poljoprivrede i Upravom za veterinu, godinama već haraju plaćeni lobisti stranih kompanija. Vučićevu vladavinu ovim resorom obeležio je državni sekretar Danilo Golubović, koga je novi ministar Branislav Nedimović smenio. Ali, sadašnji Vučićev savetnik, bivši ministar poljoprivrede, Dragan Glamočić, očito je za njega nepremostiva prepreka. U senci aktuelne bitke Saveza pčelarskih organizacija Srbije za pravo da šalju inspektore u kontrolu kod proizvođača meda, na scenu je izašlo pitanje: hoće li Glamočić zapravo biti "siva eminencija", iznad Nedimovića.

Vuk Stanić

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), Rodoljub Živadinović, izbačen je sa sastanka iz kabineta Ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, nakon što je tražio da se njegovom udruženju delegira nadležnost da šalje poljoprivredne inspektore u kontrolu kod proizvođača meda. Ministar Nedimović je prethodno iz Ministarstva otpustio i državnog sekretara Danila Golubovića, koji je godinama važio za sivu eminenciju tog Ministarstva. Godinama se pričalo da ministri dolaze i odlaze, a da Danilo Golubović ostaje i da je on nesmenjiv. Nedimović je to promenio.

Bivšeg ministra Gorana Kneževića, zadirkivali su da je on ministar u Ministarstvu kod Danila Golubovića, a na isti način su se rugali i bivšoj ministarki Snežani Bogosavljević Bošković.

Takve priče nisu pričane za bivšeg ministra Dragana Glamočića, koji je još uvek savetnik za poljoprivredu predsednika Vlade Aleksandra Vučića. Glamočić je deo iste ekipe kao Golubović i Sanja Čelebićani. Čelebićaninova je takođe sklonjena iz Ministarstva, ona je napustila državu i trenutno živi u Sarajevu. Odlučujuću ulogu u smeni Golubovića i Čelebićaninove imali su tekstovi koji su objavljivani u Magazinu Tabloid proteklih godina. Bilo je reči o tome da Ministarstvo ne preduzima ništa da se spreči organizovano trovanje naroda hranom, dok se pojedini službenici Ministarstva zajedno sa tajkunima bogate na takvoj narodnoj nesreći.

Ipak, Nedimović je nemoćan kada je Glamočić u pitanju i njega ne može da skloni na način kako je to učinio sa Golubovićem i Čelebićaninovom. Glamočića može da smeni samo Aleksandar Vučić. Glamočić danas sa funkcije premijerovog savetnika za poljoprivredu pokušava da ostvari uticaj na rad Ministarstva, tako da odluke koje on donese ne može da spreči ni ministar. Može se reći da je Glamočić do sada imao uspeha i da je u velikoj meri sproveo sve što je hteo po pitanju uvoza neregistrovanih vakcina za bolesti plavog jezika i nodularnog dermatitisa.

Ovim radnjama prethodilo je stvaranje ad hoc tela kojima su delegirane ingerencije da sprovode mere bez da ih prethodno odobri Uprava za veterinu ili ministar poljoprivrede. Nova Glamočićeva ideja je stvaranje "Kriznog štaba za med"!

Ideja je na neki način već zaživela tako da štab već funkcioniše pod nazivom: Operativni štab Vlade Republike Srbije za koordinaciju primene mera za suzbijanje nelegalne proizvodnje i prometa meda, preparata na bazi meda i drugih proizvoda pčela, na čelu štaba je Glamočić...

Zvanično to telo treba da se bori protiv falsifikovanog meda i pogrešnog deklarisanja, dok se oni zapravo bore protiv svih onih koji nisu članovi SPOS-a kojim rukovodi na početku teksta spomenuti Rodoljub Živadinović. Živadinović i Glamočić već sada koriste kontakte koje je Glamočić ostvario sa pojedinim inspektorima dok je bio ministar. Ti inspektori ne izvršavaju naredbe VD direktora Uprave za Veterinu, Nenada Petrovića, već se bave progonom Živadinovićeve konkurencije.

Kontrolisani subjekti kažu da ih im je nelegalnim radom inspektora koji su konstantno na vezi sa ljudima iz SPOS-a, prepolovljena proizvodnja i prodaja...Formiranjem "Kriznog štaba za med" ovakvi postupci inspektora su polu legalizovani. Ipak, Živadinović i Glamočić zamislili da se njihovom "Kriznom štabu" na raspolagnje stave inspektori pa da oni i legalno mogu da ih pošalju u kontrolu kako to i sada čine. Na taj način bi se direktoru Uprave za veterinu vezale ruke ukoliko pokuša da kazni inspektore koji su učestvovali u ovim Glamočićevim ujdurmama.

Veliki uspeh Glamočića i Živadinovića je što su oni zaista uspeli da nateraju ministra da sasluša njihove lude predloge, ali se na njihovu žalost sve završilo tako što ih je pre nego što su izneli sve detalje Ministar izbacio iz kabineta, sa obrazloženjem da ne može više da ih sluša.

-Niko neće moći da šalje inspektore u kontrolu osim Ministarstva, rekao im je učtivo na rastanku i podsetio ih da je ovo Ministarstvo uspelo da se obračuna i sa dugogodišnjim problemom Danila Golubovića i Sanje Čelebićanin.

Odmah po završetku sastanka, Živadinović je na sajtu SPOS-a objavio da je: "...Imao još jedan sastanak sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, na kome su finalizovani raniji dogovori za podršku pčelarstvu u narednom periodu, i razjašnjene i poslednje nedoumice. Utvrđeni su i poslednji detalji oko subvencija za opremu, spiska opreme koja će se subvencionirati sa najmanje 40% naredne godine, razmatrano je ukidanje minimalnog limita za nabavku pčelarske opreme ili njegovo smanjenje na minimum, mogućnost stavljanja selekcionisanih matica na spisak za subvencioniranje, operativna podrška mladim pčelarima u okviru akcije pomoći mladim poljoprivrednicima sa po 10.000 evra što ministarstvo planira u 2017. godini..."

U saopštenju ne piše da će SPOS moći da šalje veterinarske inspektore, što je dokaz da za sada Nedimović nije pristao na sulude zahteve koje su uputili Glamočić i Živadinović. Inače, na sajtu SPOS-a Živadinović je ranije pisao da članovi treba njemu da jave ako primete nelojalnu konkurenciju koja prodaje med ispod cene i da će on onda organizovati da ih poseti veterinarska inspekcija.

Rasprava se može voditi po pitanju da li inspekcija kontrolu meda radi po direktivi Glamočića i Živadinovića, ili ne rade ništa, a činjenica je da je više kontigenata meda namenjenog za izvoz vraćeno prethodnih godina iz zemalja EU, nakon što je u evropskim laboratorijma u ovom pčelinjem proizvodu iz Srbije otkriveno prisustvo antibiotika...

Svi izvoznici ovakvog meda bili su članovi SPOS-a, dok je nekoliko izvoznika koji su med pravilno deklarisali tada profitiralo jer im se izvoz udvostručio. Tada je Živadinović i objavio rat ovim proizvođačima.

Sve ovo se dešava, zbog toga što u Srbiji ne postoji adekvatna kontrola zdravstvene ispravnosti meda, pa se na domaćem tržištu u velikoj meri može naći med "obogaćen" teškim metalima i antibioticima, a koji proizvođači iz grupacije SPOS-a čak deklarišu i kao prirodni med.

Da bi med bio zdrav, mora da potiče od zdravih pčela. Međutim, zbog zaštite koju Glamočić pruža članovima SPOS-a, Uprava za veterinu ne vrši pregled i kontrolu košnica, proizvođača iz te grupacije.

Ne vrši se zdravstveno stanje pčela, kao ni da li se u slučaju bolesti pčele na odgovarajući način prskaju antibioticima i šta se dešava sa medom bolesnih pčela. U Srbiji ne postoji ni adekvatna laboratorija koja bi mogla da da precizne i pouzdane podatke o zdravstvenoj ispravnosti meda i eventualnom prisustvu antibiotika. Propisi se svodi na takozvanu "samokontrolu", a čak i kada veterinarska inspekcija posumnja u neispravnost odnosno prisustvo razgradnog produkta šećera, ali ne i prisustvo streptomicina i drugih antibiotika, u priču se prvo uključuje Živadinović koji od inspektora traži da se med ne šalje na analizu u laboratoriju, a ako inspektor ne želi da sarađuje, u igru se uključuje Vučićev Savetnik za poljoprivredu Dragan Glamočić koji onda inspektora toliko isprepada da ovome nikada više ne padne na pamet da kontroliše članove SPOS-a.

Da li će ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prihvatiti da i u budućnosti Glamočić bude veći autoritet od njega za zaposlene u Ministarstvu poljoprivrede i da on bude samo mali od palube pokazaće vreme. Takođe, vreme će pokazati i da li će on naći načina da se suprotstavi ovom Vučićevom savetniku i da li će ga poslati da se druži sa Danilom Golubovićem i Sanjom Čelebićanin.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane