Natrag

Likovi i senke

Unapređenje zločinca

major Goran Mitrović

Dana 30. decembra 2016. godine, brigadni general Predrag Bandić je ukazom predsednika Republike postavljen je za šefa Vojnog predstavništva u Misiji Srbije pri NATO alijansi. Iza ovog kratkog saopštenja Ministarstva odbrane nije pisalo ništa više. A, mogla bi debela knjiga da se napiše...

Naime, Predrag Bandić je najodgovornija ličnost u slučaju pada vojnog helihoptera, kojom prilikom je poginulo devet osoba. Javnost je skoro zaboravila 14. mart 2014. godine kada je po nalogu brigadnog generala Predraga Bandića, a na molbu ministra zdravlja Zlatibora Lončara, podignut vojni helikopter sa ciljem da preveze porodilju, čiji muž je bio u zatvoru, a otac njenog deteta muftija Muamer Zukorlić. Helikopter je po nevremenu iz Novog Pazara krenuo ka Beogradu, a pilot je, poslednjim atomima snage uspeo da letelicu spusti na heliodrom stadiona Partizana.

Ipak, dolazak helikoptera sa svitom novinara nekoliko ministara čekalo je na aerodromu Nikola Tesla. I pilotu je naređeno da krene ka aerodromu. Letelica se izgubila u magli i devetoro ljudi je smrtno stradalo.

Ova nesreća je uzbudila pilote srpske Vojske, a brigadni general Predrag Bandić je izjavio da je bez odobrenja načelnika general-majora Ranka Živaka izdao naredbu pilotu da poleti iz Novog Pazara, mada je beba mogla sanitetskim kolima da se preveze do Kliničkog centra u Kragujevcu.

Na scenu je stupio šizofreni Aleksandar Vučić koji je opravdao generala Bandića i svoje ministre, preuzevši krivicu na sebe!

Vojni disciplinski sud je potom kaznio generale Bandića i Živaka zabranom unapređenja u službi, a Više javno tužilaštvo je sve žive aktere ovog zločina oslobodilo od krivične odgovornosti. Šta je devet ljudskih života, ako to premijer Vučić odobri!

Kao prisan prijatelj Vučićevog ministra zdravlja Zlatibora Lončara, a ranije i njegovog prijatelja, pokojnog šefa takozvanog Zemunskog klana, Dušana Spasojevića, vazduhoplovni general Predrag Bandić se odlično snalazio u mutnim poslovima.

I umesto da zbog bahatosti i objektivne odgovornosti, jer je izdao protivazakonitu naredbu pilotu da podigne helihopter, koji inače nije osposobljen za transport bolesnika, bude izveden pred sud i osuđen zbog ovog teškog zločina, general Bandić je prvo unapređen, pa onda na sramotu Srbije, takav čovek je poslat da Srbiju predstavlja u NATO alijansi u Briselu.

Svakog dana srpski premijer nas sramoti svojim odlukama, jer nijedan pošten čovek nije postavljen ni za šefa mesne kancelarije.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane