Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid je pozvan

Ko se sladi ako Staklara (ne)radi?

I Cvetan u Vučićevom vrtu

Alavi srpski predsednik Aleksandar Vučić omogućio je bugarskom tajkunu sa poternice Interpola Cvetanu Vasilevu da preko kragujevačkog suda opelješi paraćinsku fabriku stakla, gradu se osveti za poraz naprednjaka na izborima, a u džep stavi 20 miliona evra, koje će mu Vasilev, preko bečke firme, uputiti na Devičanska ostrva, da Vođa plaća zaštitu svetskim moćnicima, kao što je Vasilev plaća njemu

Mersiha Hadžić

Ročište u Privrednom sudu u Kragujevcu koje je održano 19, maja za donošenje odluke o stečaju u Srpskoj fabrici stakla iz Paraćina, po predlogu Veksilum Balkan iz Čačka, odloženo je za 30. maj. Međutim, u javnost je, ipak, isplivala duboka podela u menadžmentu tog preduzeća, koja je za sada dobila svoj epilog podnošenjem krivičnih prijava. Kako saznajemo, ta podela pokazala se i u preduzeću među rukovodiocima.

Da podsetimo čitaoce, privredno društvo iz Čačka, osnovano je početkom marta, sa ulogom od 1.000 dinara. Osnivač je bečka firma u vlasništvu odbeglog bugarskog tajkuna Cvetana Vasileva, koja je potom podnela ,Privrednom sudu u Kragujevcu predlog za otvaranje stečaja nad Staklarom, zbog navodnog duga od 47 miliona evra, čiju naplatu je preuzelo čačansko privredno društvo.

Predsednik Privrednog suda u Kragujevcu Branislav Jovović prihvatio je predlog za određivanje predstečajnog postupka, a za stečajnog upravnika imenovao izvesnog Sašu Jovanovića iz Paraćina, protiv kojeg je vođen i krivični postupak.

- Potraživanje ove kriminalne grupe nisu prošla kroz devizni promet NBS, niti su u knjigama SFS (Srpska fabrika stakla). Ja samo hoću da Staklari neko ne otme 47 miliona evra, jer ne postoji ni jedan osnov za to. Ovo su fiktivni papiri i neko hoće nezakonitim radnjama da uzme SFS. Oni su potpisali ugovor u kome stoji da Veksilum Balkan, ako naplati 47 miliona evra kroz stečaj SFS, zadržava 15 odsto za sebe a 85 odsto uplaćuje firmi na Sejšelskim Ostrvima. Znači neko treba da opljačka fabriku za 47 miliona nepostojećeg duga. To je organizovana kriminalna grupa koja radi protiv interesa naroda i države - izjavio je predsednik Nadzornog odbora Milorad Pušica.

On tvrdi da se na sudu videlo ko hoće da brani interese radnika i države, a ko i hoće da ih pošalje na ulicu da bi uzeo pare. Pušica tvrdi da SFS ne duguje plate radnicima, porez, doprinose, nema hipoteke banaka, dok je proizvodnja unapređena za 15,7 odsto. Prethodno je ''većinski vlasnik CPR Impeks'' otkupio sve pozajmice koje je Glas industri dala SFS u visini od 71 milion evra. Pušica tvrdi da ne postoji dug SFS prema firmi u Čačku. Ne postoji u papirima bugarske države da firma Veksilum Balkan ima pozajmicu od Glas industri. Pozajmica koju je dao Glas industri je izmirena. Dug Glas industri je prošao kroz knjige SFS i Narodnu banku Srbije. To je nedvosmisleno poslato sudu u Kragujevcu. Javnost će biti šokirana kada sazna istinu - smatra Pušica

Staklara duguje za struju i gas oko 11 miliona evra, ali Pušica objašnajva da SFS ima povraćaj od Ministarstva finansija 2,5 miliona evra, kao i 11 miliona evra robe na lageru, te da će za 45 dana svi računi biti namireni.

Srpska fabrika stakla iz Paraćina podnela je krivične prijave protiv organizovane kriminalne grupe u kojoj su bivša direktorka Verica Matković i njen sin Filip, te član Nadzornog odbora Dušan Adamović, inače visoki član SNS. Krvičnu prijavu inicirali su predsednik NO Milorad Pušica i CPR Inpeks ''većinski vlasnik'' Staklare, koga u NO predstvalja Svetozar Crnogorac.

- Organizator te grupe je Verica Matković, bivša generalna direktorka SFS, a u njoj su i Dušan Adamović, član Nadzornog odbora SFS, advokati iz Beograda Filip Matković i Vojislav Ilić, zastupnik pradlagača stečaja Slobodan Spasojević i Bugarin Cvetan Vasilev, nekadašnji vlasnik Srpske fabrike stakla. Podneli smo krivičnu prijavu protiv ovih osoba, kao organizovanoj kriminalnoj grupi, republičkom Tužilaštvu za organizovani kriminal" - saopštio je punomoćnik SFS advokat Branislav Tomašev.

Oko toga da li je zahtev osnovan ili ne, sukobljavaju se dve struje u Nadzornom odboru staklare, a obe predstavljaju visoko pozicionirani članovi Srpske napredne stranke, sa očigledno različitim poslovnim interesima. Obe strane tvrde da brane interes SFS-a i zaposlenih i optužuju menadžment da radi za drugu stranu.

- Na ročištu održanom 19. maja razmenjeni su argumenti, a sud je odlučio da o njima razmisli i odluku donese za desetak dana. Ja tvrdim da je za fabriku daleko bolje da uđe u stečaj i da kroz plan reorganizacije, koji odmah potom nameravamo da podnesemo, izmiri dugovanja. Za dužnika je mnogo lošije prodavanje imovine ili plenidba, a postoji i opasnost da se zbog nagomilanih dugova isključe struja i gas, što bi zaustavilo peći. To bi bio kraj proizvodnje stakla u Paraćinu. Ako se uvede takozvani "kontrolisani stečaj", odnosno reorganizacija, isporučioci energenata ne mogu da isključe fabriku sa mreže, ona može da nastavi sa radom i da otplaćuje dugove prema usvojenom programu - kaže za Danas advokat Voja Ilić, koji zastupa predlagača, Veksilum Balkan.

Taj stav podržava i član Nadzornog odbora Dušan Adamović, inače poverenik Srpske napredne stranke za Pomoravlje.

- Stečaj bi bio spas za fabriku, jer bi omogućio da dalje radi i da pronađe strateškog partnera. Sadašnji menadžment, koji predvode članovi NO Milorad Pušica i Svetozar Crnogorac, doveo je SFS na rub propasti, a da se sa bivšom direktorkom Vericom Matković u više navrata nisam zalagao kod javnih preduzeća - snabdevača da fabriku ne isključuju zbog dugova kako bi mogla da opstane, odavno bi bila zatvorena - tvrdi Dušan Adamović i negira spekulacije da je u bliskoj rođačkoj vezi sa zastupnikom čačanskog Veksiluma, jer "čoveka nikada nije video".

Adamović odbacuje optužbe da je vršio pritisak na predsednika suda u Kragujevcu Branislava Jovovića, pozivajući se na svoju poziciju u SNS-u, kako bi što pre uveo stečaj, kao i tvrdnje da je zajedno sa bugarskim vlasnikom Cvetanom Vasilevim i advokatom Veksiluma u upravi fabrike dogovarao sadržaj dokumenta za uvođenje stečaja. Kao jedan od glavnih argumenata za takvu meru navodi se šestomesečna blokada žiro računa, koju su za ukupan iznos od 625,6 miliona dinara stavile Poštanska štedionica, Inteza, Rajfajzen i OTP banka.

Milorad Pušica, predsednik NO i član GO SNS-a, veruje da će sud odbiti predlog za stečaj, jer tvrdi da dug koji je Veksilum prijavio ne postoji.

- Fabrika zaista može da radi, to smo dokazali jer smo u prethodne dve godine isplaćivali realan dug od 71 miliona evra prema Glas industri. Zbog toga SFS sada ima probleme sa likvidnošću, ali je ukupno dugovanje smanjeno. Međutim, potraživanje koje se sada pominje ne postoji, i ja neću dozvoliti da takva fabrika za 47 miliona evra po lažnim papirima ode kriminalcima iz Bugarske i to preko firme koja u momentu podnošenja zahteva za stečaj nije imala ni otvoren račun - kaže Pušica za dnevni list Danas

Trgovac oružjem Svetozar Crnogorac i firma njegovog sina Petra CPR Impeh platili su oko pet miliona evra za pokriće urgentnih dugova Staklare, da ne ode u stečaj, ali ni on ne može biti vlasnik Staklare, tvrdi doskorašnja direktorka Staklare Verica Matković, uz napomenu da nije mogla da se meša u vlasničke odnose, koji su, očigledno neraščišćeni.

Odbegli bugarski tajkun Cvetan Vasilev slobodno se šeta Beogradom. I njegova supruga Antoaneta, za koju bugarski tužilac tvrdi da je mozak pljačke u Bugarskoj, teške preko dve milijarde evra pod zaštitom je Aleksandra Vučića i nije isporučena sudu u Sofiji.

- Sa gospodinom Vučićem se lako postižu dogovori. Zato smo nas dvojica i prijatelji - tvrdi Vasilev. On veruje da će brzo naplatiti svoj ''dug'' od Staklare.

Prijateljima je Vasilev potvrdio da će, kada ''naplati dug'', avionom predsednika Srbije otići u drugu zemlju, misleći na Urugvaj.

A 1. Ko je stvarni vlasnik?

Vlasnik staklare Cvetan Vasilev u prethodne dve godine je bez inače neophodne saglasnosti bugarskih stečajnih uprava u Korporativnoj banci i Glas industri uspeo da obaveze staklare prema tim poveriocima prenese prvo na Ripes limited, sa Britanskih Devičanskih Ostrva, a potom na Corp investment, osnovan u Beogradu. Corp investment je osnovalo preduzeće Mitana, čiji je direktor Miroslav Pušica, a vlasnik njegova ćerka Ivana

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane