Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Esej: Povodom 65-godišnjice disidencije Akademika Burovića

Bojana

Prošlo je 65 godina od kako se akademik Kaplan Burović usprotivio envero - staljinističkom mraku. Njegova borba za pravdu i istinu i danas traje punom snagom. Kao mlad čovek, postao je žrtva diktature i jednoumlja, ali se čak ni u zloglasnom Enverovom zatvoru, u Burelju (Albanija), nije predavao, nego je stalno širio svoje ideje i pisao protiv ondašnjeg režima i protiv svih dogmi koje je ondašnja vlast u Tirani propovedala. Kao emigrant u Švajcarskoj, nastavio je da piše svoja dela i razobličava lažne teorije o ilirskom poreklu Albanaca. Njegovo stvaralaštvo i energija i dalje blagorodno utiču na razotkrivanje velikoalbanskih prevara ali i na razumevanje zabluda albanskog naroda, koje su nastale kao posledica krivotvorenja istorijskih činjenica i širenja ideoloških i nacionalističkih otrova. Kratak pogled na život i dela Akademika Burovića, povodom 65 godina njegove disidencije, napravio je Danilo Dančetović, jedan od najboljih poznavalaca njegovog stvaralaštva

Danilo Dančetović

I pored svih nastojanja i najdrastičnijih mjera titoističkih i enverističkih vlasti da ime akademika, prof. dr Kaplana Burovića izbrišu i iz svijesti njegove rođene djece, kamoli i iz svijesti naroda, on je i iz njihovih zatvora, gdje su ga živog sahranili decenijama, vaskrsnuo i kao ptica feniks uzleteo ne samo na nebu svoje domovine, već čitavog Balkana, Evrope i svijeta.

Vaskrsnuo je svojom herojskom borbom za slobodu i demokratiju, primoravajući i samog Josipa Broza Tita da jezikom javnog tužioca prizna da je Akademik Burović bio i bit će konstruktivan građanin, dok je ipsisimus Envera Hodžu primorao da prizna jezikom i perom svojim da su partijske i državne vlasti, koje su ga hapsile i živog sahranile, jedna crna banda, kriminalna i omražena od čitavog naroda, koja ne poštuje nikakve zakone, pravila i principe.

Vaskrsnuo je svojim publicističkim stvaranjem, koje nije prekinuo ni iz ćelije najmonstruoznijeg zatvora na svijetu Burelji, pišući i razdajući među zatvorenicima svoje rukopisne knjige džepnog formata, kojima je raskrinkao vlasti.

Vaskrsnuo je svojim književnim, umjetničkim stvaranjem, kojim je probio i zidine tog zatvora od armiranog betona i dospio na stranice glavnog književnog časopisa Albanije, primjer ovaj bez presedana u istoriji svijeta.

Vaskrsnuo je i svojim naučnim stvaranjem, kojim je minirao zgradu albanologije iz temelja, dokazujući nam da Albanci nisu ni autohtoni, ni Iliri i ponajmanje Pelazgi, da su Albanci falsifikovali sve i svašta, i svoje ime, kamoli i svoje porijeklo, svoju istoriju.

Ovo suprotstavljanje albanskoj falsifikovanoj istoriji on je započeo još prije hapšenja, svojom tezom Ulcinjsko narečje, kojom je 1969. godine branio drugu diplomu na Univerzitetu u Tirani.

Osim toga, Akademik Burović je iz zatvorske ćelije, tresnuo vlastima istinu da oni ne samo što nisu narodne, ponajmanje socijalističke i komunističke, već su i socijal-fašističke vlasti, ogrezle u zločine i krvi nevinih ljudi.

Tretirati Akademika Burovića u svim ovim aspektima treba vremena i prostora za objavljivanje, kao i strpljenje čitalaca da to pročitaju. Pa i samo u aspektu njegovog disidentnog književnog stvaranja. Ja ću ovdje spomenuti samo naslove nekih njegovih umjetničkih disidentnih djela, a u okviru ove njegove 65-te godišnjice disidencije.

BOJANA - disidentna poema, objavljena isprva u Dubrovniku 1952. godine; preštampana u Beogradu i Zagrebu 1953, kojom je Jugoslaviju i Albaniju (Istočne "socijalističke" zemlje !) nazvao Golgotom, gdje narodi ropću i stenju pod terorom "komunista". Na konkursu poezije u Beogradu 1954. nagrađena je prvom nagradom i diplomom.

IZDAJA - disidentni roman, objavljen u Tirani 1965. godine i prihvaćen od Albanaca kao remek djelo njihove umjetničke proze, uveden i u program škola svih kategorija. Za ovaj roman su ga proglasili i počasnim članon Akademije nauka i umjetnosti. Do sada doživio i peto izdanje, pa i u jednom tirazu od 100.000 primjeraka.

ODJEK KORABA - zbirka disidentnih pripovijedaka, Tirana 1967.

ZMIJA - disidentna novela, Tirana 1969.

DOĆI ĆU ! - disidentni sonet, zatvor u Burelju 1973. Objavljen imenom pjesnika Petrit Ruka u glavnom organu štampe Saveza književnika i umjetnika Albanije NËNTORI Br. 7, Tirana 1987. Dodjelena mu je i godišnja nagrada tog časopisa.

ĐUBRE - disidentna pripovijetka, zatvor u Burelju 1985, dramatizirana i prikazana 1994. preko Radio-Televizije Tirane - Albanija.

Po izlasku iz albanskog zatvora tražio je i dat mu je status političkog emigranta, a zatim i državljanstvo, u Švajcarskoj, gdje je do sada objavio 143 djela, publicističkog, književnog i naučnog karaktera, za što je od Srpske pravoslavne crkve (SPC) odlikovan zlatnom medaljom "Petar II Petrović - Njegoš", a od Kraljevskog kulturno-naučnog instituta Srpska kruna iz Kragujevca, uz zlatno odlikovanje Srpska kruna, proglašen je za Srpskog Viteza i za Svetog Ratnika. Iz Moskve su mu stigla dva odlikovanja potpisom kozačkog atamana, puk. Vojislava Vidanovića: Sveslovenska nit i Aleksandar Nevski.

Naučno društvo iz Niša Serbian Scientific Society - International Assotiation of Urban Ekology EKOMAN, prilikom promovisanja tamo njegovog kapitalnog djela SKADAR - istorija grada, odlikovan je zlatnom medaljom Pečat Niša iz III veka. Istovremeno, Albanci, koji se ne odriču njega (upinju se u to da je on Albanac i njihov književnik, borac pa i heroj za slobodu i demokratiju !) osudili su ga na smrt i, preko interneta, pozvali su svoje junake da pođu u Ženevu, gdje sada živi, sa ciljem da ga ubiju. Preko interneta su mu očitali i opelo! Sve - tobože samo i samo što je izjavio da nije Albanac, već Jugosloven, srpsko-crnogorskog porijekla.

Povodom 65-godišnjice njegove disidencije, koja je istovremeno i 65-godišnjica jugoslovenske disidencije, pa i evropske i svijetske, preštampavamo mu jedan fragment poeme BOJANA.

Bojana

(fragmenat poeme)

S najvećim čuđenjem,

posvećujem je sebi.1)

Vijuga se,

teče,

juri,

Kraj blatišta

k moru

žuri.

Mutna joj je

voda

sva,

Blatna,

žuta

i bez dna.

Obale joj

s obe

strane,

Pritisnule

ljute

rane.

Kuka,

stenje,

šumi - bruji,

Dotle vetar

nad njom

struji.

Miluje joj

lice

bledo

I šapuće:

-Ne plač,

čedo!

-Teci dalje!

Teci!

Teci!

-K moru hitaj!

Jade

reci!

-Kaži

što si vid'la

tamo,

-Na Golgoti2),

oj,

Bojano !

Dubrovnik,

jesen 1952.

______________

1) U izdanju od 1952. i 1953. godine poema je posvećena Koči Dzodzeu., likvidiran od Envera Hodže 1948. Poslije emigriranja u Albaniju, 1960. godine, autor poriče tu posvetu i zamjenjuje je novom.

2) Golgota - oblast u Izraelu, gdje se misli da je raspet Isus Hristos. Simbolizuje mjesto patnji i bijede, stradanja i mučnja.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane