Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Povodom

Beograd na vodi d.o.o i u 2017. godini poslovao sa gubitkom

Padaće glave na obali Save

Režim Aleksandra Vučića dao je pravo korišćenja 177 ha sa obe strane reke Save u centralnom delu Beograda, privrednom društvu Beograd na vodi doo, iako je ono 68 odsto u vlasništvu inostrane firme iz Abu-Dabija. Za samo dve godine od početka izgradnje ovog megalomanskog "projekta", iskazan je gubitak u poslovanju od čak 20 miliona evra, a pomenuto privredno društvo duguje gradu Beogradu 63,5 miliona evra obaveza, samo za doprinos za uređenje građevinskog zemljišta!

Miodrag K. Skulić

Sada je tri godine od osnivanja privrednog društva Beograd na vodi, doo. Društvo je u vlasništvu Belgrade Waterfrond Capital Investment, iz Abu-Dabija 68 odsto, a 32 odsto u vlasništvu Republike Srbije. Poznato je Republika Srbija prenela pravo korišćenja 177 ha građevinskog zemljišta, sa obe strane reke Save. Do sada je raščišćen deo te lokacije od mosta Gazele do Starog mosta, sa desne strane reke. Društvo je u 2017. godini imalo 63 zaposlena, dok je godinu dana ranije bilo njih 56. Zakonski zastupnik društva je Nikola Nedeljković.

Na kraju 2017. godine ukupna poslovna imovina ovog društva iznosila je 24 milijarde dinara, ili oko 200 miliona evra, dok kapital društva iznosi 2,68 milijardi dinara, što pokriva samo 12 odsto vrednosti ukupne poslovne imovine društva. Kao što se jasno vidi, to je nedovoljan iznos za normalno poslovanje ovako velikog građevinskog poduhvata. Činjenica je da je ukupno upisan i unet kapital društva bio 5,3 milijarde dinara, ili 44,5 miliona evra, ali su ga na polovinu sveli iskazani gubici u poslovanju društva. U 2017. godini ti gubici iskazani su 1,18 milijardi dinara, a u prethodnoj godini 1,2 milijarde dinara. Dakle, za ove dve godine iskazan je gubitak u poslovanju 20 miliona evra.

Postavlja se razumno pitanje: čime se finansira ovo privredno društvo sa imovinom vrednom 200 miliona evra?

Društvo je na kraju 2017. godine imalo 10, 5 milijardi dinara dugoročnih obaveza i 10,8 milijardi dinara kratkoročnih obaveza, a to je ukupno 180 miliona evra. Najveći deo u dugoročnim obavezama su obaveze za doprinos za uređenje građevinskog zemljišta, koji je na kraju 2017. godine dostigao 7,5 milijardi dinara, ili 63,5 miliona evra.

Kako se ova pozicija nalazi u dugoročnim obavezama proizlazi da Grad Beograd, odnosno njegova Direkcija za građevinsko zemljište I izgradnju Beograda, beskamatno finansira ovo privredno društvo, koje je u većinskom inostranom vlasništvu, sa toliko velikim iznosom. Redakcija Magazina Tabloid uputila je dopis Direkciji sa zahtevom da odgovori koliko je od 177 ha građevinskog zemljišta do sada preneto privrednom društu Beograd na vodi doo i sa kojim rokom plaćanja, kao i ko je i koliki iznos platio za dosadašnje raseljenje objekata sa lokacije Gazela - Stari most.

Ukupni prihodi ostvareni u 2017. godini su 175 miliona dinara, dok su rashodi u toj godini 1,32 milijarde dinara, i uz finansijske i druge prihode i rashode, rezultirao je iskazani gubitak. Interesantno je i da je do sada prema Zaključku Vlade od 19. maja ove godine, privredno društvo Beograd na vodi doo, osnovalo i registrovalo u APR-u 6. septembra 2017. godine dva zavisna društva, to: BW Galerija, doo i BW Kula, doo, uz upisanog istog zakonskog zastupnika - Nikolu Nedeljkovića! Na ova društva je prenet deo imovine i obaveza, uz smanjenje osnovnog kapitala matičnog društva za taj iznos. I u ta dva nova zavisna društva zadržan je isti iznos u kapitalu (68 odsto strani vlasnik i 32 odsto Republika Srbija). Društva nisu imala u 2017. godini nijednog zaposlenog, a oba su iskazala manji gubitak u poslovanju te godine.

Nadležna služba Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, odbila je 10. jula 2018. godine da izda upotrebnu dozvolu investitoru „Beograda na vodi" za stambeni objekat koji je, navodno, svečano otvoren, jer za njega nije dostavljen elaborat geodetskih radova, zatim elaborati radova za podzemne instalacije nisu na propisan način overeni, nije dostavljena saglasnost Direktorata civilnog vazduhoplovstva, niti su dostavljeni zapisnici o inspekcijskom nadzoru.

Očigledno je da je sa "Beogradom na vodi" vrag odneo šalu, pa su pojedini "lojalni" članovi vladajućeg klana preduzeli korake kako na njih ne bi pala sva odgovornost za ovaj kriminalni projekat. Međutim, kako je Vučić pobesneo, ta dozvola je ipak dobijena, u roku od četiri sata, što nije zapamćeno u istoriji graditeljstva. Resorna ministarka Zorana Mihailović, ipak je aktivni saučesnik ovog banditskog projekta, pa je nakon "grmljavine" iz kabineta Aleksandra Vučića, brže-bolje saopštila javnosti kako "...nije neobično da se dozvola dobije za nekoliko sati, s obzirom na mogućnost elektronskih registracija".

U daljem tekstu ovog neviđenog "revidiranja" sopstvene odluke, Mihailovićeva je napisala: "...Povodom netačnog i proizvoljnog tumačenja postupka izdavanja upotrebne dozvole propisanog Zakonom o planiranju i izgradnji, ukazujemo na činjenice koje su značajne za nepristrasno informisanje javnosti u vezi sa zakonskom procedurom sprovedenom u slučaju poslovno-stambenih objekata Kula A i Kula B 'Beograda na vodi'...Naime, sistem elektronske objedinjene procedure funkcioniše tako da se svaka, pa i najmanja greška evidentira kroz sistem, a posledica toga je odbacivanje zahteva...Zahtev za izdavanje upotrebne dozvole za stambeno-poslovni objekat Kule A i Kule B, investitora „Beograd na vodi", podnet 7. jula 2018. godine, odbijen je 10. jula Zaključkom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, isključivo zbog formalnih nedostataka..."

Sve govori da će uskoro padati glave zbog "Beograda na vodi", a moguće je i da Vođa padne baš na ovom megalomanskom i pre svega banditskom poduhvatu.

A 1. Gde ima, tu se i preliva!

Evo, šta je neoprezno za budžet Beograda rekao Goran Vesić: "...Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u prva četiri meseca ove godine obezbedila u budžetu grada 580 miliona dinara od otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada...Osim obezbeđivanja novih lokacija za investitore, Direkcija je do sada u 2018. godini izvršila 435 obračuna doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta za izgradnju objekata neto površine 450 hiljada kvadratnih metara, a investitori su u budžet grada po osnovu ovih obračuna uplatili više od milijardu dinara..."

Gde ima, tu se i preliva, kaže jedna narodna mudrost. A, "prelilo se", izgleda, baš u preduzeće Beograd na vodi doo.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane