Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Lični stav

Arhitekta Milan Petković iz Beograda iznosi svoje viđenje građevinskog haosa u Srbiji

Neka ostane zabeležen i moj predlog

Licencirani arhitekta iz Beograda, Milan Petković, koji je magistrirao klasičnu arhitekturu na Univerzitetu Notr Dam u SAD (sa višegodišnjom praksom u Njujorku), uputio je redakciji Magazina Tabloid svoje viđenje građevinskog haosa i diletantizma koje je u Srbiju i Beogradu kao glavnom gradu, donela primitivna naprednjačka horda sa Aleksandrom Vučićem na čelu.

......

Petković u svom osvrtu na ovo zastrašujuće divljaštvo, između ostalog kaže:

"...Problem je takozvana arhitektonska srpska elita koja se mota po fakultetima i po državnim institucijama, a koja je neobrazovana po pitanju klasične arhitekture i ne ceni je kao nauku uopšte. To su uobraženi arhitektonski snobovi, diletanti, koji su indokrinirani modernizmom (i to ne izvornim, već onim koji je u fazi dekadencije), a mladim studentima pune glavu i ispiraju mozak, svojim modernističkim teorijama uređenja prostora i uopšte života. Ali, niko da ih krivično goni i kazni zbog toga! Takve stvari se jedino menjaju revolucijom! Uvek je tako bilo u istoriji..."

Klasicizam nije arhitektonski stil koji je deo istorije, deo prošlosti. U razvijenom svetu se radi u tom stilu već 30 godina - aktivno!. Autor teksta je svojevremeno bio deo tog establišmenta , kad je bio na školovanju i specijalizaciji u inostranstvu(Njujorku). I to nije pitanje zapada, Njujorka ili sl. Klasicizam je itekako jak u Sankt Petersburgu. A to nije Zapad!

Ali naša sredina zaostaje 30 godina za ovim svetskim trendom. Nikad toliko srpska arhitektura nije zaostajala za svetskim trendovima. Setimo se srećnih 20-tih i 30-tih godina, Dvadesetog veka i koliko smo bili u toku sa svim svetskim dešavanjima. Posle koliko godina je prvi film došao kod nas, ili bio napravljen prvi avion? A, gde smo danas!?

Klasična arhitektura je deo klasične kulture , a ona je nosilac kulturnog bića svih evropskih naroda.

Klasična arhitektura (pa ni kultura) nije „zapadnjačka" kako neki diletantski umovi misle. Klasična arhitektura - je Internacionalna- i to pre Internacionalnog stila. Da li treba ovo da argumentujem!? Klasična arhitektura nije uopšte u koliziji sa kompjuterima i laptopovima. Pa najveće svetske kompanije u Njujorku imaju svoja sedišta baš u klasičnim objektima! Klasična arhitektura u svom dizajnu nosi kvalitete koji imaju - Večite, Vanvremenske Estetske Vrednosti. Niko u Beograd neće doći zbog staklenih zgrada i solitera. Zapad ( a i Istok) ih imaju mnogo lepše i veće.

Verovali ili ne, turisti bi došli - zbog onih malih statueta iz Vinče i Lepenskog vira koje su stare i preko 5.000 godina! Poznata je najnovija teorija da je ovaj naš prostor, možda i najstarije urbano civilizacijsko stanište u Evropi. A šta su nadležni, sve naše vlasti i političari poslednjih decenija učinili da ulepšaju našu lepu zemlju!? Ovi najnoviji, su - zakopali šipove!!- bez i osnovnih sondažnih istraživanja- i time uništili arheološki lokalitet -potencijalno ogromnih vrednosti-zauvek. A ni „važni" srpski arheolozi se nisu pobunili protiv toga. Pa kakva je to struka!? A ni arhitekte se nisu pobunili protiv ovog projekta. Verovatno su dobili novac da rade glavne projekte za BNV- jer strane firme po zakonu, ne mogu-jer nemaju licencu- pa im je vlast tako zapušila usta- i nekim arhitektonskim biroima, recimo ,gledajući u pasulj, mi se pokazalo da su to Energoprojekt i Mašinoprojekt, a i nekim vodećim arhitektima u Srbiji, koji su verovatno dobili „ozbiljnu nadoknadu" da ćute i ne talasaju. Pa kad obezbedite tako potomstvo, koga briga za Beograd?

Firenca postoji od Renesanse - takva kakva je.

Beograd na vodi - ovaj projekat, je daaaaalekooo od Firence po kvalitetu. Kula će „udarati" u oči svakom ko pogleda Beograd iz daljine. Baš kao „mrlja" na čelu Gorbačova.

Savski amfiteatar je Dnevna soba Srbije. Treba graditi nešto što ima stalnu i neprolaznu vrednost za buduće generacije. Jedna obična staklena kula ne može da bude Identitet naroda - u smislu arhitektonske forme.

Ljudi neka odluče kakvu budućnost žele. Ali im treba predočiti mogućnosti.Jer ovo nije izbor za jedan dan ili godinu. Ovo je pitanje- šta će predstavljati naš identitet. Opcije su:

1.Biznis i elitno stanovanje za odabranu elitu -prostor koji je nedostupan običnom čoveku

Ili

2. Javni prostor-parkovi, fontane i muzeji, galerije , dostupne svima da se dive i uživaju i da su ponosni ko su.

Predloženo rešenje

Predloženo rešenje autora ovog teksta je - Klasičan projekat, koji je za uzore imao proverene urbane modele klasičnog urbanizma:

1. Vašingtonski mol,

2. Trg Sv.Marka, u Veneciji i

3. Urbani kompleks Velike Industrijske izložbe u Čikagu 1893.

4. Po pitanju forme, iako zamišljen kao klasičan, ne isključuje primenu Srpsko-vizantijskog stila, o čemu bi se promišljalo u sledećoj fazi.

Projekat predviđa kompleks nacionalnih muzeja iz različitih oblasti stvaralaštva, sa centralnim parkovskim prostorom i fontanama, kao i ogromnom Urbanom terasom , sa koje se posmatra Sava i Ušće. Znači, predviđa se veliki otvoren urban prostor, na kome bi svi građani mogli da dolaze sa svojim porodicama i da uživaju u panorami grada. Ponuđeni projekat koji se gradi - toga nema!

Takođe se predviđa i poseban manji trg van kompleksa, sa novom operom u stilu i dimenzija francuskih opera, kao i proširenje -dupliranje postojeće Železničke stanice, sa zadržavanjem funkcije - po ugledu na Pariske železničke stanice 19.veka, dok se šine premeštaju u podzemni nivo, kao kod primera Penn station ili Grang Central/obe u Njujorku. Predviđaju se i luksuzni hoteli, diskretnih dimenzija. Ostalo - prepuštam čitaocima da vide u projektu .

Neka ostane zabeleženo da je neko i ovako razmišljao.

podeli ovaj članak:

Natrag