Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Haos u prestonici

Halapljivost gradskih funkcionera paralisala je javni prevoz u Beogradu

Vozaju nas kao majmune

U Beogradu javni prevoz već oko godinu dana ide po takozvanom letnjem rasporedu, odnosno sa drastično smanjenim brojem polazaka. Razlog za ovo je ndostatak vozača, pošto je ovo zanimanje veoma traženo u inostranstvu. Novi vozači bi mogli veoma brzo da budu obučeni da su se čelnici GSP-a i privatnog preduzeća koje treba da posreduje u obuci blagovremeno dogovorili o podeli zarade.I nedostatak je autobusa, tramvaja, trolejbusa. Isključene su dve tramvajske i dve trolejbuske linije, tako da su, inače, uglavnom neispravi autobusu, koji polaze sa stajališta svakih 2o minuta, prepuni i putnici su izloženi sramoćenju i maltretiranju. Plus svakodnevnim nasrtajima kontrolora BUS Plusa, takođe privatnog preduzeća

M. Hadžić

Gradsko saopraćajno preduzeće u Beogradu odavno ima problem sa nedostatkom vozača, jer svako ko može, odlazi u inostranstvo gde su izuzetno traženi i višestruko bolje plaćeni nego u Srbiji.Da bi zaustavio odliv profesionalnih vozača GSP im je povećao plate, pa one sada iznose 50.000 dinara mesečno, ali ni to ne pomaže, jer se u inostranstvu, ipak, zarađuje najmanje pet puta više.

Da bi javni prevoz u Beogradu uopšte funkcionisao, ponovo se zapošljavaju ranije penzionisani radnici, a u pripremi je i program zapošljavanja izbeglica. GSP već mesecima ima otvoren konkurs za prijem novih vozača, ali je od toga slaba vajda. Problem je, kao i uvek, neobuzdana potreba naših funkcionera za parama.

Na konkurs se najčešće javljaju osobe koje nemaju dovoljne ili nemaju nikakve kvalifikacije. Potrebna je vozačka dozvola za autobuse, a najčešće se javljaju oni koji imaju obične vozačke dozvole (za automobile) ili, eventualno, one za teretna vozila.

Ranije se to lako i brzo rešavalo u okviru samog Gradskog saobraćajnog u kome je postojao poligon za obuku, a bilo je organizovano i polaganje ispita. Sada je i to „privatizovano".

Naime, sledeći nekakve izmišljene evropske norme GSP je obuku vozača poverio privatnom preduzeću, odnosno nije poverio nikome, kako sada stvari stoje.

Rico Training Centre d.o.o. je privatna firma iz Beograda, prijavljena na adresi Arčibalda Rajsa 27, Čukarica. Direktor je Božo Ilić, koji je istovremeno jedini vlasnik i direktor preduzeća Rico Holding d.o.o. registrovanog na istoj adresi. Već ovakvo preklapanje imena i veći broj firmi sa istim gazdama na istoj adresi budi sumnju da se radi o nečem ne baš potpuno zakonitom.

Rico Training, osim toga, ima čak 13 vlasnika: Anđelka Stojčinović (10 odsto), Božo Ilić (10 odsto), Branimir Ilić (8 odsto), Branislav Topalović (10 odsto), Branko Vukobratović (10 odsto), Dragana Tanasijević (4 odsto), Jasna Vučetić Josipović (7 odsto), Milijanka Vujović (6 odsto), Nenad Diković (5 odsto), Nikola Delić (10 odsto), Savo Sokanović (10 odssto), Sanja Ilić (7 odsto) i Slobodan Šarenac (3 odsto).

Ovom preduzeću je GSP poverio organizaciju obuke novih vozača. Preciznije rečeno, Rico Training Centre umesto Gradskog saobraćajnog sklapa ugovore sa auto-školama (?!?) kojima treba da šalje kandidate za obuku. Školovanje plaća GSP, a ovi vozači se obavezuju da će u tom preduzeću raditi najmanje dve naredne godine. I dok prolaze obuku, budući vozači dobijaju platu.

Postavlja se, međutim, pitanje šta će u celom tom lancu Rico. Zar nije mogao GSP direktno da kontaktira auto-škole?

Mogao je, ali onda niko ne bi zaradio proviziju. Po podacima dobijenim u samom Gradskom saobraćajnom preduzeću u ovom trenutku ima 500 kandidata za dodatnu obuku, tako da sigurno ni provizije neće biti beznačajne.

Ugovor između GSP-a i Rico-a je sklopljen početkom leta ove godine, ali još ni jedan jedini kandidat za vozača nije upućen na obuku, a po rečima zaposlenih u Ricu prve obuke će početi najranije krajem ove godine ili početkom naredne. Niko, međutim, ni u GSP-u ni u Ricu ne ume da objasni zašto je došlo do zastoja, ako su svi ugovori već odavno potpisani.

Očigledno da nadležni u oba preduzeća ne mogu da se dogovore „koliki je moj deo". Ne treba zaboraviti ni da je tokom leta došlo do smene ne samo u vrhu GSP-a, već i na čelu gradskog sekretarijata za saobraćaj. Moguće je, zato, da novi direktor beogradskog javnog prevoznika Radiša Momčilović i novi sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, nisu oduševljeni uslovima i podelom plena koje su dogovorili njihovi prethodnici Željko Milković i Uglješa Mitrović.

U svakom slučaju, dok se vode novi pregovori oko podele zarade, vozila GSP-a voze ljudi kojima je odavno istekao radni vek, a uskoro će za volane sesti i izbeglice koje, iako nemaju lična dokumenta, odnekud vade sertifikate o položenoj obuci za upravljanje autobusima!

Trenutno je kolaps gradskog prevoza u Beograda. Isključene su tri linije trolejbusa, dve linije tramvaja, koje zamenjuje povremeni prolazak tom trasom autobusa, koji saobraćaju na svakih 35 minuta.

Kada će početi sa radom tramvaju na liniji 12 i 13 do Banovog brda teško je i pretpostaviti, jer trasu šinskog puta dugu 300 metara popravljaju već tri meseca, a zbog nastupanja zimskog perioda može se očekivati završetak deonice od početka maja! Gradska vlast se sprda sa građanima, tako što raskopa ulice, isključi saobraćaj i onda po više osnova, aneksima uvećava cenu radova, koji se odugovlače u nedogled i tako izvlači novac i gradske kase, koji se deli sa gradskim ocima.

Ništa bolji prevoz nas ne očekuje, ako ne uzmemo motke u ruke.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane