Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Banat

Rasulo u zrenjaninskim javnim preduzećima

PIJAČARENJE I PREOSTALE OTIMAČINE „ŽIVOG KEŠA"

Funkcioneru Srednjeg Banata je u „Zlatno SNS doba", odlukom stranke, zabranjeno da tuži sopstveni mozak zbog veleizdaje zdravog razuma. Ali, ako iz fotelje, javno ofira autsajdera života, sebe samog... isijava prostačkom neodgovornošću, bahatošću, neznanjem, mažnjavanjem narodnih para...

Zoltan Horvat

Dno dna na zrenjaninskoj plodnoj zemlji je danas, izbušeno k'o sito, i posuto nadolazećim, po zdravlje najopasnijim čađem i garom uvezenih najprljavijih tehnologija. (Beskrajnim) užasima Guzonja SNS-SPS gradske uprave, javnih preduzeća, ustanova...naslućuje se „užasan" kraj, letenje iz fotelja. Jer, koga, i čega god se do'vate, recimo JKP Pijace i parkinzi, pušenje im skraćuje cigaretu.

Trenutno, u „čistokrvnom" SNS JKP Pijace i parkinzi, radi samo 5 bivših, sadašnjih, i ne daj Bože, budućih direktora. Neke muškarčine nije bilo sramota da ih stranka direktno oženi i spoji sa ispaštajućom sudbinom, gde su spasonosni lekovi, iće i piće, na račun firme. Direktorsko kolo u JKP Pijace i parkinzi vodi Ilija Mandić, bivši vozač bivšeg direktora, portir, ponavljač da l' sedmog osnovne i jednog razreda srednje trogodišnje ugostiteljske...Po sopstvenom hvalisanju, miljenik Regionalnog Isusa, brže - bolje okončao i fakultet, diriguje kolektivom i direktorskim kolegijumima (ića i pića) gde, niko nikog očima ne može da vidi. Ponedeljkom, na krv i nož, j...jedni drugima mater, utorkom međusobno diluju i smišljaju nove načine napada na komunalnu kasu, sredom jopet puna usta međusobnih psovačina i podmetačina...

Prošle nedelje, aktuelni i bivši direktor Žika Živadinović, trenutno pomoćnik direktora kojem je aktuelni bio vozač, zajedno su bili u višednevnoj poseti Istambulu. Dva jarana, dugogodišnji međusobni teški mrzitelji, biznisuju po belom svetu, za sve pijačarske pare. Milina. Jedan je u poodmakloj brakorazvodnoj parnici, nalik refrenu linč, silovanje, nasilje, drugi često sa koferom u ruci nakon e(a)fektnog manevra supruge mu, i privremenih isterivanja ga iz kuće.

Kako uopšte posluje ovo, najblaže rečeno naopako javno preduzeće? Živim parama pijačara, cirka 700 godišnje, koji plaćaju dnevne pijačarine, nedeljne, mesečne, godišnje...I tata bi sine živeo na grbači ubogih pijačara, od koji se izdvajaju vešti nakupci, kojima se dozvoljava da umesto 12 hiljada dinara, tezgu po samo jednoj tarifi plaćaju odokativno, do 6 hiljadarki. Za savršeno funkcionisanje pijačnog tezgarenja, zadužen je Vlasta Popov, dugogodišnji rukovodilac opšteg sektora. Dogovorna, da l' burazerska ekonomija na relaciji Vlasta - pijačar, savršeno funkcioniše, poslovne rezultate ovakvih dilova ne zna niko živ u firmi, izuzmemo li direktora i još nekolicinu. Ko tu šta mora da mazne uz podmazivanje retkih privilegovanih, zna se...al', ne objavljuje se, niti se upisuje u poslovne knjige. Zbogom milioni, dobar dan (ne)kontrolisanom punjenju i privatnih džepova.

Vlasta ima dodatna zaduženja i kao predsednik originalne (?!?) jednočlane komisije za pijacu, gde je prvo bio zadužen da kontroliše samog sebe i sebi samom podnosi izveštaje. Samostalno uspešno izvršavanje poslovnih zadataka i vešto baratanje živim kešom zapalo je za oko burazerima iz firme, pa je sada oformljena višečlana komisija za pijacu, gde je direktor Žika. Deli se odgovornost, a o podeli pijačarske love javnost će saznati, na sveti nikad, odnosno, kad ih, i ako ih ćape, nadležni organi. Uz dodatak, da je Žikino prvo radno mesto bilo, ni manje ni više, no v.d. direktorisanje. Zna gradonačelnik Čedo Janjić u koga mora imati apsolutno povere nje, i ko mu odgovara za ravnotežu kadrova u prestižnoj stranačkoj borbi sa Regionalnim Isusom u ovdašnjim funkcionerskim zavrzlamama.

Po upravnoj zgradi pijace mota se i neki Darko Dankulov, šef odeljenja parkinga. Čovek je od neograničenog direktorovog poverenja, diplomirao je na ozloglašenom FABUS-u istog dana kad i Oliver Mitrović, aktuelni šef pijace i predsednik skupštine grada. Dok Vlasta radi to što radi, a na privatno zadovoljstvo nekolicine upućenih, pijačari svakodnevno izigravaju glinene golubove. Debelo plati dnevnu pijačarinu, nedeljnu, mesečnu, godišnju, a 2016. godine, Ilijin bord direktora je uz pomoć Danice Kesić, pravnice, inače stečajnog upravnika, došao na ideju da dodatno, protivpravno, zavrne pijačare. Naime, aneksom ugovora je predviđeno, da pijačari koji ne izmire svoje obaveze do 10. u mesecu, moraju plaćati penale u iznosu od 7.840 dinara. Ogromna većina pijačara je potpisala ugovore sa ovim aneksom, ne znajući šta potpisuje, a ni šefovima pijace nije palo na pamet da ih obaveste o novom nametu na namet. Ako 700 pijačara mora da doplati 7.840 dinara, što je u startu 6 miliona dinara, da li se ovi prihodi nalaze u poslovnim knjigama JKP Pijace i parkinzi? Naravno, Vlasta i nekolicina poslovnih burazera spremni su da rade zakonito, u ovom slučaju naslućuju se teške prevare, jer nema nekih pisanih tragova o protoku ovog novca. Zbogom milioni, dobar dan i nekontrolisanom punjenju i privatnih džepova.

Prezaposlena pravnica Danica Kesić ipak ne može da stigne na sve strane, pa joj pripomaže privatna advokatska kancelarija Ljubomira Đulinca. Za 30 hiljadarki mesečno iz kase preduzeća, advokat se čak i besplatno, a vala i požrtvovano žrtvuje u brakorazvodnom zastupanju direktora, čime daje značajan doprinos tezi da se u JKP Pijace i parkinzi tačno zna, ko pije, ko plaća, a ko je j... stranka...za tezgama.

Trenutni večiti direktor, do odlaska na neku pokrajinsku funkciju, barem se tako nada, ima veoma zanimljiv način baratanja komunalnom kasom. Živog keša nikad dosta, pa se plate zaposlenima isplaćuju kreditima Komercijalne banke, gde je bankarska garancija svakodnevna apanaža od tezgaroša. Baš ovakvim genijalnim poslovnim zahvatima ponosi se aktuelni ministar privrede, gde voli da igra i žmurke na temu, zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. Tako je, između ostalih, direktor privremeno zaposlio i svoju komšinicu, Gordanu Bižić, valjda zbog njene vrle privrženosti Vasu Mandiću, oca mu.

Gordana je, naravno da je u SNS-u, najzad nagrađena stalnim radnim mestom, iako nikako da ukapira kako se to obračunava pdv?!? Povodom, kako se navodi simpatične nestručnosti koja joj prerasla u nesavladivu naviku, neki u gradskim stranačkim kancelarijama teraju šegu, pa se nesretna Goca našla u najužem krugu kandidatkinja za laskavu titulu najfeleričnije aktivistkinje. 'Oće to, kad mu ga baš daš, i preteraš sa neograničenim kadrovskim strpljenjem, al', preko veze, brzo.

Naravno da je i prethodnoj poslovnoj godini JKP Pijace i parkinzi ustupljeno značajno vreme za diskusiju o navodnim vrhunskim rezultatima u gradskoj skupštini. Čak 15 sekundi je prošlo od čitanja ove tačke dnevnog reda do ekspresnog usvajanja!?! Je l' neko mazn'o pare iz komunalne kase? Ajd' dokaži, kad se, najlegitimnije i najlegalnije, posakrivaju svi značajniji papiri?!? Čak ni uvaženi gospodin Crni, sa centralne pijačne tezge, (ne) zna ko šta sve (ne) radi sa tolikim brdom živog pijačnog keša...Neke upućenije šaljivdžije nazvaše ovdašnju pijacu, zrenjaninskim Titanikom.

Pijačnih šala u izobilju, pa zaposleni, sem međusobnog pi.karanja i direktnih ogovaranja iza leđa, prišivaju svojim kolegama maštovite nadimke. Ima Guzenbauera, Nimfomajki, al' nema pristojnog prostora za pijačni buvljak, čiji izgled neodoljivo vraća u XVIII vek. Ne daj Bože da padne kiša, na „divljem" buvljaku, blato do kolena, prljavština na sve strane. Otuda rezonsko razmišljanje pijačarskih Guzonja u upravnoj zgradi: prodavac sa buvljaka se nakon telefonskog razgovora, pojavljuje u kancelariji, i kreće cenkanje. Što zrenjaninski Guzonja zna da se cenka, ne biste verovali.

Na sve ovo, iz upravne zgrade svakodnevno odzvanja veseo stari kič-šund refren: Popij jednu, dve tri...hajde, hajde, kad si trezan, nema vajde.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane