Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Druga strana

Arhive se čiste i pale, biće bežanije

Zaklela se zemlja raju da se svake tajne znaju

Informacije srpskih obaveštajnih službi zloupotrebljavaju se u političkim i privatnim obračunima. Dokumentacija iz arhiva Bezbednosno-informativne agencije, Vojnobezbednosne agencije, tužilaštva i sudova koristi se za ucene i prodaju na crnom tržištu. Političari iz vlasti često pokušavaju i da uništavaju arhivirani materijal, iako znaju da se službeni izveštaji prave u minimum četiri kopije, pa naprosto to nije moguće izvršiti neopaženo, bez tragova.

Milica Grabež

Aleksandar Vučić svakog jutra dobija izveštaje Bezbednosno-informativne agencije i Vojnobezbednosne agencije. Posle analize, izveštaje deli u tri grupe. U prvu stavlja informacije koje nisu bitne, mogu odmah da se vrate u arhivu. U drugu grupu selektuje saznanja koja su vezana za njega i njegove najbliže saradnike.

Sve što proceni kao potencijalnu opasnost prosleđuje bratu Andreju Vučiću, koji u saradnji s Bratislavom Gašićem, direktorom BIA, preduzima sve što može kako bi se otkrili izvori informacija, da bi se kompromitovali dodatnim izveštajima.

Trećom vrstom podataka, koji se odnose na poslovne kombinacije i pravosuđe, bavi se, u skladu s Vučićevim zahtevima, sekretar Nikola Selaković. Postupajući po Vučićevim, uglavnom neformalnim, uputstvima BIA obustavlja sve istrage koje se vode ili mogu da otkriju tragove spornih aktivnosti njegovog brata i nekoliko saradnika od posebnog značaja. U takvim slučajevima, koje otkriju operativci BIA, istragu nastavljaju Vučićevi privatni centri za prisluškivanje i praćenje. Pošto ni u koga nema poverenja, Vučić resurse svoje privatne tajne službe koristi i za nadzor Gašića, Selakovića i svih ostalih saradnika.

Arhivirane izveštaje i dosijee, Vučić uništava na nekoliko primitivnih načina, Izvori iz vrha Srpske napredne stranke tvrde da je njihov predsednik najavio požar u Direktnoj banci dva dana pre nego što je do njega došlo. Sredinom jula ove godine izbio je požar u podrumu zgrade Direktne banke u Ulici cara Dušana na Dorćolu. Iako je objavljeno da nije bilo veće štete, Vučić je taj slučaj iskoristio kao objašnjenje za nestanak brojnih ugovora i dokumenata Pireus banke, koja je prošle godine integrisana u Direktnu banku. Preko Pireus banke poslovali su braća Vučić, mnogi funkcioneri SNS-a, kao i mnoge državne institucije.

Dok je bio u opoziciji, Vučić je optuživao Mlađana Dinkića da je 2005. godine izazvao požar u Institutu za neuropsihijatrijske bolesti „Laza Lazarević", kako bi uništio medicinsku dokumentaciju o svom lečenju. Prema njegovim tvrdnjama, Dragan Đilas i njegov kum Dragan Kopčalić podmetnuli su požar 2010. u arhivu Gradske uprave Pančevo, kako bi spalili dokaze nenamenskog trošenja novca iz evropskih fondova za izgradnju deponije.

Pored piromanskog, Vučić upotrebljava i drugi praktičan način za skrivanje tragova. Naprosto, ukrade ono što mu smeta. Tako je iz arhiva BIA nestao snimak razgovora pripadnika te službe s Draganom Dudićem, zvanim Fric, bivšim saradnikom zemunskog, a kasnije i klana Darka Šarića.

U aprilu 2010. godine, Fric se na Jelovoj gori sastao s Ivicom Petrovićem, tadašnjim načelnikom operative BIA. Razgovor je pratila i snimala Treća (danas Sedma) uprava BIA. Dudić je, navodno, ponudio da u zamenu za status svedoka saradnika otkrije informacije o političarima, policajcima i sudijama koji su pomagali Šariću. Prema njegovim tvrdnjama, Šarić, koji se tada nalazio u bekstvu, nije bio šef, nego samo jedan od saradnika u švercu droge. Fric je naveo imena političara i biznismena za koje je tvrdio da vode narko kartel. Iskaz je snimljen, ali snimak je nestao. Nestao je i Fric, ubijen je mesec dana kasnije u kotorskom restoranu Moka. Ostala je samo neproveriva informacija da je CD sa snimkom razgovora na Jelovoj gori prodat jednom crnogorskom biznismenu za milion evra. U istrazi, koju je povela BIA, ispitani su svi pripadnici MUP-a i Tužilaštva za organizovani kriminal, koji su učestvovali u pregovorima s Dudićem. Njihove izjave o događajima i susretima, na kojima su zajedno prisustvovali, toliko se razlikuju da nije bilo moguće utvrditi istinu.

Na pozadinu tog slučaja nedavno je ukazao Rodoljub Milović, koji je otkrio da je Dudićev sastanak s policajcima ugovorila Vesna Lončar, supruga ministra Zlatibora Lončara, a da ga je vozio Miodrag Stojanović, službenik BIA i kum Lončara. Dudić je mogao da ima poverenja u Lončara, koji je takođe sarađivao sa zemunskim klanom, ali naivnost je platio glavom.

Posle objavljivanja tih informacija, režimski mediji su upozorili da je i Milović, penzionisani načelnik Uprave kriminalističke policije, koristio službene informacije da bi trgovao s ljudima iz podzemlja.

Arhive BIA i VOA često su zloupotrebljavali njeni čelni ljudi. Radomir Marković, bivši šef Resora državne bezbednosti, u jednom iskazu je priznao da je izneo nekoliko stotina CD-ova. Kasnije je to demantovao, ali i sam Vučić je tvrdio da mu je Marković, 1999, dao dve kartonske kutije pune dosijea nepodobnih novinara. Nebojša Pavković je, i pre odlaska na suđenje u Haški tribunal, objavio knjigu dokumenata, među kojima su i ona s oznakom službene tajne. Vojislav Šešelj je u četiri toma, ukupno oko 4.000 stranica, objavio svoj policijski dosije i na taj način otkrio identitet mnogih saradnika DB-a, kao i podatke o nekoliko hiljada ličnosti koje su pomenute u tim spisima. Materijal s prisluškivanim razgovorima kriminalaca i advokata, označenih kao službena i državna tajna, prisvojio je sudija Marko Kljajević. Kad je otkriveno da u arhivi nedostaju ti spisi, Kljajević je rekao da Odeljenje za organizovani kriminal nije imalo pravilnik o čuvanju dokumenata, pa je materijal odneo kući i zaboravio da vrati.

Sa informacijama koje prikupe tajne službe i onima koje završe u tužilaštvu i sudovima može svašta da se uradi. Mogu da se iskoriste za ucenjivanje ili trgovinu, ali ne mogu da se unište, neki primerak uvek ostane u arhivi, zvaničnoj ili privatnoj. Upravo ti tragovi jednog dana poslužiće za čišćenje zlodela koja su ostala iza bivših vlastodržaca.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane