Natrag

Uvodnik

(Pr)osudite sami

Sreća je boriti se

Milovan Brkić

Na odlasku sa dužnosti, doskorašnji američki ambasador Kajl Skot je, na oproštajnom ispraćaju rekao - Srbi, imate Svetog Đorđa. Ubijte Aždaju!

Bolje je umreti stojeći, nego živeti na kolenima - tvrdio je Ernesto Če Gevara.

Vučićev kartel je postao opasniji od najgorih narko kartela u Latinskoj Americi, opasniji od albanske, sicilijanske ili čikaške mafije.

Ne možemo znati da za nešto vredi živeti, ukoliko za tu stvar nismo spremni da umremo!

Nije me briga ako padnem, sve dok je iza mene neko ko će podići moju pušku i nastaviti pucati - govorio je Emilio Zapata, vođa meksičke revolucije.

Milovan Ilić Minimaks rekao je da je danas živ Dostojevski, podržao bi mala i srednja preduzeća u Srbiji, a naročito ona koja proizvode idote.

Američke demokratske vlasti instalirale su u Srbiji, nakon uspešnog obaranja Miloševićevog režima, idiote, kojima su natrpale u džepove milione evra, a zauzvrat su, predstavnici te upravljačke elite oteli od Srbije vojno naoružanje, prethodno za malo para kupivši Sartid, pretopili su hiljade topova, tenkova, haubica, pontonskih mostova. Kada su zgrnuili milijarde evra, napuinili su svoje račune i otišli.

Oteli su nam duvansku industriju, koja je punila jednom trećinom srpski budžet, a kada su je kupili Ameri, u budžet nije ušla ni prebijena para!

Srbija je na kolenima. Milioni ljudi su pauperizovani, bez nade, goli i bosi i beže iz zemlje da rade najteže poslove u inostranstvu. Siromašna Srbija školuje lekare i inženjere koji će raditi u Nemačkoj, medicinske sestre će prati guzice vremešnim i prebogatim Švabama, za malo para...

Zadovoljstva bogataša stvaraju se suzama siromaha - stara je misao Dostojevskog.

Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način. A u Srbiji su skoro svi nesrećni. Pa i oni koji su prebogati, jer su svesni da će đavo doći i po njih.

Gladni i siromašni građani Srbije uzdaju se u pomoć prijatelja, saveznika. Neko se nada pomoći Rusa, neko Amerikanaca i Engleza, niko od Nemaca.

Prijatelj je onaj koji ima iste neprijatelje poput tebe - tvrdio je Abraham Linkoln, bivši američki predsednik.

Imamo li mi iste nerpijatelje kao i oni u čiju se pomoć nadamo?

Svačiji prijatelj je ničiji prijatelj- tvrdio je Aristotel.

Njegovu misao može da razume i tiranin Aleksandar Vučić. Jer njegovi prijatelji, poput Palmera Metjua, Mogerinijeve, Hana, Merkelove, bili su još veći prijatelji sa našim neprijateljima, nego sa njim!

Sreo sam čoveka u prolazu, isti Apis.

Ima nas, kaže mi šapatom. Spremni smo. Stojimo pored njih, ili smo blizu. Od raznih smo.

Stegoh njegovu crnu ruku. Rekoh mu da su vremena takva, treba delati. Ali šta će nastati ako upišanko bude smaknut. Kakva će podrška biti iz inostranstva.

Nekoliko vojnih obaveštajaca se kod mene i mojih raspitivalo o toj ruci. I oni bi da budu među njima! Crne su nam ruke, odgovorio sam.

Zar ne uništavam svoje neprijatelje kada ih učinim svojim prijateljima, pitao se Abraham Linkoln.

Možemo li učiniti svojim prijateljima one koji su nam slali Palmera, bombardere, koji su nas satrli?

Današnji američki predsednik Donald Tramp je obećao da će Sjedinjene Države da vrati hrišćanskim vrednostima. Da se posveti životu običnog čoveka, da svi oni mogu da ostvare američki san. Obećao je i onima koje je čizma demokratskih vlasti SAD-a pregazila i pogazila, da će pomoći da se oslobode diktatora i satrapa.

Uvođenje ličnih sankcija Vučićevom kartelu, a ne građanima, dobar je potez Bele kuće.

Jedan čitalac mi preti. Piše mi da sam prodao Ruse, da sam se prodao Amerikancima, da će mi oni doći glave. Moguće je, odgovorio sam mu. Ali, kakvu nam to podršku šalje Kremlj? Da li je Aleksandar Babakov čovek koji nam nudi zaštitu, koji od Vučića odnosi samo pare, koje je on od nas opljačkao.

Podignimo naše crne ruke i sami se oslobodimo. Neka i naši prijatelji pokažu svoj trag.

Odgovarajući na pitanje u intervjuu koji je sa njim vodila njegova kćerka, Marks je, upitan da objasni šta je to sreća rekao - Sreća je boriti se!

Nema nam druge, nego da ustanemo, da se oslobodimo!

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane