Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Feljton

Prokletstvo Kenedijevih (3)

Lanac tragedija nije se prekinuo do danas

Porodična istorija Kenedijevih sadrži fascinantnu listu priča o nesrećnim sudbinama, tragedijama, seksualnim avanturama, nasilju i zataškanim zločinima. Od četiri slavna brata - Džozef, Džon, Robert i Edvard - starost je dočekao samo je samo jedan. Upravo on, Edvard, pred kraj života, javno je postavio pitanje: "Da li nad svim Kenedijevima visi neko strašno prokletstvo?" Ako postoji, prokletstvo u smrt ne odnosi samo članove mitske američke porodice, nego i mnoge koji s njima dođu u bliži kontakt.

***

Kad je, u svojoj 43. godini, preuzeo dužnost, Džon Ficdžerald Kenedi je postao najmlađi predsednik u američkoj istoriji. Amerika i ceo svet, svi su bili očarani bogatim, sposobnim i zgodnim političarem, a njegovu harizmu je pojačala lepa i elegantna supruga Žaklin. S njima, Amerikanci su dobili ono što nikad nisu imali - svoju kraljevsku porodicu.

Kao i ostali Kenedijevi, Džon biografiju nije obeležio samo politikom, nego i seksualnim skandalima, razuzdanim ponašanjem i nasiljem. Hroničari su zabeležili stotine njegovih avantura svake vrste, među kojima je najviše vanbračnih izleta. Na tom spisku nalazile su se žene različitog porekla, društvenog statusa i profesija. Frenk Sinatra mu je 1960. nabacio Džudi Eksener, profesionalnu prostitutku.

Njena koleginica Elen Romeš zabavljala je predsednika u Beloj kući. Striptizeta Blej Star je javno pohvalila mladog Kenedija da je "divlji i brz mužjak, koji dobro zna šta radi sa devojkama". Ni glumica Endži Dikinson nije odolela njegovom šarmu, kao ni mnoge sekretarice u Beloj kući. Znalo se da Prisila Ver i Džil Koven često odlaze na kupanje s predsednikom. To je radila i Pamela Tarner, sekretarica Džonove supruge Džeki.

Za Dankinju Ingu Arvad pričalo se da je sovjetski špijun, ali predsedniku je bilo važnije kako ona izgleda, a izgledala je kao nordijska boginja seksa. Na meti Dž.F.K. bile su sve žene, jedva punoletna Mimi Alford, koja je tvrdila da je s njim izgubila nevinost, kao i udate bogatašice Gunila fon Post i Meri Pinčo Majer, pa i slavna Marlen Ditrih, koja je bila i ljubavnica njegovog oca Džozefa Kenedija.

Džeki Kenedi je znala za skoro sve ljubavnice svog muža. Znala je, kao i cela Amerika, i za njegovu vezu s Merilin Monro.

Džon i Merilin upoznali su se 1954. godine na večeri u Njujorku. Razmenili su telefone, a predsednik ju je pozvao na porodično imanje u Palm Springsu.

Vezu su od radoznalih medija sakrivali uz pomoć Džonovog zeta, drugorazrednog glumca Pitera Loforda. On im je zakazivao susrete i organizovao zabave s mnogo gostiju, alkohola i droge. Loford ih je čak i fotografisao dok se zajedno kupaju u kadi.

- Holivud je korumpiran svet, bez morala. Politika, takođe. Sa Merilin i Kenedijem ova dva prljava sveta su se srela - izjavio je Fransoa Forestije, francuski novinar, autor knjige "Merilin i Dž.F.K."

Forestije je otkrio detalje te romanse, koju je rekonstruisao na osnovu izjava ljudi iz njihovog okruženja, ali i dokumentima CIA i FBI, koji su pratili, slušali i snimali Kenedijeve seksualne izlete. Edgar Huver, svemoćni šef FBI, nije imao težak posao, Merilin i Džon su pravili ispade i u javnosti.

Na proslavi Džonovog 45. rođendana, 1962, u njujorškoj hali Medison Skver Garden, Merilin mu je otpevala ono čuveno "Srećan rođendan, gospodine predsedniče". Glumica je na sebi imala samo haljinu od 12.000 dolara i parfem od 2.000 dolara. Dok je plesala s predsednikom, haljina joj se rašila. To je ulepšalo zabavu na kojoj nije bilo First Lejdi. Džeki je rođendan svog muža provela u rezidenciji pored Vašingtona.

Fatalnu plavušu špijunirale su sve obaveštajne službe, prevareni muž, Kenedijevi prijatelji i neprijatelji. Na osnovu tako prikupljenih saznanja kompletirana je slika o njoj koja se u mnogome razlikuje od medijske. Merilin je bila frigidna, neuravnotežena tabletomanka s vrlo slabom ličnom higijenom. Verovala je da njena veza s Kenedijem nije samo prolazna avantura. Upoznala je njegovu decu, učila ih je da plešu. Prijateljima je pričala da će se Džon razvesti od Džeki da bi se venčao s njom.

U depresivnim stanjima, izazvanim posrtanjem karijere i pomešanim lekovima, često je zvala Kenedija na sve telefone, pa i na kućni. Nekoliko puta joj se javila Džeki. Merilin bi se pristojno izvinila i prekinula vezu. Posle jednog od takvih poziva, javio joj se Lofor i rekao: "Gotovo je, Merlin. Više ne smeš da pokušavaš da stupiš u kontakt s predsednikom. Ne smeš ponovo da ga vidiš i da ga zoveš telefonom."

Merilin Monro je umrla pre skoro 60 godina, a još se iznose teorije o uzrocima njene smrti. U beleškama privatnog detektiva Freda Otaša, koje su objavljene posle njegove smrti 1992. godine, navodi se da je Džonov brat Robert Kenedi, posle žestoke svađe, jastukom ugušio Merilin. Otaš je mesecima pratio Merilin Monro. Prislušne uređaje je stavio i u njenu kuću u Los Anđelesu. U njegovim beleškama je pronađen opis događaja iz kobne noći 5. avgusta 1962. godine.

Slavna glumica je dugo bila u seksualnoj vezi sa braćom Kenedi. Te noći im je rekla da više ne želi da bude "parče mesa" koje oni dele. Pretila je da će medijima ispričati sve o njihovim perverzijama. Džon i Robert su pokušali da je smire, ali ona se zaključala u spavaću sobu i nastavila da viče. Robert se uplašio da će je čuti komšije.

Nagovorio ju je da otključa vrata, da mirno razgovaraju. Kad je to uradila, mlađi Kenedi ju je bacio na krevet i ugušio jastukom. Kenedijevi su mesto zločina napustili kad je Merilin prestala da daje znake života. "Slušao sam kako umire Merilin Monro", zapisao je detektiv Otaš.

U zvaničnom izveštaju se navodi da je smrt holivudske dive izazvala prevelika doza barbiturata, što upućuje na "verovatno samoubistvo". Braća Kenedi su imali mnogo razloga da ućutkaju Merilin, zato se i danas često sumnjiče za njeno ubistvo. Ipak, ta tragedija zauvek će ostati prekrivena velom misterije.

Uz sva nagađanja o uzorima njene smrti i krivcima za nju, pažnju javnosti privlači i izvesna Gledis Bejker Moris, koja tvrdi da je dete ljubavi Merilin Monro i Džona F. Kenedija. Meredit Bejker, rođaka Merilin Monro, podigla je Gledis kao svoju ćerku. Tek na samrti, u martu 2014, priznala je da joj nije biološka majka i da su njeni pravi roditelji bili izuzetno poznati.

- Mama mi je priznala da je me rodila Merilin Monro. Merilin se plašila da će braća Kenedi ubiti i nju i dete ako saznaju za trudnoću, pa se porodila u tajnosti. Ubrzo posle rođenja, u junu 1962. godine, sakrila me kod Meredit - izjavila je Gledis novinarima.

Posle tog šokantnog saznanja, Gledis Bejker Moris počela je da istražuje svoje poreklo. Došla je do zaključka da je njen biološki otac Džon F. Kenedi, pošto je Merilin od početka 1961. pa do smrti bila u vezi samo s njim.

Posredno, to je potvrdio i Leon Kron, ginekolog slavne glumice. Kron tvrdi da je Merilin krajem 50-tih godina prošlog veka imala dva spontana pobačaja. Ipak, u jesen 1961. ostala je u drugom stanju i porodila se u junu sledeće godine.

Istinu će otkriti DNK test. Gledis Bejker Moris je izjavila da očekuje da on potvrdi da je ona ćerka Merilin Monro i Džona F. Kenedija. Kad to bude dokazano, upoznaće rodbinu s očeve strane, njegovu ćerku Karolajn i unuke Džeka, Rouz i Tatjanu. S druge strane, iz nasledstva Merilin Monro dobiće oko sto miliona dolara.

Sudbinsko, političko i seksualno prokletstvo pratilo je i Džona F. Kenedija Juniora, sina ubijenog američkog predsednika. On nije imao svoju Merilin, ali jeste pevačicu koja je, u jednom trenutku svoje karijere, htela da izgleda kao reinkarnacija slavne holivudske plavuše. Džon Džon su 1987. godine upustio u burnu vezu s pevačicom Madonom, dok je još bila u braku s glumcem Šonom Penom.

U to vreme, Madona je već stekla status pop zvezde, ali brak joj je prošao kao i glumački pokušaji. Posle "bednog promašaja", kako je kritika nazvala njenu glumu u filmu "Ko je ta devojka", Madona je morala da prizna i propast burne romanse s Penom. "Kažu da je tanka linija između ljubavi i mržnje. Mislim da sam prešla tu liniju, ali na drugoj strani je vrlo ružno. Sve je bilo tako nestvarno i lepo na početku, sramota me svega što mi se sad događa", izjavila je Madona.

Uz sve bračne probleme, veliku brigu joj je izazvalo otkriće da ima kvržicu na dojci. Obavila je lekarske preglede, a konačne nalaze iščekivala je u društvu Džona F. Kenedija Juniora, najpoželjnijeg momka u Americi.

Mladi plejboj, koji je od rane mladosti bio opčinjen spoznajom da je njegov otac ljubio Merilin Monro, nije odoleo pevačici, koja je svojim stilom i imidžom pokušavala da imitira pokojnu glumicu. Upoznali su se na jednoj zabavi u Njujorku, u decembru 1987. Već na prvom sastanku, Džon Džon joj je dao ključeve svog stana. Ona nije gubila vreme. Sledeće veče, kad se vratio u stan, mladi Kenedi ju je zatekao na kauču, umotanu u ukrasni papir s natpisom: "Večera je servirana, Džone". Noć su proveli uz seks, ples, smeh i popriličnu količinu dobrog vina.

Iako je Džon Džon pokušavao da sakrije vezu s pevačicom italijanskog porekla, uskoro su novinari objavili vest da je Kenedi premazao Madonino telo puterom od kikirikija, pa su vodili ljubav tek kad je sve polizao. Madona je to demantovala: "Puter od kikirikija? Nikako! Znate li kako taj puter deblja? Niskokalorični šlag je odličan, puter ne!"

Madona je uživala u vezi sa Džonom, ali najveću tajnu i najveću brigu podelila je s, tada još zvaničnim, mužem Šonom Penom. Samo njemu je javila da su joj nalazi uredni, da nema rak dojke. Oslobođena tog straha, potpuno se prepustila uživanju u novoj ljubavi. Svojim prijateljicama je pokazivala fotografiju mladog Kenedija i govorila: "Vidite ga! On je savršeni primerak svoje vrste. Konačno se zabavljam s nekim koga ljudi vole i poštuju.

Šon se tukao s fotoreporterima, a mene je javno ponižavao. Možete li zamisliti da to Džon radi? Nemoguće! Šona ću voleti zauvek, on je jedina osoba koja me zaista poznaje, ali s njim je gotovo. S Kenedijem počinje druga priča."

Džoni, kako ga je Madona zvala, priznao je svojim prijateljima da se oseća kao da ga je začarala, potpuno je opsednut njom.

Ipak, veza nije dugo potrajala. Za raskid se pobrinula Džonova mama Džeki. "Džeki je sebe i svoju decu doživljavala kao punokrvne pripadnike nove američke aristokratije i smatrala je da njen sin ne može sebi da dopusti ljubav s bivšom konobaricom. Ali, Džon se i ranije palio na plavuše i drugorazredne glumice, baš kao i njegov otac. Ne znam da li je Džeki više patila zbog Merlin ili Madone", rekao je jedan prijatelj porodice Kenedi.

Prilikom jedne porodične večere, Džeki je pred svima rekla sinu: "Možda je Madona fina devojka, ali ona je udata i predstavlja samo nevolju. Oko tebe je milion inteligentnih žena, a ti si izabrao onu koja peva 'Material Girl' i otvoreno poručuje da joj je važan samo novac." Džon joj je hladno uzvratio, aludirajući na njen brak s bogatim grčkim brodovlasnikom: "Mama, svet će, posle svega, tebe upamtiti po gladi za novcem". Džeki ga je prostrelila pogledom, a onda briznula u plač. Džon je istog momenta zažalio zbog svoje grubosti, zamolio je mamu da mu oprosti, ali nije hteo da odbaci Madonu.

Pevačica je tada već shvatila da ona i Džon nisu jedno za drugo. Ona je tražila snažnog muškarca, a on je previše govorio o majci i porodici. Usledio je period pun kratkih prekida, koji su samo povećali jaz. U jednom nastupu histerije, Madona je provocirala Džona: "Kad ćeš me upoznati sa svojom mamicom?" On joj je odgovorio pitanjem: "Zašto bi ona htela da upozna tebe?" "Pa, ja sam Madona, a ona je jedina žena na planeti poznatija od mene", rekla je pevačica.

Džeki nije htela ni da čuje za Madonu. Posle serije svađa, krajem 1988. popularni par je raskinuo vezu. Madona ga je brzo prebolela, pa je prijateljima rekla: "Džon mi je dosadio, već sam ga zaboravila..."

Dok je ta romansa trajala, Džon F. Kenedi Junior bio je u vezi s neuspešnom glumicom Kristinom Hag. I to se neslavno završilo, ali Hag je uspela da za 1,2 miliona dolara jednoj izdavačkoj kući proda knjigu u kojoj je više opisivala Kenedijevu ljubavnu avanturu s Madonom, nego s njom.

Knjigu o Džonu F. Kenediju Junioru napisao je i njegov prijatelj iz studentskih dana Bili Nunan. U biografiji "Zauvek mlad", Nunan je opisao Džonov odnos s Madonom. Između ostalih detalja, naveo je kako mu je Kenedi puštao snimak s govorne pošte, na kome mu je Madona pričala o svojim prljavim seksualnim maštarijama.

Nunan je pisao i o Karolin Baset, s kojom se Džon Džon oženio osam godina posle raskida s Madonom. Opisao je Karolin kao "manipulativnu narkomanku".

Biografiju Dž.F.K.J. napisao je i slavni američki autor Kristofer Anderson, bivši urednik Tajma i Pipla. U knjizi "Dan kad je umro Džon" opisao je nepoznate strasti američkog princa, tvrdeći kako je on od rane mladosti živeo veoma burno: "Na zabavama se prepuštao najnižim strastima, stalno je pušio marihuanu, gledao porniće i paradirao go. Bio je fasciniran pornografijom. Vlasnik jednog video-kluba tužio ga je za stotinu nevraćenih pornografskih kaseta. Džon je obožavao da se šeta go pred nepoznatim ljudima. Mogao je da bude porno zvezda."

Anderson je pisao i o vezi mladog Kenedija s glumicom Deril Hana, koja je usledila posle prekida s Madonom. "Njih dvoje su još u junu 1993. godine u Kaliforniji izvadili dozvolu za sklapanje braka. Hteli su da se tajno venčaju u Santa Moniki, jer Džeki nije htela da čuje ni za tu glumicu. Deril ga je zaista volela. Očajnički je htela da se uda za njega. Dvaput ga je zaprosila! On joj je oba puta odgovorio zahtevom da ga ne forsira, jer ne pristaje na ucene."

Kad je mama Džeki umrla, 1994. godine, Deril Hana je na sahrani stajala uz ožalošćenog Džona. Ipak, on je izabrao drugu. S Karolin Baset se venčao 1996. godine.

- Ona ga podseća na majku - rekao je jedan od Kenedijevih ujaka.

Karolin se u prvim danima braka teško nosila s pritiskom medija, slave i neobičnim zahtevima svog supruga. Džon Džon joj je odmah saopštio da mora roditi sina. No, umesto na bračne dužnosti, mladi Kenedi je vreme, energiju i emocije trošio na dugonogu manekenku Džuliju Bejker. Tri duge godine trajala je napetost između Džona i Karolin. Tako je bilo i poslednjeg dana, kad su malim avionom poleteli iz Nju Džersija na ostrvo Martas Vajnjard, gde je klan Kenedijevih decenijama imao vilu za odmor. Tamo je trebalo da se održi venčanje Rori Kenedi, najmlađe ćerke Roberta Kenedija.

Pred put, Džon Džon je popio lekove protiv bolova u povređenom zglobu noge i za štitnu žlezdu. Popio je i dve-tri čaše belog vina. Iako je bio neiskusan pilot, odbio je da angažuje nekog profesionalca, a nije mario ni za upozorenja mehaničara, koji su mu pripremili avion za let do ostrva. Samouvereno je poleteo iznad okeana prekrivenog gustom maglom.

U avionu su bile Karolin i njena sestra Loren. Prvih pola sata Džon je pilotirao bez problema. U nekom trenutku se uspaničio, izgubio je orijentaciju i nije mogao da proceni na kojoj visini se nalazi letelica. Kad je shvatio da gubi kontrolu, pokušao je da podigne avion. nije uspeo.

Mali "Pajper Saratoga" srušio se u more brzinom od 350 km na sat. Tri dana posle udesa, 19. juna 1999, iz olupine koja se nalazila 20 metara ispod površine mora izvučena su tri tela. Snovi moćne porodice Kenedi da bi još jedan njihov član mogao da postane predsednik SAD-a zauvek su srušeni. "Ta porodica je prečesto u crnini", sarkastično su komentarisali urednici američkih medija.

Prokletstvo Kenedijevih pratilo je Žaklinu i posle smrti njenog supruga Džona F. Kenedija. Spletom čudnih okolnosti povezala se s bogatim grčkim brodovlasnikom Aristotelom Onazisom. Mali, zdepasti i nevaspitani Grk nije znao da upotrebljava escajg, ali bio je izuzetno uspešan u prikupljanju novca i žena. U drugoj polovini prošlog veka imao je najveću trgovačku flotu na svetu, kao i seriju ljubavnih trofeja.

Onazis je spajao lepo i korisno. Dugo je bio veren s Ingeborg Dedihen, ćerkom moćnog norveškog brodovlasnika. Ona - plava, visoka i vitka - svog debelog i tamnoputog Grka je opisivala kao "primitivca koji smrdi kao pas, ali zna kako da joj pripredi seksualne užitke kao niko drugi". Posle raskida s Norvežankom, Onazis je oženio Tinu Livanos, najpoželjniju grčku naslednicu. S njom je dobio dvoje dece, sina Aleksandra i ćerku Hristinu. U braku se ponašao kao da je iz Kenedijevog klana, menjao je ljubavnice kao na traci. Među brojnim glumicama i pevačicama, na tom spisku se našla i Evita Peron, supruga argetinskog predsednika. U Veneciji je upoznao opersku divu Mariju Kalas. Njenom lepotom bio je opčinjen do smrti.

Na luksuznoj jahti, kojom je krstario Mediteranom, okupljao je svetski džet set. Pravio je lude zabave u kojima su uživale i najveće holivudske zvezde tog vremena Greta Garbo, Ava Gardner, Keri Grant. Među gostima su bili i Kenedijevi, a s njima i Karolina Bovi, sestra Žakline Kenedi.

Onazisovo poslovanje je bilo pod istragom američkih službi, pa Džonu F. Kenediju, kad je postao predsednik, nije odgovarala veza njegove svastike s grčkim milijarderom. U specijalnu misiju je poslao suprugu Džeki. Ona je, u septembru 1963, došla na Onazisovu jahtu s namerom da razvrgne njegovu vezu sa svojom sestrom.

Umesto sestre, u Arijevom društvu je zatekla Mariju Kalas. Kad ga je upitala kako ga nije sramota da vara Karolinu, on je odgovorio: "Ja sam mornar, a mornari u svakoj luci imaju devojku". Džeki je planula, izvređala ga i neobavljena posla vratila se u Ameriku.

Sledeći put je Onazisa srela na sahrani svog muža Džona. Mnogi su pokušavali da objasne kako je došlo do njihove veze. Piter Evans, autor Onazisove biografije "Nemezis", napisao je: "Aristotel je osvajao žene koje su prividno bile mnogo iznad njegovog nivoa, lepotice iz elitnih društvenih krugova. Pa, ipak ih je imao."

Šestogodišnje intimno prijateljstvo Džeki i Arija postalo je javno tek posle smrti Bobija Kenedija. Poslednji od slavne braće, Edvard Ted, kao glava porodice, pozvan je na Onazisovo ostrvo Skorpios, gde je pokušao da snahu i Grka odgovori od namere da se venčaju. Bogati brodovlasnik mu je rekao: "Nisam očekivao nikakav miraz, pa Kenedijevi ne treba da budu toliko zabrinuti". Edvard je prihvatio realnost, pa je čak dogovarao detalje bračnog ugovora Grka i udovice svog brata.

Taj brak je naišao na opštu osudu. Onazisov sin je rekao da su oni savršen par: "Moj otac voli zvučna imena, a Džeki voli novac". I Marija Kalas je novinarima dala zloban komentar: "Pa, dobro, nije to tako strašno, Džeki je svojoj deci našla dedu." Piter Evans je napisao u Onazisovoj biografiji da je "Džeki bila krajnja meta, kojoj Ari nije mogao da odoli. S druge strane, Džeki nije volela Arija. Posle Bobijeve smrti uhvatila ju je panika, uplašila se za svoju i bezbednost svoje dece, strahovala je od prokletstva Kenedijevih. Onazisovo bogatstvo joj se učinilo kao najsigurnije utočište."

Prokletstvo Kenedijevih kao da se prenelo i na Onazisovu porodicu. Ćerka Hristina se, protiv njegove volje, udala za 30 godina starijeg američkog biznismena, a sin Aleksandar je poginuo pilotirajući sportskim avionom. Onazis nije mogao da se pomiri s tim gubitkom. U početku nije dozvoljavao da se Aleksandrovo telo sahrani, hteo je da ga zamrzne, kako bi ga naučnici jednog dana vratili među žive. Na kraju, sahranio ga je na svom ostrvu.

Arijeva životna ljubav Marija Kalas je pokušala samoubistvo. Preživela je, ali nekoliko godina kasnije je umrla pod nerazjašnjenim okolnostima, koje nisu isključivale mogućnost da je izvršila samoubistvo.

Posle porodičnog sloma, Onazis je pokušao da raskine brak sa Džeki Kenedi. U februaru 1975. završio je u američkoj bolnici u Neiliju, s teškom upalom pluća. Umro je mesec dana kasnije. Džeki nije ni znala da je bolestan, ni gde se leči.

Džeki Kenedi je umrla 1994, a njen sin Džon Džon pet godina kasnije. Lanac tragedija nije se prekinuo do danas.

(Kraj)

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane