Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

KiM

Petar Petković je izgubio stranku koja ga je iznedrila, ostao je bez Koštunice ...

Može i bez Kosmeta

Mulj koji je nanela januarska poplava na Kosovu i Metohiji, još se nije sasvim osušio. Naprotiv, osvežen je tokom dvodnevne posete direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petra Petkovića sredinom ovog meseca. Tada su sav nanos i prljavština koje je voda onda nanela, na daleko zasmrdeo.

Ivan Maksimović (dopisnik iz Kosovske Mitrovice)

Svoju posetu KiM Petković je upriličio povodom dana Opštine Zvečan, koja je osnovana pre ravno 30 godina. Prvog dana posete Petković je u Svečanoj sali Opštine Zvečan razgovarao sa gerontodomaćicama (?!) jer valjda Srbi većih problema od njihovih očigledno nemaju ,pošto je "Aco, Srbine" sve rešio pa su konačno i one stigle na red sa svojim nedaćama.

Od najavljenih događaja, između ostalog i razgovora Petkovića sa građanima Zvečana na ulici, odigralo se samo ono što je moglo da pomogne propagandi režima a što, preciznije, nije od bilo kakvog značaja za rešavanje vitalnih i životnih problema Srba niti u Zvečanu, niti na KiM uopšte.

Uzgred, kroz prozor same Svečane sale u kojoj je proslava započeta, na potezu od juga do zapada kuda se vidokrug pruža, vidljiva su ogoljena brda na kojima lokalni Albanci nesmetano kradu šumu u posedu Srba ove opštine ali i državnu a naročito poslednjih desetak godina od kada vlasnici, pa ni lokalni žitelji, ne smeju ni da se prošetaju tim šumama u strahu za svoju bezbednost. Ni na jedan njihov poziv da se to spreči niko se nikada nije odazvao.

Najupečatljiviji od događaja su slavlje u sali opštine Zvečan pre podne, a posle toga slavlje "kod Coca", u lokalnoj kafani na glasu. Pijančilo se vasceli dan uz elitnu kič-ekipu "Zvezdi Granda" i Topalka koji je izveo i poznatu nacionalnu pesmu "Veseli se srspski rode". Sve pljeskajući rukama u vis i koreografijom kao da kažiprstom ubadaju vazduh, kako se već igra na tim terevenkama, pratili su ga gotovo izbezumljni službenici opštine za koju bi pre moglo da se kaže da su joj došli na parastos nego na jubilej osnivanja. Ispred njih, koliko ga grlo nosi, pratio ga je Ivan Todosijević, predsednik privremenog organa Zvečan (dakle - ugašene opštine) a pored ostalih funkcija još i poslanik u ilegalnoj "skupštini" albanskih separatista u Prištini. Razume se, gospodin Todosijević je istaknuti funkcioner Srpske napredne stranke sa Kosova i Metohije, drugačije ne biva.

Sutradan je Petković nastavio ka centralnom Kosovu, tačnije okolini Gračanice, oblasti pogođenoj januarskim poplavama. Nije se dobro proveo. Pored dogovorenih sastanaka sa nekim porodicama iz Donje Gušterice, opština Lipljan, Petkovića su dočekali i oni koji su želeli da nastupe otvoreno i iskreno. A to njemu, ni bilo kom predstavniku vlasti koju je formirao i kontroliše Aleksandar Vučić, naročito na Kosovu i Metohiji nikako ne treba. Zbog toga oni nisu ni bili deo agende Kancelarije za KiM ni tog, ni bilo kog drugog dana.

Reč je o ljudima koji ni posle 7 meseci nisu dobili nikakvu pomoć iako je to u medijima naširoko obećavano i to ne kao nešto što će uslediti već kao nešto što je određeno.

Krajem maja meseca Sandra Nedeljković, zamenica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, obavestila je javnost kako je Vlada Republike Srbije izdvojila novčanu pomoć u iznosu od 120.000 dinara po domaćinstvu za građane u osam lokalnih samouprava na KiM čiji su domovi bili oštećeni tokom januarskih poplava.

"Mi smo proces verifikacije završili, obišli smo i proverili sve zapisnike, očekujemo da će za mesec dana našim građanima biti isplaćena pomoć. Imamo oko 150 domaćinstava" rekla je Nedeljkovićeva.

A da oni čiji su domovi oštećeni u poplavama "mogu da očekuju novac na svojim računima mesec dana po dobijanju rešenja" potvrdio je i Ivan Vujić pomoćnik direktora za finansijske poslove Kancelarije za KiM.

Prošlo je mesec i po dana od toga i Petković je navratio da pokaže medijima šta je učinjeno.

"Na taj način pokazujemo da vodimo računa o svim našim ljudima, da ulažemo ne samo u izgradnju nego da direktno pomažemo ljudima" rekao je, između ostalog, Petković novinarima u Donjoj Gušterici.

Ipak, da je sve ovo samo kontrolisana predstava postalo je jasno kada je Petkoviću u susret pošla većina žitelja ovog sela jer se o poseti nije znalo ništa čak ni u samom selu. Namera meštana je bila da iskažu svoj revolt.

Nezadovoljstvo je izazvala činjenica da iako je najavljeno kako je pomoć namenjena za sanaciju poplavljenih domova, nekima od onih koji su najveću štetu pretrpeli, poput porodice Ristić, rečeno je da "njih ne sleduje jer im to nije životni prostor" a nezadovoljni meštani su potvrdili da je pomoć dodeljivana onima čije kuće uopšte nisu bile oštećene.

"Previše se dobro poznajemo ovde da bi mogli jedni druge da obmanjujemo" kaže jedan od žitelja ovog sela.

Iz opštine, pa i one separatističke u Gračanici u kojoj vlast čini Vučićeva "Srpska lista", pojavili su se da popišu štetu i ni jednom posle toga. Meštani su odlazili u opštinu, žalili se i zvali ih da dođu ali se niko nikada više nije pojavio, "neće da dođu" kategorični su meštani. A neće jer ih sudbina srpskog naroda, kao ni opstanak preostalih Srba, ni malo ne zanima. Zato su meštani Petkovića sačekali i kod reke koja ih je poplavila da bi mu pokazali da ni posle 7 meseci nije očišćena te da jednako predstavlja pretnju kao i ranije.

Vidno uznemiren i nezadovoljan reakcijom zapostavljenog stanovništva pored onih nekoliko porodica "zbrinutih" za pred kameru, Petković je pokušao da se izvuče metodom "svi su krivi samo nismo mi što smo krivi". Ni tu se nije najbolje proveo.

"Naravno da uvek ima nezadovoljnih ljudi. Mi ćemo sa naše strane učiniti sve da svako ko je pretrpeo štetu, dobije novac Kancelarije za Kosovo i Metohiju" garantuje Petković i zaključio kako misli da je to "sasvim dovoljno i sasvim fer".

Da li je dovoljno diskutabilno je a nerealno je očekivati da će bahata naprednjačka vlast pomoći tako da to ipak nešto znači. Sigurno je da oni koji nisu deo ili barem "simpatizeri" Vučićeve "Srpske liste", neće dobiti baš ništa. Isto tako važno, ako ne i važnije od toga, jeste da Petković tvrdi da je to fer. Ne, nikako nije fer!

Petković se tu poneo identično kao kod nezadovoljstva građana konkursom za prijem radnika u zdravstvenim ustanovama na KiM aprila meseca. Ni tada rezultati nisu objavljeni javnosti ko što nije objavljeno ni kome je pomoć dodeljena a poznato je da ova vlast ne čini baš ništa a da to ne iskoristi da se samopromoviše. Onda su na posao primljeni priučeni "zdravstveni radnici" sa kupljenim diplomama medicinske a završenim školama i kursevima za frizera i srodne zanate kao što su sada pomoć dobili i oni koji nisu pretrpeli štetu u poplavama. Onda je nezadovoljstvo naroda ugušeno podelom među njima i novim konkursom na koji su primljeni i oni koji su završili medicinske škole i fakultete, kao što je sada pomoć obećana svima koji su pretrpeli štetu.

Dakle, loša praksa da oni koji ne ispunjavaju uslove prođu najbolje, ostaje umesto da se po sili zakona te neregularnosti isprave i uspostavi zakon i red. Stvorena je situacija da se bezakonje nagrađuje a zakon "krpi" tek da bi se javnsti i nezadovoljnima "zamazale oči". Tako da nikako nije fer ono što je Petković obećao jer sve vreme snažnije podržava nepotizam nego što dozvoljava da pomoć stigne do potrebitih. To je najpre bezakonje i otvoreno kriminalno ponašanje predstavnika Vlade Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji u tome ne vidi nikakav problem, naprotiv.

Petković je usled rasejanosti, vidno do srži ogorčen narodom koji se usudio da bude nezadovoljan, upao u novi problem.

Za neočišćeno rečno korito umesto da kinji predstavnike vlasti koji su za takvo stanje odgovorni a koju su postavili i podržava je Vlada Srbije iako je ona isključivo separatistička, Petković je za nemarno ponašanje optužio Albance. Novinarka Medija centra iz Čaglavice ga je upitala "odakle zna ko baca smeće?" što je Petkovića žestoko izrevoltiralo pa je i novinare optužio za saučesništvo u prikrivanju informacija o tome ko baca đubre u seosku reku.

"Pa, dobro, vi možete da branite koga hoćete... to bi trebali vi da znate, ili možda prikrivate tu činjenicu" oštro i krajnje neozbiljno završio je Petković obraćanje novinarki.

U najkraćem podsećamo i na opštu političku doslednost aktuelnog direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića a nekada vatrenog protivnika Briselskog dijaloga sa pozicije portparola DSS-a.

Februara 2012. kada je dijalog sa albanskim separatistima zaživeo, Petković je nedvosmisleno isticao da "ti pregovori ne treba da budu pod pokroviteljstvom Brisela koji pokušava da od 2008. godine, preko EULEKS-a, Srbiji otme Kosovo". Danas se sve vrti i zavisi isključivo od Brisela i Petković će to svaki put da naglasi visoko dižući obrve kao da hoće da preskoči naočare na svom licu.

Što se Borka Stefanovića, glavnog pregovarača tiče, on može da "predstavlja samo sebe, ali ne i građane Srbije, a naročito ne Srbe sa Kosova koji su na referendumu rekli odlučno 'ne' institucijama Kosova" govorio je Petković. Referendum koji Petković pominje održan je u četiri opštine na severu pokrajine odmah po otpočinjanju Briselskog dijaloga 2011. godine kada su Srbi umanjeno za mikroprocenat gotovo jednoglasno rekli "NE" separatističkom sistemu na tom prostoru. Referendum je održan u potpunosti u skladu sa Ustavom Srbije za razliku od Briselskog sporazuma i stanja koje je on proizveo do danas.

"Temelj za bilo kakav razgovor sa Prištinom mora da bude Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, što su pokazali i Srbi na Kosovu koji su na referendumu jasno pokazali da žele da žive u Srbiji" isključiv je bio tada još uvek mladi junoša Petković.

Nije moguće, a ni potrebno, ponoviti sve njegove izjave ali još jedna je jako bitna. Decembra 2012. godine u Kosovsku Mitrovicu su došli Slobodan Samardžić, ondašnji potpredsednik DSS-a, i portparol te stranke Petar Petković. Samardžić je sa Srbima sa KiM potpisao proglas "Srbija je ugrožena" upravo povodom otpočinjanja Briselskog dijaloga, a okupljeni su mogli da čuju i da će "kada se lomi sudbina srpskog naroda i države Srbije, poslanici DSS biti uz svoj, srpski narod na Kosovu, pružajući mu podršku u poštovanju Ustava i odbrani neotuđivog prava da pripada Srbiji", kako je epski uzvišeno vikao ni na koga ovaj danas apartčik SNS-a.

Čini se da Petković Ustav i zakone države Srbije doživljava kao stranačku stvar. Kako je izvorno stvoreni DSS uništen i raspao se, za Petkovića je tako prestao da važi i Ustav i krivični zakonik što danas otvoreno pokazuje. No, doći će vreme kada će i te kako osetiti, on ali i svi članovi i pristalice SNS-a i Aleksandra Vučića koji je počinio najveću veleizdaju u istoriji Srbije, da nije pametno a ni naivno, kršiti Ustav i raditi u korist svog neprijatelja ma koliko god se to u ovom trenutku činilo isplativim.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane