Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Vlast najviše novca za besplatne udžbenike daje izdavačkoj kući Klet

Prokleta da je Klet

Nelogična i nepravedna odluka Ministarstva prosvete da poklanja milijarde dinara upropastiteljima srpskog obrazovanja. Neobjašnjivo je da baš izdavačka kuća Klet koja planski menja sadržaj srpskih udžbenika na štetu interesa Srbije i srpskih đaka redovno dobija donacije od institucija srpske države! Tako država Srbija sama finansira sopstvenu propast u obrazovanju. Toga nema nigde u svetu.

***

Ministarstvo prosvete je samo od 2019. godine izdavačkoj kući Klet dala skoro 748 miliona dinara za kupovinu besplatnih udžbenika. Povezanim firmama Novi Logos i Freska u istom periodu otišlo je još ukupno 399 miliona dinara. Na taj način Ministarstvo je na tri pomenute firme potrošilo skoro 60 odsto ukupnog novca datog za besplatne udžbenike.

Klet je u vlasništvu istoimene firme iz Slovenije, dok je Novi Logos u vlasništvu firme Klet profil iz Hrvatske.

Već deceniju ipo vladaju srpskih tržištem udžbenika i enormno su se obogatili Klet, Freska, Novi Logos i njihov trabant BIGZ

Prof. Aleksandar Kavčić je ogromna smetnja profitu Kleti i sestrinskim firmama, pa ga treba ukloniti

Besplatne udžbenike trebalo bi da dobiju svi učenici osnovnih škola koji dolaze iz socijalno i materijalno ugroženih porodica, đaci sa smetnjama u razvoju i invalididtetom, učenici koji imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format), kao i svako treće i naredno dete u porodici.

Zašto je dopušteno da strana, nemačka izdavačka kuća Klet ima monopol i zavlada srpskim tržištem udžbenika, a Zavod za udžbenike postane statista

Učenici, međutim, od države ne dobijaju ceo komplet udžbenika već oni od prvog do četvrtog razreda dobijaju knjige za matematiku, srpski jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i obavezni strani jezik.

Od petog do osmog razreda dobijaju se udžbenici iz matematike, srpskog jezika, prvog stranog jezika, geografije, istorije, hemije, fizike i biologije.

Više od polovine novca Kletu i povezanim firmama

Za nabavku besplatnih udžbenika za školske godine 2019/2020, 2020/2021. i 2021/2022. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je utrošilo ukupno oko 1,97 milijardi dinara.

Već deceniju ipo nemačka firma Klet upravlja srpskim tržištem udžbenika, drži monopol i stvara enorman profit sa sestrinskim firmama Freska, Novi Logos i BIGZ

Od ovog novca, izdavačke kuće Klet, Novi Logos i Freska dobile su ukupno 1,14 milijarde dinara, što je skoro 60 odsto utrošenih para.

Izdavačka kuća Freska je u vlasništvu Kleta iz Beograda, a imaju i istu direktorku, Gordanu Knežević-Orlić.

Klet je u vlasništvu istoimene firme iz Slovenije, dok je Novi Logos u vlasništvu firme Klet profil iz Hrvatske. Direktor Novog Logosa je Nebojša Orlić koji je ujedno i zakonski zastupnik u beogradskom Kletu.

Sa jedne ranije proslave izdavačke kuće Klet u Hajatu, imali su šta da slave: milijarde profita. Na slici direktorka Kleti G . Knežević ovde ide slika

U toku 2019. godine besplatni udžbenici su nabavljani u okviru tri javne nabavke - jedne „opšte" i ujedno najveće, druge koja je nabavljala nedostajuće udžbenike i treće koja se odnosila na kupovinu prilagođenih knjiga za učenike sa smetnjama u razvoju i sa invalididetom.

Te godine Klet je u okviru ova tri tendera dobio posao vredan 199 miliona dinara, Novi Logos 176 miliona dinara i izdavačka kuća Freska 14 miliona dinara.

U oktobru naredne, 2020. godine, sprovedena je najpre nabavka besplatnih udžbenika, a zatim i prilagođenih besplatnih udžbenika. Tada je Kletu dodeljen posao nabavke knjiga za 185 miliona dinara, Novom Logosu za 187 miliona i Fresci za 21,4 miliona dinara.

Poslednja javna nabavka besplatnih udžbenika bila je u junu 2021. godine.

Ovoga puta Klet je bio dobavljač ne samo za udžbenike koje izdaje ova kuća već i za udžbenike koje izdaju Freska i Novi Logos.

Koje knjige su kupljene?

Pretpostavljamo da u ukupnu sumu od 1,97 milijardi dinara nisu uračunati prilagođeni udžbenici za učenike sa smetnjama u razvoju i invalididetom za 2021/2022. godinu s obzirom na to da za ova nastavna sredstva još uvek nije raspisana javna nabavka ove godine.

U tenderskoj dokumentaciji sa ovogodišnjeg tendera za kupovinu udžbenika za osnovce nije navedeno koje sve knjige se nabavljaju niti za koliko učenika, a na upit Nove ekonomije iz Ministarstva prosvete nisu odgovorili.

Kad se prof. Kavčić pojavio sa predlogom da se srpskim đacima dele besplatni udžbenici predstavnici Kleti su ga satanizovali , digli hajku na njega i čak ga i tužili, jer su im interesi ugroženi. Klet ne zanimaju interesi srpskih đaka

Poslednji medijski natpisi o tome koliko udžbenika država nabavlja su iz maja 2018. godine (za školsku 2018/2019) i tada je objavljeno da su oni kupljeni za 84.348 đaka, kako je prenela Politika.

Besplatne udžbenike Ministarstvo nabavlja tako što se škole izjasne koji udžbenici su kod njih odabrani za narednu školsku godinu i koliko đaka ostvaruje uslove za besplatne udžbenike.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane