Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Povodom

Predsednik Srbije: projekat Jadar neće biti povučen

Vučić agent Rio Tinta

I triling ministarki (A. Brnabić, Z.Mihajlović i I. Vujović) su agenti i sluge Rio Tinta (Rio Sava). Sadašnji režim Vučića je krenuo u proces davanja eksploatacionih prava kompaniji Rio Tinto. I tu je ta ogromna razlika. Istraživanja su jedno, a pravo na eksploataciju - sasvim drugo!Vučić nezakonito vodi sve glavne poslove Vlade Srbije, meša se u ono što nije njegov posao i time krši Ustav Srbije.Rio Tinto (Rio Sava) ima političku, diplomatsku, ekonomsku i svaku drugu podršku predsednika Vučića. A i Vlada Srbije je na usluzi, ona je pravi sluga Rio Tinta. Zašto su dozvolili da budu sluge: Vlada Srbije i predsednik Srbije Vučić? Da li zbog mita? Za premijerku Brnabić je i dalje „projekat izgradnje rudnika neupitan"?!? Ona ne sluša mišljenja stručnjaka. Svi stručnjaci znaju da je tehnologija eksploatacije rude prljava, vrlo štetna i zagađuje ceo živi svet oko sebe. I svi znaju da kompanija Rio Tinto nema nikakvu efikasnu tehnologiju za otklanjanje zagađenja i uklanjanje toksina iz prirode..

Piše: Jovo Vukelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre nekoliko dana da „projekat Jadar neće biti povučen iako su to tražili pojedini opozicioni političari". Time je izazvao burna negodovanja onih koji su protiv izgradnje rudnika zbog zagađenja zemlje, vode i vazduha, a još više stoga što je upravo on obustavio realizaciju projekta rudnika „Jadar" koji želi da izgradi „Rio Tinto".

U pitanju je protivljenje građana, ekoloških pokreta i udruženja i aktivista, kompetentne akademske javnosti i brojnih uglednih stručnjaka (geologa, hemičara, biologa…), članova SANU, kao i svih opozicionih stranaka izgradnji rudnika, a ne samo „pojedinih opozicionih političara", kako to zajedljivo i sa nipodištavanjem pokušava da obmanjuje građane predsednik Vučić.

„Ekološki" problem postao centralno pitanje srpske politike

Ista poruka " Rio Tinto marš iz Srbije (sa Drine)" predsedniku Vučiću stiže iz cele Srbije, a poslednja je iz Nove Varoši od pre nekoliko dana

Tako je ovaj „ekološki" problem postao centralno pitanje srpske političke scene. Sadašnji režim svojom nerazumnom i ostrašćenom podrškom najvećem svetskom zagađivaču „Rio Tintu" čak ozbiljno ugrožava svoju vlast, više od bilo koje kompromitujuće afere i skandala, koje uglavnom vlasti silom zataškavaju, sklanjaju iz javnosti…

Bilo da je u pitanju morbidna zločinačka kriminalna afera „Belivuk" (Veljko Belivuk, šef navijačkog klana i ubica), ili narko-afera „Koluvija" (Predrag Koluvija, proizvođač marihuane), ili mračna i kriminalna uloga Dijane Hrkalović (države sekretarke u MUP Srbije) , i sprega sa kriminalcima, ili afera „Palma" (Dragan Marković Palma iz Jagodine, narodni poslanik) koji je godinama organizovao bunga-bunga žurke sa mladim devojkama (sponzorušama, starletama,prostitutkama, nepunoletnim devojčicama…) za poslovne i političke partnere. Sve te i druge prljave afere su stavljene od režima u fazu mirovanja, odugovlači se sa suđenjima, cilj je da se sve to zaboravi dok ne prođu predstojeći prolećni izbori i da sve to „pokrije ruzmarin, snegovi i šaš".

Moraće i on ovo da kaže na kraju… a da li će potom da beži - videćemo!

Rio Tinto (Rio Sava) ima političku, diplomatsku, ekonomsku i svaku drugu podršku predsednika Vučića. A i Vlada Srbije je na usluzi, sluga Rio Tinta. Zašto su dozvolili da budu sluge: Vlada Srbije i predsednik Srbije Vučić?

Neki analitičari ocenjuju da je ovaj posao Vlade Srbije sa rudarenjem Rio Tinta prevelik biznis da bi propao, uprkos protivljenjima građana zapadne Srbije i mnogih ekoloških udruženja, stručnjaka, uglednik akademskih ličnosti…Treba imati u vidu tu pojedinačnu upletenost fubnkcionera iz državnog vrha u posao sa Rio Tintom. Ogromne pare su date kao mito… Ogromne pare za pojedinca, međutim, nema tog novca koji može i približno da obešteti pakao koji će nastati zagađenjem cele Srbije, celog regiona.

Poslušnice: Vujovićka i Mihajlovićka uvek su na raspolaganju Rio Tintu

Triling Riotintovih ministarki

Kad se pažljivije analizira sve sastanke sa Rio Tintom oko rudarenja inicira i organizuje Vlada Srbije kao glavni promoter ove britansko-australijske kompanije. Sastancima prisustvuju predsednica Vlade Ana Brnabić, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka zaštite živote sredine Irena Vujović (ima teškoće i probleme sa čitanjem, sriče, muca pa se čak same sebi smeje zbog tolikog neznanja karakterističnog za osnovca početnika), uz često prisustvo ambasadora V. Britanije i Australije, a i ambasadora SAD. Ovaj triling Riotintovih ministarki deluje po nalozima Vučića i stavljene su na raspolaganje Rio Tintu za sve što im je potrebno u Srbiji.

One tri su takođe agenti Rio Tinta, lobisti i menadžeri ove multinacionalne kompanije. Zato od njih nećete čuti ni jednu lošu reč o Rio Tintu, njegovim poslovima rudarenja u Jadru, ili o ugroženosti zdravlja i života stanovnika Rađevine, živog sveta na području Jadra, Lozničkog, Krupanjskog kraja…Čućete samo pohvale i videti izdavanje dozvola, saglasnosti za izvođenje radova i ekasploataciju ruda u Srbiji. I zato je za premijerku Anu Brnabić „projekat izgradnje rudnika neupitan"?!? Ona ne želi da čuje mišljenja stručnjaka! To je izjavila u lice dr Mirjani Anđelković-Lukić, našoj poznatoj hemičarki i stručnjaku za eksplozive.

Brnabićka se nalazi u nebranom grožđu: toliko mnogo je obećala Rio Tintu, a sada su obećanja ugrožena i ono što ide uz njih , pa po tri puta dnevno menja svoje izjave, upada u kontradikcije i bruka se

Iako Riotintovci nisu dobili do sada nijednu validnu dozvolu zas izgradnju rudnika, iako još nisu izradili Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu oni imaju pravo na novčanu nadoknadu za dokazana ulaganja u istraživanja, posle sprovedene procedure arbitraže, ali i obaveze da plate zagađivanja koja su učinili do sada.

Jagoš Raičević: Britanske investicije u Srbiji su u potpunosti zaštićene

Verujem da su svima poznate izjave premijerke Brnabić i ministarke Mihajlović da je jedini potpisani dokument sa kompanijom Rio Tinto nekakav neobavezujući Memorandum o razumevanju iz 2017. Iza ove istinite i umirujuće tvrdnje za javnost Srbije, krije se takođe i podla i podmukla laž. Naime… I premijerka i ministarka dobro znaju za bilateralni sporazum (potpisan 2002. godine) po kome su sve Britanske investicije u Srbiji u potpunosti zaštićene, te ako se na bilo koji način ugroze Srbija bi, posle sprovedenog postupka arbitraže mogla da plati odštetu.

Raičević: Sa predumišljajem se pravi neopravdani trošak Srbiji, koji je ravan veleizdaji

Ovo znači da svaki trošak koji se odobrava Rio Tintu (odnosno koji on sam sebi odobrava, jer ga niko ne kontroliše) predstavlja unapred neplaćeni račun Britanskoj Vladi, jer je Rio Tinto Britanska firma. Na taj način se sa predumišljajem pravi neopravdani trošak Srbiji, koji je ravan veleizdaji, jer se između ostalog, radi i o rasprodaji zemlje - videti samo članove 4 i 5 (ovaj potonji naročito u svetlu zakona o eksproprijaciji)., Rio Tinto nastavlja da radi na studijama koje papreno koštaju, i koje će nama, posredstvom arbitraže, ispostaviti na naplatu.

Ovakvo rasipanje državnog novca čini se nije pod kontrolom, i smatram da sa ovim saznanjima treba upoznati javnost. Sporazum, tj. ugovor (potpisao je tada 2004. Goran Svilanović) i on se od tada primenjuje u Srbiji. I mogao je biti do sada 100 puta raskinut…

Faksimil Ukaza o proglašenju Sporazuma o zaštiti ulaganja

I SANU je stala u odbranu životne sredine. Ali - na pisma upućena iz SANU ministarki Mihajlović, odgovori stižu od Rio Tinta!?

Rio Tinto u Srbiju nisu doveli predstavnici bivše vlasti, kako tvrdi predsednik Vučić, već je ova kompanija počela rudarska istraživanja u vreme bivših vlasti. Nikada nikakav značajniji dokument nije ranija vlast u Srbiji potpisala sa britansko-australijskom kompanijom. I da je htela, nije mogla. Zašto? Zato što su istraživanja rude litijuma trajala, nisu bila završena, a ni ostali potrebni dokument i dozvole, saglasnosti i studije nisu postojale…

Vučićev režim je dao i daje dozvole za eksploataciju rude

Sadašnji režim Vučića je krenuo u proces davanja eksploatacionih prava kompaniji Rio Tinto. I tu je ta ogromna razlika. Istraživanja su jedno, a pravo na eksploataciju - sasvim drugo! Znači, pitanje eksploatacije je nešto sasvim drugo od istraživanja.

Kao argument za tvrdnje da je sadašnja vlast ušla u proces pregovora o eksploataciji, treba pomenuti 2017. i 2018. godinu kada su se Brnabićka i Vučić sastali sa predstavnicima kompanije "Rio Tinto". Tada su krenula potpisivanja raznih dokumenata i sporazuma o kojima javnost uglavnom ništa ne zna, jer je kod Vučića, po njegovom samovoljnom nalogu, sve „državna tajna".

Aleksandar Jovanović Ćuta: Vučić i Rio Tinto su ista firma

Narod neće taj projekat, tako da nadležni treba da izaberu ili će imati opštu pobunu ili će stati na stranu naroda i završiti sa Rio Tintom

Predstavnici ekoloških udruženja najavili su da neće odustati od protesta zbog izgradnje rudnika litijuma nakon što je predsednik Srbije A. Vučić rekao "da projekat Jadar neće biti povučen". Aleksandar Jovanović Ćuta ocenio je „da ova izjava dokaz da su Vučić i kompanija Rio Tinto ista firma". Zato će protesti da se nastave sve dok se projekat Jadar ne izbriše, dok im se ne zabrani rudarenje i ukine projekat izgradnje rudnika u Loznici.

Ćuta: Režim će imati opštu pobunu, ili će stati na stranu naroda i završiti sa Rio Tintom"

„Rio Tinto je našao pogrešnu ekipu za pregovore, jer Vučić nije nadležan za to. Narod neće taj projekat, tako da nadležni treba da izaberu ili će imati opštu pobunu ili će stati na stranu naroda i završiti sa Rio Tintom".

Zlatko Kokanović iz Udruženja „Ne davimo Jadar" ističe: „Mi smo ovde mnogo duže nego projekat Jadar. Moraju da nas pobiju, jer se mi odavde nećemo pomeriti", kazao je Kokanović.

Napomena: Treba ovde podsetiti još jednom da se u svakom operativnom poslu, pa i ovom oko Rio Tinta pojavljuje Vučić koji kao predsednik države nikakva prava na to nema, ali on svoj nos stavlja u svaki posao. Sve dok jednom ne „dobije po nosu" i papreno plati ovo kršenje Ustava.

I onda priča svuda naokolo i hvali se kako je „on sam otvorio 300 fabrika", „kako on gradi puteve", kao da su to njegove zasluge, kao da je on zaslužan za to, kao da to u normalnim zemljama nije posao ministara i drugih nadležnih državnih organa. To je poseban problem Srbije: predsednikovo kršenje Ustava i zakona, brutalno prekoračenje ovlašćenja i uzurpacija prava drugih ljudi mora biti sankcionisano. Vučić nezakonito vodi sve glavne poslove Vlade Srbije. Međutim, isto toliko veliki problem jeste i činjenica koliko sve to košta srpski budžet, koliko je zadužio nerođene generacije Srba za kredite i koliko se nedomaćinski odnosio prema republičkom budžetu.

Dvodecenijsko litijumsko lobiranje Grubina

Inače, sve te poslove u ime Rio Tinta vodio je od tada (2002. godine) velikim delom geolog iz Srbije Nenad Grubin. Iako malo poznat široj javnosti Grubin (koji uglavnom izbegava javno delovanje i pojavljivanje) je tada počeo da radi za Rio Tinto i nalazi se na viskoj funkciji u ovoj kompaniji. Njihov je glavni lobista u Srbiji. On je siva eminencija projekta, dugogodišnja kontakt veza glavnih direktora Rio Tinta sa stručnjacima iz Srbije i sa funkcionerima iz Vlade Srbije. (Treba reći da je N. Grubin je sa dvoje kolega geologa pronašao rudu jadarit u dolini Ibra pre 15-tak godina.)

On kaže: „U Australiji je napravljeno specijalno postrojenje za ispitivanje minerala jadarita, a plan je da to bude preneto u Srbiju. Sedam fakulteta rade na izradi studija, proceni i istraživanjima".

Nenad Grubin je uložio svo znanje i energiju da bi otvorio rudnik litijuma u Srbiji, a sada je ceo posao na klimavim nogama, jer se narod buni!

On je angažovao stručnjake sa Rudarsko-geološkog, Mašinskog, Građevinskog, Biološkog i drugih fakulteta da za pozamašne sume novca rade u interesu Rio Tinta i omoguće im da dobiju informacije, analize i da dobijaju dozvole za rudarenje i eksploataciju, iako za to nemaju potrebne uslove. Svi stručnjaci znaju da je eksploatacije prljava, vrlo štetna i zagađuje ceo živi svet oko sebe. I svi znaju da kompanija Rio Tinto nema nikakvu efikasnu tehnologiju za otklanjanje zagađenja.

Kakvu će korist imati Srbija od izgradnje rudnika? Nikakvu, samo velike i dugoročne štete i večno zagađenje životne sredine. A sav profit otići će u Rio Tinto i onima koje je ta kompanija potpupila. Narod od toga može da dobije samo hronične bolesti, karcinome i sporu ali tešku smrt.( O trajnom zagađenju životne sredine u Srbiji (planina Rudnik) još od postojanja srednjevnjkovnih rudnika postoji naučna studija o trajnim štetnim posedicama toksičnih materija koju je napisalo šestoro srpskih naučnika: Alena Zdravkoviž, Vladica Cvetkoviž, Kristina Ljariž, Aleksandar Paievski, Aleksandra Rosiž, Suzana Eriž (Waste rocks and medieval slag as sources of environmental pollution in the area of the Pb-Zn Mine Rudnik (Serbia).

Politika svršenog čina koju sprovodi Rio Tinto

Uprkos činjenici da uskoro mogu krivično da odgovaraju za protivzakonite radnje, funkcioneri su verovatno debelo potplaćeni pa svesno ulaze u takve rizike

„Rio Tinto" govori o otvaranju rudnika 2026. godine, a nema za sada nikakve validne dokumente u rukama. Tvrde da će navodno uložiti dodatnih 200 miliona evra u nastavak istraživanja, izradu Studije izvodljivosti, overavanje rezerve, apliciranje za dozvolu za izgradnju rudnika i prilazne infrastrukture. Ta politika svršenog čina dovodi do toga da veliki deo građana misli (uveren je) da je ceo posao dogovoren sa državom Srbijom. Tom utisku doprinosi i sadašnji režim čiji se predstavnici tako i ponašaju, kao da je sve u redu, kao da nema nikakvih problema. Čak predsednik Srbije predstavnike Rio Tinta požuruje da što pre počnu gradnju rudnika , otvore ga i započnu eksploataciju!

Naravno, ta kompanija ne navodi koliko novca je izdvojila za podmićivanje političara iz vlasti i ostalih promotera njihovog posla, a ta cifra sigurno nije mala, jer ne bi imali toliko odane i žestoke navijače u vrhu režima. Ne bi mogla tako efikasno da iznajmi ove igrače za svoj tim. Da bi neko svesno radio protivzakonite stvari, uprkos činjenici da uskoro može krivično da odgovara za to, verovatno je debelo potplaćen za takve rizike.

Menadžeri Rio Tinta misle da oni vladaju državama

Tužne slike iz Gornjih Nedeljica gde više nema života: Lako je bilo Rio Tintu kupovati imanja od srpskih seljaka po petostruko većim cenama od realnih

skadaloznom načinu rudarenja Rio Tinta po celom svetu je napisano mnogo članaka: od Australije, preko Mongolije do Madagaskara, Amerike… Svuda je bilo u pitanju ugrožavanje ekologije od strane "Rio Tinta". Na tom crnom spisku nalaze se slučajevi širom sveta, od Papue Nove Gvineje, Namibije, Kameruna, Madagaskara, Indonezije, Sjednjenim Američkim Državama i u Australiji, Mongoliji…

Bahati i nadmeni menadžeri ove kompanije misle da oni vladaju, da su oni iznad političke vlasti i društvenih normi.

Možda će britansko-australijski gigant nastaviti radove u dolini Jadra u narednom periodu pod zaštitom vojske i policije, koju će tamo poslati predsednik Srbije Vučić da štite Rio Tinto (Rio Sava) od besnih i nezadovoljnih građana Srbije i njihovih protesta. To je vrlo moguć scenario onog što se može očekivati. Samo nije izvesno da će vojska i policija pucati u narod zbog Vučića, jer rođaci tih vojnika i policajaca biće u onoj grupi ljudi na koje Vučić očekuje da vojnici i policajci pucaju.

Do sada je u Srbiji održano stotine protesta protiv izgradlje rudnika, a tek se spremaju novi, veći i masovniji

Taktika je da se Rio Tinto, u dogovoru sa Vučićem, narednih nekoliko meseci „primiri" da ne izaziva revolt i bes građana pred izbore i da se priča o njima „priguši" pa kasnije, od aprila, da se odmah posle izbora reaktiviraju. Taj plan ugrožava bahati Rio Tinto svojim izjavama kako oni nastavljaju da „po zakonu" rade svoje poslove u Srbiji čine izazivaju revolt građana koji gube strpnjenje zbog ponižavanja i vređanja.

Zato jasna i kratka poruka građana Rio Tintu glasi: Marš iz Srbije!

Neumorna agitpropovka i Vučićev trbuhozborac Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić odbacuje sve sumnje u opravdanost ove investicije. Ona koja inače teško govori, muca, i još teže završava rečenice i misao kad je u pitanju Rio Tinto govori tečnije. Obraća se javnosti čak i dva puta dnevno da bi govorila o Rio Tintu.

Tako je 28. decembra agitpropovka Riotinta Brnabić izjavila „da ne postoji dokument prema kome Srbija ima obaveze prema kompaniji Rio Tinto, ali da prema Zakonu o rudarstvu i energetici ima obavezu prema toj kompaniji". Još je dodala „ da ona misli da je Rio Tinto do sada u istraživanja u Srbiji uložio oko 400 miliona evra." To bi značilo da je ona, kao saradnik Rio Tinta, imala uvid u dokumenta Rio Tinta, jer oni nikada nisu objavili svoje troškov. Srbija u slučaju otkaza poslovanju Rio Tinta u Srbiji bila dužna tu sumu, javlja nam glasnica Rio Tinta.

PROBLEMI: Brnabić u Londonu, sa Riotintovcima (2018) se ne sastaje kvartalno, kako je dogovoreno,nego se sada viđa najmanje jednom sedmično

Vučićeva podvala i igra sastoji se u tome što je pomenuo održavanje Referenduma o izgradnji rudnika litijuma Rio Tinta. I posle kampanje u kojoj će sve moguće resurse angažovati da posle eventualnog uspeha (ako većina kaže da se rudnik gradi) može da kaže: "Eto Srbi, vi ste to tražili!"

Čak se vrše pripreme za izgradnju nova trase puta Valjevo-Loznica za potrebe rudnika Jadar. Javnost je bila šokirana izjavom direktora Drobnjaka da je dao stranoj kompaniji Rio Tinto (Rio Sava) pravo da oni prikupljaju dokumentaciju i prave projekat izgradnje puta. Znači i put se gradi za potrebe zlokobnog rudnika litijuma sa najprljavojom tehnologijom.

Primer kako Rio Tinto kupuje zemlju i imovinu srpskih seljaka

Plate imovinu 80 hiljada evra, koja vredi 15 hiljada

U dolini Jadra gde se planira izgradnja rudnika litijuma nalazi se selo Brezjak. U selu je donedavno živeo Dragan Šakić, rođen pre 40-tak godina baš u selu Brezjak.

PRODAJA NIJE DOBROVOLjNA: Prodata Rio Tintu (Rio Sava) i napuštena srpska kuća u dolini Jadra podmićivanjem i pritiscima

U ovom malom mestu od oko 170 stanovnika Dragan je imao kuću od pedesetak kvadrata, okućnicu i nešto malo zemlje.

„Od kompanije Rio Tinto prodajom imovine sam dobio više od 80.000 evra, iako realna vrednost nije bila ni 15 hiljada evra". Kompanija ga je podmitila, kao što je navikla i čini. Sa porodicom je potom Šakić napustio selo i preselio se desetak kilometara dalje gde živi u deset puta većoj kući.

Bilo je planirano, pre nego su oči i uši javnosti Srbije počele da prate svaki korak Rio Tinta, da rudnik jadarita kod Loznice počne da se gradi 2022., i da gradnja traje četiri godine. Eksploatacija bi trebalo da otpočne 2026. godine, planirali su poznati planetarni trovači, ali im se planovi sada uveliko remete.

Svaka pobuna građana protiv rudnika je duboko opravdana

Treba konačno reći glavnu istinu građanima Srbije: Kompanija „Rio Tinto" nije sposobna da obezbedi novu, inovativnu tehnologiju za preradu jadarita i proizvodnju litijuma. Ona tu tehnologiju niti ima, niti s njom raspolaže.

Zato njihovi predstavnici ćute, jer oni pomenutu tehnologiju nemaju niti znaju kako će obavljati proizvodnju bez velikog zagađivanja životne sredine, vode, zemlje i vazduha. Zato i nema posle toliko godina završene Studije o proceni uticaja na životnu sredinu -

za rudnik,

postrojenja za preradu rude

upravljanje otrovnim otpadima, jalovinom i bazenima sa muljem,

isparenjima otrovnih gasova i bukom i potresima tla od eksplozija…

Sa obe strane stola svi su u službi Rio Tinta: desno triling ministarki, u sredini predsednik Vučić, a levo su Riotintovci

Rio Tinto dugo najavljuje tu studiju, ali za sada od nje neće biti ništa… iako je njen završetak obećavan više puta.

Znaju oni iz Rio Tinta i Rio Save da će naši nekorumpirani ugledni stručnjaci sprečiti svaku prevaru i obmanu iz te studije i da će geolozi, hemičari i stručnjaci za eksplozive reći pravu istinu o toj Studiji koju Riotintovci „zidaju" kako naš narod kaže: kao „Skadar na Bojani".

Predsednik Srbije to dobro zna, ali krije istinu od građana i hteo bi da prevari svoj narod zarad stranih privatnih interesa i ogromnog profita i njegovih ličnih interesa i interesa klike oko njega (tri ministarke). To državnom vrhu Srbije nikako ne treba dozvoliti i zato je svaka pobuna naroda u cilju zaštite svojih života, zdravlja i čiste prirode duboko opravdana. o 1

Na bazi čega je vlast donosila strateške odluke o rudniku litijuma, ako nema sporazuma sa Rio Tinto?!

Ukoliko usvojimo kao istinu ono što je sinoć izjavila Ana Brnabić o tome da nema nikakvih ugovora, niti sporazuma sa kompanijom Rio Tinto, otvara se onda još veća afera. Naime, na bazi čega su se onda od strane vlasti u kontinuitetu od gotovo pet godina donosile neke vrlo važne strateške odluke, a koje se tiču izgradnje rudnika litijuma u dolini Jadra?

U navedenom periodu usvojena je dokument "PROSTORNI PLAN PODRUČJA POSEBNE NAMENE ZA REALIZACIJU PROJEKTA EKSPLOATACIJE I PRERADE MINERALA JADARITA „JADAR"", osnovana mešovita radna grupa u koju su ušli predstavnici Vlade Republike Srbije i kompanije Rio Tinto, donet je pa povučen lokalni prostorni plan Grada Loznice, gradi se auto-put do Loznice, menjane su trase železničke pruge, građeni loklani putevi do lokaliteta predviđenog rudnika, pojačavani kapaciteti gasne infrastrukture i sistema za nappajanje električnom energijom. Ispada da je sve ovo urađeno "na slepo" i bez namere Vučićevog režima da kompaniji Rio Tinto sve dozvole za rudnik litijuma.

Shodno svemu ovome tražim da se utvrdi krivična odgovornost svih koji su učestvovali u donošenju strateških dokumenata i u izgradnji infrastrukture, a bez pravne i ekonomske logike po kojoj je to rađeno ili da se na krivičnu odgovornost pozove premijerka Srbije jer svesno obmanjuje javnost o tome da Vučićev režim nije postigao sporazum sa kompanijom Rio Tinto o pravljenju rudnika litijuma!

Miroslav Parović,

Narodni slobodarski pokret

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane