Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Istraživanje

Počelo sistemsko uništenje školskog obrazovanja u SAD

SAD su odlučile da oslobode matematiku od „belog rasizma"

Škole u Kaliforniji očekuju „dekolonizaciju" matematičkog obrazovanja, koja će ukinuti kategoriju darovito dete, a ujedno i jedini tačan odgovor u zadacima. Kome je ovo palo na pamet i dokle bi moglo da ide? Ostaje da dodamo da program „Put ka ravnopravnoj nastavi u matematici" promoviše nevladina organizacija (NVO) Education Trust-West, čiju matičnu kompaniju vodi Džon King mlađi, bivši ministar obrazovanja u kabinetu Baraka Obame. Program finansira Fondacija Bila i Melinde Gejts. Isti onaj koji ulaže u patente za seme i sintetičku hranu, stvara hranu od larvi i veštačkog majčinog mleka, dodeljuje stotine miliona za Kovid testove i vakcine. Izgleda da je Bil Gejts, pristalica sistematskog smanjenja svetske populacije, spreman da ovaj cilj postigne ne samo razvojem vakcinacije ili monopolizacijom lanaca ishrane, već i totalnim uništenjem školskog obrazovanja - čak i u Americi

Istraživanje Instituta međunarodnih političkih i ekonomskih strategija (RUSSTRAT), Moskva

Hiljade američkih nastavnika zvone na uzbunu: reforma matematike u kalifornijskim školama preti da „naprednu" državu pretvori u rezervat za gubitnike. A u slučaju naknadne implementacije u celoj zemlji, reforma će u potpunosti staviti tačku na Sjedinjene Države kao naučnu silu, tvrde oni.

lošem kvalitetu američkog školskog obrazovanja u oblasti formalnih i prirodnih nauka (tzv. STEM: science, technology, engineering and mathematics, - nauka tehnologija, inženjerstvo i mathžematika), a posebno o Kaliforniji, dugo se priča u kuloarima. Međutim, ono što vlasti „Zlatne države" planiraju da urade sa sopstvenim školama u okviru projekta „Kalifornijaski matematički sistem" (California Mathematics Framework, CMF) od 800 stranica je zapanjujuće.

Program vodi u Novi srednji vek - uz totalnu nepismenost nižih klasa

Crni i latinoamerički školarci nisu najbolji kada je u pitanju matematika i to ih izuzetno uznemirava, kažu reformatori. Pa hajde da drastično pojednostavimo program tako da svaki učenik može da ga savlada, algebru prebaci u 9 razred i ukine napredne kurseve za navodno nadarene.

Istovremeno ćemo matematiku učiniti društveno pravednom, oslobađajući je bele dominacije, nastavljaju autori CMF -a. To je kada neko pogrešno misli da aritmetički zadatak ima samo jedan tačan odgovor, da ga treba samostalno rešiti, ili da sadržaj zadatka određuje nastavnik, a ne učenici.

„Šta to radite!"" - jauču profesori u odgovoru i pišu otvorena pisma, predviđajući nepopravljivo zaostajanje Amerike u nauci. Ovaj otpor u Kaliforniji do sada je bio dovoljan samo da uspori reformu: njena sudbina će biti konačno rešena u maju 2022. godine.

Međutim, pod pritiskom „progresista" koji svoje „transformacije" promovišu o trošku mizantropa, je više od neke matematike. Izgleda da su zaista krenuli da SAD, a sa njima i čitavo čovečanstvo, bace u Novi srednji vek - uz totalnu nepismenost nižih klasa pobeđenih njihovim pravima i neograničenim mogućnostima nove superelite.

Poruka reformatorima: „Vi proizvodite nepravdu!"

Postoje dva otvorena pisma američkih nastavnika egzatnih nauka o planovima reformatora. Jedno je sastavljeno još u julu 2021. godine, a ispod njega danas ima 1.210 potpisa. Drugo se pojavilo početkom decembra i uspelo je da prikupi 1470 potpisnika. U pismima se reforma kritikuje sa različitih pozicija, pa se vredi upoznati i sa jednim i sa drugim otvorenim pismom.

Počnimo sa drugim, više „matematički orijentisanim" pismom.

Reforma CMF -a u Kaliforniji, kažu autori, ima za cilj sužavanje jaza u postignuću učenika. Ali, kako? Ukidanjem naprednih matematičkih kurseva u srednjoj školi, kao što je Ruska matematička škola, na primer. Cilj je hvale vredan, ali lek nije dobar, dodaju nastavnici: samo otežavate život siromašnoj deci koja idu na fakultet po STEM sistemu. Biće im teško da nauče neneaučeno, posebno u konkurenciji sa kandidatima iz inostranstva.

Deca u američkim školama izložena su zapostavljanju učenja i sticanju znanja

Osim toga, planirate da smanjite sate algebre i matematičke analize u korist „pravednije" „nauke o podacima". Šta je ovo uopšte? Očigledno, u njenim lekcijama će se proučavati „Ekselevske" tablice, koje će zastareti pre završetka fakulteta. Ali trenutni izazovi sa kojima se suočavaju matematičari, kao i pre nekoliko vekova, zahtevaju poznavanje algebre, a ne Eksela (kompjuterskog programa - nap. prev.).

I uopšte, nije dobro ocenjivati decu jednim kriterijumom, ukazuju profesori. Škole moraju da imaju različite matematičke programe koji ciljaju na različite učenike kako bi oni najbolji mogli da ostvare svoj puni potencijal. U suprotnom ćete povećati nejednakost, a nećete je smanjiti - posebno u poređenju sa učenicima privatnih škola.

Autori prvog pisma idu još dalje u svojim rasuđivanjima.

Gradite „vrli novi svet" na osnovu sumnjive ideologije, apeluju na reformatore CMF-a. Predlažete da se na časovima matematike udubite u ekološka pitanja, razvijete političku svest učenika i kažete im o doprinosu nauci „istorijski marginalizovanih ljudi" - čitaj, nebelih.

Potpuno odbacujete ideju o prirodnom daru i ne verujete u talente dece. Pokušavate da iskorenite nepravdu u matematici, a u stvarnosti samo vređate decu sa nebelom boje kože. Na kraju krajeva, po vašem mišljenju, oni nemaju nikakve sposobnosti u egzaktnim naukama - stoga ti kursevi nisu potrebni! Uopšteno govoreći, idete unazad.

Matematiku nazivaju rasističkom naukom i zahtevaju da se „dekolonizuje".

Nekome se može učiniti da potpisnici idu predaleko. Takvi treba da se upoznaju sa jednim od programa koji se pominju u CMF -u - on se zove „Put do pravedne nastave matematike". Njeni autori matematiku direktno nazivaju rasističkom naukom i zahtevaju da se „dekolonizuje".

Nikakva ravnopravnost neće se postići snižavanjem kriterijuma znanja u školama

Posebno su upečatljive metode ispoljavanja „premoći belaca u matematici" na koje se ukazuje. Ovi „primeri rasizma" vredi navesti u potpunosti. Tako:

… Perfekcionizam (Perfectionism) - kada se greška u rešavanju problema smatra problemom, a ne šansom.

Osećaj hitnosti (Sense of Urgency) - nastavnik se trudi da ispredaje svo gradivo, a na času nema vremena za zadatke.

Defanzivnost (Defensiveness) - ne uzima se u obzir pozicija učenika koji nisu shvatili gradivo.

Kvantitet iznad kvaliteta (Quantity Over Quality) - nastavnik bombarduje razred zadacima umesto da raspravlja o osećanjima koja iz njih proizilaze.

Obožavanje pisane reči (Worship of the Written Word) - ceni se samo odobrani program, pisani tekst ili objavljena knjiga.

Paternalizam (Paternalism) - nastavnik sam odlučuje šta će se učiti na času, ili smatra da ima pravo da ispravlja greške učenika.

Ili/Ili razmišljanje (Either/Or Thinking) - ako učenik ne dobije dobre ocene, onda je loš učenik.

Koncentracija moći (Power Hoarding) - nastavnik zahteva od učenika da podignu ruku, pre nego što odgovore.

Strah od otvorenog sukoba (Fear of Open Conflict) - tačni odgovori se uzimaju u obzir, netačni se odbijaju.

Individualizam (Individualism) - zadatak iz matematike treba rešavati samostalno, a ne kolektivno.

Samo jedan pravilni način (Only One Right Way) - problem ima samo jedno tačno rešenje.

Progres je povećanje (Progress is Bigger, More) - što više primera učenik može da reši, to bolje.

Objektivnost (Objectivity) - verovanje u objektivnost matematičkih formula, proučavanje predmeta od jednostavnog ka složenom.

Pravo na udobnost (Right to Comfort) - nastavnik nije u poziciji učenika, nije spreman da se udubi u političke probleme.

Predstavljena „lista grehova" gotovo nepromenjena luta od priručnika do priručnika posvećenog „iskorenjivanju nadmoći belaca" u raznim oblastima američkog života. Osnovna novina leži u činjenici da je skoro prvi put primenjena na matematiku.

Podrška Fondacije Bila Gejtsa ovakvim programima devalvacije znanja uništava nove naraštaje bilo bele ili crne puti

Sav ovaj toksični bezobrazluk, po mišljenju „inovatora", trebalo bi da postane prošlost. Kao, na primer, zamenice „on" i „ona" u zadacima, umesto njih treba koristiti inkluzivni rod „oni", čak i ako se misli na jedninu. A učenici petog razreda takođe će moći da rešavaju zadatke o 10-godišnjoj transrodnoj devojčici…

Lekcija neposlušnosti

Ostaje da dodamo da program „Put ka ravnopravnoj nastavi u matematici" promoviše nevladina organizacija (NVO) Education Trust-West, čiju matičnu kompaniju vodi Džon King mlađi, bivši ministar obrazovanja u kabinetu Baraka Obame. Program finansira Fondacija Bila i Melinde Gejts. Isti onaj koji ulaže u patente za seme i sintetičku hranu, stvara hranu od larvi i veštačkog majčinog mleka, dodeljuje stotine miliona za Kovid testove i vakcine.'

Izgleda da je Bil Gejts, pristalica sistematskog smanjenja svetske populacije, spreman da ovaj cilj postigne ne samo razvojem vakcinacije ili monopolizacijom lanaca ishrane, već i totalnim uništenjem školskog obrazovanja - čak i u Americi.

Štetočinska fondacija u mnogim oblastima od zdravstva do obrazovanja

Neko bi mogao reći: neka je spali čistim plamenom, tu Ameriku! Ako se Amerikancima sviđa da zbog elementarnih aritmetičkih grešaka izgube svemirske satelite vredne 125 miliona dolara, živote svojih vojnika na Bliskom istoku i od 7.000 do 9.000 pacijenata na godišnjem novu koji uzimaju pogrešno izračunate doze lekova, ko će onda biti kriv?

Nevolja je, međutim, što ovaj „matematički eksperiment" neće ostati u Sjedinjenim Državama. Pre ili kasnije, pokušaće da to sprovedu u Rusiji kako bi oslobodili učenike od „toksičnosti" osnovnog obrazovanja i „superiornosti" nastavnika. A onda ćemo čitati poznate recepte u priručnicima „reformatora" - o preteranom paternalizmu, neodoljivom perfekcionizmu i preteranom obožavanju pisane reči…

S ruskog preveo: Zoran Milošević

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane