Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Analiza

Bliskoistočni večni haos: Hamas i Izrael - nepomirljivi neprijatelji

O kraju rata odlučuje Amerika

Potpuno uklanjanje Hamasa kao vojne i političke sile nije moguće. Američki predsednik Džo Bajden će, u trenutku kulminacije sukoba, ponuditi mirovni plan koji će zaustaviti borbe u Gazi. Do tada će hamasovci, koji su umešani u krvoproliće biti uklonjeni, a Netanjahu i njegovi radikali nestaće s političke scene Izraela. Pacificikovani delovi Hamasa, pod mentorstvom Marzouka zajedno s podmlađenim Fatahom, ući će u pregovore s Izraelom o nekakvom drugačijem obliku palestinskog postojanja. Za neku "Novu Palestinu" opet će garancije dati SAD u saradnji s Egiptom, Jordanom, Saudijskom Arabijom i Katarom - navodi se u tekstu analitičara hrvatskog dnevnog lista Glas Slavonije, koji prenosi Magazin Tabloid.

Dario Majetić, Glas Slavonije

Nakon atentata na Rabina, kojega je krajem 1995. pucnjem u leđa ubio izraelski fundamentalistički desničar Jigal Amir, povezan s ljudima iz službe sigurnosti Shin Bet, Izrael je pogođen valom prosvjeda i palestinskih samoubilačkih napada. Kaos pogoduje Netanyahu, te on na izborima 1996. prvi put postaje premijer Izraela. "Atentat je zaustavio proces Oslo u krivom trenutku, u prijelaznoj fazi. I zato mi i Palestinci visimo u toj prijelaznoj fazi", kazao je u vezi s tim Avraham Burg, bivši političar laburističke stranke.

Kraj te prijelazne faze vjerojatno gledamo danas kao sukob u Pojasu Gaze, u kojem Netanyahu gura rješenja različita od onih koje su s Palestincima imali američki demokrati i njihovi izraelski saveznici. Te grupacije različito gledaju i na iransko pitanje, pri čemu su američki demokrati od Obame za Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja, tzv. Iranski nuklearni sporazum, a Netanyahu je na liniji Trumpa, koji je sporazume odbacio. Trump je također na nagovor lobista iz vjerske grupe Chabad-Lubavitch donio odluku o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela, kamo je preselio Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država. Još je isposlovao i Abrahamske sporazume, prema kojima je Izrael mimo Palestine krenuo u normalizaciju odnosa s arapskim državana Bahrainom, Marokom, Sudanom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. No s padom Trumpa te se politike odbacuju, a Biden provodi demokratske vizije izraelsko-palestinskog pitanja, u koje se ne uklapa Netanyahu, koji se nakon kratkog gubitka vlasti u premijersku fotelju vratio 2022. kao predvodnik krajnje desne koalicije, u kojoj je i Itamar Ben-Gvir, bivši član Kacha, skupine na izraelskim i američkim popisima terorista.

Koreni Hamasa

Nova vlast iritira političke neistomišljenike, a pokušaj pravosudne reforme provocira masovne prosvjede desetaka i stotina tisuća Izraelaca. Izraelsku polarizaciju iskorištava palestinska teroristička organizacija Hamas, pa 7. listopada čini pokolj nad izraelskom vojskom i civilima stacioniranima uz Pojas Gaze. Treba podsjetiti da je Hamas, iako njegov naziv u prijevodu znači Islamski pokret otpora, zapravo palestinska vojno-politička organizacija osnovana 1987, na početku palestinske pobune protiv izraelske vlasti u Gazi i na Zapadnoj obali. U statutu objavljenom 1988. Hamas se proglašava palestinskim ogrankom Muslimanskog bratstva. Glavni su ideolozi pokreta Ahmed Jasin i Abdulaziz ar-Rantisi, za koje izraelski obavještajni časnici tvrde da su bili pod kontrolom Izraela kao protuteža socijalističkom PLO-u.

Kako god, među najvažnijim osnivačima Hamasa je i prvi čovjek politbiroa Moussa Abu Marzouk, Palestinac školovan na sveučilištima u Sjedinjenim Američkim Državama. Abu Marzouk trenutno vodi Hamasov ured za međunarodne odnose sa sjedištem u Dohi, u Kataru. Opravdavajući pokolje Hamasa 7. listopada, on je za američki prodemokratski TV program Frontline ustvrdio da postoji i lažni izraelski narativ povezan s ubijanjima civila: "Postoje i izraelska svjedočanstva da su izraelski civili stradavali i od prijateljske vatre. A što se tiče glazbenog festivala, kojim se izraelska propaganda koristi kako bi tvrdila da je Hamas tamo ubijao ljude, nismo znali da postoji festival na tom području. Izraelska vojska i sigurnosne službe stigle su na festival prije nego što su stigli naši borci, pa je područje postalo vojna zona i došlo je do sukoba. U trenutku kada se izraelska vojska pojavila na granici Gaze, nastao je kaos. Stotine naših građana i drugih frakcija iz Pojasa Gaze ušle su na okupirana područja i zarobile mnoge Izraelce."

Biblijska vremena

S druge pak strane ciljnika, izraelski premijer Benjamin Netanyahu na situaciju gleda ovako: "Sve dok Hamasovo korištenje palestinskih živih štitova rezultira time da međunarodna zajednica okrivljuje Izrael, Hamas će se njime nastaviti koristiti kao oruđem terora, a tako će i drugi. Hamas će se nastaviti koristiti podrumima u bolnicama u Gazi kao zapovjednim mjestima svoje goleme mreže terorističkih tunela. I dalje će se koristiti džamijama kao utvrđenim vojnim položajima i skladištima oružja. Nastavit će krasti gorivo i humanitarnu pomoć iz objekata UN-a. Dok Izrael čini sve kako bi palestinske civile izvukao iz opasnosti, Hamas čini sve kako bi palestinske civile držao u opasnosti. Izrael poziva palestinske civile da napuste područja oružanih sukoba, a Hamas oružjem sprječava te civile da napuste ta područja. Svaka civilizirana nacija trebala bi stati uz Izrael u zahtjevu da se svi taoci oslobode odmah i bezuvjetno. Želim razjasniti stav Izraela u vezi s prekidom vatre. Kao što Sjedinjene Države ne bi pristale na prekid vatre nakon bombardiranja Pearl Harbora ili nakon terorističkog napada 11. rujna, Izrael neće pristati na prekid neprijateljstava s Hamasom nakon užasnih napada 7. listopada. Pozivi na prekid vatre pozivi su Izraelu da se preda Hamasu, da se preda terorizmu, da se preda barbarstvu. To se neće dogoditi. Dame i gospodo, Biblija kaže da postoji vrijeme mira i vrijeme rata. Ovo je vrijeme rata - rat za našu zajedničku budućnost. Danas povlačimo crtu između sila civilizacije i sila barbarstva. Vrijeme je da svatko odluči gdje mu je mjesto. Izrael će se protiviti silama barbarstva do pobjede. Nadam se i molim da će civilizirane nacije posvuda podržati ovu borbu, jer borba Izraela je i vaša borba. Jer ako Hamas i iranska osovina zla pobijede - vi ćete biti njihova sljedeća meta. Zato će pobjeda Izraela biti i vaša pobjeda. Ali ne griješite. Bez obzira na to tko stoji uz Izrael, Izrael će se boriti dok se ova bitka ne dobije. I Izrael će pobijediti. Neka Bog blagoslovi Izrael i neka Bog blagoslovi sve one koji stoje uz Izrael."

Operacija Gaza

Iako Netanyahu svom snagom udara u ratne bubnjeve, sasvim je izgledno da će to činiti dok odgovara Bidenu, koji kaže: "Ne može biti povratka na status quo." Integracija Izraela u regiju, zaustavljena borbama u Gazi, bit će nastavljena, ali to je moguće samo ako "težnje palestinskog naroda također budu dio te budućnosti". Za Bidenove riječi jamče dva američka nosača zrakoplova usidrena uz obale Izraela te bezrezervna medijska i druga potpora Palestincima koja im dolazi preko institucija i medijskih kanala američkih demokrata.

"Upravljanje potencijalom eskalacije sukoba Hamasa i Izraela postalo je vodeći američki diplomatski cilj", napisao je analitičar Scott Ritter u tekstu The New Dynamics of Mideast Geopolitics za Energy Intelligence.

Hamasovac Abu Marzouk, misli ovako: "Sporazumi između Izraela i nekih arapskih zemalja ne izražavaju stajališta arapskog naroda. Ti su ljudi već odbacili normalizaciju. Na primjer, Egipat i Jordan potpisali su mirovne sporazume s Izraelom prije više od 40 godina, ali su njihovi narodi snažno odbacili okupaciju. Stoga se ne bojimo sporazuma o normalizaciji jer će oni pasti sami od sebe. Čini se da diljem svijeta sada ima malo prostora za oružane pokrete otpora. Oni su sada označeni kao terorističke skupine. Zapad stoji iza Izraela."

Na tragu svega, nagađamo da je potpuno uklanjanje Hamasa kao vojne i političke sile nemoguće, a da će Biden u trenutku kulminacije sukoba ponuditi mirovni plan koji će zaustaviti borbe u Gazi. Do tada će hamasovci umiješani u krvoproliće biti uklonjeni, a Netanyahu i njegovi radikali nestati s političke scene Izraela. Pacificirani dijelovi Hamasa pod mogućim mentorstvom Marzouka zajedno s pomlađenim Fatahom ući će u pregovore s Izraelom o nekakvom drukčijem obliku palestinske opstojnosti. Za neku "Novu Palestinu" opet će jamčiti SAD u suradnji s Egiptom, Jordanom Saudijskom Arabijom i - Katarom, iz kojega Marzouk poručuje: "Dakle, prvi korak za naš prosperitet je riješiti se kriminalaca i onda graditi državu. Mi smo doista bili najnaprednija država u regiji prije okupacije; a kad je došla okupacija, živjeli smo kroz ratove, raseljavanje i azil, dok polovina stanovništva nije postala izbjeglicama izvan Palestine. Želimo živjeti u razvoju i blagostanju, ali odgovorite mi: Ima li igdje naroda koji je pod okupacijom uspio izgraditi prosperitetnu državu?"

antrfile

Pogrešno tumačenje stvarnosti

Izraelski sigurnosni establišment posljednjih je godina na Hamas gledao kao na aktera zainteresiranog za upravljanje i poboljšanje gospodarstva i životnog standarda 2,3 milijuna stanovnika u Gazi.

Izrael je posljednjih godina dopuštao da do 18.000 palestinskih radnika iz Gaze radi u Izraelu, gdje su zarađivali oko deset puta veću plaću nego kod kuće. Za sigurnosni establišment bila je to "mrkva" za održavanje stanja relativnog mira. "U praksi, stotine, ako ne i tisuće, pripadnika Hamasa mjesecima su se pripremale za iznenadni napad, a da to nije procurilo", napisao je Amos Harel, obrambeni komentator u dnevniku Haaretz. "Rezultati su katastrofalni", dodao je. Saveznici koji dijele obavještajne podatke s Izraelom rekli su da sigurnosne agencije pogrešno tumače stvarnost. Dužnosnik egipatske obavještajne službe kazao je da je Egipat, koji često služi kao posrednik između Izraela i Hamasa, u više navrata razgovarao s Izraelcima o "nečemu velikom", bez elaboriranja. Rekao je da su izraelski dužnosnici usredotočeni na Zapadnu obalu i da umanjuju prijetnju iz Gaze.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane